Развод

Discussion in 'Брак' started by lalezzz, Jun 2, 2010.

1. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

И јас помислив исто, доколку е можно да се разведе каде што живее во моментов, ако е некоја појака и поправна држава од нашата.

Anturium likes this.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ќе се разведеш таму каде што живееш, каква Мк. Најпрво обрати се во Центар за социјални работи, ако имате деца. Почнувате од таму и они ќе ти дадат насоки. Значи најпрво се обраќаш на Центарот. Не знам во која држава си, но обично почетна точка кога имаш деца е таа. Тука без деца и нотар разведува.
    Во Мк нема што да се разведуваш, имаш пријавено престојувалиште ви друга држава и таму ќе си терате. Ако не е спогодбено, тогаш тужба на суд поднесуваш.

3. Anturium

Anturium Популарен член

Не знаев дека може и тука да почнам постапка, мислев само мк смеам, уште подобро вака фала ви многу ќе растражам по нетов сега.

4. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Здраво.
    Се работи во врска со моја блиска роднина. Пред развод се. Беа 5 години во брак. Имаат детенце неколку месеци помало од моето, значи околу година и 9месеци. Роднинава е вработена зема плата ама има неколку брзи кредити. Има куќа се врати кај нејзините има услови за гледање детето ама се плаши дали брзиве кредити ќе и сметаат на суд. Заради ситуацијата веќе била во задоцнување со кредитите. Дали имате некакво искуство? Ви благодарам.

5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Знам дека си у Швајцарија, ако не е спогодбен бракот дури после две години не живеење заедно може да се разведете така да можда боље у Мк ако маж ти не ти дава развод.

JasBee11 likes this.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Уште имаат таков закон во Швајцарија? :worried:

7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

И у Германија е вака... Мислам мора и да живеат заедно дури тоа време као задња шанса демек.

JasBee11 likes this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Во Германија било 1 година, во Австрија 6 месеци. Стварно е 2 години во Швајцарија, абе богдачува:|
    И во мк имаше некој таков услов, не знам точно колку, ама 2 години сигурно не е.

gjoker4e and Gosh like this.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

1год на башка адреса

Gosh, JasBee11 and Biljarkata like this.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Да прочитав. Единствен начин тука ми е сега да тражам одлука на суд за посебно живеалиште, мора 2 години да поминат за официјален развод. Во среда ќе одам на разговор во судот и ќе видам што ќе направам. Фала ви на сите, претежок период е и ми значи ова поддршка :u:

gjoker4e, mira.mira, M&M and 10 others like this.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Јас мислам дека прво треба адвокат да си најдеш. Адвокатот ќе те застапува во сите барања, стан, алиментација и сл. Барем тука во Германија е така. Тука и за време да таа една Trennungsjahr има рочишта на суд на кои се решаваат прашања поврзани со целиот процес, а се чека да помине една година за да се официјализира разводот. Ако не работиш или немаш доволно високи примања, истражи дали не ти следува помош за адвокатските трошоци.

Anturium and JasBee11 like this.
  12. Anturium

Anturium Популарен член

Ќе гледам да средам за бесплатна адвокатска помош. Работам ама на скратено раб време и го фаќам условот. Премногу се скапи адвокатите тука

JasBee11, mKdevojce and ALISA0000 like this.
  13. Nivea80

Nivea80 Истакнат член

Не би требало, а и детето е мало обично на мајката го доделуваат.

your-girl.-.friend likes this.
  14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Здраво, како психолошки го поминавте разводот, како ја надминавте болката, како децата го надминаа. Одевте ло на психолог. Сестра ми моментално е во постапка, многу сме загрижени за нејзиното ментално здравје, децата исто. Ве молам споделете

JasBee11 likes this.
  15. chokova93

chokova93 Истакнат член

Здраво гледав по темиве видов дека нема оваква , ме интересира дали во форумов има адвокати што можат правни прашања да ми одговорат без да морам да прашувам адвокати од градот се со цел несакам да се дознае предвреме ништо, сакам да се разведам и да биде колку што може по брзо и по мирно иако реално знаеме дека не оди така тој пат али пошто прв пат се соочувам со обакво нешто а несакам да останам во брак каде што не гледам иднина со тој човек-барам правни одговори за полесно да почнам постапки да знам на што и како сум и нај важното колку ќе чини сето тоа финансиски..

Simon4e0507 and JasBee11 like this.
  16. Dentina

Dentina Форумски идол

Има мислам на фб група правни совети.

chokova93 likes this.
  17. Nuny

Nuny Истакнат член

Мене се на се спогодбен развод ме чинеше околу 13.000денари зборувам 2020година...

SummerGirl, chokova93 and Simon4e0507 like this.
  18. IronMom

IronMom Активен член

Обавезно на психолог, многу тежок пат е разводот и за двајцата, посебно ако имате деца. Со тек на време се помируваш да, ама психолошка поддршка итоа како е потребна.
    Жената се разделува од мажот и се спрема на развод, уште додека се во брак, посебно ако не била третирана како што треба. Мој совет е обавезно да оди на психолог!

riba79, Septemvri, JasBee11 and 2 others like this.
  19. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Нека оди на психолог за да и помогне. За нејзино добро е.

Може да падне во депресија.

Septemvri and JasBee11 like this.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Ви благодарам, денес се слушна со еден доктор психијатар, познаник. И даде да пие ХидроксиТриптофан и Мелатонин. Па ке видиме, ако не помогне ке мора антидепресиви. Психолог секако, и за неа и за децата.

Simon4e0507 and IronMom like this.