Затоа не се збора на тема бивши. Има многу кои имаат голема љубов ама вака или така си заминала и животот оди напред. Само зошто сакале некој многу претходно, не значи дела не можат да сакаат пак. Ако ти смета разговарај со него, мада ова е ситуација каде не би можела да направам сценарио во глава за што би кажала. Што е најважно, штом те сака тебе сега, не е бившата класи над тебе. Крај краева, велиш и тој е богат. Можеше да замини со неа. За подароците лично, не би ми сметало. Не можам да кажам истото и за фотографиите, НО да имаме на ум дека таа не му е САМО бивша, туку и пријател од детство и е нормално да има фотографии со неа. Нема врска. Не значи дека ако дечко изневерува по дифолт се однесува лошо со девојка. Напротив, многу добро се однесува. Но, ајде ќе го занемарам ова. Ако: 1) Ме лажи; 2) Има време за друштво, а не за мене; 3) За се сум јас иницијатор, а не тој. Јас нема да можам да издржам. 1) Ова ми е доволна причина да прекинам нешто; 2) За ова би се налутила и би сметала дека не ме почитува доволно; 3) Ако сум за се јас иницијатор фактички сама сум во врската. На почеток велиш три години, после пет години. Како и да е, многу време е. Ако бил секогаш ваков зошто си инвестирала толку време во ваква врска? Ако се сменал со тек на време запрашај се што би можела да биди причината за тоа и разговарајте. 1) Не правиш работи од инает во врска. 2) Само зошто ти си направила нешто (во случајот си му се враќала), не значи дека мора и тој да го прави истото.
@theowndemon он се налути и ја растури врската за некои работи што му ги кажав , а ако некој стварно има право да се лути тогаш тоа сум јас. Тоа што му кажав беше во момент на нервоза а не од инает. Да се потрудевме заеднички за врската, немаше да дојде до ова. Мене не ми треба некој друг, јас го сакам само него.
@emilija. Ама него очигледно можеби и не му беше да ја спаси врската. Па кога ти беше нервозна само виде правец за надвор. Сепак, дури и помалку лошо да е тоа што го направи ти за разлика од тој, не можи да очекуваш да реагира како тебе или дека е барем фер да реагира како тебе. На еден начин ти покажа како можеби требаше ти да постапиш после првите негови нерационални лутења, кавги итн.
Vaka, mi se izdesavaa raboti koi sum ja izgubila doverbata vo lugeto, mm.tesko veruvam na nekoj, mnogu se predomisluvam.. Po dolgo vreme zapoznav decko koj mi e nekako na mesto(posle podolga vrska). Harizmaticen, ima smisla za humor, zgoden I znae da balansira, t.e da odrzuva komunikacijata so mene(bidejki rabotata mu e so patuvanje nadvor od zemjava). Ova mu e posl.patuvanje I rece ke se prefli so ogled na toa deka nemoze taka da izdrzi. Imavme dejt posle 1nedela pisuvanje, si bese dojden doma. Se vidovme na prilicno bucno mesto I normalno ne bev zadovolna, no bev srekna sto go gledam. I luge toa sto baram sovet e slednovo. Na tipot ne prestana da mu zvoni telefonot, da mu prakaat poraki, a toj mi se izvina sto e taka, no toa e negovata rabota sto edvaj cekal da ja napusti. Drugo, ovaa kelnerkava gi zaboravi nasive pijacki, a nakraj I smetkava. I tipot mi vika, sigurno e zalubena mnogu(I se smee) ke ja zezam... I jas normalno, mu dadov takov pogled wtf....I ovoj svati, I vikna druga. Sve drugo pred da se sluci ova bese prekrasno. I koga signav doma mi pratil poraka, dali mi bilo ubavo so nego, I jas normalno pisav milo mi bese toa so se zapoznavme, I nasata komunikacija pak prodolzi. Se prasuvam dali premnogu preuvelicuvam ili toj me stava na test da vidi kako reagiram?
