Јас не знам што лошо има одговорено дечко ти. Сосема е во ред тоа што ти кажал, сигурно нема да те врзе за него за да не одиш. Ти си изнервирана бидејки не си го добила одговорот кој ти си го имала во умот, а тоа не значи дека овој одговор од дечкото е погрешен. И да, Не си правете проблеми без врска и од ништо.
Зошто си правите проблеми кај што ги нема? Што би било, кога би било... @Ciel ако ти е забранета љубовта (врска 3 и пол год а забранета, хм, ок) уживај додека можеш и не си создавај непотребни тензии. И јас ќе се сложам дека правилно ти одговорил, но зошто да си ја мачиш психата со глупости кога за тоа време дури се каравте можевте да уживате еден во друг?!
Во мојот случај не е хипотетички, тој мораше да замини, а јас му го реков истото како што тебе ти одговорил партнерот. Никој од ќеф не би заминал, да ги напушти сите што ги сака. Во таков момент е најважно да сте си поддршка, без ултиматуми, остани/дојди со мене или ќе раскинеме. 3 и пол години сте ја издржале таа забранета љубов, па сигурна сум дека би издржале и врска на далечина.
ти да треба да заминеш америка како ќе дојде тој со тебе? Мислиш така лесно е некому да му текне да замине тукутака во друга земја? Па процедури се тие. И уосталом зошто да раскинете ако треба некој некаде да замине? не е правилно. Еве јас кога требаше да запишам факултет во друг град се знаеше дека фактички таму и ќе се преселам. И што треба да ме убедува да не заминувам? Напротив ако те сака ќе дозволи да ги исполниш своите цели а тој ќе треба да е тука да те чека и да те поддржува.
Само жена може да постави хипотетичко прашање и ситуација што не постои и потоа да се вознемири и да биде лутна на партнерот заради хипотетички одговор. Инаку одмори малку од ТВ серии, реалниот живот не е тоа што гледаш на романтични филмови, до крајот на светот со тебе бла бла. Можеби на дечкото и не му е толку важно. Не знам каков одговор си очекувала. Без секој се може, ќе му биде тажно ама life goes on. Добар одговор ти дал, не е тоа што си очекувала па затоа толку драма. Уозбили се, престани со тие твои 'хипотетички' прашања и сама прецени си дали дечкото вреди.
Имам проблем којшто не сакам да го искажам јавно бидејќи не сум спремна да се справам со критики, но, би ми било мило доколку некој сака да ми пише за совет. Ви благодарам
Подобро да слушниш и критики т.е различни перспективи и размислувања, отколку само да го слушнеш/прочиташ она само што ти сакаш да слушнеш/прочиташ. (мое мислење само)
Проблемов не е мој ама сакам да слушнам мислења. Се работи за моја другарка со која веќе 10 години се дружам. Мажена е исто толку години колку што се дружиме, во секој мој лош период во животот ми се наоѓала, не можам да поречам, ме тешела, ми давала совети и безброј други работи, многу сум и благодарна, ја сакам како сестра. Проблемов е - има премногу слободно време, го поминува на интернет допишувајќи се со разни машки, па остварува виртуелни врски, споделуваат броеви и отвара лажни профили со туѓи слики. Ова се има случено 2 пати при што мене некогаш ме тера да ги лажам дечките каде е и што прави доколку не е активна. На почетокот не мислев дека е сериозно се додека не почнавме да се караме за тоа што го прави. Таа буквално го запоставуваше друштвото за рандом ликови од интернет, се слушаше со нив на телефон се додека не ми пукна филмот за да и кажам како не може да има срам за тоа што го прави додека маж и вози низ Европа, рмба за да има таа што да троши, да ја шета на одмори и разни други работи. Ниту е да се одалечам од нејзе бидејќи секогаш ми се нашла а не сум тој тип на личност кој зарива нож во грб а ниту е пак да се дружам со нејзе а да се карам со мајка ми поради неа бидејќи при еден наш заеднички муабет мајка ми дозна за она што го прави. Другарка ми е убедена дека е вљубена во тој тип до кој се допишуваше дури три години за кој знаев само јас, среќа па преќинаа со контактот но се уште се замара со него, буквално..кај бил, со кого бил, па додава девојчиња кој тој ги заследил на инстаграм, па зошто не е онлајн, па мене ме замара со тоа.. Еднаш пробав да и кажам, испаднав злобната другарка која и љубомори на нејзината "среќа".
