Aко има ваква тема нека се избрише,барав многу ама најдов само за изгореници од трет степен. Итно ми треба помош,пред околу 2 часа пржев колбаси, ми се сврте и ја повлеков тавата со себе и ми се истури масло врело на ногата,сега имам меури и многу се плашам да не ми остане белег што да правам кажете ми нешто што сте сигурни дека ке помогне а уште подобро ако веќе имате искуство..
Прва помош при изгореници е нешто ладно...Ладна вода од замрснувач , мраз и сл... Или да се намокри местото и да се посоли со сол. Ако е нешто по лесно , но доколку станува збор за нешто по сериозно веднаш да се посети лекар
На местото ставај ладни облоги и после намачкај со кантарион. Не го покривај само со гази или крпчиња, остави ја кожата да дише. И никако не ставај на местото сол, оцет или што и да е. Ќе те боли и пече уште повеќе!
Ако имаш кантарионово масло стави на местото или пак сок од лист од алое вера. Редактирам: Можеш кисело млеко или домати исто така.
ви благодарам,ми помага кантарионот,ставам и рибина маст ја купив од аптека се надевам ќе помине побрзо,битно меурите си пукнаа уште кожата да сик се врате во нормала да не биде толку црвено
Јас пред некое време се изгорев со тосетер,и фатив на местото каде што ми се направи флека веднаш кога се изгорив ставив паста за заби(во моментот имав Голгејт) и ептен ми беше убаво воопшто не ме болеше и не на местото на игореното чусвував нешто ладно.И плус не ми остана дамка. Исто така помага многу и кантарионовото масло,како помала се имам изгорено на печка еден добар дел од раката го имам залепено,се мачкав со такво и еве немам никаква лузна.Ептен помага.
Дечки пред малку ми се преврте шољата со врел чај на препони, на еден дел ми се излупи кожата одма и имам црвенило секаде. Ставам мраз на изгорениците и помалку боли. Но со штп да се мачкам и дали ќе остане лузна каде што се излупи кожата?
Јас сун прочитала пр.за изгореница од пегла/фигаро местото одма да се протрие со млеко.А општо одма под ладна вода или мраз.Мене и мрсна крема со кокосово масло ми има помогнато и ми нема останато лузна.
Се изгорев на плотна жешка 250 степени и сега ми е веќе почнато местото и да ми гнои. Со што да се намачкам за да не ми остане лузна?
Стави млеко на местото или стави лед одма.Јас се мачкав со една крема за лузни ефективна беше ако ми текне како се вика ќе ти кажам
Пред 3 дена ми се скрши рачката од чајникот па цел чај ми падна врз двете нози. Одма под туш со чадна вода па ставив и јогурт т.е кисело млеко па дпдека да дојде такси ладев со фен! Првите два дена ме болеше исто како кога сме изгорени од сонце сега имам и меурчиња сами се капат користам кремови но за да не ми остане белег сакам и крем на природна база да користам. Освен маст од кантарион дали сте користеле нешто друго?
Девојки помагајте некако,дали постоои некој лек или било шо по аптекиве за смирување на изгореница од сонце бидејки денес на плажа си изгорев малце поише ?
Imas vo apteka specijalno mleko za posle soncanje. Ja ladi kozata i crveniloto brzo go snemuva. Na Nivea e nekako najefikasno.a i sekoja god go zemam, decinjata mi se beli mnoguu