Здраво феминки. Што откако вашиот бивш за кого имате недефинирани чувства, дознаете дека има друга девојка, а во меѓувреме во животот ќе се појави дечко кој ви го привлекува вниманието но не можете да започнете врска затоа што мислите дека е пребрзо? Што освен време е потребно да преболите некого за да започнете нешто со некој друг?
Решителноста е добра работа да се има, но не може секој да ја поседува доколку се бори со чувства како што објаснува девојката во постот, но во секој случај многу голема улога игра во преболувањето. Мене искрено ми помогна.
Секако дека не е лесно да се заборави бившиот,но мора да се потрудиш. Чим некој друг ти го привлекува вниманието,пробај да размислуваш за него,дали имаш шанси со него,каков е,дали ти е пријатно во негова близина... Читај книги,списанија,расправај се на форумов и ќе заборавиш на бившиот.
Ја имам решителноста но нешто ме спречува да одам напред, се мислам дека тоа е изгубената доверба во луѓето, желбата да запознавам многу нови ликови кои би ги пуштила во мојот живот бидејќи стравот ме спречува. Верувам во тоа дека еден ден ќе се смеам на сите тие глупости но сега имам мозочна бариера која ме спречува да одам напред. И тоа го има?
Само време треба да помине, верувај ми. Не се впуштај во нешто ако не ти доаѓа природно, не се форсирај ако не си спремна во моментов, сама ќе осетиш кога ќе си спремна.
Луѓето често се врзуваат емотивно за луѓе кои им се нашле како рамо за плачење во одреден момент. Верувам и овде, ако не се случило тоа сигурно е на пат да се случи. Малку емпатија од страната која слуша, и едно "знам како ти е" и искри летаат на сите страни. Дечкото требало ако веќе се прави толкава емотивна поддршка и сам да е свесен, оти ако не планира да ја вара девојка му, тогаш речиси сигурно ќе ја остави другата девојка со скршено срце затоа што оваа во ситуацијата во која е, голема е веројатноста да се "пронајде во судбината што ја делат" и да се затреска во него. Луѓе се затрескуваат кога не им е убав животот, за да не мислат на маките. Зошто пациентите често се вљубуваат во психолозите/психијатрите? Од моето скромно искуство во областа, многу често онаа слабата страна завршувала со чувства. Ако не ставиш граници и ако не го оттргнеш тоа на почеток, после секако некој излегува повреден.
Ај вака, баш ме интересира што би направил во ваква ситуација. На колега од твојата девојка/сопруга му починува некој близок и таа сака да му биде поддршка во тешките мигови. Започнуваат да се допишуваат, на почетокот помалку а понатака поинтензивно. Тој ја прашува каде оди, со кого, зошто. Се допишува со него и додека сте излезени заедно за да си посветите време само за вас двајца, ама тој иако не е присутен тука сепак присутен е преку нивното допишување. Дополнително ваквото допишување трае не 2 туку 10 месеци, затоа што нели како што напомена ти погоре не можеме да одредиме колку време треба на некој да му бидеме поддршка. Како ќе реагираш? Дали ќе ти биде сеедно? Дали нема да се чувствуваш запоставено од девојката? И биди искрен со одговорите.
Ако го прави тоа во заедничките моменти ќе ми смета ако го прави во моментите кога не сме заедно, ако муабетите не се флерт од едната страна туку најобични муабети секојдневни за што би ми сметало. Да сум 20-тина години можеби и јас така би се чувствувал ама после години поминати осознаваш дека иако си дечко и девојка или сопруг и сопруга не секогаш треба да се врти околу тебе. Дали и нејзе би и сметало да е обратно, најверојатно не. Кога би побарал да престане со нешто што мене ми пречи мислам дека би го направила тоа ама нема да се чувствува пријатно бидејќи тоа би значело оти сум се сомневал во неа а немало потреба исто би било и обратно кога би и пречело некое мое дружење преку интернет јас би го прекинал за да не се нервира ама би бил разочаран оти тоа ќе значело недоверба кон мене. Имав случај кога го користев повеќе скајпот да ми прати порака една бугарка исто мажена со возрасна ќерка која сакаше едноставно само да си муабетиме за најопшти работи. Прифатив и за мое чудо многу лесно ни одеше муабетот, и да секогаш беше општо онака за живеачката, совети за како би реагирала за одредена ситуација, Сопругата моја знаеше, некогаш се чудеше што толку сме муабетеле ама секогаш ми беше отворен скајпот и имаше увид што разговараме, дека нема ништо со скриени намери. Одма и понудив дека ако и пречи би прекратил одма иако тоа за мене би значело ограничување со кој и колку би смеел да правам муабет. Муабетевме 3-4 години, ќерка и и факултет заврши и се омажи, и дете си има и поради обврските околу внучето полека тие разговори беа се поретки и сега скоро и да не се слушаме. И мојата сопруга тогаш да барала совет од форумот дека ете и пречи тоа што толку време контактирам со друга жена сигурно тука ќе ја советувавте дека има нешто и дека треба да бара да ја откачам уште одма и тоа само затоа што е женско.
Zapoznavate nekogo. Se dopisuvate postojano, ima muabet interesno e, se nadopolnuvate. Povremeno mi se javuva da me slusni, tipot e super. No veke 2dejt ko da nema hemija megu nas. Ne zboram za imanje odnosi, ne me svakajte poggresno,tuku da me baci onaka strasno.A ne e povlecen. Ama u zivo poveke se osekam ko da sum so drugar nego na dejt. Ne vikam deka treba celo vreme toa, ama pa I samo muabet I onaka obicno kiss. Se custvuvam ko da ne go privlekuvam. A takov tip nikogas ne sum imala. Dali mislite deka prebrzo procenuvam ili deka toa e nesto so odman se poznava dali nekoj ve privlekuva. A imame komunikacija predolgo vreme, I iako sme imale 2dejta tie dejta traat po 4saati.
