Можиш да се пробаш со разговор и излегвање заедно тројцата, па и во пар, али тешко ќе биди знај си со време.
Нема ништо повредно од слободата. Љубовта е слобода, почит, доверба. Ако си во врска не значи дека треба да престанеш да уживаш во кафе без да погледнуваш низ прозор да не те следи. Или да се дотераш и во диско да одиш. Ништо погрешно нема во тоа, млада личност си, таквите забави не се со цел швалер да фатиш туку да си поминеш убаво, да потанцуваш, да се посмееш со другарките. Зошто да си ги скратуваш тие работи. Ако му речам на маж ми дека може да ми верува, значи дека треба да ми верува. Ако не ми верува, не ме почитува. Зарем мојот збор, моето ветување нема тежина па да треба да врти со колата околу мене. Маж ми кога доаѓал со мене доаѓале и мажите на другарките или дечковците. Не сум го носела само него со мене, а другите сите жени, никогаш. Љубомората е многу, многу тешко да ја одржиш на едно исто ниво. Ти ќе се прилагодуваш во име на мирот, да нема кавги, неосетно со тек на време ќе си кратиш многу уживања, неговата љубомора уште повеќе ќе зема сила зошто штом ти не даваш отпор, веројатно тој е во право, денес оваа другарка не ја оправдува, утре друга другарка ќе биде. А ако другарка ти или било кој во животот те донесе во ситуација да се осеќаш неудобно, секогаш кажи НЕ, колку и да сакаш во моментот да им направиш кеиф на другите. Доаѓа стриптизер, не се осеќаш убаво, ќе кажеш Извини, ама нејќам стриптизер на мој роденден, ќе мора да си одиш, фала, пријатно. Нема зошто да се осеќаш неудобно особено на твој специјален ден.
Баш сакам да ја видам по години ко ќе си фати дечко за посериозна врска, како ќе се однесува. Пошто и тоа иди, и то журки и се во животот некогаш ти се здосадува и сакаш седење по дома, излегвање само со партнерот. Таа нема да има толку прашања за со тебе него ќе си го тера животот. Затоа е убо да си најдите некој пар со кој ќе можите да си излегвате онака опуштено и далеку од вакви детски глупости.
Се согласувам со се што пиша, во право си, ама различно гледаш на работите кога луѓето во приказната ти значат, и двајцата се многу добри луѓе и многу ми се нашле. И двајцата се и не се во право. Дилемата е кого да “изберам” и кон кого да се наклонам. Другаркава веќе почна да се оддалечува од мене, а не сакам да ја изгубам. Дечко ми пак, уште на почеток си имаше поставено стандарди и не сака компромис. На почеток, на муабет, ми изгледаше изводливо дури и слатко, ама во пракса не е. Јас знам дека сум верна, и дека ништо нема да направам и 20 стриптизери да ми дојдат, ама за него тоа не е нормално, и тоа е одлика на неморални. Од друга страна, мене лично не би ми сметало он да искача, ама нее е таков тип, не иде по журки, собири и слично.. и не можам никако да најдам заеднички јазик
И мене дечкото да ми оди на стриптизерки макар и на роденден ќе ми смета да оди сам, одам и јас како би така да пропуштам таква прилика само тој да гледа
Тоа би го сакала повеќе од се, ама не можам туку така нов дечко или нова другарка да си најдам и да си искачаме заедно. Нив двајца нема шанси да ги спојам, и да искочиме тоа ќе е ради реда и со криви погледи и од двете страни.
Ајде со лесно нека ти е што и да одлучиш, колку што може да е лесно во ваква ситуација. Освен стриптизерот што бил "драстичен" чекор, другово не сметам дека е нешто што треба да му смета на дечкото, во смисла не може да му смета како таа се облекува, колку оди на журки, дали и се пуштаат машки, сепак таа си е скрос засебна личност, не може тој толку контрола да држи на повеќе луѓе. Јас имам другарка што во некои работи сме небо и земја, ама пак се дружиме, никоја на никоја не и го пренесува стилот, секоја си ја задржува својата индивидуалност, и да има работи што таа ги прави, а јас не се согласувам, не значи дека и јас ќе почнам да ги правам, зар дечкото те мисли си дете па другарката толку лесно ќе те манипулира. Не ти велам ни да го одбереш него, ни неа, тоа сама треба да си одлучиш, пробај да замислиш каков ќе ти е животот ако останеш со дечкото без неа, после како да останеш со другарката без дечкото и во која ситуација се замислуваш посреќна. Или па да им сржиш на двајцата малце, таа да не ти носи стриптизери кога знае дека не сакаш, тој да не се занесува со контролирање и да си се гледаш посебно со едниот посебно со другиот, а тие двајца не мора да се гледаат.
