Хемороиди

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by majamaja, Nov 25, 2009.

1. Flier

Flier Истакнат член

Таканаречени надворешни хемороиди не постојат. Постојат само внатрешни што во понапреден степен излегуваат надвор и тоа се состојби за операција. Тоа што веројатно имаш е перианална тромбоза која треба да се остави со време крвта сама да мине и не се потребни никакви интервенции освен во случај да се работи за перианален абцес ама тоа е посериозно и за друга тема.

blueeparadise likes this.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Па јас ова веќе подолго време го имам, како израсток, што и да е, не е болно на допир, само знае доста да чеша и докторот ми го забележа и ми рече дека имам хемороид, инаку јас до тогаш мислев дека ми е предизвикано чешањето од чести гинеколошки инфекции. Го мачкам од време на време со Антифунгол, ама тоа не е решение зошто после пак чеша и ми оди на нерви. Посебно па не е згодно кога си излезен надвор. :D

SunnyGirl2 likes this.
  3. Anettta

Anettta Истакнат член

Исто имам и јас. Еден хемероид од надворешна страна, не крвари и чеша многу често. Издуено е и не се повлекува. Стои така можеби 10 години

SunnyGirl2 and blueeparadise like this.
  4. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Здраво :)
    Дали имате лично искуство или можеби искуство на ваш близок некој, со операција на хемороиди и фисури?

Значи, конкретно ме интересира каде е најдобро тој зафат да се направи, приватно или државно? Дали препорачувате или сте слушнале за некој доктор?

5. Flier

Flier Истакнат член

Подврзување на хемороиди прават гастро доктори што не се хирурзи додека класичен оперативен зафат на дигестивна хирургија. Мора да се види степенот на хемороидите и колку време трае па со преглед да се каже што понатаму.

Bizbiz likes this.
  6. h.ope

h.ope Истакнат член

Дали сте користеле некој производ што ви помогнал за хемороиди што крварат? Сѐ уште не се излезени, но серумското железо знае да е многу ниско, 2.5 моментално

7. Flier

Flier Истакнат член

Како знаеш дека се работи за хемороиди со толку ниски вредности на анемија може да биде секако скриено крварење

8. h.ope

h.ope Истакнат член

Потврдено од доктор значи. За брат ми пишувам инаку. Има внатрешни хемороиди. Користи различни производи веќе неколку години, знаат да се намалат, по некое време повторно крварат.
    Кога крварат му паѓа железото

theunforgiven likes this.
  9. Flier

Flier Истакнат член

Нема класичен лек. Треба исхрана со влакна да биде мека столицата и да се контролира за да нема иритација. Мастите со лидокаин и стероиди се анестетици за болка не ги лечат директно хемороидите. Трајно лечење е можно само со една од многу врсти на операција ама зависно од степенот на истите. Инаку тоа ниска вредност на железо не е добра работа.

10. anggell

anggell Форумски идол

Има апчиња за да престане кога крварат, инаку менување на исхрана и движење. За железо нека бара да пие нешто, исти случај сме и ние, најверојатно и крвта му е ниска. Внатрешните се потешки за лечење.

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Некој лек?
    Бремена сум ме чеша...

12. bookslover

bookslover Популарен член

На дечко ми му се појави мал хемороид, и не го чеша ниту боли моментално, го мачка со една маст и ни предложија и едни апчиња за повлекување. Кој е понатамошен лек за хемороиди, постои ли? Можно ли е да се повлече?

13. Nikola1234

Nikola1234 Нов член

Nekoj iskustvo Screenshot_2023-11-12-21-51-30-898_com.android.chrome.jpg

14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

како изгледа контрола кај лекар?

Дали е болно и за ОП како е постапката?

15. Nikola1234

Nikola1234 Нов член

Neznam i jas baram mislenje i iskustvo

SunnyGirl2 likes this.
  16. Flier

Flier Истакнат член

За хемороиди или на гастро или дигестивна хирургија. Зависи каде ќе отидеш обично се прави ректално туше со прст се циркулира во завршниот дел на ректумот и анусот.
    Ако е потребна колоноскопија или само ректоскопија тоа се гледа кај гастро доктор и обично треба на приватно да го правиш за да се исклучат други состојби бидејќи е најточна метода што гледа со ендоскопска камера.
    А класична операција на хемороиди прават хирурзи тоа се дел проктологија кај дигестивни хирурзи додека подврзување на хемороиди на гастро. Зависно од степенот кај некого операција баш ќе мора.

17. Ketchup

Ketchup

Од лично искуство, најдобар лек за хемороиди е чај од подабче. Го има во аптеката позади билна. Не масти, апчиња, капки, чепчиња, ништо не помогнало, а беа во прелоша состојба, со огромни болки, чешање и крварење.
    За трудници колку е препорачлив, не знам, бидејќи чајот е прејак и најверојатно најгадното нешто што ќе го пробате, меѓутоа секому кому што сум го кажал, имало позитивни резултати. За помалку од две недели, ко ништо да сте немале.
    Ќе ве тагнам вие што сте прашале во скоро време и можеби сѐ уште се справувате со проблемот.
    @h.ope @SunnyGirl2 @blueeparadise @Nikola1234 @Anettta

18. h.ope

h.ope Истакнат член

Фала многу, ќе побарам

Ketchup likes this.
  19. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

имаш слика?

20. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

И мене ме интересира