Колачи

Discussion in 'Рецепти' started by soledad, Dec 7, 2009.

  1. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,611
    Moira, а да те прашам - колку од прилика излегуваат колачиња со таа доза? :)
    И дали печениците лешници треба да се сомелат или многу ситно сецкани?
    ;)
    И дали ефектот на колачињата ќе е ист со друг вид крем, или мора стриктно Нутела?
    :D
    (Многу сум напорна, знам).
    :$

    Вака изгледаат преубаво, лиги да му потечат на човек.
    Плус, Краш ми е во близина, продавницата за здрава храна во близина, се думам да направам викендов за едни гости.
    Би ги валкала во ситно чоколадо, не би ги полевала со течно, да не се растопат.
    :)
     
  2. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    4,733
    Likes Received:
    5,154
    Еве тука нешто повеќе за нив :) recepti/mafini-t8819/
     
  3. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    Со оглед на тоа дека си на диета - НЕ ПОЧНУВАЈ ДА ГИ ПРАВИШ :doh:
    Дефинитивно се најубавите ситни колачи што некогаш сум ги пробала, а и сите околу мене. Секаде каде што сум ги однела - биле хит, 100 рецепти имам до сега поделено .

    Ситно кршени лешниците, тогаш се најубави. Наполитанките, ако имаш нерви, треба да ги сецкаш на мнооогу ситно со нож, за и тие да се осеќаат на гриз, ама не е проблем и ако ги изрендаш на ситното од рендето, скоро ист ефект ќе има.
    Нутела само, немој друг (еуро)крем, дефинитивно нема да е тоа тоа.

    Колку излегуваат.....па зависи од колку нутела ќе ставиш. Јас искрено не се водам по рецептот веќе, туку ставам цела тегла од 400гр Нутела, околу 120гр наполитанки и 170гр лешник (се` ова +/-). И да е потечно, го ставам малце во фрижидер да се стврдни, па го вадам за да ги правам топчињата.
    Мене ми излегоа околу 60 последниот пат, зошто ги направив да се за 1 гриз, така ми изгледаше најпрактично (требаше да ги носам поклон за едно отварање) па да не им се распаѓаат на луѓето во рака.

    Како гледаш, ептен импровизирано, ама состојките НЕ СМЕАТ ДА СЕ СМЕНАТ со други :)
     
    Trendafilka likes this.
  4. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,611
    Ти верувам дека се многу вкусни, јас ќе ги правам за на гости, сакам да ги изненадам. :)
    Среќа што се за други луѓе, ако беа за дома, не знам тогаш како ќе издржев. :sweat:
    Фала на одговорот, ќе пишам импресии од колачињата и ќе гледам да прикачам слики.
    За почеток ќе ги направам со половина доза, односно со околу 200-250 гр. Нутела, значи 30 ми се таман. :)
     
  5. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    Еве моите како излегоа, конечно да аплодирам слика

    [​IMG]
     
    AIT, Serafima, ludoto19 and 9 others like this.
  6. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,469
    Likes Received:
    37,704
    Gender:
    Female
    Баунти

    300гр. шеќер
    250гр. кокос
    1 маргарин Кристал
    200гр. чоколадо за готвење
    80гр. маргарин

    Се матат шеќерот, кокосот и маргаринот. Смесата се става во правоаголно тавче обложено со хартија. Се лади во фрижидер 2 часа. Откако ќе се излади, се превртува на работната маса. Хартијата се вади и се сечат парчиња. Чоколадото и маргаринот се топат. Парчињата се валкаат во нив. Се ладат во фрижидер.
     
  7. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,514
    Likes Received:
    288,551
    Ангел го направив благцево и јас, презадоволна сум :P .

    Направив мали модификации кое немаа негативен ефект на крајниот резултат.
    Немав какао па му ставив од едно капучино кое го немав баш бендисано, а озгора не ставив шеќер во прав.
    Истотака наместо малини употребив цреши, околу 350гр.
     

    Attached Files:

    zhap4e, Moira, Annath and 1 other person like this.
  8. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Mоира овие се мафини или бомбици????

    Ок ги проверив претходните разговори бомбици се а да те прашам сега нешто.... :D што си им ставала одозгоре кршено чоколадо???
     
  9. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,611
    Еве ги и моите колачиња според рецептот на Моира (благодарам уште еднаш).
    Се` прописно по ред, 150 гр. потпечени лешници, па кршени во крпа со чукче за плескање месо :D
    (навистина кратко се потпекуваат лешниците, некои 3-4 минутки на 200 степени загреана рерна), околу 120-130 гр. сецкани ситно наполитанки од лешник од Краш и цела тегла Нутела од 400 гр.
    Малку се направив кашканици, треба да се измеси смесата со рака, а тоа чудо мириса, па ќе си лижнете малку уште додека ги правите :?: , мајка ми и татко ми се бутнаа да сркнат со лажиче од смесата, убава била и така. :D
    Ги правев со стопено чоколадо, малку обликот им е незадоволителен, ама види богати совет - прво треба да ги направите сите топчиња, па да ги свалкате во чоколадо, а не едно по едно! ]:)
    :D
    Не сум ги пробала, ама немам сомнеж дека се предобри (минус тоа што успеав да го лизнам од прстите). :?:
    Брзо се прават, иако Нутелата на собна температура има тенденција малку да се распушти при допир со топлина, па гледајте побрзо да ги направите топчињата.
    p.s. Следниот пат сепак и со некој поевтин крем би ги пробала. :D
    Оној Лино Лада со лешник ми изгледа исто добра варијанта.
     

