1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колачи

Дискусија во 'Рецепти' започната од soledad, 7 декември 2009.

  1. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Moira, а да те прашам - колку од прилика излегуваат колачиња со таа доза? :)
    И дали печениците лешници треба да се сомелат или многу ситно сецкани?
    ;)
    И дали ефектот на колачињата ќе е ист со друг вид крем, или мора стриктно Нутела?
    :D
    (Многу сум напорна, знам).
    :$

    Вака изгледаат преубаво, лиги да му потечат на човек.
    Плус, Краш ми е во близина, продавницата за здрава храна во близина, се думам да направам викендов за едни гости.
    Би ги валкала во ситно чоколадо, не би ги полевала со течно, да не се растопат.
    :)
     
  2. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Еве тука нешто повеќе за нив :) recepti/mafini-t8819/
     
  3. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Со оглед на тоа дека си на диета - НЕ ПОЧНУВАЈ ДА ГИ ПРАВИШ :doh:
    Дефинитивно се најубавите ситни колачи што некогаш сум ги пробала, а и сите околу мене. Секаде каде што сум ги однела - биле хит, 100 рецепти имам до сега поделено .

    Ситно кршени лешниците, тогаш се најубави. Наполитанките, ако имаш нерви, треба да ги сецкаш на мнооогу ситно со нож, за и тие да се осеќаат на гриз, ама не е проблем и ако ги изрендаш на ситното од рендето, скоро ист ефект ќе има.
    Нутела само, немој друг (еуро)крем, дефинитивно нема да е тоа тоа.

    Колку излегуваат.....па зависи од колку нутела ќе ставиш. Јас искрено не се водам по рецептот веќе, туку ставам цела тегла од 400гр Нутела, околу 120гр наполитанки и 170гр лешник (се` ова +/-). И да е потечно, го ставам малце во фрижидер да се стврдни, па го вадам за да ги правам топчињата.
    Мене ми излегоа околу 60 последниот пат, зошто ги направив да се за 1 гриз, така ми изгледаше најпрактично (требаше да ги носам поклон за едно отварање) па да не им се распаѓаат на луѓето во рака.

    Како гледаш, ептен импровизирано, ама состојките НЕ СМЕАТ ДА СЕ СМЕНАТ со други :)
     
    На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Ти верувам дека се многу вкусни, јас ќе ги правам за на гости, сакам да ги изненадам. :)
    Среќа што се за други луѓе, ако беа за дома, не знам тогаш како ќе издржев. :sweat:
    Фала на одговорот, ќе пишам импресии од колачињата и ќе гледам да прикачам слики.
    За почеток ќе ги направам со половина доза, односно со околу 200-250 гр. Нутела, значи 30 ми се таман. :)
     
  5. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Еве моите како излегоа, конечно да аплодирам слика

    [​IMG]
     
    На AIT, Serafima, ludoto19 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Пол:
    Женски
    Баунти

    300гр. шеќер
    250гр. кокос
    1 маргарин Кристал
    200гр. чоколадо за готвење
    80гр. маргарин

    Се матат шеќерот, кокосот и маргаринот. Смесата се става во правоаголно тавче обложено со хартија. Се лади во фрижидер 2 часа. Откако ќе се излади, се превртува на работната маса. Хартијата се вади и се сечат парчиња. Чоколадото и маргаринот се топат. Парчињата се валкаат во нив. Се ладат во фрижидер.
     
  7. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Ангел го направив благцево и јас, презадоволна сум :P .

    Направив мали модификации кое немаа негативен ефект на крајниот резултат.
    Немав какао па му ставив од едно капучино кое го немав баш бендисано, а озгора не ставив шеќер во прав.
    Истотака наместо малини употребив цреши, околу 350гр.
     

    Прикачени фајлови:

    На zhap4e, Moira, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Mоира овие се мафини или бомбици????

    Ок ги проверив претходните разговори бомбици се а да те прашам сега нешто.... :D што си им ставала одозгоре кршено чоколадо???
     
  9. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Еве ги и моите колачиња според рецептот на Моира (благодарам уште еднаш).
    Се` прописно по ред, 150 гр. потпечени лешници, па кршени во крпа со чукче за плескање месо :D
    (навистина кратко се потпекуваат лешниците, некои 3-4 минутки на 200 степени загреана рерна), околу 120-130 гр. сецкани ситно наполитанки од лешник од Краш и цела тегла Нутела од 400 гр.
    Малку се направив кашканици, треба да се измеси смесата со рака, а тоа чудо мириса, па ќе си лижнете малку уште додека ги правите :?: , мајка ми и татко ми се бутнаа да сркнат со лажиче од смесата, убава била и така. :D
    Ги правев со стопено чоколадо, малку обликот им е незадоволителен, ама види богати совет - прво треба да ги направите сите топчиња, па да ги свалкате во чоколадо, а не едно по едно! ]:)
    :D
    Не сум ги пробала, ама немам сомнеж дека се предобри (минус тоа што успеав да го лизнам од прстите). :?:
    Брзо се прават, иако Нутелата на собна температура има тенденција малку да се распушти при допир со топлина, па гледајте побрзо да ги направите топчињата.
    p.s. Следниот пат сепак и со некој поевтин крем би ги пробала. :D
    Оној Лино Лада со лешник ми изгледа исто добра варијанта.
     

