Баш дека е дипломиран веќе, го знае патот каков е до диплома и треба да те поддржи или барем да покаже разбирање. Мене ми делува ко учењево твое да му е изговор за да се скарате, да си истера одмор со другарите и да биде слободен. Ама можда нема доволно муда да ти го каже тоа директно па врти ко киша око Крагујевца. Види, прави си муабет ама ако си се држи до ставот, среќен му пат.
Јас мислам дека само е глуп. Нашол некоја што учи и ќе заврши факс значи ќе има добра работа. Сето ова е во негова корист. Ако размисли убаво.
За мене тоа е глупост. Не сме врзани со папочна врвца па по 5 месеци врска да очекува дека животот околу дечкото само ќе ми се врти. Никогаш не ми се допаѓало тоа 24/7 да сум со некого, си имам свој живот и други обврски, не сме лепенка со него. Не сакам врски кај што животот е да чекаш само со партнерот да си, гушење ми е тоа. Размислив и одлучив сепак да раскинам. Ми делува дека е неиживеан некако, може и да му е навистина изговор само за да оди со другарите. Додека е на почеток да се спасам од други проблеми што може да произлезат ако останеме подолго заедно. Нема потреба повеќе да губам време. Почнувам да ја чувствувам како товар врската, како да ми смета и ми прави притисок. Млада сум уште и не ми треба толкав притисок од некого за да му го пополнувам слободното време. Благодарам за советите. Се надевам следно ќе најдам разумен партнер, а не некој што како мало бебе ќе се однесува и да плаче зошто не ти се врти животот околу него. Подобро да сум сингл отколку да се прилагодувам на нешто што не ми одговара.
Хм, звучи како сепак да сте различни личности и различно замислувате врска и треба да раскинете. Мене ми е нормално партнер да ми недостасува кога не сме се виделе една недела и малку видување ми е тоа. Твоето не е ништо погрешно, ама ни неговото сакање да те видува повеќе, различни сте. Тоа за одморот неразбирање не оправдувам.
@Dafii2, дали си сигурна дека сакаш да бидеш со некој кој те тера да избираш меѓу него ќефот да му го напраиш и школото? Рецимо, ти си слободна, а он, не дај Боже, скрши нога, треба ли да му кажеш, ,, мене годиниве за тоа ли ми се, да бидам негователка твоја или да уживам во заслужениот летен одмор?" Ќе помисли некој типов јака инвестиција, плава крв па треба да бегаме од часови да не го испуштиме. За сѐ друго сум многу блага, но не прави компромис со образование или кариера за дечко. Никогаш. Ќе ти се удри од глава.. Еден мој другар секогаш вика:,, Прав маж никогаш нема да направи да чувствувате дека ако не сте залепени до него дека ќе го испуштите. Маж којшто сака да оди, ќе си оди, пранги не го држат. "
Да ти е мирна совеста, разговарај последен пат. Инвестирајќи во себе инвестираш во тој пар. Кога сте се фатиле не си била принцезата прерушена во Росалинда. Знаел која си, знаел дека си помала и каков животен стил имаш. Разговарај, пробај да спасиш, не пресекувај одма да не се каеш после. Можеби е моментална параноја некоја и само треба да отвори очи малку. Мора да има емпатија, во спротивно ќе почнам да мислам дека бара изговор без тебе да оди на одмор.
@Dafii2 преозбилно го сфаќаш дечково за само 5 месеци и не треба да ти влијае врз твоите приоритети. Ако ти самата си решила да ти биде приоритет факултетот, тој треба да те поддржи. Всушност, многу работи понатака зависат од тоа дали ќе те поддржува за нешта кои тебе ти се важни. Се надевам дека ова му е само еден таков период, каде ете, по пишаното, сака да "ќари" поевтин одмор. На твое место не би му го бранела одморот, оди со тој став да ако сака да оди-нека оди. Види како ќе се одвива ситуацијата. Не напнувај, не се ни лути и следи понатака. Сепак, сум за тоа да се посветиш на факултетот и баш ова треба да ти е мотивација да си се вложиш повеќе во учење. Никогаш не се омаловажувај себеси за било кој и било што. Секој еден човек може да постигне многу ако се труди.