Во врска со телефонот, има луѓе кои им налага работата да се постојано достапни. Што се вика не работат 8-12 часа туку 24/7. Но, штом планира да ја напушти работата, и не е толку страшно. Во врска со келнерката, ќе прашам од прилика колку години имате? Типот е опуштен, екстровертен и пријателски настроен. Тој впечаток ми го даде твоето мислење за него. Не е проблематично ако сврзи ред муабет со келнерка, не е страшно, макар и да ја праша дали е заљубена зошто заборава. Подобро уз мајтап да речи "ах ми заборави сметката, заљубен е некој", него да речи "де бре само забораваш сметка и пијачки и се, аман". Така да не го гледам проблемот тука. Дури и се грижи доволно да те праша дали си помина убаво со него. Се грижи. Зошто прашав за возраст е зошто споменуваш тест. Велиш работи и ме интересира дали е зрел. Тоа не можам да го откријам од твоето мислење. Незрел и несигурен човек би тестирал потенцијален партнер, ама исто и можеби малку постар кој се има "изгорено". Сепак према пишаното не личи на несигурен човек, па јас би "гласала" дека можеби си ја направи ситуацијата ти полоша во главата него што реално е.
Јас уште многу одамна ќе прекинев со него но не сакав љубомората да биде причина за тоа, за која реално немаше никаква основа и сите пропратни глупости кои ги правеше( а за кои стварно требаше да му се налутам).
@emilija. Не се толку лошо големите проблеми за кои се знај како ќе продолжи врската туку малите кои полека копаат, и сметаш дека се неважни, но прават најголеми промени.
Не би требало да го прашуваш за бивши. Па уште и во детали ти кажал. Што знам, мене би ми било непријатно да слушам. Сеедно, поминало тоа сега, не се враќа назад. Еве мое мислење, може нема да звучи убаво ама подобро е ако е искрено. Не би требало да чува поклони и слики од бившата. Или ако ги чува веќе, скриени во некоја фиока. Не јавно изложени. Ќе се земам сама за пример. Кога раскинав врска, сите поклони отидоа во корпа, сликите беа избришани. Зошто? Оти немам потреба да чувам спомени од некој кој не е дел од мојот живот. Сочни детали за претходна врска, кажани на новата девојка ми е знак на некултура. Велиш дечково е богат, шетал по држави. А ти не си во таква материјална состојба. Порано или подоцна, ќе ја осетиш разликата во класите. Ќе те здоболи ако немаш пари да си го дозволиш она што е за него нормално. Не можам да кажам дали те сака или е заљубен во тебе. Тоа само ти можеш да си го одговориш, по начинот на кој се однесува со тебе. Мене најискрено типчево по начин на кој го опишуваш ми е сумљив. И тебе те јаде нешто, па затоа си пишала тука. Анализирај го некој период и труди се да не се заљубуваш, да не бидеш на крај повредена. Тоа ти е од мене совет. И за крај, најболно е ама вистина. Некогаш бараат нова девојка, за полесно да ја заборават претходната.
Здраво, врските на далечина како се одвиваат? Немате некои прашања од типот може си пишува со друга, или таму излегува со некоја или можеби некои други прашања?
Па сега искрено зависи и од луѓето и нивните карактери. Некои на пример може да се носат со таков предизвик но повеќето многу тешко. Реално е дека голем број на вакви врски не успеваат. Што се однесува до прашањата кои ги наведе, верувај дека ако ти стекнеш доверба во твојот партнер и обратно дека нема воопшто да си ги поставуваш овие прашања. Ама ваквите врски обично поради други фактори не успеваат...
Јас познавам парови кои завршиле со брак но и парови кајшто не успеале да завршат со брак.....Индвидуално е
Зошто дозволуваш да си во врска во која не се чувствуваш доволно добра и посакувана? Нели е измачување? Или отворено разговарај за тоа, или извади си ги тие глупости од глава. Секој е прекрасен на свој начин, а таа на инстаграм совршената од кај знаеш дека нема маани на кои ти не си ни помислила, а не пак да ги имаш. Мислам дека таа со која се сликал му е од поодамна, а со љубоморните испади се обидувал да рачне кавга која ќе заврши со раскинување, како што и се случило после. Ако сакаш ваква врска да не те уништи начисто (пошто верувај, може), такви работи, си пишува, излегува со друга ќе исфрлиш од глава пошто и онака не можеш да провериш. Ако веќе мора да си даваш одговори и хипотези што прави, мисли си, има работа, излегол со другарите, ја носи колата на мајстор итн. Ако сака он нешто да направи, со мислење и нервирање нема да го спречиш. Уживај во убавата комуникација, ова е нешто со што можеш да контролираш.
