Не се секирај да знаеш дека ќе помине.Само мора да дејствуваш како што сите те посоветувавме што да направиш. Многу добро знам како се чувствуваш зашо со ист будала и јас си имав работа и го пријавив во полиција и фала му на господ од тогаш не ми се приближил. Насилни психопати за нив полицијата е лек и некој да им се закани. Со сила во врска неможе да те држи! Не се обвинувај не си ти крива.
Шо му се плашеш и на мене вака еден бивш опседнат со мене нон стоп пред мојта куќа со колата ми пишува ама не да се заканува туку многу ме сакал ова она ја само излезам на тарасата и раче му манам насмеана и па си улезам и однема моќ и си отиде ахахха сване дека се глупира
Ke im kazes na tvoite kako sto i site ti pisaa pogore. Velis ste si pisuvale,telefonot vo raka isprinyaj gi site razgovori neznam na sto se na vib na fb na insta. Mahkati i tatkoti pod raka i vo policija. Ke si obajsnis se,znaci ne e veke zakanata samo po tebe i slikite koi prisilno si gi pustil sam na sebe,tuku i zakana na site tvoi clenovi na semejstvoto. Ne deka batencevo e mn silno pa tolku ke se tepa... da si imas prijava i da baras zabrana za priblizuvanje. Da!-ke te razberi cel grad ama ke si odis stranstvo so mirna krenata glava.
Мене ми е стварно страв од него. Со кој можам да зборам друг освен со моите? Помислив на сестрите негови има две или мајка му и татко му а никогаш не сум ги запознала. Он се фали како негов вујко пукал низ град, избегал од затвор и платил тука сите снимки ги избришале и си бил слободен. Друго, имав проблем со еден професор на факултет му кажав и ми вика сакаш ли да му ја запалам колата? И му се јави на еден. Жими се планирам да се преселам негде
Истото го поминав и јас... пред 20 години... Само што моите знаеа... Никој не пријавивме во полиција, ни еднаш. Голема грешка! Чувај пораки, повици, фотографии, се што имаш од него. И сликај и снимај. Ако ти се јави, право снимај ги разговорите. На суд може не се доказ, ама се причина за сомневање и покренување истрага. Ќе им кажеш на твоите, и ако ти се појави друг пат на врата, право викај полиција. И престани да му паѓаш на провокациите, не му реплицирај на ништо! Блокирај го секаде!
Zdravo, imam primeteno deka decko mi kako da ne go boli uvo za mene. Opsto vaka izlagame, pominuvame vreme zaedno, se druzime i so drugi luge, no koga ke dojde da sme na samo na kafe toj samo ke me.baci i si gleda vo telefonot ili pa zboruva celo vreme za negovata rabota. Nit me ima prasano kako mi e na fakultet, so predmeti imam semestarov, neso da se zainteresira povise so praam so zivotot nastrana. A me iznervira bidejki pred nekoj den bevme izlezeni so edna drugarka sto ni e na dvajcata i devojkata pocna nova rabota i imase kazano za toa i decko mi ja prasuvase ee super, kako projde na obukata, ti se dopadna li, i red dr prasanja, se interesirase povise za nea a za mene voopsto ne osekam deka saka da doznae nesto. Inaku odime 3 ipol godini vise.
Имав случај со професор што ме уценуваше да легнам со него или нема да ме пушти на испит. Све тоа директно ми кажа, ми се јавуваше ми пишуваше. Отидов во полиција и знаете што ми одговорија? - ах овој е проблематичен човек живее тука со пола вработени они имаат придобивка од него, и плус има пуштено корења во сите партии. Е, ова беше одговорот. Смачено ми е да ме уценува некој сакам да идам негде далеку и да почнам од нула. Многу грди мисли ми се вртат низ глава. Пробувам да бидам силна ама не знам и од кога се деси тоа со професорот еве има 7-8 месеци животот ми е хаос па уште овој ми требаше.
