Љубовни проблеми и совети

Дискусија во 'Врски' започната од bilkata, 4 декември 2009.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.854
    Допаѓања:
    80.914
    Па ако покрај него не се чувствуваш доволно ценето, стави крај на врската и најди некој покрај кој ќе ти биде подобро. Тоа е тоа. Банална причина според мене, разгаленост, не можеш да го натераш да не троши на неговото семејство а да троши за тебе па така да најдобро да си тргнете по различни патеки.

На IM.TMKQ, ElenaOfRivendell, deskarada и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.495
    Допаѓања:
    41.244
    Па не е шкрт чим кажуваш дека финансиите ги делите 70/30. Значи поголемиот паричен товар паѓа на негова страна. Шкрт е ако ти мери и премерува до денарче, а велиш дека не е тоа проблемот.
    Може не се работи толку до скапите поклони, туку колку до недостигот на внимание од негова страна, и положбата во која се наоѓаш, после толку долга и сериозна врска, каде најверојатно сакаш да му бидеш некое место погоре на скалилото, а не позади фамилијата негова и внуците.
    Но, од друга страна разбери го и него. Вие сте само во врска. Денес сте заедно, утре може да раскинете.
    Како ќе ви еволуира врската во планирање на брак, веридба, па се до официјално влегување во брачна заедница, верувам дека ќе му бидеш повеќе значајна од фамилијата (родителите, браќа/сестри и внуците). Бар така би требало да дојде по природен пат.
    Нека си течат работите по природен тек, и зачинувајте ја врската со поголемо меѓусебно внимание, ќе дојде и ова ако продолжите.

На Maya the bee, Ivan4e04, Brinetka и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Кажа дека сте во долга врска, дали живеете заедно или секој одделно?
    Јас би те посоветувала да седнеш и отворено да разговараш со дечко ти. Особено дали неговата фамилија и тој биле некогаш или сеуште се во финансиска криза. Одтука би било разбирливо, а и разумно зошто ги помага финансиски.
    Тие го израснале, образовале и му нуделе поддршка во процесот на образование и кариера, па ферски би било и тој да им помогне доколку биле или се во криза. Особено ако живее со нив, сметам дека би било фер да придонесува во домашниот буџет.

Истотака, би требало да разговарате и во кој правец ќе оди вашата врска, бидејќи по одговорите ти веќе размислуваш за брак, а тој што мисли? Притоа, и самиот ти напоменал дека се плаши партнерката да не е со него само за пари. Особено ако ти цело време се караш за финансии.

Мој совет, седни разговарај со отворени карти, според одговореното изгледа како зрел човек. А ако сакаш одмор иницирај, па платете го заеднички, зошто ако го сакаш и сакаш брак со него така ќе биде и во него, се заеднички, барем од примерите што ги имам од околина. А за внукот и поклоните за него, и јас имам внуци и за мене лично може да не си купам, а нив да им купам.

На Dominik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.469
    Допаѓања:
    12.270
    Јас ќе си кажам од моја гледна точка. Не ти требат поклони, ништо не ти е потребно ако некој те сака, те почитува, ти е верен и посветен на врската. Дечко што им помага на своите финансиски ретко се наоѓа и треба да се чува. Тие се оние кои го гледале, му помагале и сега им возвраќа, ништо лошо нема во тоа. Зошто ми е материјално ако сум исполнета духовно. Па и поклонот за внукот, дете е, каква среќа е сите да си дочекаме внуци па да сме доволно финансиски моќни и да им купуваме поклони.

На Ivan4e04, pikabu5, eliesaab и 16 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.118
    Парите се отепувачка.

На IM.TMKQ, Biljarkata, edna_malecka и 3 други им се допаѓа ова.
  6. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    @Unintended
    Јас не мислам дека имате сериозен проблем во врскста, а и не смееш и не си во положба да му приговараш околу неговите финансии.
    Тоа што помага дома е сосема нормално и природно, тоа што дава и купува поклони на внуците за мене е за поздравување.

Тоа што ти си љубоморна на неговите пари е поголем проблем, тука и според напишаното можам да заклучам дека дечкото си е сосема ок, но ти си алчна за пари.

Со такво размислување какво што имаш и сеуште во врска, а не во брак, иницираш проблеми околу финансии кои не се твои и се мешаш во туѓи есапи, мислам дека нема да успеете во таа насока во која си замислила.