Епа на дечкото на членката му стигнуваат пораки од колешката и кога овие двајца се заедно каде таа го прашува каде е и со кого. Значи да разјасниме, не би ти било сеедно да си во ваква ситуација. Ако таа 93-ката во никот ти е годината на раѓање тогаш не си многу постар од мене, но сепак еве и јас го знам ова дека не треба да се врти се' околу мене и сега. Значи не се битни годините на личноста, туку битна е разумноста и зрелоста во размислувањата. Девојчето не бара од него тој по цели денови да е со неа, но бара да не дозволи таа да се чувствува запоставено по цена за да помога на пријателка. Бара од него умереност, а не да прекине контакт со неа. И ајде по милионити пат ќе цитирам што сум напишала и каков совет сум дала за да биде јасно веќе. Повели, читај.
Тотално се согласувам со тебе, што другите сакаат да постигнат е да 'не ограничуваат комуникација', ама да контролираат колку комуникација. Добро а што ако тие двајца развиле пријателство? Што сега машко и женско не смеат да имаат пријателство? Што ако им оди разговорот? Што ако таа воопшто не е психички добро после смртниот случај и тој митигира со неа? И тоа 'каде ќе одиш' не ми е воопшто интимно или страшно, туку нормално прашање што се случува низ муабет. Јас не гледам тој да има преминато некоја линија. Исто така, советите од типот на 'може да комуницира, но тоа е премногу' се ограничувачки и исто како да сте советувале да прекине комуникација на цело. Сета тоа е нездраво однесување. Инаку доколку членката погоре смета дека нејзиниот дечко поминал некои граници и со таа девојка ја изневерува, физички или емоционално, тогаш нека разговара со него. По напишаното не ми изгледа така, ама...
Не брзај. И јас сум иста. Подолг период ми треба за да се опуштам целосно пред некого. Нормално е тоа, не можеш толку слободна да си со некој кој го знаеш толку кратко време. Дури и за мене подобро е така бавно да се одвива врската за подобро да се запознаете, без брзање и форсирање. Мое лично мислење е дека и не можеш толку длабоки емоции да развиеш само од 2 состаноци. Нормално, се надевам не е целосно ладен па и воопшто да не те гушне или бакне/допре некогаш. Или грешам? Ако не грешам дај му време, штом те бара, ви оди муабетот и сте на иста фрекфренција ќе биде и останатото.
Да,го има. Избегнувај романтични филмови,гледај чисто акциони.Ако имаш милениче,занимавај се со него,шетај го. Не му дозволувај на стравот да те команда.
Fala ti mila na sovetot, inaku ne e laden tolkuu.Mozebi jas sum taa naviknata na pervezni tipovi koi sakat odman nekoi raboti prebrzo, no sekako tie nikogas ne se potencijal za poozbilno. I potsvesno I jas stanav takva mozebi.
Навикната си така. Само знај, кога ќе стигнете до таа точка да сте интимно и емотивно целосно опуштени и двајцата многу подлабоки ќе се чувствата и самата ќе си свесна дека не е ништо површно. Љубовта бара време, без форсирања. Сама ќе почувствуваш како се се подредува на свое место. Комуницирајте, гледајте се па секој нареден состанок ќе биде поопуштен од претходниот. Се најдобро
Незнам дали да го откачам дечкоми што сме веке 7 месеци заедно, има многу работа го знам тоа и сум сигурна работе по цел ден, дојде си дома одма легне некако немаме контакт, почна и ретко да мислам на него, слушнеме се само за добра ноќ пола саат маабет и толку видеме се 2 пати највише 3 у неделата а од различни градови сме незнам можеби вака е подобро.
Сега испаѓа и работата е пречка за убава врска..како може така? Човекот работи, заработува, се труди, тоа треба плус да е за тебе. Работи до доцна треба да го разбираш и да си му поддршка. Јас мислам проблемот до тебе е. Очигледно немаш вистински чувства, иначе немаше да сакаш да му раскинеш. И да има тон обврски доволно е да мисли на тебе и да те побара макар само за добра ноќ. Што значи не те запоставува. Верувај тоа што се гледате 3 пати неделно со толку обврски е и повеќе од доволно, некои парови од различен град се гледаат и еднаш во 2 недели. Размисли која е вистинската причина па одлучи што понатака.
2, 3пати се гледате во неделата и тоа е лошо? Јас и дечко ми некогаш не се гледаме по цела недела можеби и 10тина дена. Двајцата со работа,обврски,ете и од друг град е тој. Ама тоа не значи дека треба да се прекине врската. Или јас да оладам. Вие пак често се гледате. Како што кажа членката над мене најверојатно немаш вистински чувства кон него. Или па ете си оладила. Ете ако ти е само за гледањето тогаш ти кажувам дека има парови што се гледаат многу поретко ама ете функционираат. Размисли си која е причината. И дали вреди да раскинеш ако е поради гледањето. Зашто воопшто не се гледате ретко.
Хм па во право си ама многу ретко сме во контакт ме сваќаш? Само се слушнеме кога ке се видиме у колку и тоа никакво искажување на љубов..