    Attached Files:

    • 2.jpg
      2.jpg
      File size:
      389.5 KB
      Views:
      1,110
  10. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,514
    Likes Received:
    288,551
    Го пробав рецептов од офф нет, но не би го препорачала :tmi:
    Направив се како што е дадено во описот и смесата сепак не се зацрврсти.
    Гмечев гмечев..не биваше, потоа ја ставив малку и во фрижидер, но немаше никаква промена.
    На крајот ја ставив смесата во маливе садчиња за потпекување и така го потпеков.
    Иако вкусот е индивидуелна работа, мене нешто ми недостасуваше...лимонот и црешите наспроти кокосот беше одлична спротивност. Но добивам впечаток дека фали барем уште една состојка.
    Moже масленоста на млекото врши некоја улога, требаше да пробам со бутер :tmi: , така барем ќе ми се лепеше смесата.


    Истовремено направив и рафаело.
    150 гр, бело чоколадо, 150 гр кокос, 100 гр шеќер во прав, 50 гр шлаг(јас употребив еден во чашичка како за јогуртче), 1 ванилен шеќер, 100 гр. бутер ситно рендаме и мешаме со миксер.
    Се добивама цврста смеса.
    Оформуваме топчиња и на среде им ставаме мигдалче, оревче...
    Готово оформеното топче го валкаме во кокос.
    Малку да се заврстат и се спремни за сервирање.
    Овој рецепт мене ми се допадна.
     

    Attached Files:

    elisabeta, Moira and Ilusionist like this.
  11. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    ^ Путерот ќе ја стврднеше смесата, ама не сум сигурна како ќе изреагираше при печењето...

    Кокосот во основа треба да го замени брашното, затоа има само млеко и кокос...можеби соодносот 400гр кокос - 300гр млеко би бил подобар :?:
     
  12. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,514
    Likes Received:
    288,551
    Јас пола доза правев, па преполовив од се.
    Имаш право можеби така би било подобро...ама ќе оставам друг да каже.
    Не експериментирам по втор пат :tmi:
     
  13. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Значи овие се најубавите ванилици што сум ги пробала....нема никој поубава рецепта од мојата :lol:

    - 1 шоља бело вино
    - 2 шољи зејтин
    - пола пециво
    - 1 ванилин шеќер
    - 2лажички шеќер
    - брашно по потреба (тестото треба да биде потврдо)

    Се замесуваат ванилиците и се сука кора дебела околу 1цм со шоља,чаша или било што се сечат кругчиња,во нив секое кругче се става малку мармалад или по желба орев,лешник и се преклопува.
    Се ставаат колачите во неподмачкана тава и се печат,после се ваклаат во шеќер во прав....

    Eве и слика вчера ги правев
    [​IMG]
     
  14. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Ти како полумесечинки си ги правела ли? Ставеше ли мармалад?
     
  15. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Да како полумесечинки ги правев полнети со мармалад како и секогаш,најубави ми се такви...а може и да се печат само кругчиња и после да се лепат со мармалад,ама вака се повкусни :inlove:
     
  16. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Ги направив :rofl: ама јас не им ставав мармалад, него ги направив полумесечинки ги испеков и во прав шеќер и испаднаа многу убави :rofl: :clap: :*
     
    vickyy90 likes this.
  17. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    нареден пат стави нешто внатре и ке видиш колку поубави ке бидат ;)
     
  18. 17mart

    17mart Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    398
    Јас правам перничиња со мармалад и преубави се и интересни доаѓаат :wasntme:
     
  19. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Ајдее јас зачестив на темава.... :D
    Денеска правев еклери па си викам да ги споделам со вас :inlove:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Еве го и рецептот
    1 канче(од кисело млеко) вода и 4 шољи за кафе зејтин се става убаво да зоврие,после се трга на страна и се додава 1 канче брашно и пола пециво,убаво се меша и се трга на страна да се излади скроз...после се додаваат 8 јајца едно по едно(значи се става едно јајце па се меси,па се става друго јајце па се меси и се така )
    после се ставаат со мало лажиче во тава обложена со хартија за печење и се печат

    Фил:
    1 кило млеко се става да се вари,додека е ладно млекото се зема од него 250мл и во него се раствара 200гр шеќер и 200гр брашно,се ова убаво се меша и откако ке зоврие млекото се става и се вари додека не се згусне.
    1маргарин се мати со 2 кесички ванилин шеќер и се додава во изладениот фил

    после се филуваат еклерите со филот и се премачкуваат со стопено чоколадо
     
    Moira, 17mart and eli25 like this.
  20. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,469
    Likes Received:
    37,704
    Gender:
    Female
    Баунти

    300гр. кокос
    1 маргарин Кристал
    100мл. хопла
    150гр. чоколадо за готвење
    80гр. маргарин

    Се матат кокосот, маргаринот и хоплата. Смесата се става во правоаголно тавче обложено со хартија. Се лади во фрижидер 2 часа. Откако ќе се излади, се превртува на работната маса. Се отстранува хартијата. Се сечат парчиња. Маргаринот и чоколадото се топат. Парчињата се валкаат во растопеното чоколадо. Се ладат во фрижидер.
     
    Hipica likes this.