Morash da si idesh od tamu. Toj ako te udril ednash, bidi sigurna deka kje te udri ushe sto i ednash. Toj nikad nema da se smeni.
Врати се назад и продолжи си од каде си застанала со работа. Исполни му ја желбата, а ти спаси се за цел живот! Подобро порано отколку подоцна. Живот со насилник не е живот, особено па во странство каде што го имаш само него. Утре не дај боже ќе те претепа, ќе те избрка на улица, каде ќе одиш сама? Без финансии? Врати се и спаси се!
Дечко ти те викнал кај него во странство и знае дека немаш никој, ниту имаш работа и каде да отидеш, па затоа веројатно сега си го покажал вистинското лице. Врати си се најбрзо што можеш дома, па после ако имаш желба да живееш во странство и сама можеш да се преселиш и да си најдеш работа, само што подалеку од него. Не очекувај да се смени, ако во првите 3 месеци од ваше заедничко живеење почнал со навреди и тепање, колку повеќе ќе останеш со него, толку полошо ќе се однесува
snosti mu kazav na tatkomi i izgleda sabajle mu e pisal deka nemoze taka , ako sum mu go unistuvala zivotot da me ispratil da si odam i gledam ovoj mu vraka vo poraka kako sto ne te te razbiram sto e rabotata ne mi e jasno.... sega koga ke si dojde od rab ke zeme ke mu se javi na tatkomi i pak mene ke me obvini posto jas neznaam da se branam sekogas e taka sekogas ne tone vo ocite na drugite za jas da izgledam losa neznam kako da se izdigam igra manipulatorski so site sega se kaam sto mu kazav na tatko mi..
Немој да се каеш. Правилно си постапила, а сега остави го силеџијата зад себе и никогаш не се врти назад, друго не заслужува.
Оти се каеш? Немој да мислиш што и како да се правдаш ни таму ни ваму. Почни да мислиш како и кога ќе се вратиш. Почни да си бараш работа, онлајн, распрашај се преку пријатели итн. Најди си работа, имај си твоја пара на страна и биди со некој со кој ќе ти биде подобро во животот, лошо можеш и сама. И една поука за во иднина: никогаш немој да зависиш од никој, никогаш.
Бившиот сопруг на другарка ми беше манипулатор, успеа да ги изигра сите, апсолутно сите, и моите и нејзините родители се додека не почна да покажува бруталност уште повеќе и да ја тепа. Мојот совет до тебе е да не дозволиш да дојде до степен да почне да применува физичка сила. Сега се навреди утре ќе биде не дај боже ќотек и повторно ќе глуми жртва. Бегај со време, зборувај пак со татко ти, другари/ки, роднина на кој можеш да се потпреш. Не останувај неделава таму, замини си што е можно побргу.
А зошто татко ти е замешан, шо очекуваш од него да му пиши нешто да се расправа за тебе и тој да го промени односот со тебе? Дали очекуваш да се смирите или кои се твоите очекувања? Мој совет е кога веќе не оди врската и тој дури и физички те малтретира оди си од таму и продолжи си со животот во мк.
Оди си од таму дур можеш, утреден кога ќе имаш дете уште потешко е. Налет и странство и љубов и све, бегај дур можеш, спаси се од живот со насилник. Ќе си го замразиш животот, а заслужуваш некој да те чува ко вода на дланка. Тој место да те чува и брани од сите, тој те напаѓа.
И јас би те советувала да го оставиш, не ми се допаѓа неговото однесување од сето ова што го напиша. Те омаловажува, те поткопува, ти се заканува, физички те малтретира. Се ти е ова причина да си отидеш од него. Некоја членка вели не знам зошто си го вклучила татко ти во вашата расправија. Да не пишеше како изреагирал на зборовите на татко ти и јас можеби истото ќе го мислев и ќе ти го кажев. Но сега мислам дека е подобро што си му кажала. Еве и зошто: Во умот на дечкот ти најверојатно вака стојат работите- ги мери на кантар работите (што некој што те сака искрено не би требало да го прави тоа) и според неговата математика ти си во подредена позиција во однос на него. Дури и да си (но не си), не треба да го злоупотребува тоа, нели? Математиката му е следна - си оставила дом, родители и си дошла ти по него во друга земја. Не заработуваш, не придонесуваш. Си мисли дека доволно си далеку да неможеш нагло да се спакуваш и да му ја лупнеш вратата на искачање, или барем да отидеш на кафе кај родителите и да се пожалиш. Веројатно знае дека ти е битно нивното мислење и дека се плашиш да се пожалиш на своите родители за вашите проблеми. Те користи на слабите точки. Ова партнерот не смее никако да го прави! Ако го прави не те сака, туку те држи до себе за своите потреби. Нема „ние“, само „јас“ има во таа математика. Си го изненадила што си му кажала на татко ти не очекувал мислам. Со тоа што се правел дека не знае за што зборува значи дека не му е сеедно со какви очи го гледа татко ти, односно дека татко ти има некаков авторитет врз него. (обично насилниците се плашат од тие рамни и посилни на нив, малтретираат само некој што го гледаат како послаб од нив) Убаво и што го потсетил дека ти ако си далеку, не си без никој никаде, не си ничија, не си билокоја. Така ќе си се поставиш и ти во однос со него. Демонстрирај му самодоверба дури и ако не се осеќаш така во моментот. Блефирај ако треба! Лично би ти препорачала да се си преиспиташ дали сакаш да си со ваков човек и понатаму. Што сакаш да правиш во иднина - дали ако се разделите ќе се вратиш кај твоите или ќе се обидеш сама да се снајдеш во странство. Можеби сепак може да се вработиш таму? Ако сакаш да го оставиш и решиш да го направиш тоа, мислам дека и треба да му ја лупнеш врата на искачање, и тоа баш кога нема да верува дека можеш да го оставиш. Ама прво смисли што понатаму, направи си план. Размислувај за себе и работи за себе. За другите после и само ако заслужиле да мислиш за партнерство со нив.
