Не е научно докажано, но има многу случаи кадешто долгогодишно носење на леќи доведува до очни болести и оштетување на видот. Моја топла препорака е да се откажеш од леќите што е можно побрзо.
Носев очила, ама диоптријата растеше. Откако носам леќи стагнира. Инаку, кога ќе мерите очен притисок треба да гледате право, да не трепкате, за да има точен резултат, и не пијте големи количини кафе пред мерењето, и тоа читав дека давало повисоки резултати. За очно дно, треба ли на нешто да се внимава? Да не се мрда и слично?
Не треба ништо посебно. Само да не трепкаш 2-3 секунди. Ќе ти кажат таму кога да трепнеш, кога да не трепкаш.
Здраво, последниве 2 недели 5 пати ми се случи да имам како заматен вид, т.е. почнува со помали цикцак шарени линии, па се проширува, како да играат цело време и во тој период неможам да гледам убаво, матно ми се гледа и за 20-30 мин поминува како ништо да не било, по тоа ми се јавува некоја минлива болка во синусите и позади на главата, некој да има искуство со ова, се видов со невролог 99% било од стрес, за некој ден сум на очно, притисок и шеќер во тој момент се добри
Istovo mi se slucuva, no ednas na nekolku meseci. Mi rekoa napnatost, stres ili pak migrena. I eve pak neznam tocno od sto moze da e. Imas provereno ocen pritisok?