Нормално е да почувствуваш привлечност кон друга личност иако си во врска. Но, не до тој степен за да плачеш зошто тој ќе си оди во Словенија и нема повеќе да го видиш. Некако реакцијата не е рационална ако се работи само за привлечност, затоа што кај привлечност не би требало да си до толку емоционално инвестиран. Не знам дали си заљубена. Некако тешко ми е да верувам дека човек може да се заљуби во некого без да ја познава личноста подобро. Поверојатно ми е дека имаш некаков недостаток во врската што си го занемарувала и само се истакнал со постоењето на ова момче. Дали ти е монотоно во врската, но не сакаш да си признаеш? Дали се чувствуваш како прерано да си се врзала во сериозна врска и дека не си искусила доволно? Дури и одговорот на претходните 2 прашања да е не, најважното прашање што треба да си го поставиш е: дали јас го сакам дечко ми или го сакам фактот што ме сака и што убаво се однесува со мене? Значи, можеби го сакаш дечко ти, но не на љубовен начин. Можеби чувствуваш блискост, рамо на кое можеш да се потпреш, можеби го цениш тоа што е добра личност, бил најмногу тука за тебе кога ти требало, но дали си заљубена во него или ти станал само многу добар пријател? Треба да си максимално искрена кон себе прво и мораш да ги одговориш овие прашања, пред сѐ за себе, ама си и дополнително одговорна за дечко ти. Ако сфатиш дека не си повеќе заљубена во него (што е океј, се случува), колку и да боли и да е потешко, и особено ако навистина се грижиш за него, пофер е да му кажеш, за да може да најде личност која ќе го сака (т.е. ќе е заљубена во него) како што заслужува .
Ti blagodaram na sovetite I odgovort. No dali sum vo monotona vrska ne a dali prerano sum se vrzala za nekoj covek mozebi no jas toa go sakav. Ali se decko mi e od mene postar 10 godini I sega postojano mi kazuva kako trebalo da zavrsam fakultet sakal zena so fakultet I majka mu nemalo da me saka ako nemam fakultet I mene ova me povredi iako ne pokazav. Od druga strana saka se toj kako sto ke kaze bil postar poveke go razbiral zivotot a ne jas ne sum razbirala kako treba I do sega go nemav videno vo takvo izdanie no koga se nervira neznae da se kontrolira pocnuva da mava okolu nego I da mi se obraka kako so losi zborovi I toa pocna da me plasi mu kazav okej e da se nerviras no sto tolku mnogu veli neznajal da se kontrolira. Jas go sakav I uste go sakam I pocituvak sto e tuka za mene I mi pomagal no toa sto mi zbori za fakultetot sakal takva zena poveke pari ne mi se dopaga mene ne mi znacat parite a mozebi nego da I neznam sto da mislam dali sme eden za drug I neznam dali me saka. Koga sum kaj niv nekogas koga zboram se poglednuvaat so majka mu I sme smeskaat a I ima zboreno za mojot tatko kako bil glupav covek I da go misli toa nemora da mi go kazuva. Vreganjeto I nekoj raboti koj gi premolcuvam ne mi se dopaagat ne sakam izbuvlivi luge sakam smireni I koj sto ke me saka toa sto sum I kakva sto sum a ne ako zavrsam fakultet gluposti..
Velis jas pak mislev me saka ama nemam iskustvo vo vrski toj mi e prv I se ponasa ubavo ama nekogas ete go pokazauva ona sto gi misli izgleda
Колку години имаш? Вакво нешто мене ми се случи во прва година средно, да имам еден дечко, а да се заљубам во друг.. На возрасни и зрели личности такво нешто, па уште и плачење за без врска така за глупости не им се случува..
Не знам дали си трол, ама ај сеедно. Требаше за тоа да пишеш, а не дека си се заљубила во колегата. Ова ти е ко да ти гори куќата, а ти да бараш совет за како да ја искосиш тревата у двор. Само ова и веќе почнува да ми се ежи кожата, ама ај. Не наведе возраст и дополнителни информации, па си реков ајде нема везе, не суди пред време. Ама со ова веќе ми се потврди чувството. Дечко ти те манипулира многу добро. Убаво те нашал млада и наивна за да те направи да си по негов калап. Со друго име, тоа се вика дека дечко ти е предатор. Чекај и до некоја идна расправија. Наскоро и ќе те удри. Затоа БЕГАЈ ОДМА. Бегај со време. Негов проблем, Нека оди на психијатар/прихолог и нека си го среди. Не си должна да трпиш. Девојче, ниту те сака, ниту те почитува. Си викаат конечно најде овој некоја помала шо ја манипулира, пошто друга тешко дека ќе трпи ваков токмак.
