Зошто си со човек што првенствено не се цени сам, не верува во себе, се однесува недораснато, не ги цени вредностите што ги има до него и ред други работи? А друго зошто ти си дозволуваш да останиш во врска каде што си омаловажена од овој човек? Реално мене вака да ми се понаша дечко ми уште првата ден раскинувам. Не губи време на луѓе што не знаат да те ценат и сакаат каква што си, посвети го времето на себе, работи на себе на својата самодоверба, на тоа д а не дозволуваш туѓото мислење да реагира и да се манифестира на ваков начин. Не го минувај животот со луѓе што ти допринесуваат негативна енергија. Очигледно е дека човекот не те заслужува.
Свесна сум за се што напиша, но тешко ми е да го спроведам. Подоцна допишав, имавме прекин на врската, но нашите многу инсистираа да сме си дале шанса уште една, јас и додека бевме прекинати не бев со никого, навистина го сакам и секогаш сум сакала иднина со него, заедно сме од доста мали, мал град е и одма коментари мислевме ќе бидат заедно, што бидна работата, зошто се растури врската и бидна да се смириме пак. Немаше кој не прашуваше што биднало со нас, а тука и се се знае за сите. Убаво собрав храброст за да се разделиме, не знам зошто поверував дека се покаал и ќе ми бил поголема поддршка, ќе имал разбирање. Се што е сакам е тоа од него, а не осуди.
Раскини му. Ти ќе ослабнеш ама тој ќе си остане говедо. Дури и да му имаш кажано дека правиш нешто да ослабнеш тоа му е кажано во доверба, не да го споделува пред цело друштво. Особено ако си помала не губи време, поработи на самодовербата. Дури и да не гледал други девојки, зборовите се повеќе од доволно. Дечковци има на секој чекор, голем работа ако имате долга врска кога те понижува. Посвети се на поздрав живот, движење и нутритивна храна и килограмите ќе си паднат, само трпение.
Мила, тотално те разбирам, скоро сите имаме поминато врска со личност која вака се манифестира на нас. Првенствено што ти е тешко со намалувањето на килажата е нервозата, негативноста што ја собираш, се устручаваш за се... Ослободи се, телото и паметот ги ограничуваш поради сите надворешни влијание ама првенствено поради него. Ти си таа што си, прво мора сама да се прифатиш, за да можиш да ги контролираш околностите околу тебе. Се е процес во животот, јас не мислам дека го сакаш туку дека ти е човекот навика во животот, ти си навикната да го гледаш да живееш со него од мала, а со тоа не си свесна како ти влијае всушност. Очигледно човекот има премногу лошо влијание на тебе. Не губи време на луѓе што ти ја рушат самодовербата, енергијата меѓу тебе и него не е природна. Според мене, најправилно е да раскиниш, потоа следи периодот нели на healing, во тој период најдобро ќе ги сфатиш сите работи, верувај. Секој ризик во животот е за добро, не си ја спречувај среќата и позитивната енергија, тоа е најбитно
Еден најдобронамерен совет, земи лист и хартија и 100 пати напиши ШУПАК, оти овој тоа е. Друго, наместо да мислиш и да јадеш од стрес, патики, слушалки и пешачи, ништо друго, никаква диета, никакво правило. Вљуби се во себе за промена.
Со оглед на тоа што и мене килажата ми е проблем, ако добиев вакви коментари од дм мислам дека психички ќе паднев премногу. Очекувам да ми е поддршка човекот а не уште толку да ме повредува кога веќе гледа дека има нешто што ме мачи. Прелошо е чувството да мораш да си ги броиш залаците во негова близина, да се чувствуваш дека не си доволна за некој само поради тоа што имаш поише кг. Тоа пред друштвото што го кажал е премногу одвратно, ако веќе некој требал да ја каже причината тоа би требало да си ти, иако нема потреба другите да знаат. Ако добро сфатив, он при шетање прв ја почнувал темата дека треба да ослабеш? И ја сум кукала пред дм дека треба да ослабам многу пати, и никогаш не направил да се чувствувам понижено и лошо. И никогаш не ја почнал он прв таа тема. Јас мислам да си се посветиш на себе, ослаби си, вежбај и батали го идиотов. Не те заслужува ни сега, а уште помалце кога ќе бидеш the best version of yourself. Верувај постојат машки што вистински ќе те сакаат без оглед на бројката на вагата. Овој, не е таков.
