Хипноза

Discussion in 'Психологија' started by blueeparadise, Jan 18, 2011.

1. Вики А.

Вики А. Нов член

Ке објаснните ли како да извршиме самохипноза? БИДЕЈКИ НЕ МИ Е ЈАСНО! :D:(:):(:(:(:(

2. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Никој не може да ти објасни како да хиптнотизираш друг.
    Тоа е наука и треба да ја проучиш со голем труд.

Вики А. likes this.
  3. Вики А.

Вики А. Нов член

мхм.. знам дека е така..јас долго време се трудев, ама неможам..незнам зошто.. сум гледала мноогу научници, и зборуваат за тоа.. но не вреди.. ;(:(

4. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Еве ти видео, ќе се самохиптонтизираш... Пробај.

Acka22 likes this.
  5. Вики А.

Вики А. Нов член

повторно ви благодарам! :)

Prijatelot likes this.
  6. Вики А.

Вики А. Нов член

7. Вики А.

Вики А. Нов член

пред малку пробав.. но на пола од ова видео осетив дека нешто вибрира во моето тело..како да не бев тука..целата се тресев..го тргнав погледот, и кога погледнав настрана, се ми беше матно, и неможев нормално да гледам..почнав га плескам со рацете.. и се се врати во нормала......:sweat:;(:sweat::sweat::sweat::sweat:

8. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Toa e najverojatno efektot.
    Vidi si , raschepkaj si..
    Iako ne ti preporachuvam da se hipnotizirash, nemash potreba od toa. :)

9. Вики А.

Вики А. Нов член

знам,..веке никогаш во животот тоа нема да го правам..многу беше страшно и сеуште се тресам од страв...

10. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Ne se plashi milo , ne e toa nishto strashno. :)

veren likes this.
  11. okcenzi

okcenzi Популарен член

Еј ако може да отидам некаде на хипноза за да ги оставам цигариве ке биде супер. Знаете каде во земјичево наше може да се појде?

12. Читател

Читател Истакнат член

Темава треба да заживее повторно !!!! 8)

13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Сакам да разграничиме дали хипнозата едно исто со автосугестијата?

Бидејќи и авто-сугестијата има исто влијание како и хипнозата, ама на самиот себе

Scott Weiland likes this.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Jaс се хипнотизирав вчера, со една особа со која се свиѓаме имавме eye contact од околу 10тина секунди ,мајндфак беше :nod:
    шала мала, ( иако вистинито ) немам многу време сега, интересна ми е темава,после ќе пишам мое мислење :hai:

15. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Јас знам од стендап комедија, има луѓе што навистина хипнотизираат да наречеме така, луѓе кои се подложни на сугестија, но што е тоа? Неуро лингвистичко програмирање има уклучено? По просто е? Не знам и јас ставам како мислење за подоцна ако треба да се надоврзам.

Инаку да @referentka јас бар лично ги одвојувам како термини.

16. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Епа сега вака. Темава е отворена во дамнешната 2011, со пар прашања од тоа доба, кое е 700 интернет години од денес. Релативно е, no reference intended.

• Не знам или верувам дека може некој себеси да се хипноитизира. Не ме хипнотизирале ниту сум хипнотизирал, но би сакал да пробам и двете некогаш во клиничко окружување.
    • Би рекол дека не е тоа во резиме на психијатри, незнам дали е веќе во 2018та разликата помеѓу психијатар и психолог до тој степен проширена, во негативен смисол.
    • Сметам дека не сум доволно информиран, но можам со сигурност да шпекулирам без да алудирам на дали навистина без експеримент ке ги знам до ниво да можам да тврдам со сигурност за позитивни/негативни страни на хипноза.
    • За хипнотизиран човек дека може да направи нешто вон своја воља преку сугестија веќе ми е познато преку субстанца дека е можно од документарка на Vice за Scopolamine Колумбијскиот Ѓаволов Здив/Colombian Devi's Breath (растение/прав) така да за некој што е подложен на хипноза/сугестија би рекол дека можеби и повеќе од што мислиме може. Дали е добро или лошо во етика и морал е друго прашање Исто како и за се друго, намерата е битна.
    Би рекол кој сака да повели на по-озбилна дискусија.

Јас лично знам за стенд ап комедија хипноза со намера да се насмее публиката, и во смисол на Вини Шорман http://www.vinnyshoreman.com/ со намера да се помогне на луѓе преку тренинг сум чул.

Last edited: Jun 8, 2018
  17. martovsko cveke

martovsko cveke Истакнат член

Хипнозата може да е длабока и површинска,кога се секјаваме за хипнозата,и тогаш нешто што не му одговара на хипнотизираниотне го прифаќа...сами коа се хипнотизираме е автосугестија...си го смируваме мозокот со слики или звуци кои не смируваат ,со броење на назад да се внесете во алфа состојба е тогаш да си давате сугестии за желбите кои ги сакате да ги остварите,за диетдиеаата да ви делува,за да оставите цигари ,за да се убедите дека сте успешни и со самодоверба и тн...нешто слично на силва метод,а длабоката хипноза ја води терапевт кој ве воведува и води и може да ве врати и во минат живот,сами тоа не можете да го постигнете.

Last edited: Jun 9, 2018
  18. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Хипноза се добива кога испраќаме звучни, визуелни или други сетилни сигнали со осцилации. На пример гласно-шепот, сјај-сенка, стисок-галење (при допир) итн.

19. sweet-lola

sweet-lola Истакнат член

Дали знаете некој едуциран хипнотерапевт во Скопје?

20. Осе

Осе Популарен член

Морам да поработам на психата , тешки моменти уште од детството само потиснати мислам дека се најголемиот проблем...
    Со психотерапија се плашам дека ќе биде премногу болно , бидејќи кога само ќе се потсетам на некои работи ми се вришти и имам чуден притисок во градите. Панични и анксиозни напади ми се многу чести... Едноставно немам сила да ги ,,преживувам " повторно преку раскажување одтаму и страв дека повторно нешто ќе потиснам. Што мислите дали можеби хипнотерапија би ми помогнала ?

DarkStormm likes this.