Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Љубовни проблеми и совети

Дискусија во 'Врски' започната од bilkata, 4 декември 2009.

1. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.089
    Допаѓања:
    41.746
    Тоа де, ама не, ради децата ради ова, ради она.
    Наречете ме себична но кога би била во таква ситуација не дај боже во обзир би се зела и себе.
    Оти децата утре ќе формираат своја фамилија, не мора да значи дека би им недостигало нешто, бидејќи ќе дадам се од себе да не им недостига, а јас ќе се каам цел живот зошто не сум мрднала од мртва точка и сум останала во несреќен брак.

На trajkoska23, Mikha4, FridaodaMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.102
    Допаѓања:
    42.439
    Затоа што децата ќе трпат одредени трауми и вака , и така..
    Ако се разведат, во средина како мк каде во помалите места тоа не е вообичаено, децата ќе бидат покажувани со прст од околината. Зависно од возраста , на некои ке им биде срам од другарите/соучениците. Понатаму пари секако за 2 домакинства водење ке има помалку, па ако мајката не е економски силна или нема финансиска поддршка, ќе и биде тешко да им овозможи се што и претходно. Па нови врски на родителите и полубраќа/сестри се стрес за детето.
    Во суштина ништо од ова не е полошо од лош брак, ама дете не размислува на тој начин. Него му се крши нешто на кое се навикнало. Таткото можда е одличен татко а лош сопруг, и детето тоа не може да го раздели во свеста едно од друго, освен ако не е директно малтретирано или сведок на кавги.
    Има многу зошто затоа . Некои одбираат познато зло пред непозната несигурност.

На Cecko85 и Madrugada им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.232
    Допаѓања:
    26.694
    И без развод ќе бидат, веруј ми.
    Ја од ова цел живот си страдам.
    Не беа разведени ама брак на хартија само. Се разведоа многу покасно. А знаеја многу што се дешаваше.
    И тоа понижување беше од сѐ и од секого. Комшии, роднини, познаници... Ден денес (крава од 23 сум) не можам со роднините нормален муабет да направам од што ми одекнуваат тие зборови во глава.
    Пред да фатам дечко ми беше голем проблем дека истото ќе го трпам од него и од фамилијата негова. За некоја "среќа" ако може да се рече вака, детево со иста судбина, неговите одамна разведени. Не е нешто за радување ама не моеш да замислиш кој спокој го осетив знаејќи дека ќе си имаме разбирање за тоа.
    Луѓе ако сакаат да зборат, за сѐ ќе зборат.
    Ама лично за себе, подобро да одбереш развод. А секако некој ќе те оговара.

На Cecko85, Mikha4, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  4. _beautyy_

_beautyy_ Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    2.487
    Подобро разведени родители, отколку родители во брак кои олигледно треба да бидат разведени. Второво прави многу поголема траума на децата.

На Cecko85, Ouravanture, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.102
    Допаѓања:
    42.439
    Тоа да, и јас сум била дете од нефункционален брак, кој се одржувал по секоја цена, но како дете имав паника од зборот развод . Не ми беше гајле за зборувањата тогаш, искрено , сега па ич, повеќе некоја несигурност имав во поглед како ние со брат ми ќе функционираме ако тие се разделат, кој ќе се грижи за нас, каде ќе е домот, и слично.
    И не ни знаев тогаш за поимот codependency, и еднодимензионално ги гледав проблемите. ( а добар дел претпоставувам дека и не ги знаев опширно)
    Енивеј, децата се свесни за проблемите дека ги има, и не секогаш добро се справуваат со тоа, почнувајки од разни психолошки компензаторни механизми, повторување на грешки, трауми и несигурност за себе или за светот кој те чека да пораснеш побрзо.

На Cecko85, Srebrna, Stressed Out и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.089
    Допаѓања:
    41.746
    Знам многу случаеви кај што децата имаат трауми од лошиот брак во кој уште се заедно мажот и жената, исто и деца со трауми поради лош брак на веќе разведени деца.
    И вака и така се вид жртва ама подобро

ова, отколку да трпиш.

Жената, фала богу, може да се потруди да заработи, да застане на нозе, ако се има желба.
    Тоа и понатаму ќе го гледа таткото.

На _beautyy_ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    14.136
    Во Маврово, изнајмете си викенд куќа на два дена и уживајте..

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.332
    Заради тоа што треба да мислиш како и каде ќе ги изгледаш тие деца.
    Дека ќе ги откорниш од се' што знаат.

На Srebrna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.089
    Допаѓања:
    41.746
    А пеколниот брак и драмите што ги гледаат децата секој ден?
    Сакаш да смириш топка, ради мир у кучи а утре пак иста приказна?

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.332
    Не се сите случаи исти.
    Кажи ми конкретен случај, ќе ти кажам кои се можни причини за останување во тој брак.

11. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.089
    Допаѓања:
    41.746
    Прв пример: У брак, мажот си шара ваму таму, ја тепа жената, ама она иако доаѓа од добро ситуирана фамилија, има и убава работа, што е добро платена, детето има трауми од сите нивни кавги, пу пу, за детето ми е, има и полошо од моево. Жива, здрава и имотна жена, трпи будала.