Нелка, дечко ми да ми поминува со кола кај шо сум искочена, да ми забранува да носам штикли, да се облакам ја као шо сакам, да ми драми за роденденска забава и стрипер шо знае дека не сум го викнала ја сама, ќе влезе одма у категорија ‘бивши’. Од друга страна и другарка ти треба малце да смири доживљај, али по муабетов ми личи на некоја шо не е’е жива сила, у смисла си ужива у годините и сака забава. Шо е скроз ок. Не штети намерно на вашата врска и однос. У однесувањево на дечко ти има проблем, врска со забрани и до овој степен изразена посесивност и љубомора, мислам дека не е во ред. Рачунај дека ако играш цело време као шо ти свири, дека овие карактеристики само ќе ојачуваат од негова страна, као шо ќе поминува времето. А другаркава, прилично сум сигурна дека можеш да ја решиш со добар муабет. Нека го живее ‘лудиов’ ноќен живот у Скопје со други другарки.
Можиш да си најдиш, и едното и другото. Знам дека сега го сакаш дечкото и дека година и пол не е малку, ама ако после година и пол си дозволува да те контролира, замисли ако сте во брак. Денес ти брани за оваа другарка, ама сигурна сум дека утре ќе ти брани за секоја. Не е до неа, до него е. Нема да се смени, напротив ќе е полошо, а со тоа и ти повеќе ќе се нервираш и фрустрираш. Иднина овде нема, или ќе ти верува или чао пријатно. Другарката, прво не се оддалечи без да ти објасни зошто, што за мене е плус. Второ, јас би ценела и што е искрена со мене дека дечкото е токсичен. Не секој би бил искрен, некои ќе те поддржуваат до крај, а кога ќе се скараш ќе речат еееј стварно тој идиот беше. Трето, ако ТИ не сакаш да правиш се' што таа сака, тогаш ќе и објасниш, ако е другарка ќе разбери. Ама треба ти да не сакаш, а не некој дечко.
Фала ви на мислењата. Со сите се согласувам. Имам пробано уште на почетокот да направам муабет со дечко ми, зошто еднаш кога му спомнав журка преврте очи(ова уште пред стриптизерот) . Он си стои на тој став дека за него одење на журка е за сингл луѓе, и немам што да правам јас таму освен ако немам намера да барам друг. Негово оправдување е дека другарка ми ако ми е стварно другарка ќе сака да ме види и на кафе обично, и кај мене дома и кај неа дома. Што така и беше( избегнубав журки), ама и на кафе се случуваше да дојдат нејзини другари да поседат со нас што правеше проблем. Другарка ми, и со право вика дека ако јас сум во сериозна врска не е и она, и ако она прави баланс и крати од журкање ради мене треба и јас во одредени случаеви направам исклучок(пример роденденот). Јас ја сфаќам дека нејзе и е поинтересно да искача на места кај што искачаат наша возраст луѓе, и поради тоа во последниов период искача многу почесто со други, а со мене еднаш двапати во 2недели на кафе..Колку и да знам дека немам право на тоа, ме повредува што најблиска другарка со која сум била неразделна станува поблиска со други. Од друга страна, на дечко ми му одговара ваква ситуација и цело време си е мирен не се караме.. Не дека ми е мене до журката, искрено сеедно ми е дали ќе отидам или не, до пријателите што ги губам ради тоа што не можам да им го следам темпото ми е..Ептен лоша ситуација..
Како жити се ќе го реши дечкото со разговор кога е психопат? Пред некоја да ми пише дека не треба да давам дијагнози цел пост на @Нелка2 е со црвени знамиња, како бил само малку љубоморен, оф бре тој вришти од посесивност, контролирање, gaslighting( не го знам терминот на мк) сите тие одлики се карактеристични за психопат. Башка како е другарката токсична? Со тоа што за нејзин роденден не го земала во предвид фактот дека психово не и дозволува на другарка и да оди во дискотека а таму за нејзин/ негов инает закажала? Зошто кога биле на кафе поминал нејзиниот дечко со кој била 3-4 месеци ОМГ несериозна врскасо другар а патем истото го направил и дечкото на @Нелка2 кога биле излезени ама они се во “сериозна” врска? Девојчево е во случајот токсична, таа сакајќи да му погоди на психово сака да ја смени другарка и, мал хинт и калуѓерка да е другарка ти повторно нема да му чини на дечкоти зошто едноставно не треба да имаш никакви контакти со никого освен со него. Ако сакаш да живееш живот исполнет со психичко а ќе помине и во физичко малтретирање седи со дечкото ама најискрен совет ти давам, БЕГАЈ со време што подалеку од вакви психопати, нема живот за тебе или било која друга со вакви психи, не е тоа од љубов кон тебе со секоја ќе е ваков, до мозокот негов е.
Како може да дозволите некој да ви диктира со кој да се дружите, кај да одите, итн? Како бе??? Може и другарка ти не е нај нај, али дечко ти... тури му пепел. Утре да се омажиш за него проблем ќе биде ако некој што поминал на улица погледнал накај вашата куќа/стан, а ти си била на тераса. Бегај си на време девојче, можеби ќе плакаш малку, ама за подобра иднина тоа.
Ова највеќе ми падна во очи. Ако не може да ја поднесе неа (а тврдиш си била иста и ти), тогаш како е со тебе? Тебе како те поднесува? Или тебе те превоспитал, па ок му е? Инаку, не кажа ти што сакаш? Дали ти сакаш да излегуваш собрани со сите другарки на кафе, дали сакаш да доаѓа да те следи, дали сакаш у диско, дали сакаш со негово друштво? Што сакаш лично ти, без да ти наметнува никој?
