Не е научно докажано, но има многу случаи кадешто долгогодишно носење на леќи доведува до очни болести и оштетување на видот. Моја топла препорака е да се откажеш од леќите што е можно побрзо.
Носев очила, ама диоптријата растеше. Откако носам леќи стагнира. Инаку, кога ќе мерите очен притисок треба да гледате право, да не трепкате, за да има точен резултат, и не пијте големи количини кафе пред мерењето, и тоа читав дека давало повисоки резултати. За очно дно, треба ли на нешто да се внимава? Да не се мрда и слично?
Не треба ништо посебно. Само да не трепкаш 2-3 секунди. Ќе ти кажат таму кога да трепнеш, кога да не трепкаш.
Здраво, последниве 2 недели 5 пати ми се случи да имам како заматен вид, т.е. почнува со помали цикцак шарени линии, па се проширува, како да играат цело време и во тој период неможам да гледам убаво, матно ми се гледа и за 20-30 мин поминува како ништо да не било, по тоа ми се јавува некоја минлива болка во синусите и позади на главата, некој да има искуство со ова, се видов со невролог 99% било од стрес, за некој ден сум на очно, притисок и шеќер во тој момент се добри
Istovo mi se slucuva, no ednas na nekolku meseci. Mi rekoa napnatost, stres ili pak migrena. I eve pak neznam tocno od sto moze da e. Imas provereno ocen pritisok?
Денеска бев на очен, онака на контрола кај приватен и немаше гужва, па ми посвети внимание. Ме ставаше на повеќе апарати. Пак мерев очен притисок, нормален. Во наодот ми пишал фундус нормално се, крвни садови нормално, макула нормално, диоптерот е ист, мирува, за моја среќа. Прашав дали имам потреба да си земам за обврска редовно да прегледувам очно дно, ми рече дека во мојот случај нема потреба, иако е пропишано теоретски и по 2 пати годишно, за што рече дека е многу, тоа треба да го прават оние кои имаат потреба. И нагласи, кревање на тешко не, напрегање не. Значи сите што имате висока диоптрија, лекарите може нема да ви посочат, кревање тешко да се избегнува.
Како се справувате со истите,јас ги имам од 2019 година од мои 25 години. Прв пат ми де случи за време на бременост и од тогаш продолжија. Некогаш храбро си продолжувам со денот, но понекогаш плачам ме фаќа паника. Инаку кај мене снимајки ја главата на магнет баш поради нив излезе мал мозочен удар и после различни испитувања дијагноза ПФО на срцето(вродена срцева мана) и бев упатена за затварање на истото со чадорче, но и покрај затварањето пак ми се вратија, а се затвара и за да престанат мигрените. Инаку тоа де вика мигрена со аура. И ми е жал дека доста доктори не се запознаени и се измачував објаснувајки што ми се случува. Како сте вие, како се справувате, баш се изненадив дека на некој исто му се случува. Најдобронамерно разговор кај кардиолог дали сте кандидат за пфо тест ( bubble test)
Dokolku sum na rabota moram da gi izdrzam tie saati....doma ako fatam na vreme pijam vednas magnezium, nesto protiv bolka, legnuvam i taka polesno mi pominuva. Primekam deka mi se pojavuva koga sum mnogu umorna i pod stres. Inace doktorite se ponasaat kako nisto da ne e, odmaraj, izbegnuvaj stresni situacii, lek protiv bolka i tolku...
Zdravo sakam da prasam dali nekoj od vas do sega imal ostra bolka vo oko koja se javuva sabajle pri budenje i izgleda kako da imas pesok, so crvenilo i solzenje i pominuva posle nekoe vreme (okolu 30minuti), kako i silna senzitivnost na svetlina. Veke kaj 2 doktori sum bila nanekolku pregledi ne mozat da mi najdat resenije.