Форумџика на годината

Брачни совети

Discussion in 'Брак' started by Silver.E, Aug 27, 2013.

1. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Може често да биде непредвидливо. Во врска да си се понаша нормално, а кога ќе влезе во брак, по некој период, да стане многу насилен и сл.

Како почеста причина за ова е прељуба и љубомора.

Познавам еден ваков случај со еден познаник, но не можат да се разведат од една Х причина.

Ако врската не била добра, таа прекинува, а не продолжува. Така да, значи во 95% од случаевите, врската била добра или со некои помали несогласувања, а подоцна бракот во некои случаеви станува токсичен.

Понекогаш и се предвидува, но поради љубов, партнерите сеуште остануваат во врска, а потоа продолжуваат во брак.

2. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Познавам, мојата најдобра другарка. Си живеат среќно и имаат брак со мани како сите останати луѓе, или се лажам вашите бракови се совршени?!

3. anggell

anggell Форумски идол

Можеби не се до толку во однесувањето ама дека имаат скриени сигнали имаат. Само во врска заљубен човек не гледа ништо и толку длабоко не размислува. После и деца и се на куп е многу тешко.
    Јас не верувам дека некој ,, светец" преку ноќ се претворил во психопат. Отсекогаш бил психопат само некои сигнали вешто се прикриваат а жените и обратно не сакаме да си признаеме.

TrueToMyself, Adidas888 and JasBee11 like this.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Децата еден ден ќе пораснат и ќе заминат, таа ќе остане со него и ќе трпи малтретирање прашувајќи се како не заминала порано.
    Никое дете не сака разделени родители но уште е полошо да растат во токсична средина.
    Каков речник од " мажот " мајко мила, па и уште да се потрудам да разговарам, како да не.

5. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

И за насилство и неверство на исто мислење си?

Трпите ненормални нешта.

Значи ало бе, читајјјјјј :puke:

6. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Добро е, ако имаат комплементарни гледишта за тоа што е среќа.
    Брак со маани и брак со психичко насилство не е исто

7. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

А тоа ли е сега темата?!

Жената кажа дека не е ваков пред децата и дека едно од децата претпоставувам поголемото ја молело да не се разделат, ако е така токсичен нивниот брак, дете ќе моли за обратно.

Ај не читајте селективно!

8. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Членката кажа дека не знае зошто вака се однесува, значи е скорешно и треба разговор, ако вака се однесувал изминатите 15 години пошо имаат 11г дете нели, значи женава таков си го засакала.

Шо сеа ќе седиме со денови ќе ја мутиме водата да не е бистра.

9. bicycle

bicycle Форумски идол

Ако твоја ќерка, внука или блиска роднина трпи исто шо ќе и речеш?
    Или пошо не е твое нема да боли?

Никој значи никој не треба да трпи насилство дали пред деца или на само или пред пријатели.

10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Сигурно имало период кога типов добро се однесувал со девојкава. Затоа и таа се согласила да се омажи за него. Како што се сменил на полошо, веројатно има шанси да се смени и на подобро.
    Јас предлагам @nana7 доколку не ја отворила темата за развод со него, да ја отвори. Но не како закана, туку како можна непосакувана последица. Брачен советник или психолог секако дека е најдобро да се вклучи, ама балкански мажи обично испод чест им е таква работа. Не се они болни па да им треба стручно лице нели.

Разговорот би го водел во следнава насока.
    1. Што се смени? Едно време бевме заљубени, се почитувавме и вреднувавме еден со друг, сонуваме за свој дом, за семејство. Го добивме сетоа тоа. А сега се караме, се мразиме, не се почитуваме, кажуваш гнасни работи за мене пред другарите, ме нарече курва, да ме силувале итн. Дали уште ги мислиш овие работи за мене? Дали се каеш за истите?

2. Јас во ваква состојба не можам да коегзистирам со тебе. Но за да го оправиме бракот мора и двајцата да сакаме и да имаме воља да го направиме тоа. Дали сакаш да го оправиме бракот?

3. (не) Ако каже не, нема што тука повеќе муабет. Тогаш почнете разговор за развод.

3. (да) Ако каже да, му даваш лист хартија да ги запише сите работи што му пречат кај тебе и ти на лист хартија го правиш истото. И потоа дискутирате точка по точка.

На друг лист хартија, напиши предлози со кои мислиш дека би се оправил нашиот брак. И ти истото. И потоа точка по точка ги дискутирате дали се реалистични, дали се изводливи, дали се ок за двајцата.

JasBee11 likes this.
  11. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Ааааааа да да така е, совршениот татко од соништата :inlove:

Убаво ти кажа @bicycle, дали лично ТИ не дај Боже да беше засегната, или твој близок, исто вака лабава би била? :)

У таква ненормална средина деца НЕ се растат.
    Шо ќе научат тие деца од битангава?

