Знаеја моите и не ми помогнаа. Никој не ми помогна. Сама прекинав. На 6тиот месец прв пат ме удри и ме влечеше за коса по Широк сокак. 3 години ми требаа за да го откачам целосно... Тоа значеше да престани да ме следи, да ми доаѓа дома, на работа, да ѕвони по 100 пати БУКВАЛНО во денот, да ги убедува сите кои ме знаат дека ме сака и се' ќе направи за мене... Ехеее... долга и широка... * И најбитното го заборајв: Да престане да ми се заканува дека ќе се убие/ќе ме убие
Сто пати ти напишавме дека врската не си ја уништуваш поради дечкото од факултет туку поради тоа што ти трпиш емоционално насилство. Врски и бракови се раскинуваат и после 5, 10, 20 години, годините не се мерка за ништо и не значат ништо. Буквално без секој во животот можеш да преживееш, не си ранливо суштество на кое му треба заштита, туку си возрасна жена. Стави си ги овие работи во глава и заземи став, колку повеќе зборуваш со него и се правдаш, толку повеќе те манипулира.
Ова е од ооооогромна важност во насилна врска. Секој контакт со тебе, му дава верификација дека сеуште може да те контролира! Обавезно прекинување секаков контакт.
Колегата е толку небитен во моментов што сигурно и он се чуди како сте го вовлекле во ова. Денес е тој, утре ќе биде некој од работа, и се додека не те изолира од сите и станеш пример за лоша врска во околината. Те срами пред сите, те малтретира психички, ти ја уништува самодовербата а ти уште се мислиш дали да му се вратиш.
Бегај од тај додека не ти е направил намерно некое бебенце, за уште повеќе да те шиканира и стисне за дома, гледам на профилот дека само се плашеш дали си бремена во таа тема..
Девојчето толку не може да мисли за себе за да каже не. Ќефот по се му го прави, значи ау... Не дај боже да забележам идната ќерка да ми е волку кревка.
Типов утре ќе рече дека го вараш и со мачорот на комшијата ама не, ти мачорот ќе го окривиш, не тој глупиот ти дечко.
Ние не може да знаеме што точно мисли. Можеби, многу веројатно се плаши да не остане сама, јер пази, од 17 години е со овој, тоа е сето обемно животно искуство. А замисли да останеш без дечко на 22. Абе предрасуди едно чудо, од тоа дека на 22 и е време да се мажи, до илузии дека нешто се инвестирало во тие 5 години врска. Се инвестирало, тикви, еден ден побрзо надвор од таа врска е еден ден повеќе паметно потрошен. Ај вака сега, конструктивно. Ај земи напиши на една страна од лист, што е тоа што го трпиш. Во ковид те држел во изолација, нема работа, нема факултет, нема контакт со надворешни луѓе. На првите твои обиди за осамостојување, те прашува со кого си спиела за да ја добиеш работата. Колеги, молеги, небитно, јас после ова кажано не би му прозборила и би го избришала од живите. Толку би била мојата листа. Тоа што си толку време заедно е скроз небитно, сега секој ден потрошен само ја зголемува инвестицијата на време во празно. Тоа што ти е навика е проблемот, ама размисли, сакаш ли до крајот на животот да живееш малтретирана поради навика. Да оставиш работа и факултет побогу, јер ти го заслужуваш тоа?! Што е тоа, робинка да му бидеш, без образование, без пари, без контакти со надворешен свет, јер во тој надворешен свет живеат и дишат други мажи? Секогаш треба да се прекине лоша навика, колку и да е голем стравот, јер од таа лоша навика трпиш и ќе трпиш само штета. Немаш баш ништо да изгубиш, само ќе си го вратиш раатот и слободата да ги избираш за себе најдобрите опции, не најлошите. Се надевам и држам среќа.
Јасно ти е сеа? Денес е колегата. Утре е друг човек, наредна недела е трет. Ќе те оддалечи од сите, ќе сака само со него да искачаш. А како што бев во право за ова, во право ќе сме и за све друго што ти изнапишавме. Отвори. Очи.
Мала корекција колешке- не ќе смее да искача. Стадиумот само со него, е веројатно сега. Има една узречица- бегај и не окречи се сине. Бегај дури можеш.
Devojce samo taka prodolzi pa deckoti si kupil stan nemoj da go ostavas. Utre ke sedis vo nekoj kjos od stanot celata vo modrici bidejki ti taka si go isprovocirala za da krene raka nad tebe a pak vecerta ke te tesi deka toa bilo od ljubomora i deka nema da se povtori ke te tesi so baknezi i seks i mnogu ubavo ke ti bide bidejki ke ti bide so mnogu ljubov i bliskost.ke ti zabrani da ne odis na faks i na rabota deka on ke raboti a on meguvreme nesto ke ebne nastrana i ke si dojde doma ke leci kompleksi vrz tebe zatoa sto si se zadrzala 5min poveke na rabota ili pak nekoj kolega te prasa nesto za raborata a na toa tvojot ke izreagira burno deka mozebi za tie 5min sto si se zadrzala poveke deka si se e... A do nekoj kolega od rabota. Te zalam ako ovaa e vistina sto go pisuvas celo vreme tuka ili pak trolas bidejki ti e dosadno. taka da clenovi dosta komentiravte nekoj ako ima barem malku mozok ke razbere a ne tuka da trola.