Јас да сум била на твое место станувам, си одам и толку веќе, не ме гледа. Ова е веќе непочит. Зарем килажата му е критериум дали да те почитува или не? Не си создавај стресови. Ако слабееш, слабеј за себе со темпо кое ти одговара и не се замарај што збори тој или што збори било кој друг. И немој да се чувствуваш виновно за нешто што си изела. Нормално дека со друштво ако сте ќе каснеш нешто, нема само да ги броиш марулите. Немој, не си ти виновна што дечко ти е тиквар. Ама мора да седнете да разговарате озбилно. Да расчистите дали озбилно ќе ти биде поддршка или ќе те форсира само. Да знаеш на што си барем. Ама очигледно нешто не штимало и претходно, делува дека повеќе си се смирила поради притисоци од околината. Ама нема они да се во врска со него, не им придавај многу значење. Да не биде секој совет раскини ( ) еве ќе речам прво мора да видиш дали он воопшто те почитува и да му кажеш каква поддршка ти треба и дека такви коментари веќе нема да толерираш.
Tuka si trebala da prekinesh sekako kontakt so nego. Trebashe da stanesh i da si idesh. Namesto da ti dade poddrshka, vaka se odnesuva. Ti ke oslabesh, ama toj ke si ostane mizeren uvek. I voopshto da ne ti e gajle shto ke kazhat drugite. Ako ne ti odgovara so nego, nema sho da se zamarash sho ke kazhele drugite
Ќе се согласам со останатите кои те советуваа, он не заслужува да биде со тебе. Што побрзо му раскинеш, подобро за тебе. Така да збори пред други за тебе, е огромно непочитување и не му е грижа за твоите чувства. А чим не те почитува во врска уште што останува за понатаму. Ако премолчеш на ова он ќе сфати дека може да збори што сака пред кого сака и никогаш нема да има почит спрема тебе. Не е важно дали е проблем вишок кг или било што друго. Важен е само неговиот начин на однесување спрема тебе и ти мораш тоа да го пресечеш, не заслужуваш вака со тебе некој да се однесува. Знам каква борба е борбата со вишок кг. Не дозволувај некој дечко уште повеќе да те турка психички надолу. Инаку, @Dust и @bicycle ви благодарам девојки. И самата многу добро сум свесна за овие работи што ги набројавте погоре. Знам како да постапам, само што се јавуваат моменти на емоционална криза, ама среќа бргу се враќам во нормала.
Немаш проблем со вишок килограми, имаш проблем со дечко кој не те прифаќа каква што си, тоа не е баш сакање. Он те сака сега или те сака за во иднина каква ќе бидеш? Ако сакате да имате деца понатаму ќе те сака трудна? Ќе те сака со стрии? ќе те сака со некој вишок останат? Или само ќе те притиска да ослабеш и плус на тоа и бебе да имате? Нормално е телото да се менува, замисли само да си под притисок цело време поради тежината. Не потпаѓај под притисок на тоа дека требало да сте заедно, ти ќе треба да живееш и да бидеш со него, никој друг.
@Hoping Околу кризата, јасно ми е. Уште подобро е што си свесна за сето тоа, затоа што ги има и такви што го простуваат сето тоа. Мораш да се издигнеш над тоа. Не знам дали ти помогнав ама знам како ти е, сум била во таква ситуација ама никогаш се немам подгазено. @petrova89 Батали го кретенот што лечи комплекси со тебе. Си била дебела, си морала да ослабнеш, немало да јадеш ова и она. Мислам, кој е он да ти кажува што да јадеш, кога да јадеш? Па океј, имам и јас проблеми со килажа, ми мрчеле партнерите, сум им удрила клоца и не сум дозволила тоа да влијае на мојата самодоверба. Е сега ме иритираат такви коментари на моменти ама кога ќе размислам дека се сакам таква каква што сум, веднаш ми поминува и заборавам на сите коментари. Свесна си за проблемот, и сум сигурна дека ќе го решиш. Ама заради себе, а не заради некој дибек кој не знае како да се однесува и те понижува пред другите. Ако веќе си решена, воља и трпение и добар режим на исхрана е решението и секако спортски активности. Лека полека, но не се напнувај, не се изгладнувај, не се преоптоварувај. Немој никако да се потценуваш. Вредиш многу повеќе од тој човек. Он има проблем со себе, а не со твојата килажа. Ќе ти кажам пример. Имам роднина која има вишок килограми би рекла некаде како твоите килограми, ем ниска. Си најде дечко, ја прифати таква каква што е, ја сака, живот дава за неа. Сака пица, и купува без проблем, сака благо, ќе и купи. Никад не ја навредил за нејзината килажа. Ете пред два дена ја побарал за сопруга. Таков ти треба, маж, а не идиот. Маж кој нема да ти префрлува и понижува пред други.