Не дозволувај некој да те омаловажува само заради тоа што мислиш дека те сака. Мислам и ти дека не го сакаш на начин на којшто мислиш дека го сакаш, туку имаш создадено зависност од него, во смисла си вложила време во него, прв ти е, па сакаш да веруваш во романтична приказна дека треба да успеете по секоја цена. Не си ти помалку вредна ако првиот дечко не ти е и последен, тоа е првото нешто што треба да го сфатиш. И обратно, не си морално супериорна ако си останала со првиот дечко. Понатаму, често се случува многу постар маж да ѝ создава несигурности на својата помлада девојка, односно да ѝ ја поткопува самодовербата. Млада си, уште не разбираш, па слушај ме мене што ќе ти кажам, јас знам подобро. Ако не му си доволно зрела, можел да не оди со тебе и да си најде позрела и пообразована девојка. Колку и да е важно образованието, сепак треба да е твој избор и твоја желба, а не нешто што го правиш за да го задоволиш дечко ти. Омаловажувањето кон тебе, кон татко ти кажува низ која призма ве гледа, како да сте подолу од него, што само по себе треба да те револтира и да ти создава одбивност кон него. Понатаму, не се надевај дека ти ќе бидеш таа што ќе го „скроти“ неговиот избувлив карактер, тоа би било беспотребна жртва и мачење од твоја страна, само би се залажувала. Накратко, можеш да најдеш многу подобар дечко од него, што повеќе ќе е во склад со тебе и твоите желби во животот. Нема никаков срам во тоа да не ти се погоди првиот дечко за цел живот.
Ti blagodaram mnogu za dobrite soveti ke gledam da gi primenam bidejki ako samiot ne se cenis drugite pa ic mislam site se kako mene no ne se lugeto se zlobni I ne im e gajle za tugite custva I dali nekogo ke povredat.
Si mislev vo site vrski e taka maskite dominiraat a I se slucuvaat ponekogas vakkvi raboti I toj veli nemoze se da e ubavo sekogas no izgleda sum gresela ne e sekade taka.
Jas sakam samo edno da prasam zosto e tolku tesko da ne se laze i da ne se bega tuku ednostavno da i se kaze na drugata strama oti nemas zelba da komuniciras poveke A ne napravi covek da ti se otvori da ti poveruva , da se zatreska vo tebe i posle frli go kako krpa More da vi ebam mater na skapaniot maski rod aj odi posle veruvaj nekomu Arno se zakolnav deka nema nikomu da veruvam Mislev oti e covek ama normalno ne bil
Kako moze da kazes deka od dosada pisuvam jas retko pisuvam tuka sum inala problem I sum pisala a tebe ako ne ti se cita ne citaj.
Да те сака нема да ти се дере плус една заменка да ти го вреѓа таткото? Јазикот ќе му го откорнам ќе ја вреѓа таа што го родила Бил постар 10 години да не не го разбира он животот? Сака да те манипулира, да те контролира се да е по негово. Денес викал и кршел се пред него, а утре ќе те удри тебе. Бегај од тој што подалеку Ќе најдеш далеку подобар кој ќе те цени и ќе вредиш многу повеќе како што заслужуваш
@Milickaa555 да ми вреѓа мене некој родител има со голи раце да го задавам и сама ќе се пријавам да го лежам у затвор, мочко еден. Го разбирал животот, жими полов орган. Бегај од таков.
На почетокот на врската кога се возевме во кола со мајка му јас седев напред, а последниве неколку пати не е така и мене тоа ми смета. Како е кај вас?
Погрешно си мислела. Во здрава и среќна врска партнерите се рамноправни и постои почит меѓу нив. Има кавги, не е сѐ совршено, ама во нормална врска нема викање, кршење, тепање и навредување. Како постара од тебе, се надевам ќе ме послушаш. Да го тргнеме колегата од приказнава, исто ко да не постои. Твојот дечко те направил зависна од него, тргни се, раскини му, кажи му дека ти е доста од него и сакаш да си сама. И нема да е крај на светот, ќе процветаш и ќе си најдеш подобар дечко, каков што заслужуваш. Бараш совет, послушај ме, нема да се каеш. Дечкото ќе се обидува да те манипулира, да те лаже, да ти дава празни ветувања кога ќе му раскинеш, ќе ти ветува дека месечина ќе ти симне од небо, ама можеби и ќе биде насилен, биди спремна и на тоа. Но ако сакаш да биде подобро, мора да раскрстиш со него. Запрашај се, зошто би ти се допаднал друг дечко до степен на заљубување ако беше среќна во сопствената врска? Тоа е доволен знак дека нешто не е како што треба. Нема што друг да одлучува за твојот живот, дали ќе студираш или ќе работиш, ти си таа што одлучува. Навреда на родител е нешто преку кое што не би требало да поминеш. Со време расчисти, оти подоцна ќе биде полошо.
Кажи му дека ти смета, речи јас треба до тебе да седам, на што личи тоа мајка ти до тебе да седи а јас позади, и потенцирај дека си премолчела од култура но доколку уште еднаш се случи тоа сериозно ќе се запрашаш дали вреди се уште да останеш во врска со него, бидејќи не ти треба некое лигле што уште е врзан со мајка му како со врвка.. Кај нас само мене ме вози во кола, мајка му не, ама секогаш кога одиме со други луѓе негде јас седам до него, дури и на другар му му вика седни позади Нина да седне до мене.. Девојка >> Мајка
Важи, ама во некој паралелен универзум. Мајка е една и единствена, за цел живот. Има посебно место, значење и љубов кон неа. Не е дека девојката и идна жена треба да се потценети, туку треба да ја разграничете мајчинската љубов од оваа љубов. Не можеш на некому да кажеш да бира помеѓу мајка му и тебе. Се во свои граници, нормално. Мајка ти е родена фамилија, жената ти е остварена фамилија. И за двете треба да се има почит, разбирање и љубов, но различна љубов. Не може мајката да ја сака на ист начин како жената/девојката, па да мора да бира. Не се работи за неверство.