Реприза во среда. Да пренесе дека биле на вафли, ја гушнал посебно, ја поделил вафлата со неа и се било магично. После отишла до WC и видела рандом маж во огледало додека чекала и тој и се налутил дека ќе и раскине пошто е распуштеница. И ја грабнал вафлата и драматично заминал.
Eте тоа се вика личен избор. Мене не ми е битно дали сум во право или не, лично мене ништо не ми менува тоа. Неа лично ќе и се смени нешто во животот ако од добронамерните совети ги примени сите или барем еден од нив. Јас само напишав мое мислење и ме нападнаа и се исмеаја тука некои како кој знае што да напишав и смислив, а секое стручно лице истото би и го кажало, можеби со малку постручна терминологија од мене. Ти пишав да знаеш дека беспотребно ме означуваш дали сум во право или не исто како членов што зема да се зазема за мене. Нема потреба возрасни сме сите треба да си ги знаеме границите и можностите сами да се разбереме. Инаку ми се допадна неговата поента во стилот водете саглам дискусии и помагајте си меѓусебно, наместо непотребни расправии со бесцелни напаѓања и по некое исмевање.
Мислам дека ретко која ваква девојка се променила. Се гледа од авион дека нема оваа, дека ќе дојде до нешто полошо и пак ќе бара совет на форумов од друг профил. Баш убаво да ги послуша советите сега, не е ни свесна колку би спречила ама не ми изгледа така, за жал. Чудо е како таквите парови се наоѓаат како тенџере и соодветен капак. Или сепак не е чудо туку така оди тоа.
Незнам шо се замарате со 22годишни дечурлии. Таја пак ќе биди сонего иако ќе пиши овде дека раскинала. За вакви работи не се бара совет,сам/а си сносваш одлука и тое то. Гледате дека неоди работата поарно крај и терајси натаму,има и други салам дечки. Шо се запнувате во телина неизлезени од бачило.
Зашо чудо? Предатор бара жртва, некој кроток без свој мозок за да и го шие како сака по негово. Еднаш дај шанса, па два пати па три пати и више те фатил на лабаво. Ќе дојдат тука-ќе се жалат и ќе изнакажат триста иморални ствари кои им се извршувани над глава, ќе бараат совет, сите исто ќе кажат, ќе ги снема и после опппп абе партнерот ме удри. Продолжете да одите со нив, што друго сакате да чуете? Сфаќам да имаш надеж дека некој ќе се смени, ама после години ти на истото се надеваш? После некој степен тоа веќе е простатлук
Жално е да се гледа ваква приказна како на @Mxrx каде таа се труди да ја поправи пет годишната врска со тежок емоционален вампир ( манипулатор ) кој и претходните години бил таков ама таа замижувала,голтала, што се вика го собирала проблемот под тепих со изговор “ај ќе се смени,тешко му е,го разбирам”. Немојте бре девојки да паѓате на слаткоречливи зборови, на манипулаторски трикови како на пример”вие сте виновни”. Љубовта е слепа, а заслепеноста е полоша. Не сте виновни за ничија траума во животот, за ничија искомплексираност,љубомора. Вие треба да му бидете светла точка на него, да ве гледа ко капка на дланката, ко последното најмило нешто на планетава. Зашто си дозволувате да не се цените себе си, зарем тој што ве сака вистински нема да ви посака успеси, нема да ви биде подршка? Девојче многу ќе страдаш,многу. Нема да ја видиш вистинската љубов и цел живот вина во себе ќе бараш,тој ќе се храни со тебе, со твојата нервоза и твоите солзи. Ќе те навредува, ќе те полуди. Секој пат кога ќе ги составиш скршените работи тој уште повеќе ќе ги докрши. И така во круг. Си го знаела и свесно си продолжила со таков човек. Твоите не те родиле и не бдееле врз тебе за некој да се иживјава,да те повредува и омаловажува. Секој раскид е болен, тажен и тежок но со тек на време јасно ќе ги согледаш работите,ќе сфатиш колку си грешела,колку само си дозволила за некој што не ја чувал твојата љубов како што треба. Ќе бидеш посилна верувај ми, ќе најдеш некој кој ќе ти покаже што е љубов. Не паѓајте на искушенија бидејќи кревањето е тешко. Боли. Не бидете слепи,бидете паметни,секогаш барајте повеќе ако заслужувате. Прва навреда - крај. Прв удар - крај. Нема да бидете сами, со секој крај целите кон она што го посакувате а тоа е некој нежно ќе ве погали по образ без да се плашите дека ќе ви удри шамар, некој кој ќе ви ја разбере и почувствува душата. Некој на кој нема да му биде важно како изгледате кога ќе станете од спиење. Некој кој ќе ви пише порака за добро утро. Треба само да сте храбри, голтнете ја храбро грутката во грлото што ве гуши и свртете нов лист, потоа се ќе си дојде на свое место.