И не е она дужна да му ги трпи гомнариите, да и' се иживљава.

Тој нема да се смени, биди сигурна, карактерот му е таков гаден.

12. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Имам блиска роднина се жали исто вака а најпрво таа треба многу да поработи на себе!

За останатите дилеми кои што не знам што толку вас лично ве засегаат за мојот живот ви ги подобјасни исто @EvAngelos.

Па ако нешто разбирате, прочитајте али не селективно!

13. bicycle

bicycle Форумски идол

Така така, седи и трпи додека не читаме црна хроника па да кукаме по социјални мрежи: Оти мУри Јуле не кажа порано ќе ти помогневме.
    Свашта.
    Да работела на себе, шо има тука да се работи, со насилник не можеш да се разбереш не пак да се нагодиш.
    БоУже, 19 век.

Mumoftwo30 and Wh@tev3r like this.
  14. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Ако бирате да се заслепувате, не јас туку ни Господ Бог не може да ви помогне ^_^

П.С Не е насилство само ако има "публика" и децата ако молат да се заедно, не значи дека Е ДОБРО да се заедно

WTF :headbang:

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Сигурно се однесувал добро. Можеби кога се преправал, ако и тоа воопшто некогаш.
    Значи, кажи ми дека не си толку глуп колку што се преправаш, пошто со мислењата психичко насилство ми вршиш(lalala)
    Абе згаден и е, човече, нејќе ништо да поправа и нема што да поправа. Она треба секој ден нозе да му шири, пошто иначе дечкото се фрустрира и не знае што збори, не може да се контролира. Нека си купи диња.
    Не сте со сите, мајке ми :headbang:

bicycle and Panda00 like this.
  16. pdb123

pdb123 Популарен член

За тоа што сте се фатиле децата дека рекле дека не сакаат да се разделуваат: немам искуство, ама искрено, не сум слушнала/прочитала мало дете во вакви ситуации да рече сакам да се разделите, до толку да има размислено pros/cons како возрасен човек, па уште и да знае да расуди дека навистина е подобро родителите да му се разделени, за да го „бара“ тоа. Тинејџер над 14 години може и би рекол, ама помало дете не верувам :?:. Не се разбирам, еве вие постари/поначитани на темата објаснете, ама мене повеќе ми има смисла помало дете да мисли дека ако родителите му се разделат, ќе го изгубат едниот родител, па соодветно на тоа, и би „барало“ да не се разделат.. Така што, не го разбирам тоа како аргумент жената да се труди да го спаси браков :).

_Vera_, Annath, Adidas888 and 2 others like this.
  17. Frida-

Frida- Активен член

Често се случува со средношколски долги врски, прв партнер и доколку жената е со ниска самодоверба се врзува за него, се изолира од другарки и влегував брак - мрак.

Од ова што прочитав типот носи тешка фрустрација во себе која сега ја искажува вербално но лесно може да премине и во физичко насилство ( ништо чудно да веќе имале таква ситуација).

Еден конечен разговор со сите факти на маса или како што некој член погоре пиша - брачен психолог за да се види што и од каде влече. Сите поминуваме низ животни фази и промени, па под претпоставка дека се работи за луѓе што некогаш се сакале и имаат капацитет да се разберат, можеби тоа ќе им помогне. Но ако тој разговор заврши со висок тон и навреди, толку, ставајте точка колку и да се тешки тие одлуки.

Last edited: Feb 19, 2026 at 7:50 PM
  18. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

А и кое дете со нормално безгрижно детство, на родителот вели "не сакам да се разделите со тато"?

Зошто воопшто би рекло така in the first place? Поттикнато од што?

Значи децата чувствуваат, свесни се дека ситуацијата не е добра. Но, дете како дете, страшна му е помислата дека и оној мал климав концепт за дом што го имаат, да го снема. Што е разбирливо.

Останатото, да си игра на pro и cons со некој што ја малтретира психички? Are you for real people? :drunk:

Што е со размислувањата дека ова е нормален брак, само во моментална криза :bug:

19. ani23

ani23 Популарен член

Имам блиска пријателка пред малку дојде на кафе,мажот често и исклучува интернет кога е љут или нешто не му е по ќеф,некогаш исклучува и сијалици и парно во станот.Не знам што да и кажам со 3 деца е дома.Совет некој?

20. Wh@tev3r

Wh@tev3r Популарен член

Децата секогаш страдаат во ваква ситуација. Посебно кога ќе почнат да ги влечат по судови, па ако има некои баби и тетки дома да им ги полнат главите, топ.

Но во ред ли е, и таа, и тие, да бидат заложници во ситуацијава?

Не си татко или мајка само ако го направиш/родиш детето, после е работата, а ликов и баш не е некој добар пример за децата.

Biljarkata and Mumoftwo30 like this.