Колпоскопија

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by onegirl, Nov 5, 2010.

1. onegirl

onegirl Истакнат член

Ај да продискутираме малку. дали сте правеле? како се прави? прашувам зашто матичниот ми правеше колпоскопија, гледав на екранчето....е сега другарка ми била ( кај друг гиенколог) , и правеле некакво колпоскопско боење.....мене не....се збунив малце :?:

2. supermenka

supermenka Истакнат член

боење се прави за да се провери дали има ранички во вагиналниот канал, твојот доктор можеби сметал дека нема потреба од тоа кај тебе

3. Nina24

Nina24 Популарен член

При колпоскопскиот преглед докторот најпрво премачкува со оцетна кислеина, и врши визуелен преглед со помош на колпоскопот, а доколку тоа не е доволно, премачкува со раствор од јод и притоа здравото ткиво се бои во една боја, а заболеното добива друга боја. Значи дали ќе го направи овој тест со "боење" зависи од проценката на докторот дали треба, но мислам дека речиси секогаш го прават, а немора тебе да ти каже дека те премачкал со јод... Може едноставно докторот си го завршил и тоа, видел што видел, ти кажал за резултатите, но не ти ја објаснил техниката на самиот преглед.

Attached Files:

4. kumanovce

kumanovce Истакнат член

Kолпоскопија

дали колпоскопија без анестезија е болно и имали некој правено во систина ?

5. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

колпоскопија

Колпоскопијата не е болна и не треба анестезија, кога ќе ти земат брис за ПАП тест , додека си уште со спекулумот внатре ќе те прегледаат колпоскопски за 2-3 минути и готово. Бар мене никогаш не ме болело.

kumanovce likes this.
  6. kumanovce

kumanovce Истакнат член

колпоскопија

а каде го имаш направено прегледот ?

7. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

колпоскопија

Кај мојата матична во Неуромедика. Во Систина не сум правела колпоскопија не знам колку чини, идев само на ехо прегледи за бебушката :)

8. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

На колпоскопијата ми покажа некакви промени. Пап тестот чист, само бактерија.
    Дали е можно од бактеријата да се покажале некакви промени, или можно е да не е точен пап?