Ако за вакви глупи работи вака реагира, што ќе биде ако некогаш се јави посериозен проблем? Тргни се на време, заслужуваш многу повеќе.
Devojce mlada si,begaj od takov frik. Sega vika,frla,utre ke pocne da te tepa. Vakov sigurno ne zasluzuvas da imas za mas da te vredja i omalovazuva. Zivotot ke ti bide poln so stresovi nepotrebno zaradi edna budala. Begaj sto podaleku. Majka mu te tesela zasto znae sto sorta e
Човеков лесно избувнал,подобро да си се тргнеш и да ставиш крај на врска со ваков шизофреник.Плус велиш чкртнал лифче?Значи има многу лоши навики,се коцка,те навредува.Во мое мало имав ваков случај и заврши со убиство.(ја тепаше жена му,децата,се коцкаше) И да ти е тешко,не е твоја кривица.Има други подобри мажи и дечковци.Ваков може само проблеми да ти прави и да те уништи психички.Млада си,имаш живот пред тебе и гледај си напред.
Дечко ти е несозреан, ова негово однесување не можам ни детско да го наречам, зашто ни дете не би се однесувало така. Твојот дечко се обидува да те манипулира со тоа што ти вели дека ти си го провоцирала и нервирала, на крај испаѓа дека ти си виновна. Вакви луѓе не се менуваат. Не си губи време, ќе најдеш многу подобар од овој.
Кога ти рекол уште сега да си одиш, веднаш си требала да станеш, блокнуваш, бришеш од секаде и тераш понатаму. Сакај се себе, посебно за вакви работи. Насилник не ти треба.
Сега з натпреварпт, понатму за нешто друго на крајот вп врак може и да те уди и ти ќебидешкрива си го предозвикала... Јас не би била во врска со таков човек. Сепак твое е д аодлучиш
Зошто виновна? Затоа што не знае да се однесува и се лути за глупости? Нема на кој па на тебе се истура? Ќе бидеш виновна само ако му се смириш.
Не си ти виновна. Дечко ти е насилник. Ако продолжи врската, за некоја година ќе му угодуваш се', ќе те тепа и ќе мислиш стварно дека ти си крива. Прекини секаква комуникација. Апсолутно. И немој да си се среќавала насамо со него. Во никој случај!
Vo vrska so vakvi manipulatori ( ti me predizvika zatoa izbuvnav; ti nabiva vina) imam eden sovet: begaj devojko od vakvi shto podaleku!
Те поддржаа доста членови тука и ме радува тоа бидејќи ја заслужуваш целосно. Никаква вина не сносиш и спаси се на време од типов. Ко за некаква утеха можеш на ова да гледаш и како искуство за порано да детектираш црвени знаменца кај идни врски, иако ти посакувам наредниот да ти биде асален.
Со твојата реакција во таков непријатен момент ,ми оддаваш впечаток на воспитана девојка.А тој на обичен сељак и насилник..Каков и да има проблем со себе ,треба сам да си го реши а не сиот бес да го истура врз тебе. Мој совет, да расчистиш со него. Не , не му е детско цмиздрењето, туку манипулаторско.Нека не те убедува дека ќе се смени,зошто нема. Само со тек на време ќе станува се полош и полош,поагресивен,понасилен.Карактер е тоа тешко се менува.Со тек на годините ќе ја губи контролата,која сега колку толку ја ,,има,,и ќе го покаже неговото право лице во полн сјај. Душо,БЕГАЈ!!
Колку години има дечко ти? 5? Никогаш не ги разбирам луѓето, што се лутат за вакви банални работи, како нивен да е тимот. Јас се разбирам, да навиваш за некој, ама до тој степен да викаш и да се лутеш за вакви работи, ми остава впечаток на недозреан. Раскини му. Денес ако ти се лути затоа што си за спротивен тим, утре нема да ти даде простор да имаш сопствено мислење и ќе сака се по негово да е.
Ако вака се однесува спрема тебе, ако губи тимот за кој навива, шо би останало тогаш за друго, си размислила? Мене тоа однесување не ми е нормално и не е нормално. Искрено овде нема за шо совет. Треба да бегаш подалеку од типот и тоа одма требало да прекинеш и блок од секаде. Оти утре други ден ќе те читаме во темава како те удрил. Биди паметна и оддалечи се од него.
Шутни го по итна постапка и уживај во животот. Замисли како ќе се однесува за посериозни проблеми ако вака се однесува за банални работи.
Ќе се самоцитирам бидејќи ги прочитав и другите мислења од тебе во темава во врска со типов и имам само едно да кажам: Run.
Дали ви пречи партнер да има размислувања кои се по малце сексистички, ама према машки, не женски, ако можам да ги наречам така? (Мислам дека сексистичко не е правилен збор ама ај) Пример смета дека машко кое е малтретиран во врска е самиот крив и не треба да раскинува зашто никоја девојка не би се однесувала лошо без причина. Поодамна негов тогашен другар се фати со една девојка која испадна апла љубоморна до степен да го натера да избрише све женско од пријатели, да го контролира каде оди, со кого се гледа итн. Дечко ми тогаш пред мене зборуваше којзнае што направил, сигурно не било без причина тоа и подобро било да не кажува. По некое време двајцава раскинаа, а дечко ми и другарот изгубија контакт. Е тогаш не ми се свиѓаше размислувањево ама реков ај може има работи што не ги знам за другаров. Ама и онака многу пати има речено дека кој е малтретиран од женско во врска, ако му е, гарант е ѓубре, никаков итн и дека е свесен дека него нема да му се случи тоа зашто не провоцира. Исто има кажано работи од типот - машко е секогаш спремен за секс у врска, така што технички ако го натерам јас него, тоа не е никаков вид на вознемирување, зашто он морал да ми удоволи. Према мене е најфин и најдобар што може да биде, никогаш ни глас не повишил ниту било било што да ме повреди, освен некои банални ситници што не се ни битни. Сум пробала да зборам на темава неколку пати и само рекол - абе ние машките сме за жал генерално вакви, такви, заслужуваме најлошо, гледаш што се случува ради нас, ич не ги жалам тие и тие. Не е типичен нарцис од типот - јас сум најдобар, другите сте подолу, зашто баш и за себе има кажано некои слични работи. Е за спротивни случаи не му се исти размислувањата. Не знам дали е лоша особина ова или да го игнорирам
Генерализирање и држење цврсто до таков став е негативна особина. Создава bias и пречка да се пристапи објективно кон ваков проблем со кој што може да се соочува еден пар, а со тоа и неможност да им се помогне. Како пример случката со неговиот другар. Каква помош може да очекува тој другар кога твојот партнер веќе го осудил? Ова може да се прелее во други сфери од вашата врска (како пример муабетот со сексот што го посочи) и во иднина неговиот пристап со генерализирање да прерасне во уште поголем проблем.