Mешани бракови

Discussion in 'Брак' started by Tanjamm, Nov 27, 2017.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Девојки би сакала да ве замолам доколку сака некоја од вас, која е во мешан брак, да ми пише лп. Чисто за разговор. Ви благодарам однапред :)

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Имам комшии што се во мешан брак. Жената е православна, а маж и е муслиман. Децата имаат муслимански имиња, по националност се муслимани. Мажот строго се држи до неговата вера. Искрено, не сум сретнала ваков брак каде што децата имаат православни имиња и по националност се македонци.

bibiiii, Tanjamm and Alisa22 like this.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да се биде муслиман не е националност. Децата може да се по националност македонци, а да се муслимани.

Biljarkata, dayla, ane.bella and 3 others like this.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Хахахаха. Сега видов што сум пишала. Мислев на вероисповест.

5. Youknow

Youknow Популарен член

Apsolutno se soglasuvam :clap::clap::clap:

6. DanceT

DanceT Нов член

Ни едната ни другата фамилија ќе ги сакаат децата од тие бракови. Примери низ државава колку сакаш..

bibiiii likes this.
  7. riba79

riba79 Популарен член

Ima. Tatkoto na drugarka moja e poluturcin a ona i sestra i imaat makedonski iminja. Slavat pravoslavni. Praznici. Turski ne znaat nitu dvete.

cresa-jagoda likes this.
  8. Luminary

Luminary Форумски идол

Многу лошо и жално ако навистина сеуште го има ова.

Mari*, Dalia93 and cresa-jagoda like this.
  9. Tiffany.

Tiffany. Активен член

Здраво, не знам во која тема да пишувам ама не сум добро воопшто.
    Имам дечко, сега вереник муслиман заедно сме 5 години. Јас сум бремена 8ма недела им кажав на моите татко ми ми рече јас внук шиптар не сакам иди живеј си кај нив и никогаш да не идеш кај нас.
    Никогаш не го прифатија цело време пробуваа да не разделат мислат дека ќе ме малтретира ама луѓе мене ми е супер се сакаме се почитуваме неговите ме прифатија одма, не сме религиозни ни јас ни он.
    Многу се нервирам и плачам имам болки што да правам? Нормално ли е вака да се однесуваат кој родител прави вака?

WildMk and Cutiepie1 like this.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Знаеш дека кај нас се уште е ова табу тема. Многу жени не комуницираат со родителите заради ваквите бракови - православна со муслиман. Имам таков пример во комшии. Ќерката е отфрлена од цела фамилија.

Ако ти е убаво со него не треба ич да му ја мислиш. Само да знаеш дека ќе имаш осуди од околината.

fana, buba4e89, Tanjamm and 2 others like this.
  11. Tiffany.

Tiffany. Активен член

Јас сум многу среќна во Германија живееме 3 години работиме во иста фирма таму никој ме се замара.
    Зошто се однесуваат вака не разбирам нели мојата среќа треба да е најбитна за нив? Ако мене не ми е убаво нема да бидам со некој што ме малтретира.
    Како може татко ми да ми рече внук шиптар не сакам??? Се вика ли така за неродено дете?
    Јас имам 25 години не сум мала знам што е добро за мене
    Моментално сум дома кај моите со ситуацијава.
    Се договоривме и околу името да биде интернационално и нема да му наметнуваме религија ќе си одбере тоа што сака кога ќе разбира.
    Имам болки страв ми е за бебето

buba4e89, Ava.84, 1209 and 2 others like this.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Има доста конзервативни родители на кои побитно им е на нив да им е убаво отколку среќата на нивните деца. Самата кажа дека си многу среќна. Терај понатака.