И јас ова сакав да го спомнам, ама реков да не биди пак надвор од темата. Самото то шо мајка му мисли дека со станот ќе се среди се', мислам дека ќе биди работата да се земиме ќе се сменам, па да се роди дете ќе се сменам. Не знам друго шо да се кажи, никој досега не добил толку совети, и тоа едногласни. Единствена исправна одлука е таа, само да собери сила и пресечи.
Предолго сте заедно за да го избришеш, а во прашање се пет години. После пет години - ќе бидат десет години малтретирање, психичко и физичко. Па ќе се тешиш ама десет години се во прашање.... Додека не стигнеш до озбилни години и не се запрашаш чекај, каде стигнав? И најбитното, ако останеш во врска со него навистина си спремна да му заборавиш се апсолутно се што ти има кажано? Или секогаш подсвесно ќе ти одзвонуваат речениците дали се ебеш за да добиеш работа, дали се ебеш со колеги? И озбилно сакаш да имаш семеjство со ваква оосба, да имаш дете кое ќе слуша секакви бљувотини на дневно ниво, ќе впива, па недај боже ќе стане ист психопат како татко му? Јас можам да се кладам во живот дека ако останеш со него, кога тогаш, небитно дали за 5 или 15 години ќе си ја лупаш главата и ќе се прашуваш дали навистина си била толку глупа и се тоа си дозволила. Најискрено, можеби ќе се смени ама тоа ќе трае период. Ќе биде само прашање на време кога пак ќе те удри или ќе те измалтретира психички. Кај мене се случи после 7 години. И сега се прашувам на што ги потрошив тие 7 години залудно. И искрено, во тие моменти кога си така срозана не размислуваш каде ти се другарките? Што прават? Дали девојки на твои години уживаат во животот, студираат работат одат на кафиња и по одмори, се смеат и создаваат спомени, додека ти секоја вечер плачеш и се молиш да биде утре подобро? Не ти паѓа вака жал за себе кога ќе видиш слики по социјални мрежи што прават девојките од твоја генерација а што правиш ти во животот? Ова со колегава ми е no comment. Како тоа мислиш врската си ја уништуваш заради колега? Чекај ТИ си таа што ја уништува така што прашала колега нешто во врска со факултет/работа? Ај преброј се дали ти има логика ова. Делот каде што си кажала на мајка му, и госпоѓата место од срам да се закопа во земја и да ти се извини она те убедува дека син и во рок од месец дена магично ќе се трансформира затоа што ќе купи стан? Те малтретира затоа што нема свој стан или што е работава? И за крај, навистина не се срамиш сама од себе до кој степен си дојдена? Замисли некој шутрак од улица, кој до пред пет години не си го познавала сега ти диригира кога ќе излезеш од дома, кога ќе се врариш и каде смееш да одиш, со кој смееш да збориш? Како живееше пред него? Кога беше посреќна?
Џабе е луѓе, па и книга да се испише ,,1000 причини зошто да му раскинам", ќе најде една (читај: веќе има најдено) за да остане и ќе си остане со него. Нит совети бара, нит мислења, си пишува за да ѝ олесни. Сака деца да му роди едноставно, да му се всели во станот и тоа е тоа. Нејќе да ја отфрли врската од х години, си гледа иднина со него. На крај краева, исто како колегата, кои сме ние совети да ѝ делиме? Нит не знае, нит не познава. Кога ќе му каже на дечко ѝ за нас, он ќе ѝ рече дека тука само несреќни распуштеници има што едвај чекаат да расипат врски. Со него ќе гради иднина, нема што со форумов да се замара. На некои луѓе колку и да сакаш да им помогнеш, не можеш. Нека си тера како си има замислено.
5 Ако. Не е ништо џабе. Ако она не ја прифаќа реалноста, тогаш може на некоја друга девојка во иста ситуација да и помогнат. Доста девојчиња само читаат, па нека има совети и мислења на секоја тема, може некој ќе упали кај некого.
Јас по сите коментари заклучив дека девојката НЕ ГО ОСТАВА. НЕ БАРА СОВЕТ! Се жали само. Ти пишав претходно, сега пак. Да не те читаме за некое време како се жалиш дека јадеш ќотек секој ден, а не можеш да го оставиш зашто ти направил две деца, и сега нели заради децата. Толку од мене!