Fala za mislenjeto, inace toj e 26, jas 20. Se vraka za 10dena I svarno pojma nemam sto ke se sluci, samo znam ova mu e posl.patuvanje. Go procitav tvoeto mislenje I svativ, jas izgledam ljubomorna I nesigurna devojka. No mene mi se slucuva ova posle dolgo vreme, svativ deka pocnal da mi znaci zatoa I se ponasam taka....ama navistina tesko mi e da imam bilo kakva doverba vo bilo koj..
Додека студирав се запознав со еден дечко од тамошниот град и имавме еден подолг период на дружење , во исто друштво бевме . Јас ги завршив студиите и си заминав од таму, од тогаш прекинавме секаков контакт и скоро 2-3 год се немавме слушнато, се до послеедниов париод. Спонтано пак почнавме да комуницираме, кога бев во неговиот град се видовме неколку пати и тој ми предложи врска што искрено не очекував. Инсистираше да пробаме да видиме како ќе ни оди , па ми даде време да размислам ако сакам да го побарам, тој ќе биде тука за мене. Помина месец два и јас почнав да го менувам мислењето, за на крај да се согласам да бидам со него, и еве веќе 2 недели како сме заедно . Тој беше пресреќен кога се фативме, но се однесува сосема поинаку. Некако ладен е и многу се влечка . Повеќе си пишуваме отколку што се слушаме, го чекам по 2-3 саати за да ми врати на пораките, и тоа само за 1-2 реченици. Понекогаш се случува и да ми ја игнорира пораката, ќе се уклучи на фб а нема да ја прочита и дури после 2 саати ќе ми врати. И не само сега тој и порано беше таков, но тогаш не му придавав толку значење на тоа, бидејќи сеуште немавме ништо. Разбирам дека е зафатен и има работа, но до толку има време да одвои за да ми пишува почесто или да ми се јави. Не знам како да му го предочам тоа без да му кажам директно.
@Alissa. Разговарај директно за тоа што ти смета,само така можете да ги решите тие работи.Расчистете уште на почеток со се што ти смета за понатаму да немате проблеми. Сепак тоа ке биде врска на далечина,колку што разбрав јас и ако уште на почеток не расчистите за некој работи и не се договорите може да имате проблеми.
Зошто прифаќате врски без да си кажувате што ви смета? Па според мене тоа не е врска, башка и не се гледате често. Разговарај со него околу оваа тема.
@Alissa. ne kaza nisto poveke za nego, dali raboti, sto pravi cel den, zasto jas bev vo sl.situacija I sum, samo sto nie sme na pocetok epten, ne sme ni u vrska, se gledame 2nedeli. I jas mu rekov ko zafrkancija u stil ,,eei pa I na seen me stavi ,, I toj pocna da objasnuva kako cel den rabotil, a jas sum odmarala I uzivala.. Ne ostavaj taka, daj mu do jasno znaenje ona sto ti smeta bez da ti e gajle sto misli on. I jas imam mal ,,problem,, za istiov decko koj se gledam t.e poveke komuniciram 2nedeli. Negovata rabota e so postojano patuvanje 2nedeli nadvor od Mk, 5dena u Mk. No ja odrzuvavme komunikacijata dovolno zasega, u rok na 2nedeli se iame 1videno. Ova mu e posl.patuvanje pa nema da raboti istoto I postojano ke e Mk, zatoa I resiv da se zamaram Naseto posl.pisuvanje bese vcera koga nesto se zezavme za nas, kao u smisla mn.sum setala vikendot, pa so koj, I mi vika nesto kao so deckoto si bila.. I ja mu vikam epa izgleda koga setas nekade samo so devojka ti izleguvas(a znam oti nema)..I ovoj pisuva kao ee epten si luta, I mi vika znaes deka neam, ama koga ke dojdam ke mi stanes..I so tie smajlinjata koi epten se smeat.. I ja osekam deka se zeza I mu pisav da da, ke bide, ke bide I jas na zafrkancija. Iako edvaj cekam da go vidam, i da se sluci so nas nesto,namerno mu davam takov pristap, za da ni bide interesno dodeka piseme.I ne mi vrati po ova cel den. Dali bev ironicna bre luge? Ili se pravi idiot?
Осеќа дека и ти сакаш нешто со него па можеби се прави малку ладен, ова е една варијанта. Но, исто така може и не сака да е досаден. Еве јас на пример така на почеток кога ќе сум не сакам некој многу да напнува, подобро е да се даде малку време, да се разгори малку работата. Ако е ова во прашање, ете гледаш и му успеал планот веќе да ти недостасува и да сакаш да ти пише.