Проблемот ти лежи во последната реченици, како што те третирале твоите сакаш да бидеш третирана од партнерот. Ти треба комплетно посветување на самата себе, да спознаеш што те исполнува, што те восхитува, што те привлекува. Колку треба да дадеш, да се вложиш, да добиеш и колку да очекуваш. Ти овој човек не го сакаш,навика ти е затоа и привлечноста спласнала, со тек на време ќе не можеш ни да го бакнеш или накратко речено ќе почне да те гуши. Затоа се става пауза во некои врски за да си дадете време еден на друг,да си прифалите итн.
@penelope10 Вообичаено, откако нагло раскинуваат без причина, потоа кога пак ќе се вратат, манипулаторите опсипуваат демек со љубов, ама партнерот веќе е несигурен. И така цело време тие го имаат партнерот во рака. Ако партнерот увидел дека си самоуверена и не ти фали љубов, може и намерно сака да ти ја сруши самодовербата.
Најлошо правиш ако претпоставуваш дека "навалуваш" или дека не е сигурен партнерот во заедничката иднина штом веднаш не спомнува живеење заедно. Од еден пост не можам да заклучам каква ви е врската, ама штом оваа ситуација ти е проблематична и штом сакаш посериозно да се посветиш на иднината со него, едноставно ќе седнете и ќе разговарате отворено, ако си подготвена да чуеш, мораш да бидеш подготвена и конкретно да прашаш.
? Да не ме помеша со другата членка? Не кажав дека привлечноста спласна никогаш, напротив секој ден ме привлекува повеќе од претходниот.
@Afrodita* Јас мислам дека тој едноставно не сака и најверојатно не гледа иднина со тебе. 2 години во врска, возрасни сте, тој знае дека ти си "за" заеднички живот, меѓутоа не сте на иста бранова должина. Лично мислам дека треба да разговараш отворено да си кажете некои работи, да не испадне утре влечење за нос. Секако не треба исполнување на желбите само на едниот, ама чисто да видите на што сте.
Јас кога ќе кажам нешто у врска дека ете не е сигурен бла бла..ми вика дека го повредува тоа што јас се сомневам во неговата љубов. Не знам ќе го оставам на времето..не сакам да притискам..вероватно ќе си сфатам..за некое време
Wow, подобро го објасни можеби и од психијатар. Да не навлегувам во детали за карактерот на дечкото ама вакви “финти“ учат на YT подкастови, книги за алфа мажјаци и слични глупости. Знам за ова оти за малку ќе имав работа со таков, среќа си објавуваше што чита.
Wow А како поинаку да му кажеш ако имаш некој проблем? За секој проблем ќе ти вика дека се сомневаш во него? Тоа ти е чиста манипулација. Тој стварно да те сака, ќе сака да те сослуша за да може да направи нешто да те смири и да ја зацрврсти довербата. Ти раскинал и цело време е топло-ладно, нормално дека се сомневаш. Нареден пат речи отворено. Да, се сомневам. Треба време за да можам да ти верувам. Работи на тоа.
Се согласувам скроз.Си треба време за се ама мора отворена комуникација за било која врска да функционира нормално.
Не сакам да пресликувам лични искуства во било чија друга, ти најубаво си знаеш каква е ситуацијата, ама манипулаторски звучи дечко ти. Убаво што ти кажал како он се чувствува (толку обесправен кутриот), ама дали те разбра кога му кажа ТИ како се чувствуваш и дали ќе прифати одговорност дека сепак, неговите постапки влијаат на тоа како ТИ се чувствуваш?Дали воопшто те регистрира дека имаш проблем со тоа до каде сте во врската? На тоа што ти кажа, дека си замислуваш работи (вероватно)? Типичен гаслајтинг.