Ако пак ти го кажат истото на пријава на моменталниот психопат, кажи им дека ако тие не истражат, ќе контактираш медиуми. И снимај го и давањето изјава во МВР и повикот на 192. Се' снимај. Тие луѓе што се склони на домашно насилство, обично се кукавици. Чим одбира да се заканува и малтретира личност која е физички послаба од него, само еден мочко е, а не 'јако мажиште' како што се замислува. Не му објаснувај ништо, не се правдај за ништо, не му одговарај на ништо. Ако пишува, звони уатевр, чувај пораки и снимај повици. Прво отворен разговор и изнесување на причините за твоето незадоволство. Прашај го што очекува од врската. Така ќе знаеш кој би ти бил следниот чекор. Само, имај го во предвид и неговото однесување, а не само неговите ветувања (доколку ветува оти ќе се смени).
@Lovechild реагирај, што порано тоа подобро. Тој гледа дека му се плашиш па затоа си дава поголема сила да ти се заканува, тој се храни од твојот страв, со тоа уште повеќе се сили. Зачувај ги сите закани од негова страна, снимај, сликај било што ќе биде релевантен доказ. Ако треба, обрати се и на неговите родители, имаат право да знаат каков гад од син чуваат дома а верувам дека ако луѓето се нормални и коректни нема да дозволат да пукне поголем скандал за нивниот син туку ќе го средат проблемот со што и ти би се спасила.А не верувам дека секој роднина во тие води би сакале да си го загрозат работното место заради некој распрден и распуштен мочко. Не седи мирно, не се плаши, следен пат повикај и полиција, не гледај дали ќе се разбудат комшиите или што ќе рекла Трајана на Петко, се работи за твојот мир и душевна состојба. Друго, извести ги родителите, секоја критика од нивна страна е за твое добро, издржи се што ќе ти кажат, а не верувам дека ќе бидат толку строги кога ќе дознаат низ што поминуваш, луѓе сме, сите правиме грешка а тоа нека ти биде лекција за понатаму. Не му покажувај страв, не му возвраќај на пораките, блокирај го од секаде, промени број ако е потребно, мал чекор е тоа но многу важен старт.
Што понастрана од таков социопат. Нема за што да се мразиш самата себеси, што си накапала на таков болесник. Ако продолжи така кажи им на твоите каква е ситуацијата или пријави во полиција.
@Lovechild моја другарка исто преживеа. И кажа на нејзините. Тие застанаа зад неа. Кога ќе вртеше копитото, со него разговараше мајка и. Проба уште еднаш, два пати да се заканува и се откажа. За два месеци си најде нова девојка. Исто правел, само девојчето го трпи со години. Нема поправка на ваквите. Седни и збори со мајка ти и не одолговлекувај зашто он знае дека блефираш со тоа дека си кажала на твоите се. Таквите куртони се за лечење. Од кој град е?
Како можам цел живот да налетувам на ист тип на машки. Како можам секогаш да ги одбирам некои кои не ми посветуваат внимание? Оние кои не сакаат да правиме заедно работи? Зошто да се присилувам да бидам во врска ако не сакам некоја личност? Ми или сакам или не сакам. Многу се нервирам од мојата не смелост да се разделам. А всушност јас не сум ни во врска. Многу грешиме за вакви работи и јас и сите како мене. Не е само еден човек и да подобро е да си сам отколку со некој кој не те сака. Сакам да можам да имам смелост да пресечам се. Да не ми биде гајле дека во некои моменти сме среќни затоа што реалноста е дека не сме. Навистина сакам да раскинам ќе соберам ли храброст некогаш?
Тоа зависи од тебе. Ако не си среќна тоа би ти било најголемата причина за да собереш храброст и да раскинеш. Никој нема толку големо влијание врз тебе ако ти не му дозволиш.
