Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Јавно објавување на приватни работи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од KateKane, 14 октомври 2020.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.624
    :inlove:

На sj *O*, Konfetka, Chanell* и 12 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    На мој профил на социјална мрежа имам право да си објавувам какви сакам лични слики и постови.

Никој нема право да ги копира и злоупотребува со цел да ме омаловажи и понижи , уште помалку јавно да споделува моја слика на свој профил, освен ако не е за хумани цели или ставено ,,сподели,,
    Ама НИКОЈ не го смее тоа.
    Па и најголемата развратничка да сум на свет.

Можеш коментар да ми напишаш под слика ако сметаш дека така треба, ама мои приватни работи со моја слика на ачик - НЕ !!!:shake:

На sj *O*, Konfetka, BloodElf и 5 други им се допаѓа ова.
  3. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    24.015
    И до кога ќе се тешите дека мажите пишуваат само за забава по напорен ден?
    Ради тоа простувате, или како?
    Можеби немало да излезе, бе.
    Секако ќе си го губи времето онака.
    Ќе излезе дека и да му предложела она, ќе ја одбиел.

На spacegirl92, Leat, sj *O* и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    Сликите на конкретниот профил се јавни. Кога веќе сам ги споделил - секој друг може да ги искористи. Свесно ги ставаш тие слики, знаејќи дека било кој може да ги преземе. Впрочем, и кога се регистрираш на социјална мрежа, потпишуваш terms of agreement, така што - се што сам си објавил јавно, секој може да го преземе и законот ништо не му може. За приватни пораки - ако се во мое сандаче и јас сакам да ги објавам - можам, мои се, никој не може да ме гони за тоа.

На spacegirl92, sj *O*, ane.bella и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Па ако ти се ставени јавни уствари може. Немаш права (копирајт) на тие слики ти. Затоа и ќе забележиш дека ставаат watermark (не знам како е на македонски, воден печат?) каде има сопственост, да речеме. Инаку ако си ставила public слики, апсолутно може да се преземаат и да се користат во секакви цели, па дури и комерцијални.
    Никому не го интересира тоа сподели, ништо не значи ако пишеш сподели освен молба да се сподели. Но не е никаква дозвола тоа или забрана :D

На sj *O*, simoncelicius, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Не ме интересира конкретен профил.
    Темата е дали си ЗА или ПРОТИВ објава на туѓи лични податоци:) и зошто.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Е незнаев, немам ФБ.
    Знам јас зошто го немам тоа чудо

На naturallmess, buba4e89 и Celltica им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    За секаде важи. Впрочем за секоја социјална мрежа или да кажаме и на гугл драјв ако ги ставиш како јавни ;)

На simoncelicius, Mantub и Annath им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    Ако е сликан личен документ и јавно ставен на социјални мрежи, форум или слично, секако дека не оправдувам, исто како што не оправдувам откривање на идентитет на членови на форумов на пример. Ама споделување на профил каде што сликите веќе се јавни и секој може да го види и без споделување, не е ништо илегално.

На sj *O*, simoncelicius, Konfetka и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    40.050
    Не може за објавување на јавни слики да те гони законски, ете истите и порталите ги објавуваат. Но, може за нарушен углед, клевета, навреда и нанесена душевна болка.
    Еден од попознатите овакви случаи беше, колку што се сеќавам кога Миленко го навреди дечкото од Шарената револуција со статус кај него на фејсбук поради неговата сексуална ориентација и јадеше тужба и си исплати оштета. Фросина како колумнист сигурно ова го знаела и одела на свесен ризик, пак, поради популарност, и себепромоција, не поради етички, морални и било какви цели.

На sj *O*, Ева33, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Фросина е колумнист?? О Боже, кај живееме :drunk:
    Сепак, мислам сосема е друго да навредувам некого зошто е геј, а друго е само да ги споделам работите што сам ги пишувал ако не се менувани. Јас сум скоро сигурна дека овде основ за било каква тужба нема.
    А дека е ок, не е, од морален аспект зборувано. Но многу работи не се морално исправни, а се легални.

На Annath и Billy Idol им се допаѓа ова.
  12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Значи ако некој ја земе мојата слика од мој профил и ја препраќа со цел да ме омаловажи (како во случајот со сликите од девојките на ФБ кои беа споделувани во Јавна соба) е дозволено ?

На Biljarkata и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Еве извадок за кои права му ги даваш на ФБ, немам време да барам за останати корисници:

https://www.facebook.com/terms.php

Инаку за јавна соба искрено не знам точно за како беа земани тие слики. Тука зборуваме за контент што е јавно споделен и достапен, а мислам дека таму беше друг случај.

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    40.050
    Па, колку што разбрав јас, колумнист е под псевдонимот "Раскажувачката", што доволно говори за тоа какви цели има. А некаде се спомена и дека се знаела приватно со жената на Стефан, па не би ме чудело да има и некои други заднински причини за објавување на постот, зошто се гледа во пораките дека со цел го "лови". Сепак, не би да шпекулирам за нешто што не знам.

Инаку основ за тужба има несомнено, поготово за навредите упатени кон жена му (стварно е чудно зошто би упатувал такво нешто кон некој што лично ништо ти нема згрешено?), а и чим излезе јавно дека се спремаат за тужба, сигурно има основа за истата, иначе не би се решиле, нели?

Тој сноси морална и етичка одговорност, но судија е жена му, таа сноси морална, етичка и законска одговорност. Може и затоа е толку поделен народот, секој од свои побуди, иако е просто како грав. И двајцата се криви и треба да се сносат со последиците за своите постапки.

Како и да е, случајов стана реалити шоу само и само затоа што народов наш е серџиски настроен и го заболе за тоа кој на крај ќе ги сноси последиците, а тоа е жена му. :(

Последна измена: 19 октомври 2020
    На sj *O*, Konfetka, Purplelilac и 5 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ако сметаш дека ти е нанесена штета, можеш да поднесеш цивилна тужба за оштета.
    Граѓанска, по дифолт, не ти следи

Кој одговара за навреда?
    За навреда одговара тој што со намера да омаловажи, со изјава, однесување, објавување или на друг начин ќе изрази за друг понижувачко мислење, со кое се повредува неговата чест и углед. Одговорност за навреда постои и ако со такво дејствие се омаловажува угледот на правно лице, група лица или умрено лице. Доколку навредата е сторена преку средство за јавно информирање, можат да одговараат авторoт на изјавата, уредникот или лицето кое го заменува во средството за јавно информирање и правното лице.​

16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Значи Фросе требало да мисли да не го побаци детето сопругата, а Стефан имал напорен ден?
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    Ми иде да дојдам да те гушнам од што си наивна :rofl:

На Leat, sj *O*, ane.bella и 15 други им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Сликите во јавна соба не беа споделени на профили од кај што може секој да ги превземе и затоа таа споредба со јавна соба е несоодветна.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Ќе ги најдам дискусиите на форумов во врска со ова и ќе ставам линк.
    Знам дека на добар дел од девојките сликите кои ги разменувале во Јавна соба биле превземени од ФБ.

Еве
    И во воведот си пишува :)

19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Квин95 извини што те цитирам, ама сакам да покажам дека СЕ е можно.

20. Different7

Different7 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2016
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    474
    Фросина не дава број на лик со кој пие кафе, ама затоа враќа на порака на виртуелен лик на фб.
    Не ми е јасно сеуште која е потребата од јавно споделување, чива подршка и одобрување е неопходна?
    Целокупно, постот и нејзиното предавање за мажите делува како да пати за внимание.