Ja mislam 3/4/5 dena pisenje e too short, za kafe invite i deka nema seriozni nameri, od moja maska gledna tocka, ali sepak, edinstven nacin da doznaes e da otides na kafe . Ako bi prifatila devojka na kafe posle 3/4/5 dena pisenje, mene ne bi mi izgledala kako "lesna" devojka, ali ja po 3/4/5 dena ne bi pokanil na kafe.
Исто и јас вака размислував ама можеби и сеуште така мислам, се согласувам со напишаното, меѓутоа и не треба да се претера, затоа што не бива па и се да се изнакажеш преку пораки со одредена личност а во живо па ќе немате што да зборите и на тоа треба да се размислува...
Па добро никој не вели да пишуваш со месеци, но пак ќе кажам лично за мене викање на кафе после 3-4дена ми е црвено знаме и ми кажува за личноста негативно дека би излегол со женско само да е и не ми се бендисува тоа брзање. Јас не би излегла, ама секој различно си знае за себе. Затоа е форум и дискутираме, на некој му е океј на некој не. Ако личноста ти се погоди, има некоја хемија меѓу вас и тоа како ќе има шо да разговараш и тоа со сати, со денови.
Сеуште ги немате преболено бившите со @bicycle и кога некој уште сакаме, мислиме на него по автомат е дел од нашата рутина па кога ќе не покане некој на дејт потсвесно го споредуваме со бившиот ( и да бил гад заедничките моменти преовладуваат и сите паѓаат во вода) и ние одма леле кај се најде се овај да ме дави сега, а од друга страна сакаме нешто ново. Дајте си уште време на себе, од искуство, кога ќе бидете целосно подготвени во облаци ќе одите на дејт со некој што ќе ве фасцинира. и не нема ништо лошо во покана за кафе баш напротив, да имаше задни намери вервај којзнае каде ќе те викнеше been there..
Не знам ние како дејтавме кога немавме фб, инста и сл. Само фиксен или мобилен ( кој беше мн скап на старт). Се се прашувам кога читам вакви одговори.
Мене ми е малку после неколку дена пишување да викам да се видиме. Не мора да значи дека некој изгледа лесен/тежок... едноставно некои луѓе се ваљда послободни или нестрпливи. Ако веќе се познаваш со лицето надвор од соц.мрежи или се имате видено или барем на здраво сте, тогаш можеби... Ме мавна reality check коа рече на возраст од 22-3 години се немало време за муабети хахаахах.
Ако ова ти се случува со машки кои викаат на кафе/дејт после 3-5 дена, а и со машки кои те канат после недели муабет, тогаш не ти прави некоја разлика после колку време те викаат. На друго место се крие зајакот, нешто што гледам дека имаш воочено и споменато во твоите постови. Употреби го искуството стекнато до сега со дејтови, за да процениш подобро на кој вреди да му дадеш шанса, а на кој не. И најбитно, држи отворен ум и не се преокупирај со минатото (споредби со бившиот). Колку што можеш де
Sto fali na odgovorot? Mobilen bese skap da, pa koga ne bea mn skapi, baras broj od simpatijata, pa kje i titkas, pa sms pa izlaganje na kafe, ama ne taka brzo. Bevme poveke nadvor, vo realen svet, a ne pred tastatura
Човек се запознава детално кога си до него физички а не преку фб инстаграм....Немора да се има нешто ако те викни некој/ја да излезите. Можда ќе бидите најдобри пријатели,можда добра врска или можда ништо. Немора да значи дека ако излезите дека мора да имате нешто помеѓу вас. Пишал непишал,враќа невраќа...Се додека не го видиш чоек и не зборниш во живо неможиш да знаеш шо чоек е. Баталете фб.
Па не можеш да одиш со секој и да зборниш у живо. Еве пишуваш 4-5 дена, одиш у живо, шансите да не е тоа, тоа, се големи. Па ќе те моли пак да се видите, ќе ти пишува, ќе бара објаснување оти го игнорираш... Па исто со втор, па трет, па десети. Ќе ти се стежи од запознавања. Затоа овака кога ќе бидеш 99% сигурен дека вреди да се запознаеш со тој човек, ќе одиш на кафе, и ќе се запознаеш. Во меѓувреме ќе ги исфилтрираш сите тие потенцијални red flag луѓе, и нема да трошиш дел од твоето време по кафиња-мафиња.
