Очни болести

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од GirlLove, 12 јануари 2010.

1. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    6.089
    Допаѓања:
    184.585
    Не е научно докажано, но има многу случаи кадешто долгогодишно носење на леќи доведува до очни болести и оштетување на видот. Моја топла препорака е да се откажеш од леќите што е можно побрзо.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    10.268
    Допаѓања:
    15.119
    Носев очила, ама диоптријата растеше. Откако носам леќи стагнира. Инаку, кога ќе мерите очен притисок треба да гледате право, да не трепкате, за да има точен резултат, и не пијте големи количини кафе пред мерењето, и тоа читав дека давало повисоки резултати. За очно дно, треба ли на нешто да се внимава? Да не се мрда и слично?

Последна измена: 21 мај 2026
  3. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    6.089
    Допаѓања:
    184.585
    Не треба ништо посебно. Само да не трепкаш 2-3 секунди. Ќе ти кажат таму кога да трепнеш, кога да не трепкаш.

4. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    809
    Здраво, последниве 2 недели 5 пати ми се случи да имам како заматен вид, т.е. почнува со помали цикцак шарени линии, па се проширува, како да играат цело време и во тој период неможам да гледам убаво, матно ми се гледа и за 20-30 мин поминува како ништо да не било, по тоа ми се јавува некоја минлива болка во синусите и позади на главата, некој да има искуство со ова, се видов со невролог 99% било од стрес, за некој ден сум на очно, притисок и шеќер во тој момент се добри

5. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.668
    Istovo mi se slucuva, no ednas na nekolku meseci. Mi rekoa napnatost, stres ili pak migrena. I eve pak neznam tocno od sto moze da e. Imas provereno ocen pritisok?

6. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    809
    Bev na ocno mi kazaa migrena e toa

7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    10.268
    Допаѓања:
    15.119
    Денеска бев на очен, онака на контрола кај приватен и немаше гужва, па ми посвети внимание. Ме ставаше на повеќе апарати. Пак мерев очен притисок, нормален. Во наодот ми пишал фундус нормално се, крвни садови нормално, макула нормално, диоптерот е ист, мирува, за моја среќа. Прашав дали имам потреба да си земам за обврска редовно да прегледувам очно дно, ми рече дека во мојот случај нема потреба, иако е пропишано теоретски и по 2 пати годишно, за што рече дека е многу, тоа треба да го прават оние кои имаат потреба. И нагласи, кревање на тешко не, напрегање не. Значи сите што имате висока диоптрија, лекарите може нема да ви посочат, кревање тешко да се избегнува.

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    83
    Има притисок 21 на двете очи
    Дали е страшно или треба некој капки? Иксуство и препораки за очен?