Љубовни проблеми и совети

Дискусија во 'Врски' започната од bilkata, 4 декември 2009.

1. flawless.

flawless. Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.311
    Јас ќе кажам само едно, никој не е толку вреден за да се откажеш од надградба и на личен и на професионален план. А ако некој сака да биде со тебе, ќе ти биде поддршка без разлика каде се наоѓаш.

На Veta, baby-star, poi и 14 други им се допаѓа ова.
  2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.378
    Допаѓања:
    5.861
    Ако се работи за редовни студии, тогаш си премногу млада и не знаеш што ќе ти донесе животот. Ако се во прашање магистерски или докторски, тогаш тоа и не е толку предолг период, а Словенија е релативно блиску со авион,па и со бус/ автомобил се оди до таму, па може да се гледате, а кој знае и тој можеби ќе се пронајде таму со студии, надоградби, курс или слично.
    Инаку, не се откажувај од оваа животна прилика, си успеала дотука со борба и не отфрлај се туку така. Словенија ти е предобар избор, преубаво и квалитетно образование, многу подобро од многу држави би рекла, прекрасна, чиста и добро организирана земја. За понатамошен заеднички живот, каде ќе продолжите по завршување на студиите е веќе договор каде треба се добро да се разгледа. Ако се откажеш верувај ќе ти биде жал пред се заради тебе самата, за испуштената прилика, а не за рекла-казала.Сепак сте во врска, не ви се знае сеуште иднината, а средби иако поретки, не се невозможни. Сакам да кажам, дури и и да останеш тука, не се знае како би се одвивала врската од икс причини, а во случајот е повеќе од изводливо да се одржи и во услови на твоето заминување таму.
    Да се редактирам. Го репрочитав повторно твојот пост и типов како да сака да ти инпутира вина поради твоето заминување. Не е твој проблем ако тој нема доверба и посегнува по алкохол. Утре, во заедничкиот живот ќе имате потешки проблеми и ако вака прави за се ќе имаш проблем за било што да се спротивставиш. Немој да попуштиш поради тоа.
    Друго, јас од сопругот, додека бевме во врска бевме разделени зошто тој ранотеше надвор нешто повеќе од година. Издржавме, не се откажав, се земавме. Дај си прилика.

Последна измена: 12 јули 2021
    На Traveler91, lovestoneddd, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.836
    Допаѓања:
    15.753
    @poi секогаш избирај образование. Вложувај во себе, ако е вистинско ќе надминете сè останато.

На baby-star, cresa-jagoda, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    @poi образование. Не пропуштај прилика да се школуваш, убава прилика пред тебе имаш.
    Јас одамна те имам читано за врската и мислам и ти имав некаде пишувано дека не ми се допаѓа што е толку избувлив и агресивен кон тебе. И ова што го прави е себичност во моментов. Преку манипулативни ситуации сака да те задржи. Ајде ќе ставам на страна што сум читала порано, но ова во моментов е класична манипулација, знае дека го сакаш и дека ти е тешко, па вака прави за да те предомисли и задржи. Алкохолот е голем проблем, ако на секоја тешка ситуација што ќе се појави во животот тој почнува да пие, каде му е крајот...
    Запомни, партнерот треба да ти е поддршка, а не да ти ги сече крилјата.

И да, врска на далечина може да успее, од неполни 17г сум во таква и 3г веќе ни трае, нема врска тоа што сте млади и што ти е прв, сме поминале ние и да не се видиме со месеци, карантин што траеше со месеци и што не, па еве сме уште заедно. Ако е вистинска љубов нема далечината да ви ја расипе. :) Работиме уште од сам почеток на нашата заедничка иднина, така да за тоа ти кажувам дека е возможно од лично искуство само мора план да поставите и во иднина да одредите барем некое приближно време колку ќе трае врската така и да има крајна цел (пример еве 4г дур студираш или 2, па по 2г и он да се пресели кај тебе, да бара работа и слично, само давам некој пример). Ќе се стремите кон таа крајна цел и решение и ако љубовта е вистинска на крај ќе успее.

Најлошо што може да се случи е, замисли се за 10г од сега и си ја пропуштила шансата за студирање и врската пропаднала, ептен ќе ти е криво. Јас на твое место не би пропуштила ваква шанса.

