Слепо црево

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by flowergarden, May 17, 2011.

1. verba

verba Истакнат член

Sakav da prasam dali nekoj ima dobieno napad na slepo crevo a da ne e operiran tuku izlecen so antibiotik? Imano jas imav mn jak napad trebase da me operiraat no bolkite mi se namalija i dr mi dade Citeral rece da pocekame den dva. Seuste imam bolki no ne kako prviot den (denes e tret den).

2. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Шо направи? Ти помина? Или направи операција?

3. verba

verba Истакнат член

Mi dadoa antibiotik i mi pomina. Ne pravev operacija. Sea da vidime dali ke ostane vaka ili sepak ke mora operacija.

krEM4Eto likes this.
  4. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Здраво
    Ве молам дајте ми некој совет
    Пред една недела започна од десната страна да ме стега значи ма 2 секунди ама како со нож некој да ме боде и после ќе помине и минимални некоо болки. Кога ќе ме стегне така се губам почнувам да се тресам да ми лупа срцето зошто многу се плашам од слепо црево. Идам редовно во вц. Имам зголемен вагинален исцедок. Треба да добијам за 7 дена. Вака ми се случува на моменти веќе една недела.Мислите ли дека е слепо црево или можеби јајник ?

5. baba Rada

baba Rada Популарен член

Мислам дека е јајник!
    Дали имаш нагон за повраќање, киселини во желудникот!?

Marti96th likes this.
  6. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Киселини немам, но само еднаш имав после болката што траеше неколку секунди нагон на повраќање. А сега кога ќе ме стегне така на кратко од што се паничам да не ми е слепо црево така ми се слошува ми лупа срцето силно се препотувам

7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Јас оперирав слепо црево и симптомите ми беа само чудно чувство во желудник и покачени леукоцити.
    Како и да е, што и да е, ништо страшно, но мораш да направиш едно ехо, да се видат ајници и обавезно крвна слика.

Marti96th likes this.
  8. verba

verba Истакнат член

Dokolku e slepo crevo e prosledeno so dosta povrakanje, mn jaki bolki vo zeludnik a mozno zdrvuvanje na noga. Plus toa dokolku e slepo crevo ako pocne bolkata ne prekinuva i e dosta jaka. Treba ili operacija ili antibiotik. Poveke lici na nekoe vaginalno vospalenie. Ne se panici i dokolku e slepo crevo. Mene so antibiotik mi pomina ne se operirav.

Last edited: Feb 21, 2019
    Marti96th likes this.
  9. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Zdravo,
    Deneska napraviv krvna slika se e dobro vo granici na normala
    Dali dokolku imav vospaleno slepo crevo ke se pokazese na krvanata slika ?

10. Але ~

Але ~ Активен член

Од синоќа имав јаки болки во стомакот а потоа се повеќе чувствував болка во левата страна на стомакот, пиев далерон се смири и сега после дејството повторно се вратијаа, сепак сум правена царски пред 7 месеци, би можело ли да е слепо црево

11. denizzz

denizzz Истакнат член

Сакам да ги прашам тие што се правени операција од слепо црево дали после операција имаа болки при гасови и голема нужда фала

12. LoVee.

LoVee. Истакнат член

Скоро пред два месеци ме правеа ласероскопска операција на слепото црево, веќе неколку денови раната над папакот ми е како подуена и црвена, па незнам од што би било тоа бидејќи другите две не ми се такви и целосно ми се зараснати. Ако можете да ми кажете дали е нормално или од што би можело да биде?

13. Maja**

Maja** Активен член

Слепото црево е од десната страна.

14. mariz

mariz Форумски идол

А зашто рана и над папокот? Јас обична операција со рез имам и незнам како е лапараскопски... ама од папок до слепо црево далеку ми се гледа... и жолчка да не оперираше?

15. LoVee.

LoVee. Истакнат член

Pa koga se pravi laseroskopski te secat na tri mesta na stomakot . Inace slepo crevo mi vadea :D i nemam ni eden rez na desnata strana. Ne e zolckata vo prashanje :D

mariz likes this.
  16. Desi1991k

Desi1991k Истакнат член

На што може да се види воспалено слепо црево, бидејќи на ехо ми кажаа не се гледало и ме пратија на хирург?

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

На компјутерска томографија,општ хирург прегледува.

18. anamarijaana

anamarijaana Истакнат член

Здраво дечки. Ќе ве молам споделете искуства со начинот на исхрана по операцијата? Поздрав

19. Azeret

Azeret Активен член

Lugje me faka strav veke nekolku dena pupanok me pecese i boli denes pocna na desna strana da imam bolki ama izdrzlivi se .. no pocna i nogata nadolu kako da me bocka ko da mi lazi nesto stv mi e mnogu strav da ne me fati slepo crevo.

20. Justify

Justify Истакнат член

Обично после секаква операција се препорачува намалување на телесната активност одреден период пр. Околу 3-4 недели, никакво дигање, носење на тешки работи повеќе од 5кг, затоа што може да доведе до хернија на местото каде што се резовите. Кога се излегува од стомакот после операцијата, мора да се зашие "фасцијата" на стоматокот, т.е. цврстата.. обвивка /структура врз која се наоѓаат абдоминалните мускули. Доколку не се внимава може да пукнаат конците и да доведе до " отворен абдомен" или со тек на време да дојде до кила на тоа место дека што бил резот. Во двата случаеви треба уште еднаш да се ревидира раната, да се види што е проблемот. Доколку имаш абдоминални болки, поддуено ти изгледа, црвено, би ти препорачала да одеш итно кај хирургот што те оперирал, во случај да не е вклештена кила.