Сарказам

Discussion in 'Психологија' started by Rock-a-Fella, May 1, 2011.

1. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Сарказмот е супер за со луѓе кои ти се блиски и со кои си секој ден . Одговараш со некој интелегентно смислен саркастичен одговор и сите си се смеете . Или кога некој и да не ти е близок ама мнооогу ти досадува и те напнува па му враќаш со сарказам.

Во сите други случаи е НЕКУЛТУРНО И ПРОСТО, очаен обид да се направиш интересен, посебно ако некој најкултурно нешто те прашува или ти кажува а ти сарказмот на најјако го пушташ.

eliesaab and blackpanter like this.
  2. LoveRain

LoveRain Популарен член

Сакам да научам да употребувам сарказам. Дали може да ми кажите некоја страна каде што има сарказам? :)

Scott Weiland likes this.
  3. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

До пред некоја година, не на толку свесно ниво знаев да употребам сарказам, но кога размислив колку неубаво изгледа кога други луѓе им го прават на трети, престанав. Сега би била саркастична само кон саркастичните, иако попрво директно би ги направила бербат доколку налетам на таков третман. Сарказмот е интересен за тинејџери кои дома не ги забележале и не ги опоменале, но кога се среќава кај повозрасни луѓе дури од 40-50, навистина наликува на зло.

Имам едни вакви подалечни роднини, гледаат прилика да кажат нешто обратно од тоа што го мислат со цел да ги исмеат луѓето. И така сега кога ќе се сетам, прва асоцијација за сарказам од детството ми е просто и некултурно маќедонче.

Кај мене дома уште од мали нозе зборот имал негативна конотација. Кога за некого ќе се кажело саркастичен, тоа подразбирало нешто лошо. Некои пак си го сметаат за дарба и талент. Whatever.

Ljubova and Need for Speed like this.
  4. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Неќам сарказам и не го користам, преагресивен ми е, често оваа злобна крактеристика знае да биде злоупотребена и да се препише на повисока интелигенција а всушност се работи за злоба.

Rama likes this.
  5. prominent

prominent Форумски идол

Некогаш и несвесно сум саркастична, но пробувам да се контролирам затоа што можам некого (ненамерно) да навредам. Но, моите блиски и луѓето со кои се гледам често знаат дека не мислам ништо лошо, така што сум немала проблеми. :)

kikkki and Guns N` Roses like this.
  6. Rama

Rama Форумски идол

Потполно истото би го напишала до збор.

Need for Speed likes this.
  7. Suhan

Suhan Истакнат член

Уф...ми звучи злобно..иако понекогаш употребувам.

8. Celltica

Celltica Популарен член

Сарказмот е врвот на добриот хумор :D

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Zlobna.

Ugly Duckling, Mantub and Celltica like this.