Мене реално ваква врска како твојата со постојан надзор би ме гушела, нема да можам ни минута здив да земам, а камоли година и пол. Запрашај се дали тебе реално не ти се оди на тие места со другарка ти или не одиш затоа што ќе ти се налути дечкото. И на крај и да одиш негде на журка ништо страшно, и за стриптизерот и то не го гледам како голем проблем, добро де роденден било во ред е ако не сакаш такви работи ќе и кажиш за да знај нареден пат. Али толку драматизација од страна на дечко ти нема потреба, мора да ти дај воздух да дишиш малку, вака те гуши, седнати на кафе со другарка и да ми помини секој пат јас нема да толерирам. Денес немој ваму да одиш утре што друго ќе ти забранува? Control freak е, а таквите луѓе се токсични
Зошто наоѓате мана и кривица на другарки? Па 20г се девојките што сакате и очекувате? Да седат дома пред тв да гледат турски серии и по некој џемпер да сплетат? Дечкои на @Нелка2 е тотален идиот според мене, типот си има некои заостанати сваќања и психолошки проблеми, го променил девојчето по негов терк сега сака и нејзините другарки…свашта…само едно ќе речам, дечковци има мал милион, живот е еден, сите сами си одлучуваме како ќе го живееме, но иднина и живот со ваков тип на луѓе како дечкото богами неможам да замислам
Не е проблем другарка ти. Проблемот е дечко ти. Неверојатно како проблем гледаш во другарката, а не во дечкото. Дечко ти е болно љубоморен и посесивен. Со таков тешко се функционира.
Да ти го контролира секој чекор тоа не е љубов. Како можи да си дозволите, да не ви дозволува некој дечко да излегувате во кафич, како да се облечиш, шо да носиш и слично. Ова нормално е? Не е секако. Најубавите години си ги запустивате. Ако не се шета на 20год тогаш не знам кога се шета. Ако си во врска не значи дека не треба да излезиш на забава, да излезиш со другарки. Проблемот ти е дечкото. А и ти така си му дозволила за така тој да се однесува.
@Нелка2 Ако треба да изберам страна, дефинитивно би била другарка ти. Ти не излегуваш и шеташ затоа што не смееш, а не бидејќи ти не сакаш. Тоа со стриптизерот мене не ми се допаѓа, и не би го сакала лично за мене. Штом вие сте се договориле на 16 години, значи ви се допаѓало. И океј е да се промениш и да смениш мислење 4 години од договор, но не можам да ја обвинам другарка ти. Не мислам дека го направила со лоша намера. Јас да сум на нејзино место и јас би се одалечила од тебе. Ти си се променила, и тоа не по своја волја. Не и одиш на роденден оти бил во диско, на кафе не смее да помине дечко и со другар оти на твојот му смета. Не знам, многу црвени знаменца гледам во дечко ти. А другарка ти само си ја сака старата другарка назад. И да, кога си возрасен и во долга врска, се менуваш. Едноставно ти самата престануваш да мислиш на журки и преферираш мирно место, или пица и филм. Ама тоа доаѓа со време, и сама го сакаш, а не ти го наметнува некој друг. А плус некој да не ми верува на збор, и да ме проверува каде седам и со кого, ќе го сметам за навреда и непочитување. Врска без доверба, пиши пропало.
So ti treba vakov tokmak nesiguren vo sebe, a i plus sto nema doverba vo tebe?! Pominuval so kola pokraj kafic dodeka sedis so drugarkite ,majko miloo, abe citam i ne mi se veruva kako seuste postojat vakvi tikvi zeleni. E zamisli sega nisto ne ti dava da pravis , a ako mu bides eden den zena nema bel den da vidis.Nema da smees da ppglednes vo nepoznat koga ke se razminuvas na ukica.Devojce, podaleku od vakov tip na mazi. Vo edna vrska treba da se ima, doverba, komunikacija, ljibov i pocit a ne vakva bolna ljubomora. So drigarka ti si od 5 godinki zaedno , a tokmakot go znaes godina ipol , i ti kazuva da ne se druzis so nea bla bla, kako si zema toj za pravo da kazuva so kogo da izleguvas so kogo ne. Toj kao demek dodeka sedi na kafe so drugari ne gkedaat po socijalni mrezi dr zenaki, ne si prakaat na chat sliki od zeni ili pak zamizuva koga nekoja ke pomine,ili koga drigar mu ke komentira nekoja druga toj molci nisto ne zboruva.abe aee.. Sredi si zivotot na vreme da nema potoa of lele sto napraviv jas, so vakvi ne se zivee toa e bolest. Ako drugrka ti se oblekuva provokativno , saka da odi so ovok onoj ne znaci deka i ti si takva .. Tokmak zaostanat..
I jas se cudam na 20god kako moze da trpat vakvi zaostanati likovi. Ona vo strav zivee uste sega a zamisli ako mu bide zena...