Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.236
    Одеднаш ли ги остави апчињата? Мислам дека треба да се прави постепено тоа, ако веќе ги откажуваш. Јас не сум земала, но мои блиски имале слични искуства.

2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Колку време беше на апчиња? Која доза? Кои апчиња? Кога ги откажа? Дали ги престана cold turkey, или постепено?

3. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Abe nie sme fokusirani na toa.. inace ako ignorirame ke pomini se. Ete ja majka mi cist primer. Preku nokj ni tahikardii ni nisto..

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bambola Bruce

Bambola Bruce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    Да бидејќи имав големи отоци на нозете .. морав така

5. Bambola Bruce

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    Најпрво занфекса 6 месеци , утро вечер по едно од 75 мг , ама ги прекинав нив оти имав многу сува уста .. после тоа ми даде флунисан 20 мг и ансилан од 10 мг , утро вечер и 5 мг заласта ама тие ги земав половина само навечер ... флунисан и ансилан ги земав 2 години и никогаш немав такви отоци на нозете ... и морав да ги оставам апчињата за да видам дали е од нив... потоа почнав диета и нив ги прекинав и ги снема отоците..

6. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Fala mnogu od ko procitav mi se namali toa sega mi e super ... :inlove:

На greenday му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    753
    Znam :( fala mnogu na sovetite ... :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  8. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Никогаш немој да оставаш такви апчиња без да ја намалуваш постепено дозата. Со оглед дека две години си ги земала, интензитот на знаците на повлекување ќе биде поизразен и во подолг временски интервал. Точно да кажам колку, не знам. Првите антидепресиви ги откажав скроз, без намалување на дозата, скоро два месеци имав зголемена анксиозност, халуцинации, главоболки итн. Следните што ги земав, после година и некој месец, ги откажував 6 месеци, прво пола, потоа четвртина. Некои препорачуваат по 10% месечно. Ништо не ми се случи. Буквално како да не сум ги престанала. Додуша имав еден незначителен симптом кој е карактеристичен само за одреден антидепресив, повеќе беше иритантно, отколку страшно.
    Како и да е, ќе помине, но може да чувствуваш одредени знаци и по неколку месеци. Друг пат, не ги оставај туку така. Го навикнуваш мозокот да работи со нив и одеднаш како да го исклучуваш од штекер. Само постепено, со намалување доза, ништо нема да осетиш.

На Unforgiven_girl и Bambola Bruce им се допаѓа ова.
  9. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    Ја гледам на YouTube зошто ми е преубава, но никогаш немаше да претпоставам дека има проблеми со анкс.

https://taa.mk/zdravje/psihologija/...a-borbata-so-anksioznosta-i-panichnite-napadi

Има еден добар пасус во текстов: „Најбитно на што треба да се обрне внимание е дека менталните нарушување не бираат пол, раса, вера ниту физички изглед, финансиска сигурност, кариерен успех, напротив, може да се случи секому во секое време“ :clap:

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.394
    Допаѓања:
    16.772
    Ако отворите YouTube ќе наидете на многу луѓе кои имале анкисонозст.
    ПОнекогаш се прашувам дали сите имале воопшто или е некоја комерцијала?
    Барем 50 % од нив да се вистина...

Другоо, ми текна идеја.
    Да отвориме посебна тема каде што би давале совети за анксиозноста лично јас ќе ги ископирам моире кои ми беа посочувани од вас и другите да си пишат , кој што му помогнало и друга тема дневник на анксиозните.

ПОздрав и убав ден ;*

Последна измена: 28 септември 2020
  11. Bambola Bruce

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    Фала. А да ми кажи некој како да се изборам со ова ? Како да помини побрзо?

12. deepbreaths

deepbreaths Нов член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Дали може од анксиозност да се јави лутина која не можам да ја смирам, а ми се изразува со стегање на главата, вратните мускули и блага вртоглавица?

Проблемите ми настанаа од претходен хроничен стрес и се нервирам што се нервирам без причина а не можам да го запрам, и ми предизвикува лутина.

13. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Не можеш никако, треба да се стабилизира мозокот на ново настанатата ситуација. Можеш витаминска терапија дополнително да внесуваш. Разговарај со психијатарот, можно е да треба пак да се вратиш на нив. Тешко е знам, мене по 2 месеци ми се стабилизира. Со другиве ми беше одлично.

14. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Постов ти е сурово реален. Цел форум се заложи за помош, а од неа никогаш ни едно фала немам прочитано. Немам прочитано ни совет за некој друг, на која било тема. Другарка и со дете и одложила кафе, аууу. А дали размислила какви обврски и проблеми имала таа другарка поради кои го одложила кафето.
    Премногу ми е жал за девојчето, ама не знам што форумов може повеќе да направи за неа.

На Emy867, S.W.A.G, tinka-mace и 5 други им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.394
    Допаѓања:
    16.772
    Ништо не можите да направите а јас ви се имам заблагодарено.
    Реално секогаш ги ислушувам и кога се жалаат за брак, семејство, дечко, па и се.
    Најпрво ми се жалаат за нивното и кога јас ќе почнам да им кажувам ме пресекуваат или ајде ќе ми речат ништо не ти е тебе.
    Немаш фамилија, ќути си, слобдона, убаво ти е.
    Сум одела со нив дури и никогаш му немам кажувано за мене што ми се случиавло и еднаш ќе се онесвестев и кога му објаснив се смееа и да ме се нервирам многу.

Јас си, почнав веќе со работа на себе вежби велосипед контакт со луѓе.
    Поздрав

На Bezimenka90 и nena2010 им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    124.453
    Од оној што не осетил не очекувајте помош. Само тоа можам да ви кажам. За жал оваа состојба ни е само наша борба.
    Добар психијатар/ психолог, и мнооогу работа на себе, во смисла разговор со себе, ако треба и водење дневник на мисли. Ние многу размислуваме и правиме филмови. Кога ќе седнеш и ќе си ги напишеш мислите и прашањата и кога ќе ги видиш на лист хартија друго е.
    Не ја носете анксизоноста со себе. Не излегувајте од одма со мисла: леле пак ќе ми се сврти, ќе ми се слоши. Направете си анализа зашто, кој и што довело да се осеќате така. И елиминирајте го. Не мора секој проблем да се реши сега и одма. Оставете нешто на времето.

На Anxiety, Anie93, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Анксиозноста за жал, зема се' поголем замав и ќе зема се' поголем замав.
    Колку повеќе се оддалечуваме од едноставниот живот, а од раѓање ни' се наметнува живот полн стресови, обврски, брзања, притисоци, толку повеќе и неврози ќе се појавуваат.

Можеби еден ден состојба на анксиозност ќе стане и нормална состојба...

На Blackandwhite123, tinka-mace, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252

ДАЛИ, ДАЛИ зборите за истата членка што и јас неодамна ?
    (не ги гледам нејзините постови, па не можам да поврзам :) )

На tina2018 и Unforgiven_girl им се допаѓа ова.
  19. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Не знам за која членка си зборувала ...

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    124.453
    Мислам дека не е ок да се посочуваат членки. Темата е осетлива, секој се бори како знае.