Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.053
    B6 апчињата за што помагаат фактички? :^) Последниве неколку дена сум анксиозна и напната и од нигде никаде се вознемирувам. Дали ќе ми помогнат апчињата колку толку да се опуштам? Се мислам дали да ги купам утре... Мислење?? :|

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.882
    Можеш ако е за нешто полесно, Макс 6на ден можеш да пиеш

3. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Jas gi piev koga mi se gadese, mi se losese od sve nemav apetit voopsto,piev nekoe vreme tri pati po dve pred jadenje,pa taka mozev da jadam, taka mi rece psihijatarot da gi pijam

На Na.talia 24 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    115
    Ве молам некој лп не ми е добро...

5. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    2.609
    Не се апчиња како лек туку се витамини. Да, помагаат. Погоре читав 6 пишале ама 6 дневно се премногу, а зависи и од тоа колку се содржи во едно парче.
    Почни со едно па види како ќе ти биде. Не мора да земаш за почеток некои скапи.

6. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Иста сум денес...крш.Како без сила без енергија, ко да лебдам.Чудно чуство.И ко одам си имам мака со десната нога од нервот , горе кај кукот и тоа ме мачи...некои безвеза чуства.

7. Rioers

Rioers Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.730
    ич не ми е добро :sweat:

8. Tashy

Tashy Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Ве молам за помош.
    После многу тежок период во животот (смрт на татко ми со кој бев многу блиска) се соочувам со нешто што не можам ни да опишам со зборови колку е тешко.
    Имам дијагноза почетна депресија и препишано доста тешки лекови кои по консултација со матичен не ги пијам. Имам многу тешки периоди и плачам по 1 час и повеќе без престан веќе една година, како да ми фали некој дел дури предметите не ми се исти и не ги гледам на ист начин. Освен тоа имам многу кошмари и сонувам дека татко ми ја води мајка ми и нон стоп сум потресена. Не мислам дека тоа е некој знак мислам дека не сум добра. Мајка ми е здрава млада личност а јас се тресам кога не ми крева телефон и постојано сум со црни мисли, не можам да опишам што се ми се случува. Не можам да се тргнам од дома цело време мислата ми е дома, еден сат да ме нема веќе ми се лоши. Некој совет како да излезам од оваа ужасна состојба и да најдам смисла во животот?

9. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Какви лекови ти се препишани и зошто матичниот не ти дозволува да ги пиеш?

10. Tashy

Tashy Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Хелекс, Заласта, Сероксат
    Матичниот мисли дека сум премлада за овие лекови и дека треба сама да се борам со прошетка, читање книги, слушање музика.. И исто мисли дека ќе ми е претешко после да ги оставам лековите.

11. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Истите лекарства ги пиев и јас само наместо Серкосат пијам Зепира. Хелексот ги оставив после 3 месеци, Заласта после 2 месеци и сега уште некое време ќе пијам Зепира. И мене истото ми го кажа матичната ама јас не ја послушав, бев во многу лоша состојба. Јас мислам дека треба сама да си процениш дали имаш потреба од лекарства. Ако мислиш дека ти треба помош од лекарствата, конзумирај ги слободно. Нема да бидеш ни прва ни последна што ги пие.

Мене многу ми помогна секојдневните утрински прошетки со слушалки. Кога ќе почувствував како повторно ми станува лошо, повторно испаѓав од дома. Некако ме гушеше затворениот простор. Ништо не ми држеше внимание. Исто помага и пишувањето. Пиши се што ти доаѓа на ум. Ќе видиш како ќе се почувствуваш ослободена. Ако ти треба разговор со некого, слободно пиши ми во инбокс.

На Mentalna85 и Tashy им се допаѓа ова.
  12. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.069
    Ќе прашам овде како поактивна тема..
    Значи имам анксиозност веќе 2 и пол години, сум пробувала разни начини да ја ублажам состојбава, имам разговарано со психолог на платформата разговор.мк, но џабе...

