Синовак

Discussion in 'Коронавирус' started by Luciferka, Jun 10, 2021.

1. Erina98

Erina98 Активен член

Дали некоја имала малку како гребење на грло после прва доза ?

2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Кажаа преј дека оние што сме со Синовак или Синофарм ќе има *трета доза ревакцина после три месеци од втората доза. Ова е ептен нагло веднаш по втората доза или мене така ми се чини..?
    *допрва ќе се разгледува.

3. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Во кои држави е признаена а во кои не? Се мислам меѓу Синовак и Фајзер.

4. eliesaab

eliesaab Популарен член

5. quattro

quattro Популарен член

Трета доза е за оние што ќе сакаат но понатаму можат да се воведат и нови рестрикции. Иначе многу брзо 3месеци, Синовак е одлична вакцина.

Синовак. Синовак е класична вакцина додека Фајзер корисри mRNA начин.
    Во ЕУ може да се патува само со вакцини одобрени од ЕМА, додека во САД со вакцини одобрени од СЗО вклучувајќи ги и кинеските.

eliesaab likes this.
  6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Дали може со Синовак да се патува во Европа?

7. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

А се знае дали третава доза би била пак Синовак/Синофарм или сепак Фајзер?

Многу малку ова три месеци, немам поим зошто би се вакцинирале толку рано, ми нема баш логика.

8. quattro

quattro Популарен член

Само во некои држави кои ја имаат одобрено. Мислам дека Унгарија е една од тие земји. Во другите ЕУ земји само со одобрени вакцини од ЕМА. Побарај на нет. Доколку патуваш во САД можеш слободно со кинеските бидеќи тие ги имаат одобрено вакцините за итна употреба од СЗО.

Lady*Bug and Luciferka like this.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Од каде ова сега?

Last edited: Oct 19, 2021
  10. Simplicity

Simplicity Истакнат член

https://skopje1.mk/archives/144820

Мене ич не ми е јасно зошто да мора да биде Фајзер третата, демек таа докажа 100% заштита од вирусот во Израел, па сега мора да биде таа? Yeah, right...

NPN, Luciferka and Mishela like this.
  11. Larson

Larson Популарен член

Многу нелогично ми станува ова со вакцините. Имам примено две вакцини од Синовак со последната доза примена на 24.07. За трета доза не ни ми паѓа на памет за сега особено па мешање на вакцини.

Јас не знам како вака лабаво мешаат вакцини кои делуваат на различен механизам и даваат различен имун одговор. Пологично ми е да се прими истата вакцина како трета доза после 6 или 3 месеци за да телото добие ист антиген кој е презентиран на ист начин, ова со фајзеров е чиста глупост на крај ќе испадне пу пу не важи сега некоја нова студија. Колку и да е совршен имуниот систем постои можност за некаква грешка и не дај боже развој на автоимуни болести од мешање на толку различни антигени во краток временски период.
    Се надевам до крајов на годинава или рана пролет ќе излезе некоја нова студија која е пологична а нема да налага мешање на вакцини од различни производители.

Markian, PaLaVa, eliesaab and 2 others like this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А има студија која налага мешање на кинески со Фајзер?:^)

eliesaab likes this.
  13. Larson

Larson Популарен член

Има , наводно Фајзер била безбедна да се прима како трета бустер доза без разлика на предходните две примени вакцини (дали кинеските дали модерна и слично). Ова го направија многу избрзано според мене и не треба да се брзаат со вакви заклучоци ко тоа да се витамини па ајде само да се шприца народот, ако од две дози кинеска вакцина некој не развил никаков имун одговор(нити клеточен нити хуморален) од таа бустер на фајзер ќе развие некој си минимален одговор а во најлош случај нема ни тогаш. Е прашањето е што тогаш ?
    Ќе речат ајде сега четврта пак фајзер , мислам ми нема логика ова нити му се гледа крајот ама ајде ќе видиме до каде ќе тера.
    Не сум против наука и вакцини но кога се злоупотребува за профит и те како се наштетува на народот. Мора да си изнајдат соодветни вакцини истите производители што ги произвеле и да делуваат на ист механизам (пример како вакцината на Спутник и Спутник лајт што ќе се дава како бустер доза).

Last edited: Oct 20, 2021
  14. eliesaab

eliesaab Популарен член

@Mishela не знам која би била трета доза. @Angie1432 на вести кажаа.

15. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Jas za ziva glava ne se vakciniram ,moite site se vakcinirani ama jas nee

16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Јас се вакцинирав со Синовак во септември, и топ пројдов, ни раката дури не ме болеше, вежбав, шетав.Али до ден денес се пазам, пијам витамини, дезинфицирам.Не сум скроз олабавена, и ќе продолжам да пазам, пошо не значи дека ако сум вакцинирана дека вирусот више не постои.
    Нешто што многу не го променуваат и после ,,џабе вакцината”..
    Океј.Секој со своето.

17. Ms.Threepwood

Ms.Threepwood Активен член

Здраво девојки :hai: Дали ви се случи да ви доцни циклусот после примена вакцина Синовак? Или да сте слушнале на други дека им било исто? На Интернет околу ова прашање информација наоѓам само за Фајзер и Модерна.. А досега ми било секогаш на време и не се работи за бременост, барем тестот така вели :D

18. Love 83

Love 83 Форумски идол

Мене после втора доза ми доцнеше некоу 10тина дена,а секогаш сум имала редовно.Така да и јас поврзувам со вакцината,зашто и гинеколошки преглед направив и се беше во ред.

Ms.Threepwood likes this.
  19. V.N.

V.N. Популарен член

Јас темпирав меѓу два циклуса да примам вакцина и ревакцина, бидејќи планорам бременост, па тој циклус после 2 вакцина ми стигна во саат точно на време без најмал симптом за добивање. Е за тоа следниот ми доцнеше скоро месец дена. Бидејќи бев на гинеколог ми кажа дека имало такви случаи после вакцина да дојде до доцнење на циклус, кај мене дури и тој со доцнење ми рече матичнава дека ми бил ановулаторен односно немам овулација, па сега да видам кога и како ќе дојде следниот. Дали кај некоја од вас имало ваква ситуација можеби?

20. Ms.Threepwood

Ms.Threepwood Активен член

Да, тогаш најверојатно е поради вакцинирањето, нема друга поврзаност. Фала ти :)

Love 83 likes this.