Другарка ти е за да си побара стручна помош, психијатар, психолог... А ти сама да одлучиш дали ќе бидеш покрај неа додека се среди.
Тоа што го прави е далеку од во ред. Ама мислам дека проблемот е во тоа што таа се чувствувала осамено, запоставено од нејзиниот маж кој работи како шофер низ Европа и утеха си нашла во некои други. Немој да ја осудуваш бидејќи така ќе излезиш ти љубоморна како и во случајот. Пробај со разговор да ти признае што ја мачи да ја разбереш како жена и полека да и помогнеш, оти јас мислам дека е очајна за машко внимание некој кој ќе биде постојано тука...Ако одбива помош, не и се мешај сепак тоа е нејзин живот. Би требало да е зрела жена кога е веќе во брак, секој си одговара за своите постапки и си сносува последици.
Тоа што е осамена не е доволно добар изговор за да прави лажни профили со слики од други девојки. Имаше прилика да замине со него, одбра да биде во Македонија, или имаше решение да зборува со него да остане кога тука исто така му се нудеше убава работа со приближно иста плата. Она ме тера мене да лажам, јас поради нејзе трпам пцовки и морам да лажам. Јас воопшто не ја осудувам ама мене ме става во незгодна ситуација со тоа. Со нејзе имам многу пати разговарано на таа тема, размислувала за развод, да замине со него но секогаш останувала и пак од почеток. Првиот пат личноста со која што се допишуваше ја откри дека е мажена, ама си помина така без да открие нејзиниот сопруг. И кажав еднаш дека не е убаво, ако сака туѓо внимание има излез, а тоа е развод наместо да трпи осаменост ама нејзе и е убаво да троши пари на нејзиниот сопруг додека лаже друг. Не ја осудувам ама еден ден сама ќе се открие дека нешто не е во ред. Баш затоа што не сакам да страда, не сакам да оди по тој пат по секоја цена за внимание. Загрижена сум за нејзе бидејќи не и доаѓа памет да бара други решенија.
Точно не е изговор само ја кажав јас причината. И двете мислам дека сте возрасни и зрели особено ти, се трудиш да помогниш а тебе те става во таква лоша ситуација, односно се плашам и дека те искористува за да си ги покрие сопствените . Ако е толку лоша работата таа може да си игра со нејзиниот маж да му ги троши парите да си метка наоколу други мажи, ама тебе не дозволувај. Нека си го живее животот ако сака така а ти биди си на своето и не се валкај со нејзините работи. Неможеш вечно да се жртвуваш за неа и за ова пријателство.
Дефиниција за непочитувањр, никаква љубов па ниту искреност. Наместо да мисли на сопругот и да хи брои деновите додека да си дојди, таа била осамена иии нз се допишувала таму. немам зборови, најискрено се изнервирав
Другарка ти си има некој проблем и колку и да звучи лошо, остави ја и не се мешај. Ако веќе си пробала да разговараш, а немало ефект залудно е се. Таа ќе си продолжи со истото дури сопругот не ја открие,а најверојатно и после тоа. Тука мислам дека повеќе се работи за карактер, него ли за нешто друго. Ако е осамена сигурно има друштво, роднини нека излезе, нека се дружи нека си најде некое хоби занимација да и минува времето. Факт е дека не е во ред тоа што го прави ама колку и да и мислиш добро верувај ништо не можеш да смениш.