Втор пример: жената убава плата зема, во странство, мажот коцкар и пијаница, гледа како да дојде до денар плус, децата секојдневно под стрес, гледајќи го тоа, едното веќе има проблеми со здравјето, посетува психолог поради сиот стрес.
    Ова се случувало одамна, уште откако биле мали децава.

Некогаш треба да се ставаш и себе на прво место колку и да е себично, таков брак е пекол, тоа е се, освен брак.

12. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.120
    Моите останаа во брак стриктно ради мене дур бев дете (сигурен сум, 1000%) ради безброј кавги, чуда, глупости.

Години покасно, татко ми не можеше да прекине од плачење мајка ми кога доживеа удар и не се знаеше дали ќе преживее а мајка ми веќе петта година не може да го преплаче татко ми ..

Не би знаел што би се случило доколку се развеле, ама сум 10000% сигурен дека ако се работи за две ВОЗРАСНИ единки кои што не го ставаат егото, својот газ пред оној на детето/добробитот на детето, не би требало да има никакви проблеми..

А и сигурно е подобро отколку глумење среќна фамилија а секој втор ден да се пердашат по мотели/хотели и да глумат лажна идила.

На Hisha му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.332
    Coercive control, fear of harm to you, or your child/children.

Посебно кога државата не ја боли ич патиката дали некоја јадела ќотек и дали децата и' јаделе ќотек.
    Од искуство.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.089
    Допаѓања:
    41.746
    У странство колку што знам законот ги штити жртвите?

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.207
    Допаѓања:
    43.996
    @bicycle според мене зошто не се разведуваат, зашто уште е малку табу тема и немаат сите храброст.
    Кога бев помала кога ќе се спомнеше дете на разведени родители со какво жалење го кажуваа тоа јас озбилно тие деца ги гледав како болни.
    Тоа е побитно, брак за пред народот, да нема муабети итн. А тоа што мислат дека останување заради децата ги прави работите подобри најверојатно доаѓа од фактот што многу луѓе не ни сфаќаат дека тоа што децата се дел од дисфункционално семејство е илјада пати поштетно од разделба.Сега да не се лажеме, не сите мислат најдобро за децата.

Ова секако за тие што можат финансиски да опстојат сами, а оние кои се зависни се друга тема.

На S.W.A.G, honey.11, _beautyy_ и 5 други им се допаѓа ова.
  16. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Луѓе, идеи за дејт негде во Скопје? Сакам нешто повеќе од идење на кафе/ручек, а по местава ко Водно или Матка имаме одено. Кај ги поминувате попладнето или вечерта?

17. Wh@tev3r

Wh@tev3r Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.726

На trajkoska23 и Indiegurl им се допаѓа ова.
  18. Tijana69

Tijana69 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Zdravo na site izvinete za latinica nemam kirilica na telefonov...Vakaa se custvuvam povredeno, i loso...Imam edna maka, se zatreskav vo eden, okej se vljubiv u nego mnoguuuu..Jas imam 19 a tojj 23, pisuvavme mesec dena, pa se vidovme, toj preku poraki vikase imale vreme za gledanje bla bla, i jas go cekav da me vikne na dejt...me vikna i odma sedevme edno dr, i vikashe sakal sex bla bla, jas rekov nejkam, a i plus nevina bev...Potoa mi dzvonese pak se slussvme, pisuvavme..Pocna da mr zapoznaavaa so drustvo, bevme na kafe me drzese za raka bukvalno pred site.. I jas tuka se prevariv si rekov, ozbilen e kon mene, posle nekoe ispagjanje imavme i odnosi..E sega posle on pisuva da ali po nekolkuu saataa, go gledam uklucen a mene ne mi pisuvsa? Koga go prasav zaso taka pravi, vika imal problemi doma ne znam sto, ii od kako se sluci toa 2 nedeli ne se vidovme, nemal pari i slicnoo...se custvuvam mnogu loso kamo, se da se sredi, da me razbere, deka go sakam i se, da ne se odalecuva od mene, se osekjam samaa..a uste poveke mi e loso so taka praviii...Inakuu me pokani iii za nedela dena ostanuel, sam pa da sme odele negde so negovoto drustvo, na prosetka u drug grad... Se osekjam kako svetot da mi e srushen niz glava, nikogas ne sakav da mi se ponasa nekoj taka, a da mi bide prv zasluzuvam da mi posvetue poveke vnimanie, ve molamm za sovet sto da pravam??

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    4.647
    Ех сестро,веке биднала работата. А и на тие години поќето се такви машките, и не си само ти што си изгубила невиност вака. Совет да не го бараш да го оставиш да видиш тој кога и дали ке ти пиши ако да гледај тоа пишење на колку време е ако тој ти пиши еднаш после то ти 10 пати значи прати потезите дали ке те вика само за секс.. друго не знам шо да ти кажам

На Cecko85 и Tijana69 им се допаѓа ова.
  20. Tijana69

Tijana69 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Pisuvaaa pa go snemuva nekolkuu sataa, onaka labavo, so pravisb kako si, pa koa go snemue se vadi spiel, i slicnoo... rece ovaa nedela ke se vidimee

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.