Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. forumce

forumce Форумски идол

Зошто ја пуштиле вториот ден да си оди? Барем терапијата дали ја примала дома? Природно породени третиот ден ги пуштаат, а не па царски

Sleepy, Rama, cresa-jagoda and 2 others like this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

може да потпише и да си оди на своја рака. на документот пишува во случај на компликација не одговараат тие.
    јас се прашувам ЗАШТО сакала да си оди?

3. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Абе една апаратура што има во онаа болница ... боже мој. Очниве доктори си ги средивте да има бар еден или уште по одмори/боловање се и нема никој со месеци да те прегледа? Дека сте опремени де.

Може стварно во ситуацијава не се криви доктори и кадарот, али таму е се каша попара.

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ако си потпишеш дека на своја одговорност инсистираш да си одиш...ќе те пуштат. Со сила не држат. За се е така.
    Читам Бубче што пишала, во ваков случај верувам дека персоналот сторил што може со апаратурата и средствата што им стојат на располагање.
    Лесна и земја, за греови и детенцето и цела фамилија. Се надевам обдукцијата ќе даде одговори.

Rama, cresa-jagoda, LollySky and 2 others like this.
  5. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Дали испитале- дали е алергична на спиналната анестезија т.е на некоја од состојките ? Гледам @Bubce38 си напишала дека била алергична на мн. работи.

6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Да можам јас да ги "средувам " работите нема да биде вака ,т.е не би сакала да биде вака .
    Со очните доктори и не е баш така алармантна ситуацијата . Двајца има ,што и не така страшно .
    Ама ,има еден невролог . Еден !!! За општина која ги покрива Гевгелија ,Дојран,Богданци и Валандово . Кога ќе оди тој на одмор луѓето со мозочни удари ќе треба да се префрлат да лежат во Струмица . Моментално на нервно одд лежат 17 пациенти со мозочен удар . Замисли утре да отиде Др на одмор ,сите тие пациенти ( а знаеме колку се неподвижни ваквите пациенти ) ќе треба да се транспортираат во Струмица .
    А тек некој ако у меѓувреме го удри мозочен. Ќе нема кој да го покрие со терапија за да се одржи у живот дур патува до друг град .
    Нема педијатар ! Ниту еден .
    Гинеколог е еден , и еден иде од Штип или Куманово. Ама не секогаш .
    Инфектолог нема !
    Анестезиолог нема ! Идат по потреба од Куманово .

Да е до мене ,нас , со задоволство би нацртала бар уште десет доктори . Ама да се цртаат ....

Last edited: Jul 18, 2018
    zalosna, WildMk, Rama and 3 others like this.
  7. danichap

danichap Moderator Staff Member

А некој од вас испитан ли е, рутинска процедура ли е?
    Јас прв пат прочитав на форумов за такво нешто. Никогаш не ме провериле.

SummerGirl likes this.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Во Штип не паметам да пуштиле царски втор ден макар и со потпис .Сепак е операција. Абе една природно роди па не ја пуштија дома втори ден. Еден куп инекции примат првите денови, клексани, антибиотици, против крварење и болки. Нека запиња колку сака не ја пуштам втори ден. Четврти со потпис нека си оде ако сака. Не за џабе 5 дена ги држат. И докторите си еб*ле мајката.

WildMk, Rama, cresa-jagoda and 4 others like this.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Некои основни алергиски испитувања имала од претходно .Затоа и ограничени биле со давање на терапија после жалењето на тегоби од нејзина страна .
    Конкретно за спинална не ни знам има ли алерго испитување .
    Јас примав спинална без никој да ми каже дека има тест за неа . Верувам ќе ми предложиле да направам

WildMk and makedonkamak like this.
  10. kikica14

kikica14 Истакнат член

Жално за малото, на жената нека и е лесна земјата. Дај Боже да нема вакви случаи веќе, жално е многу жално. Јас со второто така си отидов со мој потпис на 3 ден а бев со царски, сакаа да останам уште ама јас не прифатив, другиот син плачеше и ме сакаше дома па така да немаше ни сила што можеше да ме натера да останам таму (и бебечето беше супер) да имам и уште едно, истото би го сторила.

