Да, силувачите си ја бараат бељата. Никој друг. „Ова е мое мислење, зошто ме напаѓате“ не може да биде изговор за ваква игноранција и дефицит на емпатија. Има разлика помеѓу мислење и застарени социјални норми (кои се уште постојат за жал) кои поддржуваат ваков тип на насилство, при што комплетно го бришат искуството и болката на жртвата која во огромен процент е игнорирана. Никој не сака ниту пак заслужува да биде сексуално злоставен. Заради ваквите ставови, жртвите на сексуално насилство и злоставување се плашат да ја раскажат својата приказна. Срамота е да пишувате вакви ставови, па и уште да ги браните истите кога некој ќе ве корегира.
Никој не ве утепува за пишано мислење. Само и самите не знаете што значи форум и зошто постои опцијата цитирање. Ова не е споменар и ако ТИ имаш право да искажеш мислење, исто толку и друг некој може да ти се спротивстави. Се нарекува дискусија и е за луѓе кои знаат да образложат зошто заземаат одреден став. Ако не знаеш зошто нешто си го земала како точно, можеби е затоа што тоа си го гледла како модел на однесување во околината што не значи дека е правилно. Преиспитувајте се, анализирајте, критикувајте и други но и себеси. И прифатете дека ако само вие застапувате одреден став, а други сто души ви упатуваат дека истиот е погрешен, најверојатно е така.
Како бе сама си ја бара бељата Што и да направи девојката, никој не смее да ја допре, истепа, силува... ЖРТВАТА НИКОГАШ НЕ Е ВИНОВНА Не сме животни, сепак рационалноста е над сексуалноста
Не се простачки туку РЕАЛНИ , во светов постои реална опасност и ако не се пазиш и размислуваш нема друг да те пази. Со кој памет би одел некој на одмор што еднаш во живот го има видено?
Ama ova ne znachi dekaona e kriva ako i se sluchi neshto Mozhe da izbegne so toa shto nema da odi na odmor so nego, ama vo nikoj sluchaj ne bi bila vinovna
Со кој памет му влезе во кола? Со кој памет си одеше пешки сама? Со кој памет облече мини сукња? Со кој памет флертуваше со него? Со тој памет, со кој кога ќе речам: 'НЕ' - нормален човек ќе прекине, а сексуален насилник ќе продолжи.
Како не би била виновна ? Секој разумен и нормален човек не би отишол со човек што не го познава , она сама си се става во опасност кој и е крив? Има секакви луѓе затоа треба да се мисли малце а не да се впушта по разни авантури па Цацко ми е крив.
Епа затоа не се влага во кола со непознати , ниту се оди на одмор со непознати. Светот е опасно место и треба да се пазиш затоа што ако не се пазиш може многу лоши работи да се случат. А за другиве работи не додавај не спомнав ни за облека ни за флертување.
Ako sheta vo mini i ako nekoj ja siluva znachi ona e kriva oti nosi mn kratko... Racionalnosta e nad seksualnosta znachi koga nekoja ke reche ne, toj treba da prekine, ako ne prekine toj e vinoven, i samo toj treba da odgovara Sekoja mozhe da se kontrolira, ne sme zhivotni
Ок да ти цртаме кога немаш капацитет да разбереш. Ако двете страни сакаат тогаш е доброволен секс. Ако едната страна без пристанок со присила ја приморува другата страна на секс тоа се вика силување. ТОА ВАЖИ ЗА БИЛО КОЈА СИТУАЦИЈА Ако не ти е јасно тогаш си дебил.
Не реков никаде дека е во ред , само кажав дека во светот постои опасност и треба секој да си се пази . Никогаш не би отишла до непознат на одмор ниту пак би се качила во кола со непознат better safe than sorry.
Фала што ми кажа еј не знаев , ај сега уште еднаш прочитај ми ги мислењата , не знам дали ви изумреле мозочните клетки па не сфаќате што кажувам или уживате да испревртувсте зборови ама јас никаде не реков дека е во ред да ја силува туку реков дека со непознат не се оди на одмор кај непознат во кола не се влегува. А за облека ништо не спомнав така да не знам зошто измислувате.
Да, треба да се пазиш. Ама и треба да знаеш дека несреќи се случуваат и кога најмногу се пазиш и не зависат секогаш од твоето пазење, така да ако ти се случи нешто и некој ти рече зошто не си се пазела, а ти знаеш дека си направила се што си можела, баш ќе те нервира тоа што не можеш да им докажеш дека не било до тебе.
Ај бе доста, плукате па лижете. Се гледа дека девојчето е младо, и лета паметот уште, ете прашала, сме и одговориле, го одбила е тоа. Супер е на младите да им се најдеме за било какви прашања. Ама да кажете дека САМА СИ БАРА ДА ЈА СИЛУВААТ ЗОШТО ЕТЕ ПОМИСЛИЛА ДА ОДИ НА ОДМОР.... bitch wtf? И не ми полемизирај, те сфатив. Имаш затуцано мислење каде жртвите се донекаде криви зошто некоја болна животиња ги нападнала. У реду е, you do you!
Глуми паметна и опен мајнд до кога сакаш ама тоа нема да смени дека постојат секакви луѓе на светот и дека треба да си се пазиш и заштитиш. Јас само си кажав мислење ама очигледно со IQ еднакво на собна температура малце потешко ти иде да сфатиш , ама ајде не се нервирај тука се мислењата прочитај ги пак и пак и пак се додека не ми ја сфатиш поентата ,верувам дека можеш .