Депресија

Дискусија во 'Психологија' започната од madzarovska, 30 ноември 2009.

1. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Дали во мојот случај се работи за депресија?
    Проблемот кај мене е тоа што со ништо не сакам да се замарам, поточно не ми се оди на работа. Не можам да станам од кревет сабајле тонам психички, немам желба ни да се нашминкам ни да се дотерам, ниту пеш да одам до таму парите по таксиња ги давам, додека на работа со сила работам цело време гледам во часовникот кога ќе си одам. Одењето на работа ми е вистинско измачување, а имам убава и лесна работа, не дека не ја сакам.
    А за шетање сум секогаш расположена секогаш спремна да излезам, да се лабавам по кафиња.

2. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.781
    @Devojkata55 Според мене, не.

Не може да си депресивна за работа, а весела за шетање :D It doesn't work that way, односно депресијата нема селективна радост, туку вообичаено би изгубилa интерес за сè.

Ова повеќе личи на неисполнетост во работното поле. Односно, иако работата е лесна, пак може психички да те исцрпува, бидејќи не ја сакаш и не те исполнува вистински.

Па автоматски имаш создадено психолошки отпор кон истата и затоа не ти е по ќеф одењето.

Можеби може да ја разгледаш опцијата за промена на ова и да размислиш која друга професија/работа би те усреќила :*:

На Tam4yy, Panda00, Neptun's fog и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    7.454
    И јас мислам дека не е депресија, туку работата се прави несреќна.

4. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Tocno deka rabotata ne me ispolnuva bas, no sum rabotela i drugo, epten ednostavna rabota no i tamu mi bese so sila. Ednostavno ne mi se raboti nisto.

На Neptun's fog му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.781
    @Devojkata55 Па ова е размислувањето на секој втори човек, зарем не? :D

И тоа е сосема во ред, едноставно не секој наоѓа смисла во работата, живее за неа или е претерано мотивиран.

Едноставно најверојатно повеќе си ја цениш слободата, па имаш отпор кога нешто е обврска или има наметната структура како ова :*:

На Panda00, JasBee11, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.093
    Допаѓања:
    42.918
    Веројатно ти е досадна и репетитивна работата и не е нешто кое си го избрала со желба. Не знам каков совет тука, освен да се мотивираш со платата или да смениш работно место.

На Tam4yy, JasBee11, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Tocno taka e, no kaj mene odenjeto na rabota e bas izmacuvanje ( porano ne bese taka ) sto od krevet ne mozam da stanam na psiha me mava.

8. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.781
    @Devojkata55 Клучно е што велиш дека порано не ти било вака.

Во однос на тоа, дали ти се случила некоја промена надвор од работата околу овој период кога си почнала вака да се чувствуваш на истата?

Колку сметаш дека си исполнета на други полиња во животот? Можеби некоја моментална фаза или поле ти влијае врз ова несвесно.

А може да биде и само резултат на burnout - односно ова се јавува кога нешто постојано правиш, а не пронаоѓаш смисла во истото, немаш развој и се чувствуваш заглавена.

Ако си човек кој мрази рутини, ова дополнително придонесува :*:

На Tam4yy, JasBee11 и Neptun's fog им се допаѓа ова.
  9. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Tocno e deka ne sum ispolneta na nekoi polinja vo zivotot, no ako e toa problemot mislam deka ke mi vlijae opsto na se a ne samo na rabotata. So nisto ne sakam da se zamaram, samo da se labavam sakam. Nekogas i pomisluvam da ne e nesto od lekovite sto gi pijam da ne imam nekoi nus pojavi ( za problemov vo ovoj slucaj ne sum razgovara so doktor ) , ne znam ni kako sum dijagnosticirana. Zemam antipsihotik i antidepresiv no dozata na antidepresivot ne mi e za lekuvanje depresija tuku kolku da me oddrzuva samo.
    Eden period piev i ashvaganda i nekako mi se podobri sostojbata, no ne mozam da gi pijam vecno.

Последна измена: 13 декември 2025 во 13:58
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.093
    Допаѓања:
    42.918
    Па, ова веќе менува многу, бидејќи сепак имаш психијатриска дијагноза. Најубаво да му ги кажеш овие работи на докторот кој те води и ја знае твојата историја.

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Ke mu kazam sekako oti vaka se macam samo. Prethodniot pat mi bese sram da mu kazam oti samo na rabota ne mi se odi :D a sepak sakam da izleguvam i setam. Mu rekov deka cesto imam depresivni denovi i on vika ne si vo depresija te gledam, ako imas depresija ke nemas interes za nisto.

На Tam4yy и Angie1432 им се допаѓа ова.
  12. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.781
    @Devojkata55 Ова дава сосема друга перспектива на ситуацијата.

Односно, можно е ова што го чувствуваш, особено утринските потешкотии, недостатокот на мотивација и отпорот кон работата да бидат резулат на лековите, и покрај тоа што за излегувања и кафиња си расположена.

Возможно е и да биде комбинација од апатијата развиена од лековите + замаскирано одозгора со слој од незадоволството кое го чувствуваш од неисполнетоста од некои животни полиња.

Но, бидејќи самата не си сигурна зошто и како си дијагностицирана, мораш да разговараш со твојот лекар.

Депресијата не секогаш се манифестира кај сите исто, а воедно може да зазема различни облици, како функционална, па и ситуациска депресија. Или едноставно да е во прашање низок степен на депресија.

Исто така може да биде и во прашање анксиозност или стрес. Важно е да бидеш отворена и директна со твојот лекар, за сè има решение :*:

На Panda00, JasBee11, Neptun's fog и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Se soglasuvam so tebe.
    Koga piev ashvaganda cija upotreba e so cel namaluvanje na stresot i nevolnosta mi se podobri sostojbata, ama ne moze stalno da se pie.

14. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2010
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    203
    Зашто да не може. Колку што знам баш тоа е природен лек.

15. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    9.781
    @Tam4yy Тоа што е природен лек не значи дека е безбеден континуирано да се пие.

Бидејќи влијае на кортизолот, тироидната, нервниот и имунолошкиот систем.

При што со долга, непрекината употреба, може да се развие апатија, ниска мотивација, исцрпеност, хормонски дисбаланс, враќање на анксиозноста, дигестивни проблеми и сл.

Односно, не е идеалното решение на долга стаза. Природното не е еднакво на безопасно :*:

На JasBee11 и Tam4yy им се допаѓа ова.