1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. I shto sega

I shto sega Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2022
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    46
    Дали ви се дешава да ве фати јака главоболка (многу често) ама не мозам да опишам каде (некогаш над веќите, некогаш вилицата, челото, некогаш се) ама сега за прв пат осеќам како да ме скубе нешто горе за темето. Буквално ме пече како да ме кубе некој. Можно е да е од паника?

2. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    2.046
    Да,тоа ти е од страв

3. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.902
    Допаѓања:
    20.075
    Имам малку троа стресен период и по катаљон панични напади дневно. Порано ги менаџирав, сега пијам дијазепам (facepalm) Ама не ми делува баш.

Само се жалам ^_^

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    21.188
    Кога имате анксиозност, освен психички симптоми, дали имате и некои физички?
    Веќе некој период се борам со анксиозност, панични напади на секој втор или трет ден, и од тоа се осеќам исцрпена, како цел ден да сум цепела дрва, ме боли кичмата и главата, и кога стојам на нозе осеќам нешто како ме влече надолу, и ми се врти.
    Јадам убаво, ама мислам дека ништо не се фаќа на мене, се послаба се чувствувам.

Исто така и ми се повраќа а неможам да се исповраќам. Ова обично пред да излезам некаде.

5. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    2.046
    Класични симптоми од анксиозноста,и од паничните...телото ти е исцрпено од стрес.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    763
    После секој паничен од кога ќе се опуштам ми се спие, мислам ќе паднам и се осеќам ко да сум била на маратон. Исто, пред секое излегување ми се лоши, ми се повраќа, вртоглавици ме фаќаат, губам воздух, "умирам", се "онесвестувам" и што не.

На ForeverME и Adidas888 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    21.188
    Иста сум и јас. :worried:
    Катастрофа чувство. И дијареа ме фаќа.

8. fbaby

fbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    11.423
    Исто. Посебно некогаш пред излегување знае јако да ме здрма вака ко што опишуваш, ми се превртува цел желудник, имам нагон за повраќање.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.046
    Допаѓања:
    112.202
    Класика симптоми.

На FreeToGo и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2023
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    28
    So vratot isto mi se slucuva bas sve sto napisa no dali ti se slucilo i kako struja vo race glava

11. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    2.046
    Не,такво нешто немам осетено до сега...ама секое менување време ми се одрзавува баш на вратот и главата...исто како во облаци да летам и да немам контрола врз телото

12. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    28
    Како се справувате со паничен напд во автобус (не градски) на подолга релација. Имам напади на гушење а со децата сум, има гужва во автобусот што дополнително ми прави паника… хелп

13. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    97
    Ми се јаде, и јадам, ама многу ми се јаде, коа се будам со напади јадам ко слон, ми се случило цело чоколадо у еден залак да отиде оти не знам.

Исто така многу често ми се одземаат нозете, и не ги чувствувам, колку повеќе паника, толку помалку ги осеќам.
    Диши длабоко и затвори очи на момент, ама пази ако ти се лоши во бус, ќе ти се прилоши со затворени очи, диши длабоко, полни гради, па испразни и полека.

На NoirSerpentine и Adidas888 им се допаѓа ова.
  14. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    2.046
    Леле народе,само што се пофалив дека сум ОК во погорниот пост,денес сум 45 пати полошо.
    Денот е крш,лошење,главоболка,вртоглавици,па паѓање у несвест (не паднав ама цел ден ми е тоа во умот) до растресеност,расеаност,изгубеност,нелагодно чувство на тело.
    Денес од се до се имав,за црни и лоши мисли да не ви зборам,..глава ќе ми пукне од тоа. Пиев дијазепам од 5мг,по препорака од доктор....

15. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    28
    Денес и јас сум така пред да тргнам на пат црни мисли еден куп …

16. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    2.289
    @Adidas888 земи си Б6 и напиј се, зависи од концентрација 1-2 можеш да се напиеш. Дишење длабоко, магнезиум бисглицерин, чаеви од матичина, камилица, жалфија (ова е добро и за стомак) и почесто излегување без причина за да го навикнеш телото дека нема зошто да реагира така. Прошетувај круг-два низ маало, приседни во некое паркче.
    Зошто? Мисли си на тоа како ќе биде кога ќе стигнеш. Замислувај си што ќе видиш или што ќе си купиш. За децата земи некои книги или детски крстозбори. Можеш да ги употребуваш истите витамини и чаеви што ги пишав и нема зошто да се стресираш :) Дури може само и со Б6 да поминеш.

На Alexdesosa123 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  17. Neptun's fog

Neptun's fog Нов член

Се зачлени на:
    Вторник
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Нов тука.
    Поздрав до сите со оваа ужасна состојба или што и да е.
    Имав анксиозни периоди како адолесцент, и мислам дека горе долу повеќето поминуваме низ тие фази тогаш.
    Еднаш и кратко сум бил на терапија, на 17ет год, Хелекс со Пароксетин мислам земав, ама после бев супер и во 20тите си поминав топ. Ден немав анксиозен.
    Како почнаа 30тите и некои поприлично тешки потреси што тие ми ги донесоа, се' повеќе почнав да се чувствувам исплашено и несигурно, за со последниот потрес од неодамна да ми ескалира состојбата и буквално се чувствувам како кога бев дете и ми се случи прв пат.
    Преку ден се чувствувам сосема ок. Симптомите ми почнуваат исклучиво навечер а кулминираат пред спиење.
    Ми почнуваат со чувства на небезбедност, загрозеност, тага..
    Мозокот наместо да ми се смири пред спиење мене ми се активира и ми прави најцрни сценарија.

Кои алтернативни ви помогнале за слични симптоми?
    Благодарам однапред.

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.424
    Земи нешто за циркулација :)

На Mrvica му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    2.289
    Не можеш да спиеш?
    Во секој случај магнезиум би помогнал. Погоре ги спомнав магнезиум бизглицинат (тој помага на нервниот систем ама е поскап, за жал) и Б6. Чаеви за релаксирање: можеш да си одбереш нешто или да си направиш мешавина. Има и посебни што се продаваат во кесички (relax, sleep или слични имиња). Во билна аптека исто можат да препорачаат па можеш да си направиш мешавина од тоа што ќе ти препорачаат.
    Ако имаш проблем со спиење, може да помогне и мелатонин. Се препорачува да се испие час-два пред спиење.

Пробај да пуштиш звук за релаксирање. На youtube има сѐ: мелодии за релаксирање и медитација, white noise, дожд, природа. Исто имаат и многу видеа-водичи за релаксирање на мозокот. Да беше преку ден ќе препорачав друго ама бидејќи е навечер, ова е супер и мислам дека многу би ти помогнало.
    Книгите се исто многу добра работа за релаксирање пред спиење. Можеш да одбереш нешто што ти се допаѓа или нешто полесно за почеток. Ако не ти е доволно, пак пушти си нешто на youtube.

На Neptun's fog му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2023
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    28
    Zdravo milicki! Mi se slucuva nesto cudno! Mnogu cesto steganhe na glavata zestini so scrvenuvanje zamaten vid vo stomakot jako voznemiruvanje peckanje po telo tresenje na racete teloto vo zeludnikot mi se gadi,a piam ad i heleks sekoj den so umor i glavata stegnata kako napad kaj i da odam nesto mi se slucuva i losenje POMOSSS