На Dust, simona_baby, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    21.091
    @poi Јас ваква прилика не би пропуштила. Ако љубовта ви е вистинска, ќе ви успее. :)

На molikaMk, cresa-jagoda, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  6. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    Ви благодарам многу на сите мислења. Прво ќе зборувам длабоко со него, а веќе знам и што треба. Потоа што ќе биде тоа ќе биде. Ми вика сакам да успееш, среќен ќе сум кога ќе успееш. Ајде здравје најбитно. Фала ви уште еднаш на идеите. :l:

На cresa-jagoda, Mrs.Precious, Hoping и 6 други им се допаѓа ова.
  7. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.302
    Пред неколку месеци кога прекинав еден "situationship" со личност што многу ја сакав, случајно запознав друг и почнавме да се гледаме. Супер се сложуваме, ме почитува, помирно ми е од претходно. Се договоривме да не почнуваме врска, туку се да си тече полабаво. Но, претходната недела се деси нешто и сфатив дека не ми е сеедно за него, дека не ми е сеедно ако се гледа со други... Не знам како да постапам, дали да седнам да разговарам со него за ова... ама на некој начин ми е страв дека ќе го изгубам, а и самата јас не сум сигурна дека сакам нешто повеќе... Ова потекнува од психата моја дека не заслужувам нешто добро и мене да ми се случи и само чекам да го саботирам ова... :(

8. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.310
    Прво мора со самата себе да си на чисто што сакаш од тој однос. Кога ќе се одлучиш ќе разговараш со него. Од страв дека ќе го изгубиш само штета си правиш себеси.
    Кога ќе разговараш очекувај два одговори. Првиот да сака и он врска, а вториот да не сака. Ако не сака ти или ќе преќинеш скроз со него или ќе продолжиш да се гледате како што сте се договориле односно само како што него му одговара.
    Не си прави самата тешко да ти е. А ако преќутиш и продолжите вака, а тебе ти е тешко може само полошо да си направиш. Одлучи се и разговорај со него сега дур сте на почеток, како ќе минува времето се потешко ќе ти е и да се одлучиш и да разговораш.

На Martka, IRBBB и JustBeautiful им се допаѓа ова.
  9. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.016
    Razgovarav so tipot so koj se gledam 2meseci. Pocna kako seks avantura, so postojan kontakt.
    Kako pominuvase vremeto sakav poveke od nego, ne samo seks.
    Mnogu tesko iskazuvam emocii, ednostavno ne umeam, po sto ponasanjeto mi e kao da gi nemam.... Mislam edno a se izrazuvam poinaku, se kocam sama sebesi i ispagja deka nz so sakam.
    Se vidovme posle nekolku dena, po so se custvuvav izladeno, a toj primeti. Mu rekov deka odnosot ni e cuden, ne mi e okej so nekogo so koj imam komunikacija da go vidam duri po posle 8 9dena bez nikakva posebna pricina.
    Mu rekov deka mi e ubavo, no odredeno vreme ne se custvuvam ubavo. Deka mi e cudno se sto se slucuva. Deka nejkam nesto wao,, seriozno,, no sakam nesto poveke, deka ne sum tip za avanturi.
    Mi rece deka dosega ne sme pravele muabet, neznael deka sum sakala poozbilno, deka nasiot odnos se sveduva kao avanturisticki. Plus mi rece deka ke se seli, i deka eve jas gledam uste edna opcija plus da se oddalecam. Mu rekov da, koja e idninata so nas koga nema da si tuka. Mi veli deka mnogu razmisluvam da uzivam i da ne mislam tolku. Kao u stil ke ni pokaze vremeto. Nikako ne mi se izjasni.
    Patem mi raskaza kako samo ednas vo zivotot bil vistinski vljuben pred 6god i pravel bukvalno se. Nz so koja poenta mi go rece toa. Nz zosto spodeluva raboti koga nasiot odnos go gledal samo kako avanturisticki.
    Na kraj se dogovorivme da prodolzime da se gledame.
    Denes kako da ne e toj, nigde go nema, go snema

На Janicka21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.488
    Допаѓања:
    41.207
    Премногу си му се приближила и дечкото направил чекор назад, малку да се оддалечи, да олади, а и тебе да те олади пошто му бараш повеќе, а јасно ти ставил до знаење дека не може/не сака повеќе од само авантуристичка дружба затоа што ти не си му во плановите за иднина. Меѓу редови ти кажал дека кога ќе се исели од тука, тоа ќе биде тоа меѓу вас, а до тогаш овака ќе се забавувате. И за таква забава/секс нема потреба да имате толку близина, т.е. редовна комуникација секојдневна затоа што повеќе ќе се приврзете, па сега ќе гледа да ја намали и поретко ќе те бара.
    Споредба со минатото ти направил за да ти даде до знаење дека ретко се заљубува, и нема да се заљуби во тебе.