И јас на почеток пред некој месец се нервирав зошто дечко ми за време на колоквиумска не мрда од дома воопшто, па се чувствував запоставено, особено затоа што имавме ретки прилики да се гледаме, но ми дојде памет и го разбрав потполно бидејќи сепак не е лесен притисокот а впрочем и јас сум студент. Наместо да му раскинам, одлучив да му бидам максимална поддршка и нему лично не му кажав ни еден збор дека учи за џабе. Но сметам дека доколку некој мене ми каже дека трудот ми е безвреден и дека и вака и така сум само просечен студент, ќе избувнев веднаш. Ова е потполна спротивност од она што тој треба да ти биде - безрезервна поддршка во секоја ситуација. Би те советувала да пробаш со разговор за последен пат да му ја објасниш ситуацијата, но штом си сигурна во раскинувањето, очигледно внатре во себе немаш доволно силни чувства за него, па подобро прекини дури сте во почетна фаза и не си го губи времето за нешто што нема да вроди со никаков плод.
*да се нашалиме малку Иначе скроз те поддржувам во одлуката да раскинеш. И јас би го направила истото.
@Dafii2 Наместо да ти биде подршка партнерот тој повеќе те демотивира. Себе секогаш треба да си бидеш најважна, ти да си бидеш на врвот на приоритети. Плус малку сте заедно, кој е тој да ти кажува што да правиш? Спаси се себе од таква личност. Тој дипломирал па сега лесно му е да зборува и да кажува што би добила ти со учење? Па по таа логика зошто и тој дипломирал? Нека шета колку сака, нека оди на одмор, ќе одиш и ти, но гледај да го завршиш најпрвин она што си го наумила, а од него понастрана. Верувај ми, ако се жртвуваш поради неговите желби утре нема да ти каже фала. Со среќа на испитите.
Јас имам дечко кој што е вработен и има повеќе слободно време а јас сум студент. За време на испитна сесија, тој самиот избегнува често да ми се јавува и да ме вика за излегување за да можам да се сконцентрирам на факултетот бидејќи знае колку ми е мене тоа важно и ме поддржува. Се случувало и да не се видиме по 2 недели. Одмор може да си земе кога тој сака и да оди и сам, ама пред да си го земе одморот ме прашува мене кога ми одговара затоа што сака да оди со мене а не со други. Мое мислење е дека не треба така да ти прави туку треба секогаш да те охрабрува и поддржува за уште поуспешна да бидеш. Факултет нема да учиш 100 години, може да издржи некоја година па после има време за шетање.
Кажете најдобра лага што да кажам кога идам на дејт пошо моите ми ѕвонат и ако не кренам е сомнително. Ме нервира што на 20 години ми ѕвонат и ме прашуваат кај си со кој си.
Ако ја кажиш вистината мислиш дека ќе е проблем? Така и ти раат, а тие веројатно повеќе доверба би имале. Да не мора да им е сомнително, вака барем ќе си знаат.
zdravo ja sum nova i stvarno mi treba vasa pomos decko mi e malce strog i ni e mnogu problematicna vrskata no ne e toa temata sakav da ve prasam kako da mu kazam na decko mi deka kje odam na odmor so mojte stvarno ne znam i se plasam od negovata reakcija bidejki koa bev prethodniot pat so mojte na odmor ne bese tolkav problem no sepak na sekoja minuta mi pisuvase i me barase po nekolku pati da se uveri deka sum so mojte ako moze nekoj ve molam da mi kaze kako da mu kazam vi blagodaram odnapred
Со друштво сме седнати, поарна лага амин Родителот стално ќе прашува кајси со кој си. Еве јас сум 31год. и ден денес знат да ме реметат ако ме нема пола сат
Нека дојде и тој со вас. Зарем мислиш дека вреди да си со таков проблематичен дечко? Фино лепо ќе му кажам ќе одам на одмор со моите и готово па тој шо сака нека праве.