Срам

Discussion in 'Психологија' started by Aphrodite, Dec 5, 2009.

1. Dentina

Dentina Форумски идол

Исклучиво ретко се срамам. Мада некогаш, поједе ме туџа срамота
    Како дете и девојчурак , да. Како стареам, ц.

2. Marija6165

Marija6165 Активен член

Јас сум премногу страмежлива... Ако не се чувствувам дека сум убава кога правам муабет со некој толку многу се стегам и зборовите треба со ортома да ми ги вадиш... Не можам да разберам зошто сум ваква кога си мислам дека сум грда...

Evvvaa, Ladyy* and Роберт 7 like this.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се вели дека отсуството на срам кај луѓето е знак на глупост.
    И се согласувам со тоа.
    Мислам дека за секој од нас е нормално, природно, па дури и корисно да чувствува одреден сомнеж во себе. Незамисливо ми е спротивното... Сметам дека секој разумен човек го познава ова чувство, а тие што го тврдат спротивното веројатно лажат или не сакаат да си признаат :)

GirlLove, tinka-mace, poenta and 3 others like this.
  4. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Цел живот ми помина во срамежливост . Некако од мала ме заредија еден куп работи ( бев болежливо дете , и како последица на тоа , бев избегнувана од соучениците во основно ) , останав сама , без друштво . Имав само еден другар од клас ( воедно и комшија ми беше ) и единствено со него се дружев и комуницирав . Како растев , сменив клас , и се опуштив малку со другиот клас , во средно тотално одлепив , немав влакна на јазикот . Откако се омажив , гледам да не навредам некој несакајќи , се трудам да се воздржувам . Има денови кога сарказмот ми е на левел 100 , ама има и денови кога едноставно не ми се зборува . Многумина ме сметаат за срамежлива личност , иако јас лично сметам дека само научив да преќутувам и да не придавам значење на секој човек .

ostoun and Осе like this.
  5. shz

shz Форумски идол

Порано како дете бев многу срамежлива, ама како поминуваа годините така и срамежливоста се намалуваше.
    И денес се срамам ама нормално е секој се срами бар за нешто.

6. macencef

macencef Популарен член

Бев мн затворено и срамежливо дете, дете кое не се снаоѓаше и немаше другари. Тоа едно време и на психата ми удираше. Се опуштив тек после 21 година....Сега сум екстроверт. Иако некогаш уста не отворам и седам во едно место и ќутам. Станав она што го викаат екстровертен интроверт - кој е екстровертен спрема надворешниот свет, а дома пре би ќутел и мирувал. Срам имам од нормални работи, секогаш треба да си ја знаеме границата.

GirlLove likes this.
  7. anggell

anggell Форумски идол

Па секој треба да има чувство за срам, инаку претходно како помала повеќе имав срам, сега ми се намалува со тек на годините, само немој без осет да останам :tmi::D

8. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас срамот го гледам како недостаток на самодоверба. А самодовербата се гради од мали нозе.
    Ова е само мое мислење од мое искуство. Не сум психолог, ниту сум читала на темата.

9. The Last Pharaoh

The Last Pharaoh Активен член

Срамот е одлика на интелигентните, само будала не се срами од ништо.

10. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Па и не се баш сложувам, кога бев малечка бев многу посрамежлива а пуцав од самодоверба, сега многу ми е намалена самодовербата и сеуште сум срамежлива ама не до толку колку што бев кога бев мала

11. Jova201

Jova201 Активен член

Mnogu ama premnogu sum stramezliva. Na ucilste se stramam da zbornam se stramam da kazam se stramam da citam od se bukvalno se. Kako da go nadminam ovaj stramm??

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Вежбај пред огледало говорење однапред на пример како да си на испрашување, сама со себе вежбај го така материјалот да видиш како делуваш, ќе собереш самодоверба така, гледај повеќе прилики да користиш јавно/пред луѓе (еве и во клас кога си, одлична прилика да го надминуваш полека срамот) да збориш за со тек на време да се опуштиш малку по малку.
    Срам/срамежлива е правилно инаку. :)

13. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Не сум била никогаш срамежлива, немам за што да се срамам.

14. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Ко дете бев мн срамежлива.

15. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Осеќам, ама не покажувам и одамна не се срамам од комуникација и интерперсонални односи, туку срам ми е да не нешто ситно згрешам, нешто да не испадне несовршено итн.
    *Само за ситни и безначајни нешта ми се случуваат грешки зашто поважните внимателно ги обмислувам.

16. Sophitas

Sophitas Истакнат член

Отсуство на срам, е отсуство на осет.
    Така да,здраво е доколку го имате во нормални количини,нема ништо лошо во тоа,напротив.
    Човек што нема срам,ќе биде упорен,настојчив,ќе бара што и да посака,без разлика дали тоа може да го добие,нема здрави граници за многу нешта,егоист е...Едноставно не му е грижа дали претерува со однесувањето...