Веројатно и си го ставила во дилема, да размисли дали вреди да продолжите овака кога знае дека ти сакаш повеќе, а тој не сака. Пошто еве сега си прифатила, ама продолжите ли овака по недела, две, пак ќе дојде до истиот разговор, или до фрустрации од твоја страна затоа што ќе продолжиш и понатаму да се приврзуваш за него.

Сега тој има 3 опции:

1. Да се зближи уште повеќе со тебе и да проба нешто повеќе - тешко веројатно.
    2. Да намали комуникација и да сведе односи чисто на секс. - што ја одбира.
    3. Да прекине скроз со тебе кога знае дека сакаш повеќе - што нема да го направи оти сака секс.

Ти имаш 2 опции:

1. Да продолжиш да се гледаш за секс со редуциран контакт, без надеж за повеќе.
    2. Да прекинеш скроз додека е сеуште во оваа почетна фаза за да не патиш понатаму.

Последна измена: 15 јули 2021
    На Maya the bee, Regina.Phalange, Veta и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.037
    Типичен gaslighting момент. Тоа со времето ќе покаже ти го кажал со цел да добиеш лажна надеж дека некогаш може и ќе бидете у врска. Исто и тоа што те чуди што ти раскажал за минатото, ти дава впечаток дека можеби ќе се отвори и ќе биде близок со тебе, а нема врска. И му успеало, сте се договориле и понатака да се гледате. Лик што сака врска со тебе, нема да чека 2 месеца, нема да се гледа само за секс и секако најочигледното, нема да го снемува. Ако некој сака нешто повеќе со тебе ќе ти биде постојано присутен во секојдневието.

Ако и тебе ти е само и само за секс продолжи, пошо врска со овој нема да изградиш.

На cresa-jagoda, Lavender4, baby-star и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.016
    Ne, koga stana muabet za stranstvo mi veli vo stil, so ima vrska, tamu bev 6godini pa nemal nisto posebno, kao zosto da ne komunicirame. Manje bitno mozebi go isplasiv. Plus i toj bese toa sto posuvase sekoj den, iako temite ni bea poveme perverzni imase i nesto normalno.
    No najbitno od se tipot posle taa vecer iscezna go snema.... A vo zivo se ponasase malce podrugo.
    Iskreno kazete mi za drug, dali premnogu kazav za 2meseci gledanje? Mozebi trebase spontano, no tuka se plasev deka se zaljubam epten i ke se ppvleci toj, no togas ke bese poveke vreme.....
    Prasanjeto mi e dali jas gi oddecuvam lugjeto so ovoj muabet. Dali ako prodolzevme da se gledame spontano mozebi ke se slucese nesto poveke?
    Dali premnogu sum direktna i iskrena so sakam, pa so toa covek se oddalecuva.
    Dali biram pogresni lugje?
    Dali se pocnuva so seks avantura nz veke.
    Ete sega me jadi ova..

13. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.490
    Не почнува се со секс, најчесто авантурите за секс остануваат само на секс, но не значи дека не можи да премини во врска, иако е поретко тоа.
    Мислам дека типот јас ти одговорил дека сака секс ништо друго. Ако сакал нешто друго освен секс, сам ќе ти кажел до сега.
    Океј е кога се пушташ во авантура за секс со некој, но после наидува проблем кога кај некој ќе се јават чуства или потреба за нешто посериозно.
    На тебе останува дали ќе се повлечиш од него или ќе се гледате пак, иако постои шанса да бидиш повредена.

На buba4e89, IRBBB, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.300
    @Bellaa1234 не прифаќај предлози да бидеш во врска што не ти одговара. Саглам маж не се плаши, туку отворено и искрено ти кажува што сака а што не сака. Ако бил искрен пред било што да се случи и ти се согласила, одговорноста е твоја. Небитно дали на Марс или у комшии, посветен маж ќе сака да биде во врска со тебе без разлика на околностите. Најди си некој со кој ќе имате исти ставови.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.488
    Допаѓања:
    41.207
    Не си погрешила што си прашала. Си кажала како стои ситуацијата и дека сакаш повеќе. Тој ти кажал дека тоа повеќе не може да ти го даде оти нема чувства кон тебе. Тоа е тоа.
    Во оваквите забави, често се случува едниот да се заљуби, другиот не, и потоа првиот да пати.
    Затоа, следен пат не се впуштај во авантури, туку од старт барај личност за врска. :)

На Maya the bee, Veta, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.300
    После факултетот постои исто така живот во кој ќе работиш и комуницираш со мажи, многу мажи. Убави, пријатни, згодни, паметни мажи. Ќе сакаш да се социјализираш и со такви мажи. Ако ти себе си веруваш дека комуникацијата со мажи не ти е проблем, дури и некој да се обиде да ти се приближи на друг начин кој е поинаков од пријателски и професионален, ќе си ставиш граница и мирна си. Ако дечко ти не разбира, ќе му објасниш најдобро што можеш дека мажите што тој ги гледа за потенцијално опсни се негов проблем, не твој. Ти не правиш ништо погрешно. Не можеш да смениш нечие мислење изградено врз основа на фантазии, на работи кои не постојат.

