Но знам многу луѓе што не биле финансиски стабилни и двајцата партнери, а сепак имале и повеќе деца (некогаш на несакајќи некои). Ме загрижува финансиската состојба, но сепак најмногу татко ми. Татко ми е многу стабилен финансики ,навистина е но не очекувам пари од него. Сметам дека нема да ме остави во таков момент и ќе ми помогне, но не се ослонувам на тоа...Само не сакам да го разочарам..
А зошто толку брзаш со одлуката да родиш дете? Имаш само 20 години,во најубавите години си,а и пиша дека не сте многу долго со партнерот? Сигурна си дека партнерот ќе ти биде партнер до крајот на животот?
Многу си млада. Што не значи и дека нема да бидеш способна. Психички пред се, а потоа и финансиски за ваква сериозна одлука. Желбата да се има дете, не е доволна, бидејќи истава повлекува и низа други "отворени" прашања и како таква не му обезбедува на детето се што му е потребно. Не треба да се потценува тоа, колку е важен здравиот однос меѓу партнерите, за да може да му се обезбеди сигурност и на детето и таков однос да се изгради и со него. Велиш, кратко сте заедно. Да сум ти родител, би те советувала да не избрзуваш. Запознајте се подобро. Не се за потценување ниту финансиите. Татко ти нема обврска да помага. Можеби ќе го направи тоа, можеби не. Треба да бидеш апсолутно подготвена и обезбедена ако се случи второто. Јас би била загрижена од финансиски аспект, многу повеќе, за разлика од реакцијата на родителот. Нема правило дека ако почекаш, врската ќе заврши трагично. Разделба може да се случи и во брак и со 10 деца. Не значи ниту пак дека ќе имаш проблеми со неплодност. Нема потреба да тргнуваш со такви мисли. А во денешно време и неплодноста се решава. Има многу кои одлучиле да го стават факултетот на втор план. Не е за осудување. Но со обврската за бебето, треба да размислиш дали ќе можеш да се посветиш напоредно и на едното и на другото. Дали и двете нешта ќе добијат соодветно внимание. Со тоа што, детето ќе биде пред се. Не се работи за тоа дали ќе го разочараш твојот татко. Родител е. Кога тогаш ќе се помири со ситуацијата и верувам дека ќе добиеш поддршка. Но дали можеш на детето да му ја обезбедиш иднината? Јас на твое место, токму поради големата желба за дете, би ја обезбедила пред се сопствената иднина, за да можам после и на бебето. Мое дете, би советувала во иста насока. Внимателно со желбата за дете. Се работи за сериозна одлука. Се надевам дека не е во прашање каприц кој се јавува на тие години. Мајка ќе бидеш цел живот. Размисли добро, навистина добро, дали навистина го сакаш тоа уште од сега. Не заради себе, туку заради тоа што под срце 9 месеци ќе го носиш.
Ти благодарам на мислењето и советите. За факултет не се грижам знам дека ќе можам. За тоа што имаш спомнато за неплодност, имам проблеми гинеколошки и лани ме советуваа да се обидам да имам дете за да не примам некоја штетна терапија, но лани ова време не помислував на такво нешто, немав ниту желба ниту сигурност и доверба во партнерот и затоа пиев контрацепција до пред два месеци.
Здраво девојки едно прашање, дали е можно момче да те сфиѓа, ама покрај тебе да се пали и на други ( не велам за жени од порничи или модели, туку девојки од негова близина), и што значи тоа?
Da, zoshto e chudno da imash povekje simpatii. Isto iako si zaljuben vo nekoj ne znachi deka ne mozhe da mislish deka nekoj drug e privelechen.
Прво ако долгите врски до сега не функционирале значи дека до сега не си била со вистинскиот човек.Мислам дека треба да дадеш време...Каде се брзаш млада си годините се пред тебе ќе имаш не едно туку 3 деца но пред се тоа почекај.Мој совет е да не го разочараш таткоти и во едно да му обезбедиш одлична иднина на твоето дете.Не дозволувај по некоја година ако не дај боже сватиш дека партнерот не ти одговара да то го земат детето само затоа што не си финансиски стабилна.Гледај прво да ја создадеш својата иднина за тоа дете да се одгледа од тебе.Мој совет е тоа е сега ти ако си решила дека мора веднаш нека биде веднаш.Но јас би дала време.Ова не е мала работа,ова ќе ти го смени животот засекогаш.
Imam prashanje. Dali e vo red nekoj da vi kaze deka saka da mu ste decko/devojka, kratko vreme po zapoznavanjeto?
,Зошто не би било во ред? Доколку и ти го сакаш истото тогаш зошто да чекаш? Во врската ќе се запознаете подобро и карактери и се. Сепак ти си знаеш најдобро
Zdravo devojki. Neznam dali e problem no jas se osetiv glupo so edna negova postapka. Raboti letniot peeiod i toj samiot insistirase koga ke zeme prva plata da me casti da jademe vo nekoj restoran. Mene mi bese nezgodno da prifatam no nekako me ubedi. Bevme dogovoreni ovoj vikend no toj seuste nema nisto spomnato. Ne deka sum materijalist nikogas ne sum cekala od drugi no se custvuvam izviseno od negova strana bidejki mnogu insistirase neznam dali preovelicuvam?
Не мора да те части за да излезете. Викни го ти да се видете, излезете, прошетајте, ако има во план ќе те почасти. Не треба частењето да е пречка да се видете. Однесувај се сосем нормално. Ако сака сам ќе ти спомне, макар што ако подолго сте заедно и добро се познавате не гледам причина зошто и да не му спомнеш дали ќе излезете на вечера кога веќе имате договор. Следен пат ти ќе го почастиш и така, нема ништо лошо во тоа, ниту значи дека си материјалист.
Здраво дечки. Вака, со дечко ми сме веќе подолго време заедно. Се е океј освен фактот дека многу ретко се гледаме а живееме блиску. Порано излегувавме, одевме заедно на различни настани а во последно време никаде и ништо освен што еднаш неделно кај него дома. Чекам некое време да ме викне да одиме некаде ама ништо. Јас го викав еднаш ама тој меигнорираше. Не знам што да правам по цел ден сум тажна и мислам дека не ме сака иако годокажува спротивното.Совет?
Sekako deka mozhe. Jas koga se fativ so dechko mi ushte pri prviot baknezh mi kazha deka mu sum devojka(iako ne ochekuvav takvo neshto) pa eve terame vekje 13-ta gidina.
Порано не беше така. Еве и на одмори одиме заедно, на викенди ама последниов период никаде немаме излезено. Се немаме видено 8 дена и воопшто не спомнува да излеземе или сл. Кога сме заедно друго е, ме зближи со неговото семејство, секој ден се слушаме ама мислам дека има проблем во нашата комуникација. А и јас кога и да сакам да правам нешто со него како да имам блокатор и не можам да му кажам, постојано мислам дека има други планови и се така.
Пак не ми одговори на прашањето. Ок, еднаш си го викнала. Викни го уште еднаш. Може има некој проблем дечкото штом не ти се јавува. После толку долго време заедно, можеш и да го прашаш дали има проблем, зошто се однесува така и слично. Пробај да разговараш.
Кога има проблем во комуникацијата треба да се разговара. Ти имаш твое размислување, а тој негово. Не си создавај непријатно чувство со претпоставки. Ако одолговлекуваш со верување дека ситуацијата ќе се среди, повеќе ќе се оддалечите. Разговарај отворено и искрено.