    Прикачени фајлови:

    • 2.jpg
      2.jpg
      Големина на фајлот:
      389,5 KB
      Прегледи:
      1.110
    На Libera, ilipili, DzingrlakaDzikica и 18 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Го пробав рецептов од офф нет, но не би го препорачала :tmi:
    Направив се како што е дадено во описот и смесата сепак не се зацрврсти.
    Гмечев гмечев..не биваше, потоа ја ставив малку и во фрижидер, но немаше никаква промена.
    На крајот ја ставив смесата во маливе садчиња за потпекување и така го потпеков.
    Иако вкусот е индивидуелна работа, мене нешто ми недостасуваше...лимонот и црешите наспроти кокосот беше одлична спротивност. Но добивам впечаток дека фали барем уште една состојка.
    Moже масленоста на млекото врши некоја улога, требаше да пробам со бутер :tmi: , така барем ќе ми се лепеше смесата.


    Истовремено направив и рафаело.
    150 гр, бело чоколадо, 150 гр кокос, 100 гр шеќер во прав, 50 гр шлаг(јас употребив еден во чашичка како за јогуртче), 1 ванилен шеќер, 100 гр. бутер ситно рендаме и мешаме со миксер.
    Се добивама цврста смеса.
    Оформуваме топчиња и на среде им ставаме мигдалче, оревче...
    Готово оформеното топче го валкаме во кокос.
    Малку да се заврстат и се спремни за сервирање.
    Овој рецепт мене ми се допадна.
     

    Прикачени фајлови:

    На elisabeta, Moira и Ilusionist им се допаѓа ова.
  11. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    ^ Путерот ќе ја стврднеше смесата, ама не сум сигурна како ќе изреагираше при печењето...

    Кокосот во основа треба да го замени брашното, затоа има само млеко и кокос...можеби соодносот 400гр кокос - 300гр млеко би бил подобар :?:
     
  12. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.282
    Допаѓања:
    284.790
    Јас пола доза правев, па преполовив од се.
    Имаш право можеби така би било подобро...ама ќе оставам друг да каже.
    Не експериментирам по втор пат :tmi:
     
  13. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Значи овие се најубавите ванилици што сум ги пробала....нема никој поубава рецепта од мојата :lol:

    - 1 шоља бело вино
    - 2 шољи зејтин
    - пола пециво
    - 1 ванилин шеќер
    - 2лажички шеќер
    - брашно по потреба (тестото треба да биде потврдо)

    Се замесуваат ванилиците и се сука кора дебела околу 1цм со шоља,чаша или било што се сечат кругчиња,во нив секое кругче се става малку мармалад или по желба орев,лешник и се преклопува.
    Се ставаат колачите во неподмачкана тава и се печат,после се ваклаат во шеќер во прав....

    Eве и слика вчера ги правев
    [​IMG]
     
  14. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Ти како полумесечинки си ги правела ли? Ставеше ли мармалад?
     
  15. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Да како полумесечинки ги правев полнети со мармалад како и секогаш,најубави ми се такви...а може и да се печат само кругчиња и после да се лепат со мармалад,ама вака се повкусни :inlove:
     
  16. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Ги направив :rofl: ама јас не им ставав мармалад, него ги направив полумесечинки ги испеков и во прав шеќер и испаднаа многу убави :rofl: :clap: :*
     
    На vickyy90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    нареден пат стави нешто внатре и ке видиш колку поубави ке бидат ;)
     
  18. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Јас правам перничиња со мармалад и преубави се и интересни доаѓаат :wasntme:
     
  19. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Ајдее јас зачестив на темава.... :D
    Денеска правев еклери па си викам да ги споделам со вас :inlove:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Еве го и рецептот
    1 канче(од кисело млеко) вода и 4 шољи за кафе зејтин се става убаво да зоврие,после се трга на страна и се додава 1 канче брашно и пола пециво,убаво се меша и се трга на страна да се излади скроз...после се додаваат 8 јајца едно по едно(значи се става едно јајце па се меси,па се става друго јајце па се меси и се така )
    после се ставаат со мало лажиче во тава обложена со хартија за печење и се печат

    Фил:
    1 кило млеко се става да се вари,додека е ладно млекото се зема од него 250мл и во него се раствара 200гр шеќер и 200гр брашно,се ова убаво се меша и откако ке зоврие млекото се става и се вари додека не се згусне.
    1маргарин се мати со 2 кесички ванилин шеќер и се додава во изладениот фил

    после се филуваат еклерите со филот и се премачкуваат со стопено чоколадо
     
    На Moira, 17mart и eli25 им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Пол:
    Женски
    Баунти

    300гр. кокос
    1 маргарин Кристал
    100мл. хопла
    150гр. чоколадо за готвење
    80гр. маргарин

    Се матат кокосот, маргаринот и хоплата. Смесата се става во правоаголно тавче обложено со хартија. Се лади во фрижидер 2 часа. Откако ќе се излади, се превртува на работната маса. Се отстранува хартијата. Се сечат парчиња. Маргаринот и чоколадото се топат. Парчињата се валкаат во растопеното чоколадо. Се ладат во фрижидер.
     
    На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.