Неговите пари се негови и ти апсолутно не треба да му водиш есап на кој и како ги троши, патем и онака дечкото поголемиот дел од излегувањата ти ги плаќа.

Размисли подобро во кој контекст и правец се движи вашата врска, но пред се твоите постапки и префрлувања.

7. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Девојче ова не треба да ти претставува проблем тој им дава на неговата фамилија, а не по други жени или некакви пороци... Воопшто не треба ова ни да си го помислиш, сепак ти уште не си му сопруга за да мислеш на тие работи и секако кога ќе сте во заедница така сигурно нема да прави и не гледам некој проблем ако има пари зошто да не им помага на фамилијата па кој не би? А поклончиња и такви работи не се потребни потребно е сакање, внимание и ценење.

На Maya the bee му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.907
    Допаѓања:
    41.525
    Мислам дека тоа го прави зашто веќе мисли дека нема потреба да се труди и да ти посветува внимание од ваков тип, дали дека сте подолго време заедно или нешто друго е не знам, ама греши.Не е до парите туку до помислата, не дека не треба да им купи на внуците, ама треба и на нејзе да помисли.

На edna_malecka, buba4e89, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    17.673
    Некој да ми приговара мои пари за што и како да ги трошам, ќе размислам дали треба да сум во врска со таква личност. Особено па да ми ја спомне фамилијата.

На Ivan4e04, pikabu5, ЕденЧлен и 17 други им се допаѓа ова.
  10. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Мене па не ми е нормално повеќе внимание и пари да троши на внуците отколку на девојка со која е во 3 годишна врска... :?:

На Amellie13, x.Daisy.x, Alisa22 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    31.490
    Родители му се, не е ништо чудо да му помага финансиски.
    И шо има врска колку троши за внуците ? Како мене можи дечко ми да ми се меша јас колку давам пари и шо купувам за внуците. Ни под разно.
    Не го сфаќам делот каде ти си имала трошоци зошто тој ништо не те почестувал ? Па ете и сама кажи дека плаќал повеќе тој.
    Да ти е роденден, да не ти купи нешто, ќе сфатам некако ајде, ама вака ?

На IM.TMKQ, ElenaOfRivendell, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    17.673
    Тоа се нарекува матријалист, не сака на себеси да си призне дека е типична матријалистка. Не и е доволно да ја сака и да ја почитува, ама нее треба скапи поклони да се купиваат за да и докаже дека ја сака. А фамилијата секогаш е пред сите, дечко/девојка денеска со тебе, утре со друг/а. Никој нема право да му кажува на некој на што да ги потроши своите пари. Големо црвено знаменце за него е ова.

Последна измена: 19 мај 2021
    На eliesaab, СуперДевојка, ElenaOfRivendell и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    @Unintended Очигледно сте различни и не мислам дека можете да функционирате заедно вака како што опиша.

Искрено јас не би можела да бидам со партнер кој ќе љубомори на моите внуци, не осудувам ако некому тоа му смета, ама ете, јас исто како дечко ти од мојата плата знам да купам и поскапи работи и си ги разгалувам внуците. Јас така сакам и можам да си дозволам. И имам таков партнер на кој тоа апсолутно не му е проблем, генерално двајцата сакаме деца и он самиот некогаш предложува што да ги изненадиме моите внуци. Дали ако утре имам семејство би го правела истото зависи од тоа колку ќе можам да си дозволам. Ако можам, секако дека да.

Дефинитивно мора да се договорите како би ви изгледал заедничкиот живот на тема финансии ако планирате да останувате заедно.

На Mikha4, cresa-jagoda, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Ама дечки внуците се внуци, не може да се споредуваат со девојка со која се во долга врска, што можеби една ден ќе прерасне и во брак.

Да сум во 3 годишна врска и дечкото да се потресува повеќе за фамилијата и внуците отколку за мене.. хмм, тоа би направило да се чувствувам дека не ме цени доволно и не ми посветува внимание. Се ставам на местото на девојката и искрено и јас би била навредена да не ми купува мене никакви подароци, макар и еден цвет, знак за внимание и љубов е. И не, немојте да ми кажете дека вие од саканиот не сакате подарок, зошто не постои човек на светот што не сака да биде "разгалуван" и опсипуван со љубов и внимание. И не не прави тоа материјалист(к)и, туку живи луѓе сме, тоа се нормални работи. :)

На Amellie13, x.Daisy.x, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    @Unintended Не можеш така да мериш кој е на прво, кој на второ место, колку пари се трошат и каде. Нели се бориме за рамноправност? Рече дека и двајцата заработувате солидно, зошто му ги броиш парите? Тој тебе те прашал ли некогаш каде оди твојата плата? Ти си му купила некогаш скап поклон?
    Знам дека ние девојките сакаме изненадувања и поклони ама самото тоа што бараш скап поклон те прави материјалистка.