Sorry што така ќе се изразам ама очигледно типот не те сака таква каква што си. Затоа батали го како и што те советуваа и останатите членки. Он те понижува пред другите а кога сте двајцата во ред е. Океј е го сакаш ама тој да не се изладил од тебе? Не е битно што другите ќе кажат, си дала втора шанса и пак истото. И јас сум била во таква ситуација само давав шанса и само се мачев повеќе "другите што ќе кажат"
@petrova89 дај откачи го тој шупак жити се. И јас имам вишок и тоа повеќе вишок веројатно, па никој никогаш не ми се испонашал така. Да се испонашал ќе го добиел по нос многу убаво.. Да бев на твое место ќе му речев пред сите - И тебе ти е мал другарот па јас не се бунам. Ќе станев и ќе заминев. Идиот недозреан.. Не си земај при срце вакви работи а кога ќе решиш да слабееш, слабеј за себе а не за него. За него не вреди ни со прст да мрднеш. Гуд лак
@petrova89 не знам дали ќе дозволи модератор да сум офтопик. Ова дека дечко ти е шупак си стои, не би да се повторувам со членките. Она што сакав да те прашам: Како се трудиш да ги намалиш килограмите? Што јадеш? Колку јадеш и кога јадеш? Дали си физички активна? Година дена е прилично долг период за да не успеваш да намалиш килограми...
130кг имам и ако ми речи маж ми: “Треба/не треба ова да јадиш“ - ко ќе му стегнам една, ќе му го дупнам меот! Како сака нека изгледа. Нека си гледа за неговото сало, не за туѓото.
Благодарам на сите што пишавте. @fana не е никаков проблем, може да ме прашате што било. Бев јас лани летото дури 99кг, тежина што ја достигнав толку висока првпат. Никогаш не сум била 90+, ама висока сум па и со 75 килограми изгледав најнормално, таа килажа ја имав со години. Имав проблем и со нередовни менструации, доста стрес последниот период кога се здебелив и откако проверив хормони, испадна дека хормонално пореметување е и терапија земам и за тоа сега. Ослабена сум околу 9 килограми, но навистина споро ми оди, од минатото лето до сега толку, се е до хормоните и многу стрес, зборено е со доктори. Мора да имам трпение и поддршка, ќе потрае подолго. Доволно ми е да се вратам на килограмите од пред некоја година, не очекувам ништо повеќе. Јадам здрава храна, пешачам колку можам, сепак имам живот во кој седам многу зошто сум на факултет што бара многу загревање на столчето. Јадам така по нешто покалорично еднаш во неделата или на 2 недели ако излеземе така со друштво, зошто глупаво ми е да се двојам инаку претежно сум на готвена домашна храна, многу овошје, зеленчук. Ме нервира тоа што ме напнува до тој степен, постојано во глава да ми е тоа, а знае дека правам се што можам, дека одам и на контроли, лекови пијам.
Не мора никому да даваш отчет ни колку кг си ослабела, ни колку си се здебелила, ни што јадеш, ни како јадеш. Сите знајме дека дебелината не е здрава, ама ќе правиш она што можиш, толку-колку што можиш. И најбитно, не зависи то од другите, туку лично од тебе. Ако немам јас мотивација, на гла да се наместат сите околу мене, нема да почнам диета, или да вежбам. Се' што ќе постигнат е да ме изнервираат. Се гледам колкава сум, не сум ќора.
Не заборавај дека ти требаш да слабееш само ако ти сакаш и за да бидеш во добро здравје, и да не се оптеретуваш ич со тоа колку тежиш и слично. Дечко ти ако поише го вреднува тоа како ти изгледаш и колку кила имаш, може ќе ти биде подобро да го баталиш.
Ne treba da slabeesh zaradi izgled, tuku zaradi zdravje. Ja imash cela poddrshka, posveti se na sebe, slabej zaradi sebe, ne zaradi tvojot mizeren dechko. I ne obrnuvaj vnimanie shto ke kazhat drugite. Ich da ne se zamarash. Gledaj ti da si srekjna