Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Во тој случај казнава е уште помизерна, со оглед на тоа што сите знаеме дека за некој месец сигурно ќе излезат со некоја условна казна.

2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.611
    Казната за убиство е 19 години . Имам комшија што и покрај тоа што е во сродство со Тачи , и покрај лекарски извештај дека е психички нестабилен ( уште од пред да го изврши убиството имаше документ и одеше на психијатар ) , сепак заглави 19 години во Идризово . Имате погрешни информации за тоа колку години е казната за убиство .

На Feminka22 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.780
    Допаѓања:
    38.670
    Гнидиве за тепањето добија 2 години затвор.

Типот што ја искуба Шеќеринска доби 4 години затвор.

Дечкото што ја утепа Фросина на Партизанска доби 4 години затвор.

Дали е ова нормално? (facepalm)

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Зависи за какво убиство станува збор. Има квалифицирани потешки облици на убиство, за кои казната е 10 години минимум, а може да оди до доживотен затвор. Такви се убиство на свиреп и подмолен начин, убиство на бремена жена, убиство од користољубие, убиство на две или повеќе лица итн.
    А има и привилигирани полесни облици на убиство каде казната е најчесто до 5 години затвор, некаде и до 3. Такви се убиство на миг или во афект, убиство од небрежност, убиство на дете при пораѓање.

Последна измена: 30 април 2020
    На LiliBoz и WildMk им се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    53.178
    Има некој добиено доживотна у историјата на нашево законодавство? Имам некој впечаток дека увек поблагите казни се изрекуваат..

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.780
    Допаѓања:
    38.670
    Има. Бездомникот што ја задави Сандра Китаноска, во 2006 г.

На Feminka22, CameliaMiller и John Snow им се допаѓа ова.
  7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Има, вкупно 32 досега, едит до 2014 година.
    40B6FD52-9B57-4B4E-B8A4-F19A591154EB.png
    6559CB75-D922-42B1-B9BF-3189A426385B.png

На WildMk, CameliaMiller и John Snow им се допаѓа ова.
  8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.693
    4 години?????????? Не ме зафркавај бре за ова треба да се протестира ако е стварно така аууу

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.780
    Допаѓања:
    38.670
    Ако мислиш за последново....Прво доби 6 години, па после му ја намалија казната. Мислам дека така пишуваше по интернет. Сигурно е некое татино синче.

10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Целиот тој случај со Фросина беше полн со контраверзности. Не се знае дали и вистинскиот кривец е осуден. Зашто он нели избега по сообраќајката, па демек после се пријави. Ама доста долго се шпекулираше дека пријавениот уствари не е извршителот на делото, туку дека извршител е друг. На крај демек ,,докажале,, дека девојчето поминало на црвено. За овој случај кај ќе им оди совеста на судиите што суделе незнам, ама срамота и греота е.

На Nausicaa, SummerGirl, bella.s и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Вистинскиот убиец на Фросина беше роднина на владин функционер и место него пратија друг човек во затвор. Плус, се докажа дека возел ДУРИ 120 км/час и тоа пази, на Партизанска успеал да крене толку што има семафори на 100 метра. Денес не знам до каде стигна случајот.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.611
    Убиство во афект е на комшијата според мене . Очевидци кажувале низ градот дека се карал со шоферот на градоначалник од тетовските општини ( не ми текнува која точно ) , човекот ја опцул жената на комшијава ( инаку тие со години се во брак , но немаат деца , и нешто за тоа му рекол ) , комшијава станал од чајџилницата бил до дома зел оружје , се вратил во чајџилницата и го испукал директно во срце . Потоа се пуштил во бегство со велосипед . За 24 часа беше уапсен во Теарце - тетовско , во обид да избега во Косово . Сега е во затворот во Идризово , издржува казна затвор од 19 години . Тој првично немал намера да го убие човекот , но откако тој ја пцуел и навредувал жена му , овој во афект зел оружје и пукал .

Околу Фросина , за жал многу невини луѓе умираат во сообраќајки . Денешниве шофери слабо знаат да возат ( секако , кој стигна зеде возачка ) ниту внимаваат на правила и знаци во сообраќајот , ниту имаат трпение да чекаат пешак да помине . Мене колку пати ќе ме собереле иако сум била на соодветно место за пешаци , иако сум внимавала да поминам што побрзо , не сакам да задржувам луѓе да ме чекаат да се влечкам , можеби на некој му е стварно итно .. а знам пешаци кои намерно поминуваат пешачки повеќе од 5 минути временски ( особено на кружните кај нас , си се влечкаат мислиш на црвен тепих се во Холивуд , а не во Тетово на пешачки (facepalm) ) јас си гледам што побрзо да поминам и да завршам и со мојата работа што побрзо .

