Ee вака женски, решив да си прашам тука поискусни сте ќе ми кажите оти ако кажам на мајка ми ќе се испотреси без причина.. Имам 16 години, а менструација имам од 12 години и ми била одсекогаш,па може да се рече редовна,значи секој месец ја добивав.Сеа независно, некогаш на 28 дена, па на 30, па на 34/5 итн.Последно време ми беше ептен редовна, псоледните 5/6 месеци.Али овај месец некако забушава, не ми е дојдена уште, веројатно ми доцни околу една недела.Не забележувам кога ми иди, мрза сум знам, ама барем си помнам отприлика и знам дека доцни.Е сеа, нема причина да доцни.Не сум настината, добро стојам со исхрана, добар сон, енергична се осеќам поради зголемената физичка активност последен период и се си е океј.Сеа стрес немам некој, фала богу се ми е супер, ама знаете тинејџерски проблеми, ама не вервам до тоа да е. Што мислите, која е причина поради доцнењето на циклусот?Дали има причина да се секирам или сепак не?
Конечно и текна да дојди (на време е,ама јас едвај чекав да дојде), цела недела ја чекамм. Прехепи сум! Јејејј!
Девојки многу сум загрижена, испаничена На 9 април имав менструација, нормална како и секогаш, после 2 недели повторно добив и секретот беше невообичаен, со потемна боја, погуст, но пооскуден и траеше неколку дена повеќе од вообичаено (наместо 3-4, 6 или 7 дена). Денес повторно добив исто како пред 2 недели. Навистина сум испаничена. Ќе одам деновиве обавезно кај гинекологот. Мислење што може да биде
Zdravo! Vekje 2 meseci prethodno posle menstruacijata imam kafeav i ligav sekret. Vednas po zavrsuvanjeto na menstruacijata, eve skoro edna nedela go imam sekretot. Da napomenam deka gi koristam apcijata ''jaz'' vekje 6 meseci( gi pijam za policisticni jajnici). Ova mi e posledno pakovanje, i do prethodniot mesec se bese ok, se dodeka ne se pojavi toj kafeav sekret.Sum nemala sexualni odnosi, drugo nisto ne konzumiram i sega nz dali e voopsto od apcinjata ili za nesto drugo e vo prasanje. Pa dali nekoja od vas go imala ova iskustvo, ili mozebi znae za sto stanuva zbor?
Zdravo devojki ve molam za pomos imam mnogu bolna menstruacija ako ne sekoj mesec preku eden , svesta mi se vrti ..
Мене секој ми е таков, уште откако добив за прв пат. Ми помагаат само анагин или кафетин. Го поминувам скоро цел ден во кревет со многу чај, топло млеко со мед, и многу овошје. Бар првиот ден одбегнувам благо да јадам, бидејќи ми одмага. Инаку @crazylady, користи од подолгите и повпививи влошки или пак тампон. Јас додека користев влошки се миев сигурно три пати дневно, а вака мирна сум цело време.
Јас користам од Букет обичните но дефинитвно треба да си земам некои подебели оти не се издржува вака. Претходниот пат имав нормалана менструација , но сега е стварно претерано, премногу ми e обилна.... @Specijalka90 Инаку јас не пијам апчиња кога имам и дури да имам големи болки издржувам , бидејќи од апчињата уште повеќе ми трае .... Ако имаш ептен големи болки земи си Налгесин С би требало да ти помогнат, иако јас немам искуство со такви работи, но досега од сите сум слушнала само пофални зборови за нив.
jas naiskreno bev pocnala da pijam spasmex ama gi prekinav od razni muabeti so slusam i samo sum so ovie kafetin mens..
Мене спазмекс ми ги препорача матичната пред 5 години сигурно, бев тинејџерка и искрено ни малку не ми се допаднаа, немав ефект, џабе ги пиев. Аналгинот го пијам откако добив, нема шанси никако да издржам без две апчиња на ден, да можеби не е здраво и добро, но ништо друго не ми помага. После вториот ден веќе проаѓам и со кафетин. @crazylady, Everyday и Filefine ми биле најдобри, посебно бидејќи има и ноќни, и дневни со поголема впививост, со помала...
Ти препорачувам да си земеш Даливон апчиња ,јас за менструални болки ги пијам нив од 14 год наваму и ми делуваат брзо,порано беа 40 денари а сега се поскапи околу 90 денари ,земи ги слободно
Девојки сигурно има одговор на моето прашање во темава но има многу мислења и од тел сум..Сакав да прашам дали знаете за апчињата кафетин менструал дали имаат некакво штетно дејство?Без нив никако болката не ми поминува.
Не знам кои се, јас имам користено налгесин,кафетин менструал,кетонал и што не..ама нај ефикасни ми се даливон,а штом поминува значи се појаки , ги пие и една другарка и задоволна е
Thank you, изгледа тие биле решението, баш ќе ги пробам, следнава недела треба да добијам, па да се спремам
И да си пробаш,ќе прочиташ упатство,мислам дека до 3 се пиеја на ден најмногу,и дејството им трае околу 4 саати,плус и за забоболка многу помагаат,да не известиш ако тие биле решението
Da probas metafen, jas go piev za glavobolka mi pomina za mnogu kuso vreme. Ni so aspirin, ni so nisto ne pominalo tolku brzo. Samo mislam deka se mnogu jaki.
Нова сум на форумов и сакам да прашам пред некој ден ми дојде менструацијата но ми беше пооскудна од вообичаено ми траеше 3 дена како што ми трае и обично но малку сум паничарка па затоа пишувам
Здраво Феминки ... Вчера добив и првите 2 / 3 дена менструацијата ми е пообилна , но ме интересира ваше мислење , ми излагаат грутки крв мн. се грозни , па доколку некоја е по запознаенаа со овој проблем да ми го разјасни , дали е нешто страшно ... ( иначе ги пијам Јасмин поради полицистични јајници , прошлиот месец не беше така , па да не е нешто од апчињата )