Форумџика на годината

Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Во тој случај казнава е уште помизерна, со оглед на тоа што сите знаеме дека за некој месец сигурно ќе излезат со некоја условна казна.

2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Казната за убиство е 19 години . Имам комшија што и покрај тоа што е во сродство со Тачи , и покрај лекарски извештај дека е психички нестабилен ( уште од пред да го изврши убиството имаше документ и одеше на психијатар ) , сепак заглави 19 години во Идризово . Имате погрешни информации за тоа колку години е казната за убиство .

Feminka22 and LiliBoz like this.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Гнидиве за тепањето добија 2 години затвор.

Типот што ја искуба Шеќеринска доби 4 години затвор.

Дечкото што ја утепа Фросина на Партизанска доби 4 години затвор.

Дали е ова нормално? (facepalm)

candy.cane likes this.
  4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Зависи за какво убиство станува збор. Има квалифицирани потешки облици на убиство, за кои казната е 10 години минимум, а може да оди до доживотен затвор. Такви се убиство на свиреп и подмолен начин, убиство на бремена жена, убиство од користољубие, убиство на две или повеќе лица итн.
    А има и привилигирани полесни облици на убиство каде казната е најчесто до 5 години затвор, некаде и до 3. Такви се убиство на миг или во афект, убиство од небрежност, убиство на дете при пораѓање.

Last edited: Apr 30, 2020
    LiliBoz and WildMk like this.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Има некој добиено доживотна у историјата на нашево законодавство? Имам некој впечаток дека увек поблагите казни се изрекуваат..

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Има. Бездомникот што ја задави Сандра Китаноска, во 2006 г.

7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Има, вкупно 32 досега, едит до 2014 година.
    40B6FD52-9B57-4B4E-B8A4-F19A591154EB.png
    6559CB75-D922-42B1-B9BF-3189A426385B.png

WildMk, CameliaMiller and John Snow like this.
  8. hellocity

hellocity Популарен член

4 години?????????? Не ме зафркавај бре за ова треба да се протестира ако е стварно така аууу

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ако мислиш за последново....Прво доби 6 години, па после му ја намалија казната. Мислам дека така пишуваше по интернет. Сигурно е некое татино синче.

10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Целиот тој случај со Фросина беше полн со контраверзности. Не се знае дали и вистинскиот кривец е осуден. Зашто он нели избега по сообраќајката, па демек после се пријави. Ама доста долго се шпекулираше дека пријавениот уствари не е извршителот на делото, туку дека извршител е друг. На крај демек ,,докажале,, дека девојчето поминало на црвено. За овој случај кај ќе им оди совеста на судиите што суделе незнам, ама срамота и греота е.

Nausicaa, SummerGirl, bella.s and 5 others like this.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Вистинскиот убиец на Фросина беше роднина на владин функционер и место него пратија друг човек во затвор. Плус, се докажа дека возел ДУРИ 120 км/час и тоа пази, на Партизанска успеал да крене толку што има семафори на 100 метра. Денес не знам до каде стигна случајот.

SummerGirl likes this.
  12. CrazyGirl15

Убиство во афект е на комшијата според мене . Очевидци кажувале низ градот дека се карал со шоферот на градоначалник од тетовските општини ( не ми текнува која точно ) , човекот ја опцул жената на комшијава ( инаку тие со години се во брак , но немаат деца , и нешто за тоа му рекол ) , комшијава станал од чајџилницата бил до дома зел оружје , се вратил во чајџилницата и го испукал директно во срце . Потоа се пуштил во бегство со велосипед . За 24 часа беше уапсен во Теарце - тетовско , во обид да избега во Косово . Сега е во затворот во Идризово , издржува казна затвор од 19 години . Тој првично немал намера да го убие човекот , но откако тој ја пцуел и навредувал жена му , овој во афект зел оружје и пукал .

Околу Фросина , за жал многу невини луѓе умираат во сообраќајки . Денешниве шофери слабо знаат да возат ( секако , кој стигна зеде возачка ) ниту внимаваат на правила и знаци во сообраќајот , ниту имаат трпение да чекаат пешак да помине . Мене колку пати ќе ме собереле иако сум била на соодветно место за пешаци , иако сум внимавала да поминам што побрзо , не сакам да задржувам луѓе да ме чекаат да се влечкам , можеби на некој му е стварно итно .. а знам пешаци кои намерно поминуваат пешачки повеќе од 5 минути временски ( особено на кружните кај нас , си се влечкаат мислиш на црвен тепих се во Холивуд , а не во Тетово на пешачки (facepalm) ) јас си гледам што побрзо да поминам и да завршам и со мојата работа што побрзо .

