Молчаливост

Discussion in 'Психологија' started by Amore, Dec 26, 2011.

1. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Молчалива сум дури некој не ми згази на нервот.
    Среќа и дечко ми е молчалив - погодени си сме. Не ми е проблем да седам во тишина со некого. Немам потреба од правење секакви муабети колку да не се молчело. Апсурдно ми е сето тоа.
    Молчењето е злато. Ќути си - дупи си. :lol:

eta, Kitty23, GirlLove and 4 others like this.
  2. shz

shz Форумски идол

Молчалива сум од секогаш сум била таква.
    Со дечко ми и другарките немам гајле, растур правам. Но со непознати не можам или со некои блиски.
    Не сум тип коишто само да не молчи зборува, ако ме се зборува ќе зборувам ако не нема, а и зависи и до личноста ако ми одговара и има што со неа да зборувам тогаш може.

eta likes this.
  3. Crnookata

Crnookata Популарен член

Исто со најблиските си правам растур,а со другиве.

4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

5. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

;)

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Повеќе сакам да слушам отколку да зборувам. Примам информации во секоја прилика. :D

toogood, elimkd and zokystanoevsky like this.
  7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Не знам зошто толку ја воспевате ќутенката...

Јас немам потреба да се ,, дружам ,, со луѓе со кои не можам муабет да направам. Шо мајка ми се, да седиме и да се гледаме ко утки?

И ве молам, без она боље да ќутам, него ли да зборам глупости.Тоа се ретки ситуации, а не увек да ќутите.

eli25, macka91, crimson and 4 others like this.
  8. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Ги разбирам интровертите кои по природа се молчаливи покрај непознати луѓе. Im totally the opposite :) Но кога некој ми одговара карактерно во дружба, не ми пречи ни молчаливост ни зборливост.

eta and Someonespecial like this.
  9. Briar Rose

Па јас не ни можам да зборувам многу со останатите.
    Сите знаат дека мразам мали безначајни и празни муабети, а не умеат да зборуваат за теми како наука и класична книжевност со мене, како и да споделуваат нивни идеи и критики.

toogood likes this.
  10. IvanaJenner

IvanaJenner Истакнат член

И јас исто. Кога сум во друштво, само молчам и слушам.:?: Евентуално зборам, доколку има упатено некое прашање кон мене, а во друг случај :shake:

11. Crnookata

Crnookata Популарен член

И јас бев скроз иста,сега сум малку опуштена.

IvanaJenner likes this.
  12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Јас порано многу бев повлечен тип . Во ново друштво ко " наштимана кукла " одговарав на прашања упатени кон мене . Не знам зошто бев таква , веројатно ми беше тоа некој период во пубертетот кога мислев дека никој не ме разбира , па подобро ќе си молчев . Сега сум поотворена со блиските луѓе , но сепак имам ограничувања со кој колку сум отворена .

13. Mrs.Brain

Mrs.Brain Популарен член

Јас имам голем проблем со молчаливоста. Најголем проблем е тоа што јас мислам и дека не сум толку молчалива ко што ме доживуваат.
    Најмногу ми е проблем кога ќе се соочам со ново друштво. Пример со друштвото на дечко ми имам излезено неколку пати и секогаш му викаат дека премногу молчам. Не сакам да бидам како намчор.
    Навистина незнам како со овој мој карактер.

eta and Sar-Ste like this.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Молчам кога ме мрзи да зборувам. Воедно, ме мрзи да зборувам со такви соговорници кои не ме мотивираат, не ги сметам за вредни да трошам енергија.

Sar-Ste likes this.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

избегнувам молчаливи луѓе зошто покрај нив се осеќам ко идиот, чудак, на крајот водам борба со себе си и се преиспитувам дали сум била досадна и каков впечаток сум оставила.

16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Молчалива сум била отсекогаш, тешко ми е да започнам разговор со некого прва си мислам дека досадувам. Со дечко ми и со поблиските другарки знам да бидам многу опуштена да зборувам да се смеам и се, и тогаш се прашувам зошто не можам да бидам ваква со сите. Кога ќе дојдат другарките или другарите на моите другарки одма се стишувам. Се мразам поради тоа. Најлошото е што тие мислат дека ги мразам и ми сметаат оти не почнувам јас прва со зборување (ми го има кажано тоа другарка ама како да им објасниш дека не е ништо лично кон нив туку до мене е). Другарките многу ми имаат викано бидејќи сум молчалива пред други луѓе. Понекогаш пред нив "Зборни нешто што ќутиш цело време!". Не знаете колку тоа не повредува нас молчаливите тоа не не поттикнува да зборуваме туку повеќе се затвораме во себе знаејќи дека тука никој не не разбира, па ако имате некој молчалив во друштво не му велете вака туку вклучете го вие во разговорот со другите ваши пријатели. На дечко ми па оваа моја особина воопшто не му пречи, иако кога сум со негово друштво ми имаат велено дека ништо не зборувам. Мене единствено лесно ми е ако другите први започнуваат со мене разговор така со време почнувам да се опуштам со таа личност, ми влегува во комфорната зона. Можеби затоа имам малку пријатели. Се трудам колку што можам, но тоа е тоа.

Srcka $ and Mrs.Brain like this.
  17. Srcka $

Srcka $ Истакнат член

Молчаливоста некои ја сфаќаат како она/он е срамежлив/а но не секогаш е така, едноставно некои личности не се снаогаат во поголемо друштво па да можат да зборат и да бидат гласни за да сите слушнат.
    Не знам зошто некои кога еве седнам со друштво, тоа порано ми се случуваше па и сега понекогаш ми викаат ти си срамежлива дај кажи нешто, а јас што да кажам прв пат седам со нив и што треба цела историја да им раскажам, а така викајќи па уште повеќе се замолчувам.
    Молчаливоста не е добра особина но некои личности не умеат на прв поглед да се вклопат.
    Порано и јас сум била молчалива и сега сум но до дека не се вклопам а понекогаш па не ми се ни зборе цело време си ќутам и ми се чудат како може да не зборам цел ден.
    Молчаливоста ја имаме затоа што премногу мислиме а тоа што го мислиме па ретко го искажуваме.

Joi likes this.
  18. Briar Rose

... Или пак едноставно не сакаш да комуницираш со луѓе или немаш за што да зборуваш со нив ...

19. eli25

eli25 Форумски идол

Тоа е во карактер. Некој што збори триста на саат оди сопри го :)
    Исто и ова.
    Јас со непознати баш и не правам муабет. Т.е не ми иде. Средно повеќе молчев и во друштво. Стално ми викаа -де кажи нешто.
    Сега немам проблем .Дури некогаш си мислам претерувам :$
    Ама ги сфаќам и таквите. Или е до срамежливост или ко мене неможев да се опуштиш убаво.
    А сепак треба да имаш нешто заедничко за зборење.
    Мм нема проблем. Сегде и секогаш наоѓа теми. Тој па ептен е комуникативен 8-|

Joi likes this.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Оперирана сум мислам од молчеливост.Само кога морам молчам а инаку ко празна воденица сум уште од малечка.