13. FVP

FVP Популарен член

Оди на лекар околку си загрижена за твојата здраствена состојба, посебно во овој период од бременоста. не може тоа што твоите родители се против твојата врска да ти влијае врз твоето здравје и здравјето на плодот. Доколку ти си решена да видеш со вереникот, тој ти е сега фамилија и нема што да гледаш назад кога веќе си знаела дека твоите се против дури и предходно. Што бараш уште кај твоите родители?

ane.bella and Mari* like this.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Најнормална работа!Со тек на време и тоа ќе се среди...ваљда
    Ако ти е убаво со вереникот чувајте се и сакајте се
    И јас сум мажена за муслиман :$
    Среќни сме и ние, сите кои беа против се посреќија :D
    Пази на меше :!: :hug:

15. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Имаш 25 год и доволно си зрела за сама да решиш што ти е по важно во животот , среќата твоја или на родителите :!:
    Ако нив не ги боли за тебе зошто тебе да те боли за нив? Знам дека е сурово вакво размислување ама е искрено.
    Болно е што сеуште се делат луѓето по боја, религија националност итн...

Мојата ситуација беше слична на твојата, само мојов што не е муслиман туку е црнец.
    На почетокот беше ептен напнато, не бев ни бремена а не ни планирав да раѓам тогаш а велеа и шо сега треба црнчиња внучиња да гледаме |( глупостите одеа до степен на или тој или ние, ако не го оставиш ќе се самоубиеме.
    Плачење, нервози имаше многу, еден ден пресеков и кажав што ви е ќеиф то да си правите, ако ви е до умирање слободно отепајте се, и само да знаете дека нема ни на душа да ве носам оти вие сами така све одлучиле, а јас него го сакам и останувам со него.

Сега скоро 5 години по касно, сите сме здрави, живи, смирени никој не се самоуби :D имаат внуче црнче и од сине и убава таа лепотица наша по долу и немаат кажано, на секое слушнување прашуваат како е зетот, поздрави го од нас :D

Значи она "свако чудо за 3 дана" е многу вистинито, само треба да се издржи јако дури трае.

Биди јака, мисли на тебе и на бебчето тоа ти е нај важно сега.

christinnn, Dust, emiliana and 29 others like this.
  16. hermosa

hermosa Популарен член

Жално што уште го има ова, расизам , предрасуди.Мајка ми често ми викаше ако најдеш црнец дечко ќе те отпишам од ќерка .Колку е тоа сурово и плитко,еј .Како и да е само да додадам не треба да етикетираме црнец или шиптар ,да даваме такви епитети . Малограѓанско е .Јас се водам по принцип дали особата ми се допаѓа,а најмалку се битни културните разлики ,само можда би ми било проблем да треба вера да сменам . Љубовта е најмоќната сила ,совет до сите со таков проблем не се откажувајте од тоа што го сакате макар цел свет да е против вас

17. Mari*

Mari* Форумски идол

И не треба вера да се менува!
    Јас 10год сум со мм, дечиња имаме па не ми паднало на памет вера да мењам
    Не се десило да се разговара околу тоа!

18. bibiiii

bibiiii Популарен член

Ne se soglasuvam so mesan brak.Sestra mi imase musluman maz vo stranstvo,pa dzabe bese obrazovan koga pak javno velese deka decata ke bile muslimani i majka mu bese apla ,se molese 2 pati na den.Baska so nivnata religija i rodnini....Eden postar rodnina ednas me prasa dali sum muslimanka a jas krst lance si nosev.Taka da,ubavo napravi so se razvede i nemaja deca so nego. Sekogas koga tie ke zemat zena,ja mislat nivna sopsvenost ,a za decata da ne zboruvame.A retko pak nekoja muslimanka zela pravoslaven.Imase vo nasiot grad edna turcinka zede makedonec,pa od doma i ja otpisaa i 20g taa ne postoi za niv ,nitu decata nejzini.

Tanjamm likes this.
  19. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Moра мешање во туѓи штипки живот ко ќе немаат.
    Мене ни најмалце не ми е гајле за ставовите на другите, нивни си се.
    На мене не можат да влијаат.

Mari* likes this.
  20. Tiffany.

Tiffany. Активен член

@ane.bella Тоа ми е и мене, они гледаат дека сум среќна ништо не ми фали ама побитно им е што викаат роднините и комшиите. Кога им кажав дека сум трудна татко ми што се не ми рече, срцето ме болеше немало да гледа внуче шиптарче.
    Неговите се пресреќни, никој нема да наметнува религија на нашите деца.
    Фала ви на сите

Ance-to, SummerGirl and ane.bella like this.