Црна хроника

Discussion in 'Политика и настани' started by Ицолгудбејбе, Mar 31, 2017.

1. нина122

нина122 Популарен член

Татко му на тој убиецот од Младеновац бил жив, денес го уапсиле.. Човекот си славел слава сега Ѓурѓовден пред неколку дена, си кршел колач и се тоа, нема врска што син му уби толку луѓе, му е гајле, битно од слава си славел, си се веселел.. И веста дека умрел била лажна..

Freckles. and cresa-jagoda like this.
  2. Mnik

Mnik Популарен член

Може не со сукало, ама и по мое заслужува ќотек и дебела казна. Кај сум смеела јас да закаснам дома 5 минути после времето одредено да се вратам дома, не па да исклучам телефон и да си шетам 8 саати по друг град итоа све ова намерно? Мене најлоши мисли ми поминаа, не па на родителот. Ми изгледа како неправилно воспитување, размазеност и тотална непочит спрема родител.
    Не сум за воспитување со ќотек, ама ова се тотално испуштени од раце девојчиња. Ја не сум многу во тек со генерацииве, ама маж ми ми кажува, кога се враќа од теретана навечер, после 10 секоја втора вечер, гледа 13/14 годишни девојчиња кои што ги познава лично, што одат со машки на места кои што сите знаеме за што служат. Како тие родители дома, не се прашуваат што прави ќерка им/синот во сред недела по улици, во волку мало место, што сигурна сум дека да излезат еден круг да свртат точно ќе ги видат што прават? Како може да се дозволи дете што треба во 7 да стане за во школо, да не е прибрано до полноќ дома? Ич не сум за ќотек, ама за строго родителство сум. За тие некои вредности со кои бевме воспитувани порано. Дете под некои 16 години нема шо да бара на полноќ по улици. И да, родителот треба да знае каде е детето. Одам кај Радмила, ама таму и да сум вистина. Има време во животот и кога ќе шеташ кај сакаш и што сакаш да правиш. Не на 14 години, а уште помалку на 12.
    Све им е допуштено и знаат дека ништо посебно нема да се случи, затоа си земаат за право 8 саати да се "изгубени во Скопје". За 8 саати цело Скопје пешки ќе го свртеа, а не две населби.

3. BraBru

BraBru Истакнат член

За голем дел се согласувам, ама тоа со саатницата нема поента. Јас од 11-12 години сум седел после полноќ (за распуст), а веќе и од 14 кога сакам. Па ништо еве не ми фали. Не сум скитал низ град, сум седел низ населба, па еве ме ништо не ми е. Напротив оние кои беа прибирани во 10 и 30, имаа комплекси затоа што другите седат надвор, и сега истите тие прават повеќе глупости него претходно. Зависи сега од населба до населба, ама јас каде што живеам, повеќе шанси има да ти се деси нешто лошо кога се сите надвор, отколку кога нема никој.

Дека децата се невоспитани, се. Наставникот не треба да биде крив за лудориите на децата поготово ако се 12 години и повозрасни. Вие за колку пари би прифатиле да сте одговорни за група од 30 деца, 3-4 дена во друг град или држава? Јас ни за 10.000 евра, за повеќе би размислил.

Затоа што не дај боже нешто ќе им се случи на децата, родителите ќе се закачат за наставничката. А тоа исто дете се тепа со кој стигне и скока од тераса на тераса (најчесто на екскурзии во хотел) и наставничката била крива.

Утре на детето ќе му текне во куглана да си ја мавне главата со ѓулето, кој ќе биде крив, наставничката или газдата на кугланата?

Сум правел и јас глупости, и на екскурзија и во маало, ама 99% од нив не биле животозагрозувачки, ниту по мене, ниту по никој друг.

4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не е за ќотек ништо. Ниту едно дете не заслужува да биде удрено. Казнето да, удрено не.
    Кога сме кај ќотекот, никој не сподели за мајкава што ги наќофтала двете деца.

5. LanaDelReyQueen

LanaDelReyQueen Истакнат член

Ова е болест.