Друго, никогаш ама баш никогаш немој деца да ставаш во уста. Тие се мали, невини и скроз небитни во приказната. Како дете што знае искрено да се израдува и да ти се заблагодари, не знае никој. За деца на другарки сум давала богатство, а не за мои внуци. Не се доведувај во ситуација да љубомориш на мало дете. Имам две такви жени во фамилија и никој не ги сака, вечно неблагодарни и оштетени, па бабите мора да се кријат кога купуваат нешто. Премногу ниско.

Гледај ти да имаш за себе, да бидеш независна и сега и во брак, да можеш сама да си дозволиш луксуз, а дечкото ако не ти се допаѓа или мислиш дека не би бил добар маж во иднина, пресечи одма.

На Maya the bee, Priroden, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  16. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    9.865
    Мене ми звучи како ти да си љубоморна на него и фамилијата.
    Прво - Не сте во брак, немате заедничка сметка/финансии. Дечкото си заработува и секоја чест што помага на неговите! Сигурно не и купува на мајка му ланче или ташни од 500 евра секој месец, па да ти е криво за тоа. Тоа е почит, благодарност и за жал е се по ретко.
    Второ - ги премижуваш побитните работи, оние нематеријалните. Те почитува, те сака... Нема поклон што може да го надмине тоа!

Инаку, јас и дечко ми живееме заедно. И моментално јас имам повисока плата од неговата, а тој е програмер и има мн повисока плата за наш стандард. Поклон му купувам искрено за роденден само. И тоа ме прави злобна? А на моите во последниве три месеци им купив и нова гарнитура, и машина за садови, и патики и уште мн други работи. И сега треба да ми се лути тој? Само нека се осмели :D Мои пари, мое семејство на кое сум благодарна неизмерно и ми е мило што можам да им помагам. Секако, нема да дозволам пример, не дај Боже, да кратам од храна или слично за мене и дечко ми, за да им купам нешто на моите.

На Maya the bee, Ivan4e04, IRBBB и 12 други им се допаѓа ова.
  17. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    17.673
    Мислам дека таа убаво објасни, дека сака вредни, скапи поклони, со кој ќе и докаже дека му значи, како на внуците што купува поклони од 5000 ден. Не се работи тука за такво внимание. А да се потресувам за некој што го знам 3 год и да ми е побитен од фамилијата, никогаш.

На IRBBB, ElenaOfRivendell, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  18. ТрагачПоНадеж

ТрагачПоНадеж Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.118
    Не можев ни да го дочитам од срам што ме фати.
    Па ти сакаш тебе да те опсипува со поклони да му даде 100 денара на внукот и да ги откачи твоите идни свекор и свекрва.
    Јас мислам да му ја земеш картичката и да му го смениш пинот.
    Колку ке му треба ке му даваш и да бараш отчет, aко се негови пари ти си икономистка и знаеш како се раководи со нив.
    Сега ако му покажеш кој е газда понатака е полесно

На Maya the bee, Priroden, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  19. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Јас сватив дека дечкото е екстра интелегентен и досега сватил дека има работа со материјалистка.
    Ќе ми ги брои мене некој парите од мојата плата за поклон на мојот внук?
    Никогаш!

На Maya the bee, Ivan4e04, carangigia и 9 други им се допаѓа ова.
  20. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.467
    Oo, јас па сфатив дека не и давал никакви подароци.. (facepalm)
    Сепак тој не е само некој, избраник е. :?:

Замислете во врска сте и од дечко ви го слушате ова, дека вие сте некоја небитена што може да ве замени ако сака а фамилијата му е најбитна, па таман после може во Брачни проблеми да се префлите, мамино синче дека бил и дека мајка му му ги броела парите и сл работи..
    Навистина понекогаш сакате да драматизирате и преувеличувате, тотално непотребно. :D

На x.Daisy.x, Veta и christinnn им се допаѓа ова.