Деновиве имавме смртен случај во мојот дом што дополнително ме направи да не знам каде се наоѓам, што од тага, што од анксиозни напади.

Ќе ве молам да ми препорачате некој добар, предобар психолог кој што би можел барем малку да ме врати на нозе. Не е битно во кој град, буквално секаде би отишла, само да е проверено добар.

13. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Треба да имаш повеќе сесии со психолог, од една-две нема резултати... Мој совет е да биде со физичко присуство, бидејќи така повеќе можат да се доловат емоции.

14. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.069
    Да да знам, и самата сакам повеќе сесии, па макар и со месеци тоа да трае. Барам препорака за некој да одам со физичко присуство, бидејќи како што кажав од онлајн немав никакво подобрување.

На S.W.A.G му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    235
    Jaki se da, ama probaj barem so heleksot ako veke ne mozis sama da se spravis

16. Tashy

Tashy Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Земав Хелекс два пати дневно, нема резултат никаква промена..

17. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    56
    Здраво, како сте овие денови мене ич не ми е арно, мачнини ме тера на повраќање, главоболка, и од левата страна осеќам некоја болка, и сето тоа одма лоши мисли, што би можела да се напијам да ми биде подобро?

18. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Јас сум исто крш.Како вртоглавици да имам...чудно Крвна слика правев топ ми се сите параметри. Дали од времето или друго незнам. Во филм сум дека имам тумор на мозок...што не ми се црти во глава...безвезе се

19. Alexat

Alexat Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    164
    Iva kaj Dr. Rubina vo Avtokomanda. Jas odev kaj nea 6-7 meseci. Predobra vo pristapot, polna so razbiranje. Sekako najvazniot del ne e kaj psiholozite, tuku podgotvenosta i otvorenosta na promeni na toj koj posetuva. Bilo koj psiholog nema nisto da vi dade, tuku samo ke se obiduva da vi pokaze deka mirot veke go imate vo vas...

На Maylin и Mentalna85 им се допаѓа ова.
  20. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.144
    Сочувство за татко ти најпрвин.
    Не можам ни да замислам колку боли да изгубиш член од семејството.
    Ти посакувам само убавини и радости понатаму во животот, а татко ти секогаш ќе биде жив во вашите срца. Саканите никогаш не умираат!
    Него, ако навистина ти е претешко и никако не можеш да се дистрактираш, не мачи се толку.
    Пробај кај друг психијатар или оди пак кај истиот и разговарајте за друга поблага терапија ако сметате со матичниот дека оваа е премногу за тебе, разговарај отворено.
    Терапија воопшто нема да наштети кога е потребна.. Депресијата и анксиозноста повеќе штета ќе направат ако ги оставиме да нѐ мачат катаден.
    Се работи за мозок кој после претрпени трауми едноставно не може да си го најде местото самиот, за процеси кои не е така едноставно да се вратат во норма.
    Камо да беше така лесно само со музика, читање и пешачење да можевме да застануваме на нозе.
    Помагаат и те како истите, ама пре би рекла за одржување на подобрувањето откако веќе терапија или можеби психолог би помогнал да дојдеш при себе.
    Кога престанува да се лачи доволно серотонин во мозокот нема ништо лошо во тоа да се поттикне со терапија, а кога ќе си се осетиш подобро ќе си ја намалуваш постепено и никако нема да ти биде потешко.
    Е тогаш ќе гледаш да си повеќе активна, ќе најдеш и нови хобија и сл за да се одржиш во кондиција.
    Да не должам, ако ти е стварно претешко, а верувам дека ти е не се мачи и разговарај за поблага варијанта, мада и оваа не изледа боже пази.
    Антидепресив, антипсихотик и седатив ништо страшно, за некој месец би ти ги тргнал кога ќе види дека си подобро и веројатно ад ќе го поземаш некое време и толку.
    Ќе бидеш добро и дозволи си да не се мачиш толку.
    Не сме од челик, луѓе сме.
    ❤️

На Tashy и lale22 им се допаѓа ова.