Не реков дека фали нешто на одговорот. Мн. значење се дава сега на запознавање на интернет, комуникација преку тастатура. Не дека сум кој знае колку стара, ама јас лично се запознавам во диско/кафич/училиште / преку пријател не битно. Па пак излегувавме на кафе, ако ви оди муабет ок, ако не пак ок. Сега ова со месеци пишување, па дали да одам дали не. Сами си ги комплицирате работите. Јас маж ми го фатив за дечко кога имаше фб/инста и се, ама не пишувавме пред да излеземе. После се аднавме на фб. Физички контакт ви фали, затоа толку сте преоптеретени. Кај знаш дали е толку речит ко ќе го видиш како што пишува. Ти знаеш ли колку луѓе подобро се изразуваат пишувајќи, него зборувајќи?
А нели е подобро да се запознаеш да речам во диско. Па цела вечер муабети, флерт. Па размена на броеви телефонски. Па договор за кафе. Па излегуваш на кафе правиш муабет добри 2 саата, па испраќање до дома/ автобуска станица сеедно, прв бакнеж после ова ( воа е случај за ако тргне муабетот) ? Што ако седам дома 4 дена пишувам? Ќе го запознаам подобро, ќе го запознаам по софрите што ги става секој ден на фб/инста , или ќе го запознаам со мудрите мисли од како се вика тој Таневски? Нема емоции ко пишуваме, нема смешкање, па задевкање и сл. Ме разбираш нели?
Епа, се менува времето. Нашите родители ни фиксен може немале, па се сменило. Секое време си има свои карактеристики и проблеми
Па Кристин не спомна за диско, туку праша за запознавање на социјални мрежи. Времето се менува. Во диско се поретко има запознавања. Единствено што може да ти се закачи е некоја пијана будала, и тоа е тоа. Инаку ниту тогаш не беше идеално. Викаш муабети во диско? Едвај името дали ќе разберите кое ви е во таа гужва и музика. Па ќе те викне надвор, ќе се смувате, и најчесто нема да се видите. Или, ако се видите на кафе, ќе се покаеш 100 пати што сте се смувале на пијано. Секако, имаше и добра страна, таа физичка конекција, флерт во живо, ама секое време си носи плусови и минуси. Ако си ги прашаш родителите, ќе ти речат дека запознавање на корзо е најубаво. Баба ти ќе рече стројници, и така.
До негде си во право, ама пак сето ова се сведува дека физичкото запознавање е подобро од виртуелното. Кај знаеш дека на социјалните мрежи нема да се закачи некој психопат со добар вокабулар? Или И цела година да си пишуваш и запознаваш на интернет , пак вистинско го запознаваш човек кога ќе го видиш. Затоа сум за процесот за запознавање физичко да се забрза. Тоа е тоа.
Времето се менува да, ама процесот останува ист. Пак ќе се повторам, се се сведува на физичко запознавање. Затоа ја советувам девојката за ваков начин. Можеме до утре да дебатираме за или против запознавање и контактирање преку социјални мрежи. Да овој начин за прв контакт се употребува, модерно време и сл. предости. Но само за прв контакт, не и да остане долго на ова. Поздрав.
Е како се 4 дена пишување малце за да се видите во живо? Зар не ви е мерак да седнете на кафе, да осетите хемија очи во очи, да се запознавате? И плус тоа, 3-4 дена се баш доволно да ги дознаеш основните работи за некој и според тоа да видиш дали сакаш да излезеш или не. Мене ми е детски, возрасни луѓе да седат да се допишуваат прво. Мислев дека се подразбира дека со првичното јавување искажуваш интерест, потоа во живо се испробува односот.
Па работата е во тоа што за сите е различно. Ти сакаш од одма лично запознавање, некој не сака, не му е угодно така. И тоа е ок. Не треба да се форсира ништо, нема правилно или погрешно, тоа е индивидуално.
Се сложувам и со тебе дека е поубаво, ама мора да се има прилагодување на денешниот свет. Тоа ти што го збориш одамна е мртво, короната кога дојде само го погреба. Денес да отидам во диско и да почнам муабет со некоја во МК, ќе помисли дека не сум нормален. Замисли пак пијачка да пуштиш. Надвор од МК е малку по слободно, или пак во Скопје, Охрид кога е сезона да речиш дека има шанси да се запознаеш со некого во диско. А, и пошто не сме веќе 17/18 години да се лапкаме позади во паркче, ќе сакаш нешто многу повеќе со таа особа, таа ноќ. А, и затоа што апсолутно не знаеш ништо за неа, тоа што и приоѓаш е базирано 100% на физичкиот изглед и привлечност. Шансата по некој ден кога ќе отидите на кафе да се запознаете подобро е многу мала дека ќе си одговарате и карактерно. Најчесто овакви запознавања завршуваат со one night stands. Секако, има исклучоци. Може и не сум во право, не знам, немам активен ноќен живот па да сум упатен во денешната проблематика. Нека кажат помладите како им оди запознавањето по клубови.