Југославија-еднопартиски систем и животот во тоа време

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Karamela12, 12 декември 2020.

?

Дали би живееле во република како што била Југославија?

1. Да

127 глас(а)
    76,5%
  2. Не

39 глас(а)
    23,5%
  1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.766
    Што само ја потврдува мојата поента дека ниту живееле на кредити во Југославија, ниту пак дека се распаднала оти била несподобна да ги врати. :mm:

На cresa-jagoda, Tanjamm, Idedemja и 2 други им се допаѓа ова.
  2. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Што работеле бабите и дедовците, а што работиш ти? Зеле кредит или од заштеда? Колку долго штеделе ако штеделе, а ако зеле кредит под какви услови го зеле?

3. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Ok.whatever.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    16.919
    Од на татко ми страната баба ми и дедо ми, биле обични работници, земале кредит за да купат стан и тоа нов стан и го исплатиле, а од на мајка ми страната дедо ми бил мајстор паркетар, а баба ми благајник во телевизија, имале сопствен стан и изградиле потоа куќа. Јас со мојата професија нема да можам да си дозволам ништо од тоа, можеби ако се преселам во друга држава да, ама кај нас тешко.

На Billy Idol, cresa-jagoda, Leviosa2503 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Епа ти сакаш сама, без уште една плата од мажот и без кредит да си купиш нов стан?

На orevokrsacka и BloodElf им се допаѓа ова.
  6. Shalitra

Shalitra Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.984
    Немојте ве молам со ваква тема.... Болна точка ми е Југославија :u:

7. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    16.919
    Да порано обичен работник можел да си доволи да си купи нешто свое, поентата ми е дека јас сега иако сум вложила во образованието и сакам да застанам на сопствени нозе, да си овозможам да имам нешто свое не можам па дури ни со кредит, ниту пак со уште една плата кога би имала.

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Колкава била каматата тогаш, а колкава е сега? Од каде си земала кредит тогаш, а од каде сега? Колку чинела и каква била изградбата на становите тогаш? Кој ги градел становите тогаш, а кој сега? Каков е соодносот на „просечната работничка“ плата и цената за метар квадратен тогаш и сега?

9. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Сте живееле во Југославија или слушате митови и лаги, кои вашите старци ви ги продаваат дома?
    Сте живееле во Југославија или слушате митови и лаги, кои вашите старци ви ги продаваат дома?

Каква е таа моќна, напредна, развиена земја со 23% невработени лица? Ете, толку имала Македонија во периодот 1989-1990.

285248894244432.jpg

Во 70’ и 80’ имало огромни бранови иселувања од Југославија, затоа што државата не можела да им обезбеди работни места.

Од каде толкав број граѓани на Македонија во Западна Европа, САД, Канада, Австралија?

На elimkd, Justicija и asdas им се допаѓа ова.
  10. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Ама ова е од кога умрел Тито, не се важат бројкиве. Не прочита поназад дека Тито бил тој најјакиот што ја движел и економија и дипломатијата и индустријата? Сигурно додека бил жив невработеноста била 2% :rofl:

11. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Не можеш да им замериш на постарите генерации. Толку им бил светогледот. Живееле во време со еден телевизиски канал и целодневно перење мозок. Се фалат дека југословенскиот пасош секаде бил ценет и со него си можел да патуваш каде сакаш, а 98% од македонска популација, во тој период, има пропатувано само до Врање, Ќустендил и Лептокарија.

На hellocity, orevokrsacka, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. i...ja

i...ja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    181
    Највлијателна држава во светот ќе била хахахахаха
    Што прочитав

Балкански нации, држави, како и да ги наречеш, се странски протекторати од пред турското и таква им е улогата до денес. Светска сила ќе постанеле. Смешки.

На Justicija, Bezimenka90 и asdas им се допаѓа ова.
  13. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    А, што правиме со овие што се родени после распадот и веруваат во нивните приказни?

Да не ја отвораме темата за цензурата на уметноста во тогашно време пошто страв ми е да дознаам колку мали Хитлерчиња ќе се појават да го оправдаат тоа.

14. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Во Македонија за 20 години ќе се родат генерации, кои Заев и Пендаровски ќе ги фалат и ќе велат дека во нивно време си можел да патуваш во Мал Шенген.

Носталгија по младоста. Тоа е.