И уште седиш? Ќе си ги земеш своите работи и дома остави го тој не те сака утре ако се омажиш за него па дете тоа ќе биде пекол, лудило мозга кај ќе те малтретира физички ќе биде и психички слушај ме, а тоа дете ќе трпи тортура зборувам ако останеш со него да се омажиш и да имаш дете ама според мене тој не те сака и си има друга, а не знае како да те откачи, а татко ти не требало да го мешаш според мене бидејќи џабе е се на тој човек нема да му влијае неговиот збор бегај со време
Нека ме банираат ако преминувам граница ама морам ова да ти го кажам. Се мислиш како мајка ти ќе поднесе да го оставиш, а замисли како ќе поднесе ако еден негов удар биде фатален. Бегај додека можеш!
Znaci devojki morav nekade da spodelam zatoa sto mi e mnogu tesko I ne smeam ni samata da si priznaam nitu pak nekomu da kazam.. Znaci jas sum vo vrska so decko mi koj mi e prv zaedno sme godina i nekolku meseci. No problemot e vo toa sto jas nego go sakam pocituvam mi se dopaga sakam da imam I deca so nego no neznam zosto me privlekuva edno momce koe raboti do mene na rabota vo sosednata kladilnica. Znaci pocna nesto da me privlekuva toj prvo me gledase pa pocnav I jas. Ne zborime samo zdravo si kazuvame no mnogu me privlekuva edvaj cekam da sum so nego na smena I da go vidam. Neznam do kade vaka I so da pravam. Sega slusnav ke odel za Slovenia I jas plakav kako ulava solzite sami pocnaa da tecat zosto I sto e so mene ne sakav da si priznaam no dali jas go sakam momcevo sto e so mene. Se nadevam deka ova e minlivo I ke se vratam vo normally. No poslilno e custvoto od mene sto me tera da sakam da go vidam I da otidam do kaj nego zosto koga go sakam decko mi zosto plakam za nego od skor9 rabotam tamu I kako da mi napravi magija postojano prasuvam dali I koj e na smena. Kazete nekoj sovet ako navistina zamine dali ke mi bide polesno ne ke placam mnogu se naviknav na nego nemozam bez da go vidam poveke nikogas. A AKO ostane moram da go zaboravam no kako kazete mi. Znaci ne sakam nisto so nego samo onaka me privlekuva I mislam postojano na nego sto da pravam ke poludamnekoj sovet ke ve molam znam ova ne treba vaka no posilno e od mene zatoa pisuvam ne smeam so nikogo da spodelam.....
Па ти си се заљубила во него и се гледате нормално да ти се свиѓа и да те привлекува а викаш неќеш ништо со него...биди искрена кон твојот дечко како се чуствуваш дали го сакаш или го сакаш другиот ама дали другиот те сака дали е добар во карактер како дечко ти итн Ама пак друга страна си иде во Словенија и нема да го гледаш и боље. Ќе го заборавиш и биди искрена кон дечко ти, дотолку го сакаш почни да му комуницираш со него па ќе видиш и за понатака...се е до тебе
Па не е дека си убила човек. Мислам не може да биде добро или лошо заљубувањето, затоа што не можеш да се контролирај во кој да се заљубиш. Е сега можеш само да ги бираш своите постапки. Лошо би било да одиш со другиот, позади грбот на дечко ти. Лошо би било ова цело време да го бараш другиов и да сакаш да си у негова близина. Добро би било да седнеш и раскрстиш што сакаш. Дали вистина го сакаш дечко ти или ти е само навика. Дали сакаш да продолжиш со него или не и да не му трошиш време. Ама барем од почит кон него, која чисто се сомневам дека ја имаш како што кажуваш, нема да трчаш цело време по вториов додека не расчистиш со себе на што си.