Rama, LollySky and Cinderfakinrella like this.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Кумашинката моја ја пуштија без проблем да си оди во недела знам беше. Се породи во петок навечер . Со потпис си замина
    Ова во Штип пред година ипол.
    Царски

SummerGirl likes this.
  12. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Па затоа и пишав, кои црни доктори кога ги нема. Не дека ти контрам нешто, али си правиме муабет. Реалната ситуација е оваа што си ја пишала, кадар нема, матичната со месеци не може еден обичен очен преглед да ми закаже бидејќи тие двајцата очни иако се на хартија таму, ги нема!
    Што пак после тоа да очекуваме за нешто посериозно, катастрофа.

WildMk, Rama, tambelina and 1 other person like this.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

На ГАК ги пуштаат порано само тие што се природно породени. Ама им бараа потпис на родилките. Значи, доколку нешто им се случи, персоналот нема да одговара. Јас додека лежев во болница имаше такви случаи. Затоа докторите бараат потпис. За да се заштитат. Па дури и со царски да било породувањето.

WildMk and forumce like this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

и да има е џабе. еднаш може да јави друг пат да не јави. не е тоа класична алергија

WildMk, Bubce38 and SummerGirl like this.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Не знам. 2016 год 8 месеци бев на стаж и не сум сретнала ваков случај. Во недела не ни пуштат како што знам. Ама ако е со врски е друго

WildMk, Bubce38 and SummerGirl like this.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ако родилката запне да си оди, они што можат да направат. Јас кога се породив вториот пат имаше родилки кои инсистираа да си одат, а уште не беа доволни здрави. Им дадоа да се потпишат и толку. Си отидоа. На мене воопшто не ми ни текна на такво нешто.

WildMk, Rama, cresa-jagoda and 2 others like this.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Врските чуда прават . За жал . Не оправдувам вакви работи. Ама ги има . А не се криви ни докторите . Коа ќе запне пациентот - си одам и точка ! Кај нас имало ситуации докторот да не дозволува нити со потпис да си оди пациент . Ама овој ноќта ташната под мишка и избегал ,буквално . И што ќе им правиш .
    И починатата имаше врски . И тоа големи . Сите доктори ги "фати".
    Ама џабе .
    Судбина

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

На клиника на инфективно во недела си одеа со потпис. не ти треба доктор. Само сестра .

19. tambelina

tambelina Популарен член

Своеволно испишување од болница обично бараат пациенти кои се НЕзадоволни и одат да си го бараат чарето во други болници , а пак после царски втор ден ... Па мене катетарот тек после 48часа ми го тргнаа , сите што биле со царски ја знаат процедурата која е, и тешко дека после 48ч родилка од царски се осеќа "одлично" тоа може некоја што природно се породила (вториот пат бев природно и на второто утро гинеколог ми потпиша на картон дека можам да си одам) . Сигурно Имало и други родилки со нејзе во соба .
    И ДА , даваат дијагнози од извиџење, јас сум си личен пример и ако не бев тврдоглава да дремам до сабајле и да чекам да дојде доктор да го исчисти гнојот сигурно ќе бев на некролог , затоа сега резот ми личи на "NIKE" и припаѓав од болки 5дена секое утро кога одев да ми чистат рана, ама барем сум жива !
    НЕ ја користам оваа трагедија само за да плукам по здравството, туку сум згрозена од НЕ функционалноста за која плаќаат невини луѓе, а никој ништо не превзема и се става под тепих.
    Кога имаш пациент со алергии и то како се спроведува НЕстандардна процедура на испитувања.

20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

^^кај нас нема инсулин да испиташ ! До вчера бета -хцг немаше , ти НЕстандардни тестови за алергија сакаш . Нема ни кожен доктор у болницата . Затворено е тоа одделение од дамна .
    Се слагам дека здравството ни е крш . И дека има слободно можам да кажам и ,,нечовечни,, доктори .
    Зборот ми беше за конкретниот случај дека се направи се за жената и не беше оставена на милост и немилост .
    Да ја почекаме обдукцијата што ќе каже пред да плукаме

Last edited: Jul 18, 2018
    WildMk, Rama, lovestoneddd and 2 others like this.