На asdas му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Нема врска тоа ни со Југославија, ни со системот, туку повеќе со времето во кое живееме.
    Напиши на гугл "why Millennials" и како втор предлог ќе ти излези "can't buy homes".
    Исто е и во други држави. Јас би рекла дека повеќе се должи на конзумеризмот денес.
    Не дека биле побогати луѓето во тоа време, туку ете, имале две работи кои ги користеле со децении и некои ситници и тоа било тоа.
    Денес секоја година се купува нов модел на смартфон за секое дете, чичи-миџи, секој ден се дреми по кафичи и притоа се жали дека се нема пари за ништо.
    Ако нешто можам како позитивно да го одвојам за таа генерација е тоа што мислам дека генерално гледано подобро си ги менаџирале финансиите.
    А коренот на секој проблем денес произлегува баш од тоа време.
    И далеку од тоа дека биле еднакви.
    Т.е ок, да, можеби биле финансиски еднакви, но и оние што се убивале од работа и оние што им се смееле на истите "будали" и си плетеле џемпери на работа.
    Луѓето си ваделе по месеци боледување за да ги градат куќите кои сега ги величите.
    Цел менталитет бил како да го зафркнам системот, да се излежавам, а да добијам, пошто нели, попаметен сум од другите. И сеуште си го имаат истиот менталитет и истото ниво на општествена одговорност истата генерација, на чело со "ама мене не ми стигна решение, хехе". И децата исто си ги воспитувале и затоа е државата каква што е денес.

На CameliaMiller, Аргентина *, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    859
    ne sum ziveela vo jugoslavija no bi sakala da postoela i denes
    samo ne mi e jasno za kakva sloboda na govor mi zboruvate ,za kakva demokratija ?
    i sto vi vredi toa koga uslovite za zivot se nikakvi ,setete se samo na zdravstvoto (aktuelno e sega zaradi pandemijata) se sto ima vo bolnicite, se e od toa vreme
    a da ne mesam politicarite , kriminal iserugo
    site velat vo jugoslavija i na klupa da spies nikoj nemalo da te cepcne ..dali bilo od strav , rezim seedno e ..bezbedno bilo
    sto ke vi e ovaa sloboda denes koga ne si bezbeden, kriminal na sekoj cekor..sekoj den deca pretepani vo avtobus, ubistva, svasta ,
    bitno imate sloboda na govor
    toa bilodrugo vreme, da postoela i denes jugoslavija ke bilo razlicno od togas sekako no sepak mislam ke bilo podobro od sega sto e
    no politicarite nenasitni si zavrsija rabotata

На theBride, christinnn, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.912
    Допаѓања:
    16.917
    Најпрво ова старци можеш по дома да им велиш, јас имам почит спрема постарите лица посебно спрема Југословените и не ги ословувам вака понизно.
    Второ не се митови туку реалност, а ако си читал, си разговарал со луѓе и те водел здрав разум ќе си ги согледал овие нешта одамна, ама...
    Трето за пасошите и патувањата биле и тоа како ценети и прифатени да, и патувале луѓето.
    Кога сме веќе кај статистиките и покрај тоа што сликата од погоре ти е од сумлив извор т.е. од српскиот Информер кој е пандан на Грујовите Курири кај нас а се алатка за манипулативни вести, и најбитно статистиката ти е за периодот 1989-1990 год. пред самиот распад кога веќе се било готово, да видиме како стојат процентите во Македонија после тоа:
    weretert.jpg
    :D

Малку повеќе статистика:
    1.png 2.jpeg 3.png 4.png
    А кога сме веќе кај небулозните тврдења како тоа Југославија била крива за се ова што ни се случува денес еве што вели српскиот економист Мирослав ЗдравковиЧ, со кое мислење се согласувам во целост:
    Така да колку и да "пукате" од шупливо во празно фактите се тие, реалноста е таа Југославија му беше потребна на овoј народ и сеуште му е, што се надевам дека во иднина ќе дојде до повторно обединување на републиките и повторно овој народ ќе биде сплотен во едно.

А сега да видиме што имавме, наше домашно а не увезено во форма на "инвестиција" читај дадено државно земјиште на инвеститорот за џабе само колку да дојде тука ослободувајќи го државата од плаќање на секакви комуналии и такси, а и искористување на евтина работна рака од страна на странски фирми кои во секој момент можат да ги соберат парталите и да ги снема преку ноќ нешто налик на фамозната Грујова "Сведмилк". :)
    Фирми во Југославија:
    img.jpg
    Е тука ќе вредеа факултетите, е тука ќе вредеше работната сила и високиот стандард кој што ќе го имавме денес!