Вистинскиот за тебе ќе те сака, ќе ти верува, нема да те ограничува, нема да се дере, да хистеризира, нема да се заканува, нема да те вреѓа, вистинскиот ќе те сака таква каква што си, покрај вистинскиот ќе бидеш смирена, ќе се чувствуваш сигурно, ќе се засакаш себеси уште повеќе, ќе ти биде убаво во своја кожа и нема да си поставуваш куп прашања. Тоа е вистинскиот. Нема да добиеш ниту едно мислење дека е во ред да си во таква врска, затоа што не е. Ама џабе пишуваме.
Да се разбериме, сите сме ранливи. Жртвите не се 'телиња излезени од бачило', ниту 'без свој мозок' Предаторите знаат да ги идентификуваат слабите точки кај жртвата која ќе ја одберат и да ги искористат против нејзе. Психолошка 'игра' е која дел по дел ти ја делка самодовербата, додека не те направи марионета во негови раце. Секој може да стане жртва на предатор. Ако беа само 'телиња без мозок', немаше да има жртви во сите групи на луѓе.
Не да ги тапшаш по рамено, ама не и да ги навредуваш и да им кажуваш дека 'сами се криви'. Тие веќе веруваат дека се тие криви, пошто насилникот веќе ги има убедено во тоа. Ако и ние им велиме дека се криви, само им го потврдуваме она во што ги убедил насилникот *Затоа се вика 'Двојна виктимизација' Најчесто ништо не можеш да смениш, се додека самата жртва не стане свесна дека е манипулирана.
@Mxrx И двајцата сте премногу токсични што тенка е линијата помеѓу не е за тебе и баш сте еден за друг. Но, едно со сигурност знам дека овој дечко не ти е сродна душа, не е вистинскиот и не е човек на кој можеш да му веруваш и да се потприш во тешки моменти и да градиш иднина со него. Од друга страна, ти секако можеш да останеш уште 100 години со него, но верувај дека не е вистинскиот за тебе и секој нареден ден ќе ти биде само измачување и жртвување со него. Зошто кажав дека и двајцата сте точсични? Во една врска е многу важна довербата, но доколку во еден момент едниот партнер се посомнева во нешто или чувствува несигурност треба да се даде reassurance од другата страна, и сето ова на фин и културен начин без навреди и насилства. Но, кај вас не постои доверба. Тој нема до дена во тебе дека си само со него, а ти не му веруваш дека нема да има пак психо напади. Од каде е коренот на сето ова? Пред 4 години си пишала дека сте биле заедно 1 години и дека веќе не го сакаш, не чувствуваш ништо за него и дека сакаш друг и тој другиот ти давал знаци. Дали направи нешто со него? Го изневери? Бидејќи во твојот пост изгледаше така. Воопшто не го правдам него, но знаеш дека неверството не е убава работа. Зошто не прекина со него ако не го сакаш повеќе и продолжи да с влечиш уште 4 години? Страв? Осаменост? Ако мислиш дека нема никој друг освен него, верувај има. Ќе си најдеш дечко, ќе биде се во ред, ќе имаш своја фамилија. Но доколку имаш страв од осаменост и анскиозност, побарај стручна помош. Да ги ставиме работите на временска линија. Првата година било се во ред, но после една години ти си одлучила да бидеш со друг. Се случиле Х работи, ти пак остануваш со стариот. Дали тој дозна за тоа па што го сменил така однесувањето? Сепак дечкото од страна ти бил соученик со кој си била секој ден, дали можеби поради тоа дега се сомнева за колега? Како и да е, оваа врска мора да ја прекинеш. И биди искрена сама со себе дали ти е потреба стручна помош за да го пребродиш стравот од осаменост, анксионознт. Исто така немој да се плашиш да пријавиш во полиција. Животот продолжува, и ќе биде многу поубав, бидејќи ова до сега било пекол за тебе. Сето ова ти го пишувам со потсетување дека постојат и други машки, како твојот соученик кој те гледал милно, те засмејувал, те распложувал а не како твојот психопат. Верувај сеуште постојат момчиња кои се фини, културни со сите девојки и не се насилни. Не се откажувај љубовта, но откажи се од човекот кој не ти пружи љубов.