@Unique__ Другарка ти е возрасна жена. Јас би те посоветувала малку да се оддалечиш од неа, бидејќи ваквите лабилни личности лесно ги вовлекуваат своите најблиски во своите манџи, притоа и без грижа на совест. Утре тебе ќе ти направи проблеми. Сепак ти е другарка, а не лично најблизок член на фамилијата. Од друга страна, таа очигледно треба да седне и да поразговара со сопствениот сопруг, бидејќи нефункционалноста на бракот мора да си ја решат, one way or another
Здраво, јас имав сличен проблем со бившиот. Све правев да го израдувам со мали подароци дури и без никаков повод, тој секогаш користеше изговори од типит "не ме бива за поклони/изненадувања", не е дека јас којзнае што сум барала, една чоколада па да е ќе се изнарадувам. Но премногу го сакав и не му оддавав некое внимание на тоа што не ми поклонува ништо. Потоа изгубив и јас желба да се трудам околу тоа и му поклонував само за одредени пригоди како роденден, годишнина и слично. Се така до еден ден каде што дознав од неговите родители скроз случајно, ме прашаа што ми купил за роденден, бев ко ништо, зошто? И луѓето се шокираа бидејќи му дале пари да ми купи поклон за роденден. Кога го прашав него тој пробуваше да се извади, му требале пари за ова, за она не знам што. После два дена ми купи поклон но веќе беше касно, без скроз разочарана. Нека не ти го матат паметот тие што сметаат дека си материјалиста или слично, сепак гест на внимание е, не е дека бараш авион. Исто секогаш трошеше пари со другарите со мене немаше ни за едно кафе да искочиме, се молевме со денови да искочиме на едно кафе, ќе се договоревме па дента ќе ми кажеше немам пари, све беше ветувања и празни зборови. После тоа решив да ставам крај, другарите секогаш му беа на прво место, за нив даваше све и секогаш за со нив имаше пари. Сега сум во друга врска и си поклонуваме ситни поклони без никаква пригода, се осеќам многу повеќе почитувана, ценета, сакана и цело внимание кое што ми било потребно сега е тука, како и желбата да се трудам повторно.
@Ciel ne sum te citala prethodno, taka sto ne znam sto e so vasata vrska... ama sto li si mislis i kolku treba da imas zelba za raspravija (pretpostavuvam od cista dosada) stom celno sakas da isprovociras so hipoteticki situacii? Ako takov odgovor te nalutil, dali ke si pomirna so pomislata deka nekoj saka sebicno da te "drzi" do nego? @Unique__ normalna e zelbata da sakas da pomognes kako prijatel, no ne po cena i samata da se vovlekuvas vo problemite i spletkite sto sama si gi sozdava. Vo red e sto si zagrizena, stanuva zbor za 10godisno prijatelstvo, za zal mi izgleda deka tvojata prijatelka ne sozreala mnogu za tie godini. Ti si mnogu involvirana vo situacijava, ne se trudi zaludno dodeka trpi tvojot odnos so tvoi bliski, ne mozes da pomognes na nekoj sto voopsto ne go ni interesira da si pomogne sam na sebe.
Не знам стварно што е проблемот со мене. Де го сакам дечко ми, де не го сакам. А он мене многу ме сака. Еден ден го сакам најмногу на свет, а другиот сегде би одела само да не сум со него. Ако се скараме ми фали.. Го гледам дека се повеќе се заљубува и некогаш жал ми паѓа. Знам за без потреба да му се испонашам, да му се развикам, да си барам кавги и после криво ми е.. До сега еднаш сум била стварно заљубена во бившиот и никогаш не сум имала вакви двоумења, секогаш сум била сигурна дека го сакам најмногу на свет, но сега не ми е така..
Ти не го сакаш како што треба овој дечко. Кои се причините зошто еден ден не го сакаш па друг ден го сакаш ти си знаеш точно. Ама кога правиш споредби на сегашната врска со поранешната и пишуваш со бившиот не си имала вакви двоумења некако ми личи не го сакаш доволно и си трошиш време со дечково. Размисли сериозно го сакаш или ако не раскинете и најди си некој за кои сигурна ќе бидеш дека го сакаш.