Жално е што девојчето загина брутално .. но лицето што ја удри не може да биде на слобода . Постои ДНК тест на колата се прави . Земаат отисоци од воланот , менувачот итн . Знам золва ми кога направи сообраќајка , колата беше некое време на вештачење за да се утврди дека возела таа , а не некој друг ( беа маж ми и свекрва ми со неа во кола ) , и сите мислеа дека маж ми возел ( нема теоретски шанси он да се удри бидејќи вози од 11 годишна возраст , а беше и шофер по професија 2 години на работа и плус 2 години таксист ) . За да се утврди кој возел се прави днк на колата . Е сега ако е татино муле во прашање .. веројатно се прескокнува днк анализата и тоа е дупка во законот , јас би рекла да мора задолжително да се прави днк анализа при вакви ситуации , па макар и за претседател да станува збор .

13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Не се разбирам во право, но според мое мислење, залудна е долга казна, ако после казната не излезат превоспитани.
    Што дека америте гнијат по затвори нон-стоп, кога асални не излагаат.

Не е важно дали е 2 години, ако за тие две години им се пружи сериозно внимание и воспитување, онаму кај што не успеале родители, школо.

Џабе некој ќе затвориш во кафез 10 години, ако после тоа го пуштиш подив и понеспособен за прилагодување во општеството.

Ако добро ме служи памтењето, тој што ја уби жената Сандра, имаше изјавувано дека не сакал веќе да живее на слобода, во затвор бар храна и кров имал и ред.
    Одамна беше, но како така да се сеќавам.

Затворите се казнено-поправни установи, за жал, дури и во најразвиените земји "поправниот" аспект е занемарен.

На DAngel, WildMk и BoaVista им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Многу почесто од што мислиш друг издржува казна за некој друг.
    И во овој случај не би ме изненадило.

За соодветна сума, што се 4 години, со фино понашање и помалце, после тоа парички да не се секираш долг период.

Секако дека има начини да не се осудуваат вакви "мештаљки" но све бива.

На Doozy и CrazyGirl15 им се допаѓа ова.
  15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Е ова баш. Зашто основна цел на казната затвор, освен казнувањето е и ресоцијализацијата. Да се казни за стореното злодело, ама и да се ресоцијализира и да се врати назад во општеството како примерна особа.

На WildMk и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.611
    И тоа си во право . Затоа велам , дупка во законот е што не е задолжително да се прави днк анализа при потешки сообраќајки ( каде има голема материјална штета , лесно и/или тешко повредени , мртви на лице место итн . ) . Ајде за мала штета не мора , ама за овие останатите кои ги наведов , особено последните две , јас мислам дека треба да се воведе задолжителна ДНК анализа .

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    За жал ова со комшијата, правно гледано не е во афект зашто тој отишол до дома му. И тука е веќе со умисла. Да имал пиштол во себе и во карањето да пукал, да, тоа е афектна состојба. Но, тој отишол дома со умисла да земе пиштол и да му пука директно во срце знаејки дека ќе го усмрти. Плус бега.

На BoaVista и candy.cane им се допаѓа ова.
  18. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.611
    Првично немал намера да го убие . Тие всушност се расправале за политика , но потоа убиениот почнал да ја навредува жената на убиецот и да го пцуе . Јас не сум била таму во моментот , од градски приказни велат дека дошол дома , можеби и не било така . Како и да е , човекот што е убиец си имаше психички нестабилна слика од порано , многу години пред убиството . Сепак , нема никакви олеснителни околности за него , дури и со соодветен документ . Настрана што Тачи му е блиска фамилија . Тој му има помогнато само да биде сместен во добра ќелија во Идризово ( со добри луѓе ) , а за казната ништо му нема помогнато . Што заслужил , тоа добил . Сепак мислам казната за насилниците и не е така мала , треба на дедото да се намали што ја нападна Шеќеринска , а тие двајцата ќе си го јадат сапунчето во затвор ( ако се во Идризово или Шутка , мајката мајчина ќе им ја расплачат ) . Има да се покажат што се родиле , а камо ли за тоа што дигнале рака на девојче ! Има крв да се*ат за тоа .

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  19. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Ок, јас немам потреба да навлегувам во непотребна дискусија на која очигледно сакаш да и дадеш политички аспект, ти кажав нешто што по закон е така дефинирано и тука ставам точка. Секој има право да верува во она што му е сервирано и во она во кое сака да верува. И секој има право да брани и застапува кого сака, дури и виновник и тоа не ти го оспорувам.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.611
    Не сакам јас да му дадам политички аспект , само кажувам што се случило и како дошло до убиство . Секако и дека човекот нема привилегии , иако е фамилија на политичар . Тоа сакав да објаснам . Правно гледано , можеби си во право и не би навлегувала подетално , бидејќи немам многу познавања .