Леле Вајлд, аман олади малку со теоријава на жртва и кај шо треба и кај шо не треба. 5 дена жртва па жртва, предатор па предатор. А во основа се две заебани деца во токсична, па макар и автотоксична релација. Да беше ќерка ти ова, пошто девојчево има 22 години, ќе ја тераше пак приказната жртва или ќе и објаснеше фино-не си го губи времето. Ако не ти е добро со него, не е вистинскиот, па макар и од злато бил. Крај на приказната.
Devojki Aj pak da se vmesam pak,iako ke me izribate pak. Da vi kazam nee vredno da se prepukuvate za nekoja osoba koja spored mene nee stabilna i ednostavno nee vredno veke da se dava bilo kakov sovet.Prvin taa clenka ne ja znae ni vrednosta na zivotot,neznae da razgranici vo glava sto e dobro a sto loso.So denovi se vodi diskusija za licnost koja ima mozok na na dete od 4 god. Eden moment saka nesto za 5 min. nesaka.Vie site ste vozrasni i site i kazavte mnogu poveke odkolku sto treba za sovet,no taa ne prifati nisto od toa i site badijala si trosime vreme.Edinstveno pozitivno e sto site mislam naucivme mnogu od seto toa,neka bide toa skolo za drugite da vnimavaat.Ke kazam pak deka na denesno vreme sekoj den e dar og gospod i pravete napori da go iskoristite toa da bidete so sakana licnost,begajte od problemi i nervozi,zatoa sto stresot i nervozata pridonesuvaat samata licnost da gubi kontrola sama nad sebe. Sekako za mene ljubovta so vistinska licnost e najvrednoto nesto,sekogas koga ke ja vidis sakanata licnost treba srceto da e polno so merak da bides so nea ,da si ispolnet vo sekoe pole,a ne da se plasis da poglednes na strana i za toa da dobies kritiki da si psihicki maltretiran duri i fizicki.Ako se dojde do situacija da bides vo vrska ili brak so takva licnost togas nemas nisto,ednostavno ke zivees za drugi a ne za sebe.Mozam da kazav rabotev biznis kaj ja vidov vrednosta na zivotot i kade svativ deka sekoj den e vreden,nee vredno samo da postois samo i da te ima na broj na planetava ili pak da te ima da bi mozel nekoj da ti go unistuva zivotot.Imav nekolku situacii na zalost kade nekolku moi bliski go izgubija zivotot na zalost tokmu zaradi pregolem stres i nervozi so posledica na infarkt i mozocni udari,a zosto kazete mi,za da go ispolnat partnerot ili da ja lecat negovata bolesna psiha.Vi se molam podobro nekogas zivotot e povredno da go pominete sami no srekni otkolku ispolneti so stresovi i nervozi. Mozam da kazam i za sebe imav takov stresen period no veke nee taka,nekoi me imaat citano sto imav pisano za sebe i znaat za moite postapki da ne se navrakam na toa.No sega sam funkcioniram 1000 pati podobro no sekako so bistra glava bez nikakvi stresni situacii,ali za seto toa treba da se okreno nov list i da se trgne od pocetok. Mnogu od nas imaat vlezeno vo bracni vodi koga bile mladi koga ne razmisluvale zrelo,koga mislele deka se sto leta se jade,koga mislele deka problemite koi gi imale vo vrska mozat da gi nadminat ako se vo brak,veruvajte ne se nadminuvaat.Uhhh mozam kniga da napisam no nee ni vreme ni mesto,nesakam da opteretuvam nikoj tuka da cita romani,no ete koj i da ima potreba od pomos da razgovara ili da mu treba pomos neka pise slobodno,so zadovolstvo ke se potrudam da mu pomognam. Posakuvam site da se srekni i zadovolni,da go ziveat ovoj zivot koj nema repriza onaka kako tie sakaat i kako treba,i uste ednas ke ve molam pomagajte se edni so drugi otkolku da se raspravate medjusebno i da si stvarate nervozi medjusebno.Vi posakuvam na site od srce da ste srekni i samo ubavi raboti da ve pratat vo zivotot
Vcera samo mu kazav deka se nadevam eden den ke bide svesen za se sto napravil, i pri krajot na denot mi zvonese majka mu, zenata ja imam gledano kako svoja majka celo vreme, me prasuvase sto se slucuva i i kazav se, taa bese iznenadena od se sto pravel i pocna da mi zboruva pocekaj ne brzaj so odluka seto toa mu e od negovite doma, toj ima kupeno stan i za mesec dena treba da pocne da zivee sam pa demek togas ke se promenel i slicno. Kolegata od fakultet vekje pocna maksimalno da me izbegnuva.. fala vi za sekoj sovet i sekoj kazan zbor se nadevam ke soberam sila da kazam kraj na seto ova bidejki dlaboko vo sebe sum svesna.