Развод

Discussion in 'Брак' started by lalezzz, Jun 2, 2010.

1. macy28102012

macy28102012 Истакнат член

Доколку се работи за спогодбен развод, ист адвокад ќе ве застапува. Инаку цената ја определува адвокатот. Јас сум разведена со спогодба, цената беше 20 000 ден.

Доколку е спогодбен разводот, цената ја плаќате заеднички, по половина. Тоа го пишува и во пресудата, бидејќи едно исто лице ќе ве застапува. Доколку разводот не е спогодбен, секој си го плаќа својот застапник, т.е.адвокад посебно.

Last edited by a moderator: Dec 23, 2017
    Mikica_89 likes this.
  2. poenta

poenta Форумски идол

Јас се разведов спогодбено без адвокатско застапување. Спогодбеното барање го состави и го поднесе во суд адвокат со претходно приложена копија од извод од матична книга на венчани и копија од личните карти. Тоа не чинеше само 800 ден.бидејќи адвокатот му е роднина на поранешниот сопруг.
    Судските трошоци изнесуваа 800 ден. и ги плативме по пола за што двајцата се изјасниме, а истото го пишува и во записникот, односно пресудата.Постапката заврши за еден месец.
    Во бракот немаме деца и тоа е полесна околност од секој аспект.

Meckicja and Mikica_89 like this.
  3. Simona0509

Simona0509 Активен член

Dali mozi da go prasate kolku bi me kostalo mene so dete i jas da podnesam tuzba. Ako imate kontakt so toj advokat

4. happinnes11

happinnes11 Истакнат член

Може да ми дадете број од некој адвокат за спогодбен развод? Со кој сте имале позитивно искуство

5. danda87

danda87 Нов член

Ве молам за помош ако некој знае да ми каже каква е процедурата за бракоразводна постапка?

LaBella and Simona0509 like this.
  6. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Зависи како сакате,спогодбено или со тужба.Еве мој пример.Најдов адвокат,поднесовме тужба.Бидејќи имаме малолетно дете прво не викнаа за 10тина во ЦСР на разговор.ЦСР има краток рок да достави мислење до судот во врска со детето и судот закажува рочиште.Кај мене првото рочиште беше за помирување.Се изјаснавме дека не сакаме да се смириме,и за брзо се закажа второ рочиште.Главна расправа.После тоа по 3 дена адвокатот мој појде на читање на пресудата.Пресудата стигна по краток период и на домашна адреса.Од моментот кога ќе стигне пресуда има 15 дена рок на жалба.После тие 15 дена највероватно адвокатот ќе ми заврши работа да ми се стави печат на пресудата и да стане правосилна.Јас сум во чекање на печатот :) Се на се за 3 месеци неполни е готово.Ако имаш прашање слободно прашај ;)

7. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

А зошто мене ми рекоа 90 дена, најмалку се чека..за спогодбен

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не, се завршува за месец-два.
    Поднесовте спогодба во суд?
    Следи Цср па рочиште. Кај нас беше едно и завршивме работа.

9. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Да поднесена е. Ми рекоа имало гужва и се чекало доста

JuLleE likes this.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Да, може. Но мислам имаат рок сега кога најдоцна мора да закажат рочиште.

Dadusicka likes this.
  11. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Точно.Постои рок за се.За спогодбен и незнам многу да кажам.Знам дека е побрзо и многу поефтино

JuLleE likes this.
  12. Natalija29

Natalija29 Нов член

Здраво,

што е потребно за спогодбен развод, дали можи еден од сопрузите да поднеси за спогодбено (без другиот), причина е бидејки нејкам да комуницирам а мислам дека ке се разведи.

Исто така, што се очекува на рочиштето за смирување, што прашуваат?

Petar80 likes this.
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Деца имате?

14. Natalija29

Natalija29 Нов член

Нема деца.

15. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

може, ама мора потпис и од двајцата на барањето.

16. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Здраво.Има некој/а искуство со црковен развод? Шо е потребно,колку кошта,каде се оди?

Orthophill likes this.
  17. Snow white

Snow white Популарен член

Имам слушнато неможам да ти тврдам со сигурност од една колешка демек требало да платиш и плус да ти пееле 40 попа демек мене чудно ми беше ама таа кажа за порано уште дете ко била таа некој роднина нивни сакал да се раведи од мртвата сопруга која умрела уште децата ко биле 3-4 години се преженил и жената ги прифатила неговите деца како нејзини и сакал да се венча со нејзе ама децата не му дозволиле ( ко биле воздрасни) а демек му рекле 40попа да пеаат на одвенчанието требало

18. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се поднесува тужба до црковниот суд преку вашиот парохиски свештеник. По правило треба да има и црковна парница (такво нешто имам слушнато дека има во Преспанско-пелагониската епархија), на која владиката и поповите-судии пробуваат да ги смират оние кои се разведуваат, освен ако не станува збор за прељуба. После се бара виновникот, се носи црковна пресуда и се објавува во Службениот весник на Црквата дека бракот меѓу ХХ и ХУ е раскинат (без тоа кој е виновен). Виновникот за распадот на бракот може да добие и забрана за склучување на нов црковен брак и забрана за причестување, некој период или трајно. Доколку нема прељуба виновни најверојатно ќе бидат и двајцата.

kuc, carangigia and Meckicja like this.
  19. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Леле како на бесилка да се оди.Сигурно е процедура долга

stilas7 likes this.
  20. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Ми треба совет за една блиска пријателка. Сака да се разведе има 2 годишно детенце, таа сака да си замине од куќата и да поднесе развод но не знае што со детето дали да го земе со неа или не. Работата е тоа што се плаши ако го земе маж и да не ја пријави за киднапирање и тоа да го искористи на суд, а ако го остави пак да може и тоа да биде искористено на суд дека си го напуштила детето и да и го одземат. Тој има насекаде врски и пријатели па не знае како да постапи што да направи за да не и го одземе детето. Инаку она е невработена. Ќе може ли некој да пише искуство како да постапи?