IRBBB likes this.
  6. Mnik

Mnik Популарен член

Па секако дека има исклучоци, ама во мојов случај е обратно. Јас бев таа што до кај 16 години полноќ надвор не виде и да лута бев тогаш, ама сега сум благодарна. Анџело и компанија, кој што сега е во затвор за убиството на Денис Тот, секоја втора вечер малтретираа деца по маало, едни други исто, повеќето што имаа невидена слобода или останаа трудни ептен млади или заглавија во некоја работа со која никако не се задоволни или им е под капацитет, се омажија со затупени луѓе кои што ги малтретираат, почнаа да слушаат шабанска музика по локалите од 13 години и им стана смешно шо не го слушаме Аца и не кршиме чаши во кафани на 16/17 години итн итн. Работите кои треба да ги проживува личност од 19/20 години, нив им беше изживеано и досадно.

И незнам како сакате да нормализирате на 14 години девојчиња да се сексуално активни, зошто едно по друго до тоа води. Не зборам за седење пред зграда или на 3 куќи подоле од дома кај што мајка ти да ѕирне од двор ќе те види. Зборам за излегување, облекување и понашање ко 20 годишни. Исти случај се очигледно девојчињава од ексурзијава чим така без грам грижа ги снема 8 саати.

cresa-jagoda and mal.ecka like this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

40 тите се новите 30ти, teen се новите 20ти:drunk:

8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ова сѐ кажува за тебе. И за овие што ти лајкнале. Секако не во позитивна смисла.Срам да ви е што толку ви е гајле што се случува во животот на вашите деца и отворено си признавате.

1209 and Aнонимус_ like this.
  9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Дете прави масакр у школо- мора да ги најдеме причините за да превенираме идни вакви ситуации.
    Деца бегаат од група, дома, исчезнуваат уатевр - размазени, не слушаат родители, море ќотек за нив.
    И така

Имаше така пред неколку месеци дете од мислам 6 години избегало од дома од мајка насилник и алкохоличар.. Само идело по улици низ Автокоманда и Центар. Не го памтам епилогот ама замисли вака некој лагано само да го врател за ќотек и никому ништо.

10. Mnik

Mnik Популарен член

Па едно од девојчињата и рекло на мајка и "непотребно кренавте паника". Мислиш дека ако беа нејзините насилници вака ќе одговореше?

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ајде еве нека не бегале од проблеми.
    Што ако се запознале со грумери и тие ги манипулираат? Како ќе помогне ќотек? Очигледно не е битно допирање до суштината, само добивање чувство на контрола над децата. Мрзливост и игнорантност извира од 80% од мислењава.

dayla, Ugly Duckling, 1209 and 3 others like this.
  12. Munchmallow20

Може не се нејзините.
    Ама сепак да биле други насилници вклучени у причава.

13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Сосема едно е да бегаш од дома зашто едниот е алкохоличар а другиот со сосема друг маж ,башка разведени ( ја знам ситуацијата) а сосема друго да растеш во нормално семејство и да правиш проблеми од типот да бегаш и да ја креваш цела држава на нозе. Заслужува шамар и тоа убав.

Sofi.ja, cresa-jagoda and Feminka22 like this.
  14. Munchmallow20

А како знаеш дека се у нормално семејство?

Aнонимус_ and Angie1432 like this.
  15. Mnik

Mnik Популарен член

Ако биле, кога веќе биле во полиција требало да си дадат изјава. А не "непотребно кревавте паника, ние имавме пари, со такси ќе си дојдевме". Воспитано и прибрано дете од 12/14 години после 8 саати поминати по улици во друг град вака според тебе треба да одговори на родител, воедно пронајдени од полиција на полноќ?

Sofi.ja, elimkd, cresa-jagoda and 2 others like this.
  16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Затоа што така изгледаат луѓето ,башка се огласија од градоначалник до наставници.
    Ако стануваше збор за дисфункционално семејство ќе се знаеше.

elimkd, cresa-jagoda and Mnik like this.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Така изгледаат луѓето?
    Мајко мила (facepalm)(facepalm)(facepalm)

18. Munchmallow20

А и да кажат во полиција што?
    Кого имаат за поддршка?

19. Munchmallow20

Ти изгледа не сфаќаш дека кај нас не се сфаќаат сериозно случаи со дисфункционални фамилии.
    Освен ако дојде до ептен тепање, све си е уред.

20. Bratot

Bratot Форумски идол

Под казна повеќе нема да одат на екскурзии.
    Девојчињата од струмичко кои исчезнаа во Скопје повеќе нема да ги земаат на екскурзии