Не секој уште на прво искачање сака да се докаже толку или да зборува баш многу околу тие теми. Сепак само неколку недели се, почекај малку, сигурно затоа што е срамежлив, со време се ќе си дојде на свое место.
Некој ЛП? Се наоѓам можеби во најлошиот период од животов и ми треба туѓо мислење и можност да кажам се што ми лежи на душа.
Dolgo vreme razmisluvam da pobaram sovet i konecno odluciv bez razlika na toa dali vasite mislenja kje bidat surovi. Imam dolgogodisna vrska za koja povekje ne sum sigurna dali vredi da se trudam. Moite dvaesetti godini gi frliv na ovaa vrska, mnogu se trudev da uspee. Se nablizhuva i mojata 30 godina rechisi, bioloskiot chas otchukuva, sakam veke familija i deca, no so ovoj chovek ne znam shto kje bide. Da ne dolzham mnogu. Koga bevme studenti se zapoznavme online preku gejmanje. Od razlicni gradovi sme, no toj studirashe vo Sk i jas i zhiveevme vo studentski dom. Na pochetok se beshe med i mleko. Planot beshe da diplomirame i tuka da ostaneme i zaedno da gradime idnina. Ushte kako student zabelezhav neodgovornost. Go otkazha fakultetot i se prefrli vo Shtip, so toa se oddalechivme. Se vrati doma i ne ni beshe redoven, 8 godini ne go zavrshi nikako i go otkazha. Ne beshe zainteresiran. So sila go naterav da zeme vozachka, da odi na ispiti, no se zaludno. Se pomalku se gledavme otkako se vrati vo negoviot grad. Nemam pari, nemam kola, ne mozham, dojdi ti. Turni me da kinisam so godini teravme. Odmor zaednicki ili vikend mislovna imenka. Nemanje pari kako izgovor, problemi doma itn. Jas diplomirav, najdov rabota vo Skopje i zhiveam so cimerka od fakultet koja mi beshe najbliska. Naskoro kje se mazhi i kje ostanam i bez cimerka. Pominaa godini, naogja izgovori zoshto ne saka da dojde vo Skopje. Nashol tamu nekoja rabota privremena, da soberel pari, kola sakal, nikako da kupi i vlozhi vo nesto. Pa ne mozhel majka mu sama da ja ostavi. Najnovo e sega kje rabotel 1 godina i sledna godina kje doshol tuka. Ne mozham vekje da izdrzham. Pominuvame samo nekolku chasa vo mesecot zaedno, koga nego mu odgovara. So godini naogja izgovori za se i seshto. Za godishnini ne sme sednale duri vo restoran da ne go trosham. Pa so korona i za toa izgovori ima. Kakvo izleguvanje, patuvanje, nemal sertifikat. Od mal imal finansiski problemi i za nego e ova vo red. Chovek da ne patuva, da ne troshi, da ne izleguva mnogu. Jas sum bila naviknata mnogu da trosham spored nego. Za moi pari znae da mi prereche zoshto tolku si kupuvash, moite me naviknale na troshenje pari. Jas si patuvam i izleguvam so familijata i drustvoto, toj nikade ne odi i ne mu prechi. Kako pominuvaat godinite koj se omazhi, koj seriozna vrska, vekje nemam ni so kogo da otpatuvam. Mi vika nema da e nishto ako ova leto ne odish na odmor. No, problemot e shto sakam spomeni so nego. Da patuvame, izleguvame, povekje vreme da pomineme. Ochajna sum. Najubavite godini pominaa, gi frliv chekajki go nego. Mu dadov ultimatum, do krajot na godinata da najde tuka rabota, da se presell i da ja sredime vrskava. Kje se potrudel... Ne znam dali ushte sega da pochekam ili dovolno beshe. Navistina ne znam. Ne e malo dete, na negovi godini firmi vodat, deca imaat. Toj ni finansiski ima neshto, a samo na zbor dava planovi za napredok. Kako pomlada ne mislev vaka, no koga gledam okolu mene drugarki so partnerot imaat zdrava vrska i pominuvaat mnogu vreme, podrazmisluvam dali ne se cenam shto ova go dozvoliv. Inaku nema druga znam, samo e takov flegma karakter. Nego se mu izgleda dobro, zadovolen e so malku.
Цел живот ќе биде флегма, прашање е дали ти сакаш да живееш таков живот или не, а него да го смениш тешко.