Devojce dali si se zaprasala kako te snajduvaat site ovie situacii tebe?mislam deka treba da poraboris na svoeto odnesuvanje i da razmislis kakvi posledici ima od tvoeto odnesuvanje. Za da se slucat dvete raboti posledovatelno na tvoi 24 god kolku razbrav navistina nosis nepromisleni odluki kakvi sto gi nosat decata n 15 god.vakvi raboti na vozrasni liscnosti ne im se slycuvaat ,i da se slucat ne se resavaat na femina. Site ti davame ist sovet ti si teras po svoe,pa zosto i go baras? Tvoite roditeli kaza deka nema da te pustat stranstvo vo sept ako doznaat... Pa ti imas 24 godini zarem oni odlucuvaat za tebe i doma nemate komunikacija na vozrasni licnosti?!? Ne mi e jasna prikaskata izvini.
Зошто не ти е јасно? Само јас ли сум единствена што сум налетала на таков психопат? Еве прв пат сум во ваква ситуација, како што кажав он до пред 1 месец беше многу добар сега си го покажа вистинското лице, јас ниту гледам на карти ниту па читам мисли. Моите дома се малку комплицирани ама немам друг избор и ќе разговарам. Тука пишувам зашто си собирав во себе и чувствував потреба да споделам и да побарам совет, за тоа е форумот. Како не им се случуваат вакви работи на возрасни, кај живееш ти?
Можеби да, можеби не. Реалноста е дека не постои среќен живот, постојат среќни моменти. Без разлика дали е тоа во врска, брак, семејство, другарство... Сите сме налетувале на особи со кои на моменти сме среќни. Тргнувам од себе, имам две онака подобри другарки, за во добро и лошо, па има моменти кога буквално нејќам да ги видам. Без разлика кој е крив, посакувам да не сум ги запознала никогаш. Но, ќе слегнат работите, па сфаќаш дека било недоразбирање и тераш понатаму. Исто и со дечко. Исто и дома. Тоа е животот. Идеално не постои. Кој вели дека не се кара, лаже. Остануваме да сме блиску до оние кои прават да се чувствуваме убаво, со кои се смееме, но и плачеме, на кого помислуваме кога сме во неволја... Размисли што те навело да го напишеш мислењето. Ако било зашто денес не сте отишле на кафе, размисли два пати дали си во право. Ако е нешто навистина big deal, собери храброст и пресечи.
Ne ne si edinstvena site sme imale nekoja zabegotina zavisi do koj stepen samo. No ova sto si go dozvolila da te manipulira,laze,zakanuva ,ucenuva,pa ne samo tebe i so celo semejatvo ne e za zafrkavanje. Ti si preplasena i ne ja gledas cela slika,no realnosta e deka mora da se soocis kako vozrasna. Site sme imale momenti koj kako da kaze nesto doma,no ne na 24 god. Sepak ova e seriozna rabota i ne treba da cekas. Ne daj Boze t.z. decko da go iznerviras po tel pa da go naceka brat ti(spomna deka imas brat mislam) i da go pretepa...dali bi si prostila? Za problemite se razgovara,se sednuva na masa i se otvaraat site karti,ako ne te razbiraat ili vo momentot se mnogu luti ke slegne muabetot koga ke prespijat. Eve jas imam dve kerki i eden sin. Ne daj Boze na nekoj takvov ili takva da naletaat vo zivotot,nikogas ne se znae,ma ima svetot da go zavrtam naopacki,ama pravedno. Sekoj roditel stoi pozadi detoto sto go odgledal kako znae i umee.tvoite mozebi mislat deka so strogost ke te cuvaat poveke,za nekoi e dobro za nekoi e loso toa. Si izlegla od vrska sto si ja imala od 16 god. Ne e mala rabota za roditel toa,no sepak i brakovi se rasturaat i posle 20 30 god brak... Samo razgovor. Se nadevam ke si go resis problemot pobrzo.
Точно е се тоа ама јас се плашам дека од кога ќе кажам ќе настане поголем проблем. Он ако дознае дека сум била во полиција ќе полуди. Ако не тој ќе прати некој другар да го тепа брат ми. Ептен сум во лавиринт јас единствен спас гледам или да се иселам фамилијарно или да седнеме како луѓе јас тој и нашите родители. Стварно не гледам друго решение не ме сфаќате