На IRBBB, poi и Hoping им се допаѓа ова.
  17. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.016
    Ne ostanuva poveke na mene.
    Od taa vecer nitu mi pisa, iscezna naednas. Ne ni planirav iskreno da pravam muabet taa vecer, no tolku bev oladena i otsutna so mislite po sto negovoto prasanje bese sto ti e, da ne se zaljubi, sto te maci. Mu rekov vo koj da se zaljubam, samo so tebe se gledam. Taka pocna muabetot deka se oladuvam koga se gledam vaka ednas u nedela, no sepak na krajot mu rekov deka sakam da se gledam so nego. Potoa mi se javi drugar mi(sto mi se dodvoruva) po sto mu rekov deka spijam, me zbuni toj povik. Nz i dali toa ima udel, mi rece za drugar sigurno ne e, mnogu retko postoi vistinsko prijatelstvo. I me prasa zosto go lazes deka spies. A mojot odgovor bese sto da mu kazam koga ne znaat za nas?
    Mozebi i podobro sto ispadna vaka. I onaka bev izladena od gledanje 1nedelno i emocionalna distanca.
    Najcudno od se e toa sto posle cel ovoj razgovor se dogovorivme deka ke se gledame, no toj ne go mislel toa. Bese u stil kao znaci sakas da go prekines,, odnosot,,. Mi se nasmea iritiracki kao ke me baras ti mene, se cudese zosto mi bil cuden mene nasiot odnos. Tolku ne planirav za razgovor onaa vecer, no kako da imav grutka....
    Kako da pocnuvam veke nz.
    Pocetokot ni bese normalen, imavme pieno kafe, se pozdravuvavme vo disko primer, ne se kriev nikoj da ne vidi. Se gledase so mene i koga bev nastinata i koga ne pravevme nisto.
    Mi rece deka nesaka i nejka da se gleda so drugi, iako postojano lajknuvase na drugi. Pocna tolku opusteno, so potencijal za poveke.
    Potoa pocna da se oddalecuva.
    I so muabetot uste poveke.
    Sto e najglupo vcera mu prativ poraka tolku li te isplasiv so muabetot, ne ja otvori nekolku casa i ja izbrisav. Ne mi lajkna ni slika. Ni traga ni glas

18. Ivana*

Ivana* Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Веќе извесен период сум без партнер.
    Имам 30 год и сум во тој период во кој сакам да имам некој покрај себе.
    Не сум очајна за партнер но периодично се чувствувам осамено.

Машките не ме забележуваат, исто како да не постојам.
    Често добивам комплименти од блиски луѓе, но исто како да не постојам за машкиот пол.
    Дали проблемот е во мене?
    Дали нешто погрешно правам?
    Не сум нападна личност, секогаш сум средена и дотерана, прифаќам покана за дружење, но кога се работи за љубов сум катастрофа.
    Не се сеќавам кога последен пат некој ме има покането на дејт.
    И во град излезена, ниту едно машко ми нема пријдено, поздравено.
    Толку ми е намалена самодовербата што се плашам да пријдам прва бидејќи не знам каква би била реакцијата.

Тажна сум, мучно ми е.
    Некогаш имам потреба да имам некој покрај себе, да си раскажеме како ни поминал денот, да се чувствувам сакана, да знам дека некој правам среќен.

На Bebce1 и Bibce_ им се допаѓа ова.
  19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Кога тебе ќе ти убаво сама со себе, тогаш и други ќе сакаат да бидат со тебе. Релакс и уживај :D:*

На Maya the bee, Ivana*, Peanut Butter и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    17.510
    Луѓето сакаат партнери кои се свои, самоуверени, имаат мислење и не се плашат да го кажат. Можеби си премалку нападна? Не знам како да објаснам, можеби си срамежлива и тивка. Не е крај на светот, покани ти некој на дејт, пријди му, не чекај само да ти приоѓаат.

На WildMk, Guns N` Roses и Ivana* им се допаѓа ова.