Југославија-еднопартиски систем и животот во тоа време

Discussion in 'Политика и настани' started by Karamela12, Dec 12, 2020.

?

Дали би живееле во република како што била Југославија?

1. Да

127 vote(s)
    76.0%
  2. Не

40 vote(s)
    24.0%
  1. quattro

quattro Популарен член

images.jpeg

Ј.Б Тито и Лазар Колишевски во Кавадарци.

titoku1.jpg

Лазар Колишевски и група соработници.

2. hellocity

hellocity Популарен член

Kakov bre zivot pa togas e imalo poveke kriminal od sega siluvanja ubistva, samo se poveke kutelo zatoa vi izgleda idealno deka bilo, pa se delile na bogati i siromasni. Zenite bile gragani od vtor red kade se grizele za decata samo retko nekoja da ima zavrseno baba visoko obrazovanie ili patuvano nadvor od Mk.. Zatucano vreme spored moe mislenje. Za mazite zivot e imalo za zenite ne, retko zena vo politika, policija, doktor..

elimkd and Justicija like this.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Од кај го извади заклучоков, малку погрешен ти е.

4. hellocity

hellocity Популарен член

Nemoj te molam sekoj 4 makedonec letuva na halkidiki, ima kola i ajfon, koj togas otisol vo Dubai, Amerika, samo bitni luge sekako, sega moze i obicen covek da otide na odmor vo Dubai ako zastede.. Nemoj da misles deka togas se imale raskos..

5. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Ја ваљда секој 5ти Македонец го познавам.До тоа ќе да е.

6. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Заебаваш или...? :?:

theBride, Tanjamm and daylight like this.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

моите дедовци го поминаа тоа време едниот Австралија другиот Австрија, од што било мн убаво овде |(
    убаво било за тие што краделе, ги опљачкале фабриките така и куќи безпари си направиле, тие што биле поштени, чесни ништо не направиле!
    И не одговарал скоро никој, ги затворале тие што збореле против тито на голи оток и тоа е тоа
    и тогаш све било државно, и не работале во приватен сектор кај улави газди што му се дераваат како рушени на работникот, и не работеле под стрес и тоа е тоа. И во пензија на 55 години оделе и затоа сега живеат по 100 години, за разлика што ние и 50 да живееме ќе е супер..
    намалете доживљај дека било све нај нај

8. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Кој знае , постарите велат убаво им било , поверојатно затоа што биле млади тогаш , ние родени од '95-та наваму , воопшто не се сеќаваме ниту на почетокот на распадот ниту на транзиции и чуда . Од татко ми што ми раскажувал , интересно им било служењето на воениот рок , бидејќи имало момци од сите 6 држави , имало дружба помеѓу сите народи . Баба и дедо неколку пати биле во Словенија и Италија ( дедо ми бил железничар , па имале некакви картички за бесплатно патување за вработениот и семејството ( што сега го нема никаде во овие држави ) , низ цела Југославија , за Италија мислам се доплаќало нешто ситно ) . Е сега , фабрики имало повеќе , тоа е плус . Да не беа апашите од директори , сигурно подобро ќе поминевме и ќе имавме повеќе капитал како држава . Словенците најдобро поминале , од она што сум го слушала . Рано ја процениле состојбата на некогашната држава , а и вредни се како народ , светлосни години пред нас тука .

Едно е сигурно , и тогаш како и сега , му мачкале очи на обичниот народ .

9. asdas

asdas Популарен член

Демек после Југославија ниту еден клуб не бил европски шампион?

10. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Немој те молам не лупај глупости секој втор македонец е заглавен со кредити до гуша. Одат тие што се подобро ситуирани, ама има и такви коишто не можат до Охрид да отидат.
    Другарка моја на 20 години прв пат во животот нејзин отиде на одмор во Охрид пред една година.
    Братучедка моја на 26 прв пат отиде на море.
    И вакви случаи имам уште стотина што ги познавам што не можат да си дозволат одмор, и ако за тебе е нормално тоа да работиш и да не успееш да тргнеш пари за одмор во оваа смрдена држава мене не ми е нормално, бидејќи со овие плати што попрво, немаат сите среќа да бидат директорчиња, и шефчиња па да земаат по 40.000 плата, некој месецот го мине и со 15.000, а со минимална плата оди преживеј го цел месец.

theBride, Tanjamm, christinnn and 4 others like this.
  11. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Разговарајќи со постарите околу мене сфаќам дека целата таа југоносталгија нема никаква врска со идеологијата, туку со некое внатрешно чувство кое човек не може да го објасни со зборови. Дали можеби станува збор за копнеж и жал за младоста? Ако да, тогаш мислам дека тоа е "нормална жал - составен дел од животот". Па сите жалиме за нешто од младоста. Друга често наведувана причина со која се обидуваат да ја доловат убавината на тие времиња е фамозниот црвен пасош кој на некој начин им обезбедил простор без граници. Понатаму, братството и единството, музиката, игрите без граници, лотото, облеката, храната!
    Некои работи во таа бивша држава биле многу многу добри, ама исто толку имало и многу многу лоши.

Не можам да ги опишам емоциите на лицето на татко ми кога зборува за Сараево. Најголемиот дел од младоста, најубавите години ги поминал таму. За својот роден град не зборува толку во суперлативи како за Сараево (од таму ми е љубовта кон босанските екс ју бендови!). Од друга страна, кога ќе го прашам дали повторно би сакал да живее во таа заедничка држава, отсечно ми одговара со НЕ. Политичкиот систем на државата е главна причина за тоа.

Abel, Tanjamm, elimkd and 3 others like this.
  12. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Татко ми како млад човек чезнеел да се родел во друга земја наместо во Југославија, исто како што јас посакувам да не се родев во Македонија, и од тоа имам донесено заклучок дека работите тука не се менуваат, уствари од лошо одат кон полошо. П.С. Се е поради менталитетот на мнозинството. :hai:

Last edited: Apr 6, 2021
  13. Bratot

Bratot Форумски идол

Не било затуцано времето бидејќи секое време своја борба си носи, но дефинитивно затуцани се размислувањата твои.
    Еве ти, читај, да видиш дека и жените и тоа како биле успешни и борбени на секое поле.

photo_2019-03-08_14-04-05.jpg

Во Југославија не било добро само за националистите, безработниците, џаболебарите, насилниците, тепачите и арамиите, тој бил во главно профилот на личностите кои ја напуштиле Југославија за да не одговараат за своите постапки, кои нормално кога започна растурањето од исти такви први се вратија да помогнат во нејзиното доуништување.
    Инаку биле и тоа како казнувани.
    naredba.jpg

Демек некој го рече тоа, и демек ова е твој низок обид за спинување на напишаното :)

Last edited: Apr 6, 2021
    Wideperpetual and Sofronko like this.
  14. quattro

quattro Популарен член

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Баш тоа. (y)
    Копнеж по младоста е, не по системот.

daylight and Peperutce1115 like this.
  16. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Југославија во еден збор - сивило!

17. Stark

Stark Форумски идол

Колку сакате зборувајте, јас обично ги земам со доза резерва информациите што ги акумулирам од постарите ко че почнат да зборуваат и плачат за Југославија, ама откако се осамостоивме како држава не знајме кај тераме! :D

WildMk likes this.
  18. Justicija

Justicija Форумски идол

и кога плачат и на српски причаат како којзнае да е српскиот јазик

19. Stark

Stark Форумски идол

И општо земено си имаме синдром на потчинетост, јас на работа каде што бев пред некое време имавме стручњак, експерт од Србија, и сеа наместо тој да се потруди на македонски да зборува, вработениве овде сите ПРОБУВАА да зборуваат српски. :D

Tanjamm, daylight and Justicija like this.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

и јас тоа не можам да го разберам :x

Stark likes this.