Јас не знам како си издржала досега, и тоа бааги години штом ближиш 30, да одржуваш врска на далечина, во Македонија. Зборуваме сигурно за 7-8 години барем, во кои ете не сте во ист град. Тоа не ми е јасно како издржало. После викаш дека карактерно не ти се допаѓа, млитав е, мрзлив и неодговорен. Што те поврзува со човекот реално? Јас бар не гледам ниедна работа. Не мора да значи дека најубавите години си ги потрошила за него, секој период од животот си има убавини, не мисли така пасивно. И тоа дека толку време си посветила на таа врска, не треба да те кочи да си ставиш крај. На твое место јас би ставила одма, зашто вака ко што пишуваш, стварно не гледам како би имала иднина со таков човек, што со години, ејјј деценија, не му текнало дека чекај, сакам да поминувам и да живеам со девојка ми, можеби идна жена. Спаси си се совреме, млада си уште, ако сакаш фамилија и деца, сигурна сум дека ќе најдеш. Овој за себе гледаш не се грижи, а камоли пак за други.
И до крај на година ти е многу време кое ќе се каеш дека си го потрошила. Не се труди. Секој би сакал убава и добра личност ко тебе. Имаш други далеку поодговорни машки.
Рационално размислувам и не можам да сфатам шо те бендисува кај овој, па да поминуваш време со него? Мрзлив е, ваков е таков е, се негативно кажа. Да почниш да пишуваш во тетратка добри и лоши страни, цела библија че напишиш за лоши страни. Ако е вистина сето ова шо го пишуваш прекинувај со момчево.
Ако сега додека сте сами и не сте во брак не излегувате, шетате, уживате тогаш кога? 20тите години се најдобат период за тоа. Претпоставуваме дипломираш, наоѓаш работа и конечно имаш свои пари за излегување, патување дружење. Ако сега е таков не можам да замислам каков би бил во брак. Дали си спремна така да го поминеш животот,? Ете и да се вработи тој нема да се смени. Зошто ако му беше него до одмори и шетање ќе работеше цело време и ќе имаше. И како тоа од ко го откажал факултетот веројатно поминале 10 години, а тој не може кола да купи? Или ги троши парите некаде или не е заинтересиран за тебе доволно. Спаси се под хитно дури не е касно. Зарем можеш со таков да се замислиш во брак? Не си стара, најди си некој со кој ќе имате исти интереси и ќе уживате заедно во животот.
Јас мислам дека е доста.Заслуживаш повеќе и подобро.Дечково е флегма невидена, ти гледам дека си лавица.А во карактер на мене ме потсетуваш.Ја би рекла да го баталиш, ама ако сакаш да спасиш нешто, на наредно гледање праиш сериозен муабет, кажуваш дека не сте мали веќе, дека и он е возрасен, кажуваш што ти смета и што сакаш, ако мисли да се смени, топ, ако не, паљба Не си го троши времето џабе.Сфаќам ја и поддршка и сѐ, ама он ако неќе ти џабе ќе го гураш.Не е мал искрено за така да праи
Според ова шо го прочитав да го откачиш, ич не губи време повеќе со него, дно дна, под дно бездна и те влечи полека натаму. Вие на овие години ако не сте прошетале, ни за одмори ни годишнини, ни викенди, кога? Ко некое бебе мало, е така се однесува, ништо од тоа не е нормално, шо правиш уште со него?
Седите со човек што не ви одговара и после кукате “годините ми поминаа”. Па уште совети, демек во глава му сме и ќе го смениме. Не се менува возрасен човек, не ти чини, пакувај парталите и бегај:
I mene ne mi odi vo glava da na 30 godisna vozrast da nema kola da nee odgovoren i toa masko,licnost koja treba da stvori i da izdrzuva familija,ednostavno kratko receno nerabotnik osova koja e naviknata drug da ja izdrzava kako velat tato nosi mama mesi,gi ima mnogu takvi i iskreno po mene ne zasluzuva ni den clenkata da si gubi vreme so nego,ednostavno pobaraj si drug decko koj ke te napravi srekna i koj ke ti posveti vnimanie i ljubov so kogo ke mozes da gradis idnina i da stvoris semejstvo,nemoj da si gubis vreme poveke...
8 godini probuvashe da zavrshi i se otkazha. Negovite mu plakjaa, ne raboteshe. Samo poslednata godina si ja plati, togash pocna neshto da raboti. I vide sitna para i se otkazha. Beshe rechisi pri kraj.