Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.761
    Допаѓања:
    21.467
    Ee вака женски, решив да си прашам тука поискусни сте ќе ми кажите оти ако кажам на мајка ми ќе се испотреси без причина..
    Имам 16 години, а менструација имам од 12 години и ми била одсекогаш,па може да се рече редовна,значи секој месец ја добивав.Сеа независно, некогаш на 28 дена, па на 30, па на 34/5 итн.Последно време ми беше ептен редовна, псоледните 5/6 месеци.Али овај месец некако забушава, не ми е дојдена уште, веројатно ми доцни околу една недела.Не забележувам кога ми иди, мрза сум знам, ама барем си помнам отприлика и знам дека доцни.Е сеа, нема причина да доцни.Не сум настината, добро стојам со исхрана, добар сон, енергична се осеќам поради зголемената физичка активност последен период и се си е океј.Сеа стрес немам некој, фала богу се ми е супер, ама знаете тинејџерски проблеми, ама не вервам до тоа да е.
    Што мислите, која е причина поради доцнењето на циклусот?Дали има причина да се секирам или сепак не?

2. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Конечно и текна да дојди (на време е,ама јас едвај чекав да дојде), цела недела ја чекамм. Прехепи сум! Јејејј!

3. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    Девојки многу сум загрижена, испаничена:(
    На 9 април имав менструација, нормална како и секогаш, после 2 недели повторно добив и секретот беше невообичаен, со потемна боја, погуст, но пооскуден и траеше неколку дена повеќе од вообичаено (наместо 3-4, 6 или 7 дена). Денес повторно добив исто како пред 2 недели. Навистина сум испаничена. Ќе одам деновиве обавезно кај гинекологот.
    Мислење што може да биде:^)

4. cinderella93

cinderella93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    49
    Zdravo!
    Vekje 2 meseci prethodno posle menstruacijata imam kafeav i ligav sekret. Vednas po zavrsuvanjeto na menstruacijata, eve skoro edna nedela go imam sekretot. Da napomenam deka gi koristam apcijata ''jaz'' vekje 6 meseci( gi pijam za policisticni jajnici). Ova mi e posledno pakovanje, i do prethodniot mesec se bese ok, se dodeka ne se pojavi toj kafeav sekret.Sum nemala sexualni odnosi, drugo nisto ne konzumiram i sega nz dali e voopsto od apcinjata ili za nesto drugo e vo prasanje. Pa dali nekoja od vas go imala ova iskustvo, ili mozebi znae za sto stanuva zbor?

5. Specijalka90

Specijalka90 Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki ve molam za pomos imam mnogu bolna menstruacija ako ne sekoj mesec preku eden , svesta mi se vrti .. :)

6. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Мене секој ми е таков, уште откако добив за прв пат. Ми помагаат само анагин или кафетин. Го поминувам скоро цел ден во кревет со многу чај, топло млеко со мед, и многу овошје. Бар првиот ден одбегнувам благо да јадам, бидејќи ми одмага.
    Инаку @crazylady, користи од подолгите и повпививи влошки или пак тампон. Јас додека користев влошки се миев сигурно три пати дневно, а вака мирна сум цело време.

На Specijalka90 и crazylady им се допаѓа ова.
  7. Specijalka90

Specijalka90 Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Nekoi velat deka analginot ne se pie za vreme na mensturacija

8. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.434
    Јас користам од Букет обичните но дефинитвно треба да си земам некои подебели оти не се издржува вака. Претходниот пат имав нормалана менструација , но сега е стварно претерано, премногу ми e обилна....
    @Specijalka90 Инаку јас не пијам апчиња кога имам и дури да имам големи болки издржувам , бидејќи од апчињата уште повеќе ми трае ....
    Ако имаш ептен големи болки земи си Налгесин С би требало да ти помогнат, иако јас немам искуство со такви работи, но досега од сите сум слушнала само пофални зборови за нив.

Последна измена: 25 мај 2015
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Specijalka90

Specijalka90 Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    jas naiskreno bev pocnala da pijam spasmex ama gi prekinav od razni muabeti so slusam i samo sum so ovie kafetin mens..

10. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Мене спазмекс ми ги препорача матичната пред 5 години сигурно, бев тинејџерка и искрено ни малку не ми се допаднаа, немав ефект, џабе ги пиев. Аналгинот го пијам откако добив, нема шанси никако да издржам без две апчиња на ден, да можеби не е здраво и добро, но ништо друго не ми помага. После вториот ден веќе проаѓам и со кафетин.
    @crazylady, Everyday и Filefine ми биле најдобри, посебно бидејќи има и ноќни, и дневни со поголема впививост, со помала...

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Ти препорачувам да си земеш Даливон апчиња ,јас за менструални болки ги пијам нив од 14 год наваму и ми делуваат брзо,порано беа 40 денари а сега се поскапи околу 90 денари ,земи ги слободно:)

На Specijalka90 и kjukli им се допаѓа ова.
  12. Mala Hembra

Mala Hembra Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    477
    Девојки сигурно има одговор на моето прашање во темава но има многу мислења и од тел сум..Сакав да прашам дали знаете за апчињата кафетин менструал дали имаат некакво штетно дејство?Без нив никако болката не ми поминува.

13. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Кои се најјаки од апчињава за менструација, знае некоја?

14. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Не знам кои се, јас имам користено налгесин,кафетин менструал,кетонал и што не..ама нај ефикасни ми се даливон,а штом поминува значи се појаки , ги пие и една другарка и задоволна е:)

15. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Thank you, изгледа тие биле решението, баш ќе ги пробам, следнава недела треба да добијам, па да се спремам :lol:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Specijalka90

Specijalka90 Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    xaxaxaxa pa izvesti ne

17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    И да си пробаш,ќе прочиташ упатство,мислам дека до 3 се пиеја на ден најмногу,и дејството им трае околу 4 саати,плус и за забоболка многу помагаат,да не известиш ако тие биле решението:*

На Specijalka90 и kjukli им се допаѓа ова.
  18. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Da probas metafen, jas go piev za glavobolka mi pomina za mnogu kuso vreme. Ni so aspirin, ni so nisto ne pominalo tolku brzo. Samo mislam deka se mnogu jaki.

19. only one

only one Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Нова сум на форумов и сакам да прашам пред некој ден ми дојде менструацијата но ми беше пооскудна од вообичаено ми траеше 3 дена како што ми трае и обично но малку сум паничарка па затоа пишувам

20. Normina

Normina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2015
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    54
    Здраво Феминки ... Вчера добив и првите 2 / 3 дена менструацијата ми е пообилна , но ме интересира ваше мислење , ми излагаат грутки крв мн. се грозни , па доколку некоја е по запознаенаа со овој проблем да ми го разјасни , дали е нешто страшно ... ( иначе ги пијам Јасмин поради полицистични јајници , прошлиот месец не беше така , па да не е нешто од апчињата )