Жално е што девојчето загина брутално .. но лицето што ја удри не може да биде на слобода . Постои ДНК тест на колата се прави . Земаат отисоци од воланот , менувачот итн . Знам золва ми кога направи сообраќајка , колата беше некое време на вештачење за да се утврди дека возела таа , а не некој друг ( беа маж ми и свекрва ми со неа во кола ) , и сите мислеа дека маж ми возел ( нема теоретски шанси он да се удри бидејќи вози од 11 годишна возраст , а беше и шофер по професија 2 години на работа и плус 2 години таксист ) . За да се утврди кој возел се прави днк на колата . Е сега ако е татино муле во прашање .. веројатно се прескокнува днк анализата и тоа е дупка во законот , јас би рекла да мора задолжително да се прави днк анализа при вакви ситуации , па макар и за претседател да станува збор .

13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не се разбирам во право, но според мое мислење, залудна е долга казна, ако после казната не излезат превоспитани.
    Што дека америте гнијат по затвори нон-стоп, кога асални не излагаат.

Не е важно дали е 2 години, ако за тие две години им се пружи сериозно внимание и воспитување, онаму кај што не успеале родители, школо.

Џабе некој ќе затвориш во кафез 10 години, ако после тоа го пуштиш подив и понеспособен за прилагодување во општеството.

Ако добро ме служи памтењето, тој што ја уби жената Сандра, имаше изјавувано дека не сакал веќе да живее на слобода, во затвор бар храна и кров имал и ред.
    Одамна беше, но како така да се сеќавам.

Затворите се казнено-поправни установи, за жал, дури и во најразвиените земји "поправниот" аспект е занемарен.

DAngel, WildMk and BoaVista like this.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Многу почесто од што мислиш друг издржува казна за некој друг.
    И во овој случај не би ме изненадило.

За соодветна сума, што се 4 години, со фино понашање и помалце, после тоа парички да не се секираш долг период.

Секако дека има начини да не се осудуваат вакви "мештаљки" но све бива.

Doozy and CrazyGirl15 like this.
  15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Е ова баш. Зашто основна цел на казната затвор, освен казнувањето е и ресоцијализацијата. Да се казни за стореното злодело, ама и да се ресоцијализира и да се врати назад во општеството како примерна особа.

WildMk and CameliaMiller like this.
  16. CrazyGirl15

И тоа си во право . Затоа велам , дупка во законот е што не е задолжително да се прави днк анализа при потешки сообраќајки ( каде има голема материјална штета , лесно и/или тешко повредени , мртви на лице место итн . ) . Ајде за мала штета не мора , ама за овие останатите кои ги наведов , особено последните две , јас мислам дека треба да се воведе задолжителна ДНК анализа .

CameliaMiller likes this.
  17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

За жал ова со комшијата, правно гледано не е во афект зашто тој отишол до дома му. И тука е веќе со умисла. Да имал пиштол во себе и во карањето да пукал, да, тоа е афектна состојба. Но, тој отишол дома со умисла да земе пиштол и да му пука директно во срце знаејки дека ќе го усмрти. Плус бега.

BoaVista and candy.cane like this.
  18. CrazyGirl15

Првично немал намера да го убие . Тие всушност се расправале за политика , но потоа убиениот почнал да ја навредува жената на убиецот и да го пцуе . Јас не сум била таму во моментот , од градски приказни велат дека дошол дома , можеби и не било така . Како и да е , човекот што е убиец си имаше психички нестабилна слика од порано , многу години пред убиството . Сепак , нема никакви олеснителни околности за него , дури и со соодветен документ . Настрана што Тачи му е блиска фамилија . Тој му има помогнато само да биде сместен во добра ќелија во Идризово ( со добри луѓе ) , а за казната ништо му нема помогнато . Што заслужил , тоа добил . Сепак мислам казната за насилниците и не е така мала , треба на дедото да се намали што ја нападна Шеќеринска , а тие двајцата ќе си го јадат сапунчето во затвор ( ако се во Идризово или Шутка , мајката мајчина ќе им ја расплачат ) . Има да се покажат што се родиле , а камо ли за тоа што дигнале рака на девојче ! Има крв да се*ат за тоа .

ЕденЧлен likes this.
  19. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Ок, јас немам потреба да навлегувам во непотребна дискусија на која очигледно сакаш да и дадеш политички аспект, ти кажав нешто што по закон е така дефинирано и тука ставам точка. Секој има право да верува во она што му е сервирано и во она во кое сака да верува. И секој има право да брани и застапува кого сака, дури и виновник и тоа не ти го оспорувам.

CrazyGirl15 likes this.
  20. CrazyGirl15

Не сакам јас да му дадам политички аспект , само кажувам што се случило и како дошло до убиство . Секако и дека човекот нема привилегии , иако е фамилија на политичар . Тоа сакав да објаснам . Правно гледано , можеби си во право и не би навлегувала подетално , бидејќи немам многу познавања .