Бев во иста ситуација со бивш, 4 години заедно мислев дека ми е сродна душа ни љубомора ништо. Премногу заеднички работи имавме и неможев да си го замислам животот без него, се додека не почнав да живеам со него… едноставно се се смени, почнав да го гледам како пријател не сакав ни секс да имаме не уживав во ништо. Се чуствував заробено некако… криво ми беше што 4 години така пропаѓаат… и неможев повеќе го седнав и му кажав како се чуствувам. Решивме да се разделиме, па ако треба да сме заедно ќе бидеме. И искрено тоа беше најдобрата одлука што ја направив. Едноставно не бевме за заедно, без разлика што 4 години поминавме заедно. Сега сум во прекрасна врска со прекрасен човек кој за брзо време ќе ми биде и сопруг. И има се што посакувам и ме исполнува целосно тоа што бившиот не го правеше и пак да го вратам времето пак би ја направила истата одлука. Кога нешто не иде не иде. Нема ништо лошо во тоа.
Која е поентата за манипулација после две години? Секс, внимание? Поим немам стварно не ми е верливо да со Тоа ме мачи, дали сериозно некој може да е со некого толку време а да нема намери да евоулира врската? Мислам која е целта? Фала на одговорите сепак дечки
@Afrodita* Не мора да важи ова за твојата ситуација. Но, постои нешто што се вика "future faking". Тоа е кога манипулаторот ти ветува нешто дека ќе се случи во идно време, ама некако никако да се случи. На овој начин ја одолговлекува ситуацијата, си осигурува внимание, галење на егото, секс, не е сам, без конкретно воопшто да се труди за тебе. И има secured supply додека да најде можеби друга што повеќе ќе ја искористи. Мене лично што во очи ми падна е неговото јас па јас. Плакар само за мене, само јас што сакам. Онака, нарцис вајб. Нешто најтипично за нарцис е никогаш да не ти го даде тоа што најмногу го сакаш. Ова им дава сатисфакција. Најпаметно е можеби ете, да му дадеш време на времето, пример неколку месеци и сама ќе си сфатиш што да одлучиш.
Да, може, мене ми се случи токму тоа, а рачунај дека јас во тој период од животот имав десет години повеќе од тебе (небитно може како податок, ама сепак нарцисите ги има во сите возрасти). Егото пуно, сѐ таман и за ништо не мора да се секира, ако нешто приговориш или се обидеш да посочиш проблем, или недајбоже да поработиш малку на она што во врската недостасува, или да вербализираш дека нешто ти пречи, добиваш геслајтиг. Си замислуваш, не си прави филмови, не е точно тоа, само тебе ти смета, само ти се буниш и така до стоедно и назад. Апсолутно не тврдам дека тоа е твојата ситуација, ама некако таков впечаток добив (се надевам искрено дека е погрешен), тоа е слепа улица која само ќе те води кон поголема фрустрација, а нема да постигнеш ништо бидејќи за манипулаторите и нарцисите сите проблеми се во главите на другите луѓе, они си се луѓе на место.
Да и затоа веќе стварно ми влезен црвот дека сум во мртва врска и сум тотално во шок дека личноста што е до мене ја сакам и почитувам, на мене да гледа како кјут поминато време. Се испостави ли тоа..не знам каква дамла ќе ме удри.
Нема да те удри дамла, не се секирај. Откако ќе помине периодот на тагување и празнотија, ќе добиеш крилја буквално и ќе ти се отворат очите ширум за сите прекрасни луѓе околу тебе и ќе се осетиш како да си се спасила буквално
@Afrodita* Што и да се случи, немој воопшто да се разочаруваш. Ако испадне нормално, како што посакуваш - супер. Ако не испадне ништо, сметај го како благослов. Бидејќи понекогаш, дури години подоцна, сфаќаме колку сме биле спасени кога нешто не испаднало како што сме посакувале. Во секој случај, цени си се себе, сакај си се до максимум и не седи ни 5 минути онаму каде ти е лошо или каде на некој му е сеедно за тебе.