Искрено не си ни вредна да ти одговори човек, после овие твои гадотии искажани за својот народ:
    ама ајде нека ти е...
    Да да би била, кога имаш зад себе индустрија, туризам, работна сила, воена сила, средена држава изградена од нула од темел па се до згради, објекти, училишта, болници, асфалтирани патишта буквално дури и до најодалечените планински села, итн... па можам да речам и била кога ќе размислам вака кај сме сега, колку вреди зборот на политичарите од овие простори денес каква руина ни се државите, а колку вредел и бил ценет зборот на еден Тито тогаш во светската политика, и што се било изградено...

Ии да прашањето од темава дали би живеел во република како Југославија, одговорот е веќе очигледен да, и тоа како да! :)

Последна измена: 14 декември 2020
    На Abel, theBride, christinnn и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    9.605
    Овде едноумието е се уште далеку од искоренето. Вкоренето им е на луѓето да го сметаат за единствено правилно. Кој сака да се увери, нека се зачлени на форум, нека пише нешто поразлично од она кое повеќето го изразиле и ќе му организираат вербална хајка. И на соц. мрежи е исто. Духот на режимот е присутен меѓу народот.:)

Последна измена: 14 декември 2020
    На BloodElf и magnolija09 им се допаѓа ова.
  19. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Имало далеку подобро и бесплатно образование тоа сигурно, поповолни услови за станови (многу од нив ги давале како социјални, а кредитите затварани во време на Анте кога спасувале валута па "крателе" нули) ама тој систем сам по себе е неодржлив.
    Имаш ограничен пазар и фабрики, а неограничен број вработени - што би рекол еден професор: жените на работа си гледаа на кафе и правеа фризури, а мажите мезеа и пиеја ракија:Dзатоа и по распадот кој опстоја - опстоја.
    Имаше и еден документарец на ХБО за Тито дека продал за огромна сума (неколку милијарди) на Америка вселенска програма која била неуспешна, на што се должи таа забрзана индустријализација, бункерите се уште се таму (Словенија ми се чини беше), па после имале неуспешен обид да го враќаат долгот со пласирање на југото на тој пазар ама и тоа е неуспешно, е па после ќе има и хиперинфлација и рестрикции и ембарго...
    Сериозно, на страна носталгијата по тоа време и младоста, во било кој учебник по економија ваквиот систем на самоуправување и општествен капитал е апсолутно пропаѓање на долг рок.

На BloodElf, elimkd, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.766
    Причина за распадот на Југославија не била економијата, туку надворешните, како и внатрешните сили.

Повеќе како држава не им одговарала на западот и со сите инструменти пробале внатрешно да ја разорат како што направија со Либија, Украина...
    И не дека било тоа така тешко кога имало 7 различни народи во таа држава со 3 различни религии кои меѓусебно од векови се мразеле.
    Со смртта на Тито се срушил и сонот за братство и единство, и во секоја држава почнала да се јавува националистичка нота, посебно во Словенија, Хрватска, Србија...
    Читајте весници од тоа време, колумни, песни со скриени пораки за бунт, за отцепување, за дигање на една нација над другите...

Југославија ако ги преживеела 90тите од друга страна, и ако успееле народите да се претопат едни со други, како што почнале да имаат мешани бракови и да се губи полека националната свест, а луѓето да се идентификуваат како Југословени, ќе ја направеше успешно транзицијата од социјализам и ќе преминеше во капиталистичко општество далеку побезболно од тоа што го направија екс ју државите овака.
    Денес, сигурно ќе преставуваше една топ 5 најбитни сили во Европа и ќе имаше голема тежина секоја нејзина одлука во Европската Унија, ако постоеше, нели...
    Како алтернатива сигурно ќе постоеше некоја словенска унија каде прво Бугарија и Албанија како бивши советски земји можеа да се приклучат во неа, а потоа и останатите земји како Унгарија, Чехословачка, Полска...
    Баш поради оваа причина и наметнување на Југославија како една од водечките сили во Европа, а и низ светот како лидер на неврзаните, морало да се уништи пошто од потреба као бафер зона со Советскиот Сојуз, нејзиниот раст преминал во директна закана кон западот.

На senjorita-v, christinnn, Shalitra и 6 други им се допаѓа ова.